Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kantory na granicy

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.09, 23:32
    Z Gdańska do tej pory jeżdziłem przez Słubice , jednak szybciej jest
    przez Kołbaskowo. Czy przed granicą jest dużo kantorów z dobrymi
    stawkami, bo w Słubicach spread wynosił w zeszłym roku 5-6 gr. Dawno
    wyleczyłem się z wypłat lub płacenia kartą na zachodzie. Banki
    przeginają.
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Kantory na granicy 09.12.09, 09:11
        Gość portalu: kwiat napisał(a):

> Dawno wyleczyłem się z wypłat lub płacenia kartą na zachodzie.
        > Banki przeginają.
        ---------------------------------
        A ja wprost przeciwnie. Od dawna już tam gdzie można płacę kartą.
        Przelicznik jest znacznie korzystniejszy niż wymiana pieniędzy.
        Nawet wypłata z bankomatu jest często korzystniejsza niż kantory.
        Może powinieneś zmienić bank?
        pozdro.
        p.s.
        Nie pracuję w banku ;)
        • Gość: zeb27 Re: Kantory na granicy IP: *.nplay.net.pl 09.12.09, 12:03
          Zgadzam sie z Ortodoxem sprawdź dokładne koszty w swoim banku,
          niektóre stosują średni kurs NBP, wtedy płatność kartą jest "tania"
          wypłata zbankomatu zależy od jego rodzaju. Ja staram się nie
          wypłacać z bankomatu natomiast chętnie płacę kartą.
          • ortodox Re: Kantory na granicy 09.12.09, 12:10
            Dokładnie, czasem jednak karty nie honorują i wtedy pozostaje bankomat. Nawet jednak wtedy wypłata jest bardziej opłacalna niż kantory chyba, że jakiś okazyjny zakup waluty od powracający z saksów.
            pozdro.
            • Gość: JurekM Re: Kantory na granicy IP: 188.33.109.* 09.12.09, 20:05
              Ciekawe jaki bank stosuje widełki 2-3 gr na kursie euro?-ja jeszcze się z takim
              nigdzie nie spotkałem,a w kantorach przy dwójce przed Świeckiem takie minimalne
              stawki są powszechne-wczoraj za euro płacili 4,106 a sprzedawali za 4,129-na
              pewno w żadnym banku nie przeliczą euro po tak niskim kursie
              • ortodox Re: Kantory na granicy 09.12.09, 20:19
                Ale tu nie chodzi o widełki, ale o kurs według którego jest rozliczana transakcja na karcie. I tak np. w g kursu NBP na dzisiaj euro jest rozliczane według kursu 4,1266
                vipbank.pl/kursy-walut/
                ... a chyba nie muszę dodawać, że płacimy za to dopiero za kilkadziesiąt dni.
                pozdro.
                • Gość: kwiat Re: Kantory na granicy IP: 195.205.11.* 10.12.09, 11:40
                  Masz rację Ortodoxie, że płacimy za kilkadziesiąt dni, ale ja nie
                  muszę kredytować. A w BPH spready sięgają nawet 30 gr, a w Słubicach
                  4-5gr. To jednak nie ma znaczenia , każdy robi to co uważa za
                  stosowne. Ja się po prostu pytam, czy w Kołbaskowie jest podobnie
                  jak w Słubicach.
                  • jeepwdyzlu Re: Kantory na granicy 10.12.09, 12:26
                    Nie
                    W Kołbaskowie są dwa kantory ze słaba ofertą
                    Żeby mieć mały spread - trzeba wjechac do Szczecina.
                    pozdro
                    jeep
                  • Gość: zeb27 Re: Kantory na granicy IP: *.nplay.net.pl 10.12.09, 12:35
                    Ale tu nie koniecznie chodzi o spread. Zapytaj w banku o swoją
                    kartę, według jakiej zasady jest rozliczana transakcja za granicą-
                    czy według średniego kursu NBP, czy kursu waluty obowiązujacej w
                    rozliczeniach w danym banku. Jesli według kursu kupna i sprzedaży
                    obowiązującego w banku to wtedy masz do czynienia ze spreadem, ale
                    ja bym wtedy poszukał innej oferty na kartę lub nawet banku. A jeśli
                    chodzi o termin spłaty karty, to jeśli używasz jej regularnie to bez
                    względu na termin spłaty salda i tak rachunek dostajesz co miesiąc.
                    • jeepwdyzlu Re: Kantory na granicy 10.12.09, 13:07
                      A w BPH spready sięgają nawet 30 gr, a w Słubicach
                      4-5gr. To jednak nie ma znaczenia , każdy robi to co uważa za
                      stosowne. Ja się po prostu pytam, czy w Kołbaskowie jest podobnie
                      jak w Słubicach.
                      --------------
                      człowiek pyta o spread - to taką dostaje odpowiedź
                      NIE kazdy jest zainteresowany kredytowaniem przez bank - fakt
                      przysyłania co miesiąc rachunku nie oznacza, ze transakcje nie są
                      księgowane na bieżąco.
                      Poza tym - ortodox jest chyba zbytnim optymistą jesli chodzi o kursy
                      rozliczeń - z mojej wiedzy wynika, ze najlepsze sa kursy kont
                      prowadzonych w walucie - a te nie kazdy chce sobie zakładać. Powiem
                      szczerze, że sam płacę karta firmową - bo tam mam w "pakiecie" dobry
                      przelicznik.
                      Dlatego rozumiem płacących gotówką - zwłaszcza, ze operowanie
                      gotówką ułatwia nie przekraczanie załozonego poziomu wydatków :-))
                      Pozdrawiam
                      jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka