Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

gdzie na narty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 12:49
    Mam prożbę do wszystkich bywalców włoskich stokow.Chcemy się wybrać na narty do Włoch,ale
    nie wiemy który region wybrać .Jesteśmy średniozaawansowanymi narciarzami ,a nasi znajomi nie
    jeżdżą za granicę ,więc nie mam kogo podpytać.Będę wdzięczna za posty

Obserwuj wątek
      • kalinihtaa Re: gdzie na narty 03.09.10, 13:05
        Polecam Dolomity - jeden skipass (dolomiti superski) i 1200 km wspaniałych tras. Mozna zacząć od
        Val di Fassa ale wybór jest ogromny. Ja w tym roku juz trzeci raz z rzędu jadę do Fassy - dużo
        różnych stoków i wysmienite jedzonko.
        fotoforum.gazeta.pl/5,2,kalinihtaa.html
      • ewangelizator_carvingu Re: gdzie na narty 03.09.10, 15:20
        oczywiscie cukierkowe Dolomity

super infrastruktura i stoki
        www.kronplatz.com/en/skiarea/
        mało ludzi

www.dolomitisuperski.com/civetta//en-US/ski-holidays-civetta-388EN.html

cos miedzy nimi
        www.dolomitisuperski.com/trevalli/
      • ortodox Re: gdzie na narty 03.09.10, 17:09
        Zgadzam się z przedmówcami. Dolomity to jest to ;) ... ale czy w tym "cukierkowym" epitecie nie kryje się jakiś uraz do najpiękniejszych gór w Europie?Jakiś zawód? Jakiś pejoratywny przekaz ? Bo jeśli chodzi o urodę, to wszystkie pozostałe ( znane mi) alpejskie regiony raczej wyraźnie ustępują Dolomitom.
        Czy góry mogą być zbyt piękne, przesłodzone( cukierkowe, banalne)?
        Pamiętam kto i w jakim celu tu na forum tak właśnie próbował dyskredytować tę włoską część Alp.
        Moim zdaniem jest to nietrafiony epitet.
        pozdro.
        p.s.
        Proponuję zobaczyć nieco fotek z Dolomitów:
        fotoforum.gazeta.pl/a/40779.html
        fotoforum.gazeta.pl/a/41050.html
        ... słodkie są, to prawda ... ale nie cukierkowe ;)
        • ewangelizator_carvingu Re: gdzie na narty 04.09.10, 09:31
          specjalnie uzyłem tego okreslenia, myślę, że czesto używane straci pejoratywny charakter jaki chciały nadać te "niecne siły" na forum naszym ukochanym Dolomitom

wg mnie epitet jednak jest trafiony, troche oddaje charakter tych gór i krajobrazów, zbyt pieknych, wręcz pocztówkowych /i nie mam tu na mysli nic złego/

piękno moze miec różne oblicza
          • ortodox Re: gdzie na narty 04.09.10, 10:45
            hehe , tak za bardzo to nie wierzę w Twoje dobre intencje ec ;)
            Zbyt często zdradzasz Dolomity na rzecz szorstkiej, chłodnej i niegościnnej Austrii. Zarówno tu na forum podczas dyskusji jak i narciarsko. Ale niech Ci tam ...
            pozdro.
            • artie40 Re: gdzie na narty 04.09.10, 12:57
              ortodox napisał:

> hehe , tak za bardzo to nie wierzę w Twoje dobre intencje ec ;)
              > Zbyt często zdradzasz Dolomity na rzecz szorstkiej, chłodnej i niegościnnej Aus
              > trii. Zarówno tu na forum podczas dyskusji jak i narciarsko. Ale niech Ci tam .

Dorzucę kamyk do dyskusji - Dolomity są cukierkowe ;-). I dlatego tak podobają się kobietom. W ub.
              roku byliśmy po raz pierwszy we Włoszech, (wcześniej z reguły Austria, Czechy, Slowacja) i
              usłyszałem od kobitki że teraz to tylko Włochy. Co do meritum - Val di Fassa jest fajne, ale Val
              Gardena też.
            • ewangelizator_carvingu Re: gdzie na narty 04.09.10, 19:35
              Austria też jest piękna tylko inaczej, potrafi być równie ciepła i gościnna

ale nie zaczynajmy znowu dyskusji o tym "czy się toast wznosi, czy sie wygłasza"
      • Gość: e.w.a Re: gdzie na narty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 17:30
        dzięki za odpowiedzi i mam jeszczejedno pytanko-jakie tam są ceny jeśli chodzi o wyzywienie ceny w
        restauracjach no i karnet oczywiście
        • ewangelizator_carvingu Re: gdzie na narty 04.09.10, 19:45
          ceny skipasów znajdziesz na stronach które podałem, generalnie zależą od od terminu wyjazdu oraz zasiegu skipasu /mozesz wybrac na jeden ośrodek lub na wszystkie - co jest np wskazane w przypadku sugerowanej Fassy/

ceny w sklepach - pewne rzeczy sa tańsze pewne droższe, generalnie nie jest jakoś super drogo

ceny w knajpach - podobne jak w Warszawie, pizza 7-10 eur, danie obiadowe kilkanaście euro, piwo 3-4 eur

na stoku jest proporcjonalnie drożej, ale to też zależy w którym ośrodku i miejscu
          • jeepwdyzlu Re: gdzie na narty 07.09.10, 10:21
            Dołączę do admiratorów Dolomitów...
            Pamiętaj, że są regiony droższe i tańsze.. Subiektywnie wydaje mi się, że im bliżej Sella Rondy tym drożej. Val Gardena jest droga. Val di Fiemme tańsza. Val di Sole - po drugiej stronie autostrady - chyba najtańsze..
            Pytanie zresztą co to znaczy drogo. Cena zależy od terminu. Większość Polaków jeździ w czasie ferii - koniec stycznia/koniec lutego.. To rzutuje na ceny noclegów i skipasów. Wtedy jest najdrożej i najtłoczniej... Najtaniej natomiast jest w val di sole w czasie freeski - ale nie ma gwarancji pogody
            A ceny w knajpach? Na stokach jest relatywnie drogo, na dole - są miejsca na różną kieszeń..
            Pozdrawiam
            jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka