Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    10.03.04, 12:12
    Juz to gdzieś tutaj pisałem. Po waszych poradach zadecydowaliśmy wybrac się w
    tym roku na lodowiec Tux. Znaleźliśmy apartament 4 osobowy, dwie sypialnie,
    kuchnia i łazienka za 48 Euro za dobę.
    Mam teraz pyatnie do tych którzy tam byli..
    Jakas fajna knajpka z dobrym Sznyclem, ciekawe lokale, praktyczne porady..?

Ps.
    Jak wrócę tj. 5 kwiecień na pewno zdam relację...
    Pozdrowionka
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Tux 10.03.04, 20:07
        Witaj Wote!
        Na "gorce" na drugiej stacji jest bardzo duza knajpa,ktora obsluguje wszystko
        od niej 2760m w gore.Do niej sie zjezdza i tam je i wypoczywa.Po okolo 2
        godzinach na szczycie 3250m robi sie ciezko z powodu braku dostatecznej ilosci
        tlenu.Na stacji pierwszej jest rowniez knajpka no i w dole sa restauracje to
        zobaczysz.Wszystkie daja dobrze jesc.Na Tuxie osobiscie jezdzilem tylko latem
        wiele razy i byc moze sa jakies gdzies z boku.Obok masz Mayrhofen tam jest w
        brud restauracji i ochydne jedzenie,ale nie we wszystkich.Nie ktore hotelowe
        maja zarcie nie do przyjecia.
        Pzdr.Skyddad.
        • wote Re: Tux 05.04.04, 13:23
          Byłem, zobaczyłem, pojeździłem i wróciłem...
          Lodowiec..super. mieliśmy piekną pogodę. 6 dni slownie sześć dni słoneczka.
          Prawie bez wietrznie. Tylko na 3250 m przez ostatnie dwa dni wisiała niewielka
          chmurka ale po zjechaniu 200 m było juz ok. Wyjeżdziłem sie po uszy. Sa trasy
          proste, dobrze przygotowane i trasy tzw ski route gdzie jest pełno muld i bez
          dobrej techniki sobie człowiek nie poradzi.
          Dodam tylko, że jeszcze nigdy nie byłem w miejscu gdzie było by tyle
          przestrzeni do jazdy!!
          Ludzi faktycznie sporo ale wagoniki zabierające po 20 osób wspomagane przez
          krzesełka sa w stanie rozładować każdą kolejkę w kilka minut.

Jeden dzien jezdziliśmy na szczycie PENKEN ale zrezygnowalismy ponieważ już od
          11:00 wszystko płynęło. Na dole w miejscowości było w końcu 20 stopni. Udało mi
          się jednak zjechać sławetną trasą HARAKIRI (78% nachylenia) i DEVILS RUN.
          Zabawa przednia i faktycznie masa niewprawnych narciarzy pokonywala je na
          pupie. Jedna Pani skończyła HARAKIRI nawet 20 m poza trasą w głębokim puchu.
          Bardzo dziekuję za namiary na miejsce. Nie zawiodłem się i z chęcią jeszcze
          kiedys tam pojadę.
          PS.
          nie ma lepszego terminu na wyjazd jak marzec kwiecień. Jest juz ciepło a śniegu
          jeszcze pod dostatkiem. Czynne były wszystkie trasy na TUX I PENKEN.
      • Gość: narciarz Re: Tux IP: *.odlew.agh.edu.pl 06.04.04, 16:12
        witaj czy mozna poprosic Cie o blizsze namiary na noclegi, na ten apartment?
        (cena 48E/dzien dotyczy jednej osoby?). interesuje nas termin 17-24.04
        • skyddad Re: Tux 06.04.04, 17:46
          Witaj Narciarzu,
          Wchodzisz na;
          www.tux.at/
          nastepnie klikasz na Unterkunfte (pierwsza pozycja)
          wyswietla sie Online Zimmersuche i tam znajdziesz wszystko i jego kwatere
          tez,sa zdjecia jak to wyglada jaki rozklad wszystko.
          Pzdr.Skyddad
          P.S Pamietaj ze mozesz jezdzic tam caly rok w lipcu sa szatanskie warunki.Co
          prawda nie bylem ostatnie dwa lata,ktore byly strasznie cieple,w zeszlym roku
          bylo otwarte caly czas,ale cieplo naruszylo orginalny lod z przed 1000lat.
          • wote Re: Tux 08.04.04, 22:19
            Namiary..
            Znalazłem przez internet cena 48 Euro jest za cały apartament. Świetnie
            wyposażona kuchnia dwie sypialnie, przedpokój, łazienka, wszystko schludne i
            czyściutkie, z pieknym widokiem na Alpy. Skibus pod sam pension. Na lodowiec
            jest 15 km i jedzie się z przesiadką. Miejscowość Finkenberg. My bylismy
            samochodem wiec bardzo nam to odpowiadało. Wjeżdża się bardzo wysoko 1100 npm
            bardzo krętą i wąska drogą!! Dla wprawnych kierowców :)Jeśli chcesz konkretną
            relację i namiary poproszę o maila wote@gazeta.pl.
            • wote Re: Tux 08.04.04, 22:41
              Ten mój nazywał się Obereggerhof jest na stronie www.finkenberg.at
              Poszukaj też www.astegg.at
              Pozdrawiam
              • Gość: Sasa Re: Tux IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 09.04.04, 10:37
                Proszę o poradę: chcę pojechać na narty na przełomie kwietnia i maja (24.04.-
                3.05.2004); czy Tux się nadaje o tej porze na narty (nigdy nie byłam na nartach
                na lodowcu); czy własnym samochodem na oponach letnich sobie poradzimy? A może
                jakiś inny rejon (blisko i tanio; nie wiem czy na Słowacji można jeździć w
                maju, bo na Kasprowym jestem prawie co roku na koniec kwietnia).
                • skyddad Re: Tux 09.04.04, 11:17
                  Witaj Sasa,
                  Tux jest czynny caLy rok od godziny 8.15 do 17.00 w lecie.
                  Warunki sa wysmienite. Dzisiaj ogladalem Alpenpanorama na 3SAT i TV Bayern,
                  tylko -15C sniegu 3m wszystko otwarte .Sa naiary na internet pare postow nizej
                  zreszta masz;
                  www.tux.at
                  Zaden problem dojechania na oponach letnich do Finkeberg,Tux,Mayrhofen.
                  Pzdr.Skyddad
                  • skyddad Re: Tux 10.04.04, 16:44
                    Natomiast dzisiaj ,
                    sypie od rana na samej gorze jest minus 13C.Widocznosci kilkanscie metrow.
                    Zdrowych i pogodnych Swiat Wielkiej Nocy sklada dla wszystkich forumowiczow
                    Skyddad.
                  • Gość: sasa Re: Tux IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 13.04.04, 09:16
                    Bardzo ci Skyddad dziękuje za odp. Ale pomóż mi: czy Tux jest najlepszym
                    pomysłem, żeby było najbliżej Polski - start w Warszawie, żeby był śnieg,
                    finansowo można było wytrzymać; co wspólnego ma Tux z Pitztal? Trochę jestem
                    ciemna, bo w zimie nie byłam w Austrii... Chodzę skołowana, bo muszę wziąć
                    przymusowo parę dni urlopu w pracy i nie wiem: narty czy kurs Padi w Egipcie...
                    Boję się, że to się skończy krokusami w Chochołowskiej... Mam tylko 2 tygodnie
                    do wyjazdu!
                    • skyddad Re: Tux 13.04.04, 11:49
                      Witaj Sasa,
                      Tux jest polozony na koncu doliny Ziller,ktora lezy niedaleko
                      Insbrucka.Nattomiast Pitztal lezy za Insbruckiem kolo miejscowosci
                      Landeck,oczywiscie jest dalej od Polski.Tux wiedz ze nie dowierzasz ma snieg
                      caly rok i to do jezdzenia a nie sniezna breje.Wczoraj tez sypalo i jest minus
                      13C Natomiast w tygodniu bedzie tylko juz rano -8C natomiast na cale Alpy
                      idzie ocieplenie.Sezon sie konczy 18 kwietnia tego roku.Pitztal bedzie czynny
                      ale to trzeba sprawdzic.Nie jestem pewnyruszaciepla zamkna spowoidu lawin.
                      Na Tuxie nie groza lawiny Zbocze ktore mogloby zagrazac to z gory Operer ale
                      jest te ze sniegiem ustytuowane w innym kierunku,takze tam jest zawsze super
                      bezpiecznie.Zrszta jak pojedziesz ,bedziesz chciala tam wrocic i to w lecie.
                      Wtedy przezywasz wszystkie pory roku jadac kolejka na gore.
                      Tymi dwoma tygodniami sie nie przejmuj TUX jest czynny caly rok.Pamietam w
                      lecie sie czlowiek denerwowal rano co tam na gorze,na dole w Campingu w
                      Mayrhofen mielismy rano +24C kapiel w basenie ,przebieranie sie w stroje
                      narciarskie i do auta juz po drodze informuja termometry elektroniczne ze na
                      Tuxie na samej gorze jest dzisiaj tylko-6C,radocha w aucie mlodziesz juz spiewa.
                      Wiesz tak bylo kazdego dnia.Po powrocie kapiel i znowu basen a poznie
                      vinnersnitzel wielki jak talerz no i kufek 1litrowy przedniego
                      piwska ,oczywiscie restauracja campingowa miala wszystko.Familja Kroll zadbala
                      o wszystko aby goscie sie czuli naprawde jak na wakacjach.Dlatego w lecie
                      uwielbiam te gorskie Campingi.
                      Zalatwiaj kwatere na www.tux.at
                      Wybierz najlepsza trase do Austri zPolski.Jezeli pochodzisz zpolnocnej Polski
                      to sie oplaca jechac do szcecina pozniej autobahn na
                      Berlin ,Hof,Nurnberg,Munchen,Rosenheim ,Kufstein i chyba napewno o numerze 39
                      trzeci zjazd w Wiesing na prawo i pod spodem autobahnu i prosto przez Fugen
                      droga o numerze 169 przez Kaltenbach,Zell am Ziller,Mayrhofen,Finkeberg,Tux.
                      Bedziesz chciala zrobic zakupy jest sklep na 6km przed Mayrhofen kolo glownej
                      drogi dosc duzy nma wszystko i jest tani.Tam sie zaopatruje miejscowa
                      ludnosc.W tych miejscowosciach wypoczynkowych raczej jest wszystko drogie.tam
                      po drodzxe mozesz najpotrzebniejsze rzeczy kupic w ludzkiej cenie.
                      Pzdr.Skyddad.
                      • Gość: sasa Re: Tux IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 13.04.04, 13:10
                        Dzięki Skyddad, że się odezwałeś! Co to znaczy "te dwa tygodnie"? Czy to, że
                        18.04.-2.05. nie działają wyciągi w Tux, bo remont lub okres lawin (tak jak
                        Kasprowy - remont kolejki)?
                        Kusisz mnie tym latem: gdzie należy się zatrzymać (nazwa miejscowości,
                        wymieniłeś tylko Meyrhofen), żeby w lecie jeździć na lodowcu. Camping to u
                        ciebie namiot, czy też domki, bo mój starszy (właściwie stary mąż) na namiot
                        się nie nadaje. A basen, to na campingu? Pozdrowienia Sasa z Warszawy.
                        • wote Re: Tux 13.04.04, 15:17
                          Sasa podpisuje się pod tym co mówi gwiezdny ojciec czterema łapami. Jeżeli
                          wyjazd ma być za 2 tyg to spokojnie bez cienia wątpliwości możesz się udać na
                          lodowiec TUX. Gwarantuję że snieg będzie. Najlepsze (najtańsze zakwaterowanie
                          jest w Mayerhofen i Finkenbergu. Im bliżej lodowca tym drożej. Miejscowości są
                          rozlokowane wzdłóz jednej drogi, którą dojeżdża sie pod sam lodowiec w
                          miejscowości Hintertux.
                          Jezeli nie boisz się wysokości i krętej wakiej górskiej drogi zajrzyj na
                          www.astegg.at. Pensionat w Finkenbergu 15 km od lodowca.
                          świetny pension ze świetnym widokiem...na Alpy :) i niedrogo.
                          Na stronie www.tux.at znajdziesz apartamenty (w pełni wyposażone mieszkania) w
                          cenie nawet 12 Euro za dobę/osobę.
                          Skipas na 6 dni 165 Euro
                          Przejazd nie jest problemem. Z W-wy jedziesz na Cieszyn potem do Wiednia a z
                          Wiednia Autobahn. Razem jest około 1100 km z Polski. Wyjeżdżając nie w sezonie
                          o 20 wieczorem możesz byc nawet po 12 h na miejscu. (mandaty wlicz w cenę :)))
                          Na Policję uważaj w kazdej dolince na Katowickiej gdzie jest ograniczenie do
                          70 km/h i teren zabudowany. w innych miejscach nie widziałem nigdy patrolu a
                          bardzo często tamtędy jeżdżę.
                          U knedli zawsze stoją przynajmniej 2-3 patrole nawet w nocy. Trzeba byc
                          ostroznym jeżeli nie jestes na autostradzie lepiej zwalniać przy
                          ograniczeniach. Po przejechaniu granicy z Austrią jest 70 km odcinek. Tam
                          zawsze!! stoi policja. Na Atobahnie tylko w okolicach granicy Niemiecko
                          Austriackiej. Jadąc ostatnio spotkałem 7 patroli w Polsce, 3 w Czechach, 2 w
                          Austri i to w jedna stronę. Z powrotem było podobnie.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: sasa Re: Tux IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 16.04.04, 09:08
                            Wote i Skyddad to fajni goście!
                            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka