Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cos o pogodzie

16.11.10, 08:57
    Dzisiaj w calych prawie Alpach sypie i to poteznie.Jest to opad juz na zime. Wiele resortow narciarskich juz startuje w pierwszej dekadzie grudnia.Identycznie jest w Wloszech.Tak ze sie nie przejmowac sniegiem on juz prawie jest ale od dzisiaj bedzie jego wystarczajaca ilosc.
    Rowniez resorty niemieckie beda strtowac w pierwszej dekadzie grudnia,one leza najnizej.
    Pzdr.Sky.
    Obserwuj wątek
      • rpodolak Re: Cos o pogodzie 16.11.10, 09:35
        witam - nareszcie jakieś dobre wieści - na 11-18 grudzień planuje pierwszy wyjazd w tym sezonie i ciagle zwlekam z rezerwacją - jak myślisz czy ten termin jest juz pewny śniegowo/pogodowo? w grę wchodzą - Livigno, Bormio, Val Di Sole lub Nauders.
        pozdrawiam
        • skyddad Re: Cos o pogodzie 16.11.10, 15:00
          Czesc,
          Nauders otwiera swoje podwoja 11.12.2010
          Bormio Livigno zobacz; www.valtline.it/guide/pl/narciarstwoalpejskie.htm
          Val di Sole ; otwiera 8.12.2010 ZOBACZ; www.valdisole.it/
          Obecnie juz zaczyna temperatura byc w ciagu dnia ponizej zera.
          Natomiast unas na polnocy tylko -20C i sypie aza dwa dni przyjdzie kurzawa do Skåni.
          Pzdr.Sky.
        • Gość: mac Re: Cos o pogodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 19:21
          W Livigno jest już 80cm śniegu na trasach,jak pisżą na stronie, a sezon rozpoczynają od 27 listopada.W ciągu ostatnich 5 lat nie zaliczyli nigdy żadnej "obsuwy".Generalnie jest to pewny rejon jesli chodzi o rozpoczęcie sezonu.Co do rezewacji to podziwiam Twoją zimną krew co do rezerwacji tego terminu.Ja rezerwowałem pod koniec sierpnia i mimo tego,tam gdzie chciałem było już "realy full"jak zapewniali w hotelu w którym już dwa razy otwierałem sezon,tak że musiałem szukać innego.
      • Gość: queest111 Re: Cos o pogodzie IP: *.redan.com.pl 16.11.10, 16:20
        Cześć, napisz coś Sky o ruchach oceanu, prądow etc. to sie tak miło czyta.... ;-)

rob
        • Gość: Michał A może masz szklaną kulę co w Polsce IP: *.toya.net.pl 16.11.10, 19:59
          Sky a wiesz może co z zimą w Polsce czy 25 Listopada to już przyjdzie ta prawdziwa zima czy to tylko tak chwilowo ???

----------------------
          Jakie narty
          Gdzie jechać na narty
          Jakie kupić buty narciarskie
          • skyddad Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 17.11.10, 18:47
            queest111i Michal,
            Szklanych kul jezeli nazywasz tak satelity to mam i to duzo.
            Tak Waszych prognozy synoptykow pokrywaja sie znaszymi albo pochodza z jednego osrodka pogodowego o nazwie EUROPA.
            Tak My juz mamy na polnocy ale od srody wieczorem czyli 24.11 wchodzi zima na 4 fajery do Skåne.Czy ktos z Was pamieta kiedy ostani raz tak bylo?
            Bardzo dokladnie sobie przypominam byl to AD1978 XI 25 ostani deszcz jaki lunal i pozniej w nocy chwycil mroz juz ponizej -10C i tak zostalo do marca AD1979.Byla to zima stulecia gdzie wystapilo na tym przedziale czasowym co podalem ponad 80% z temperatrura ponizej -20C.
            Wtedy jeszcze chodzilem do szkoly jezykowej na uniwersytecie mimo moich 35lat ale wygladalem jak wyrosniety uczen.A tuz przed swietami walnal taki snieg ze przy porannej jezdzie pierwszy samochod pchal sniech jak spychacz,dawal rade opony zimowe i mialem silny woz na te czasy Cortina GT 100KM.Nie bylo problemu tylko uzywac wyzsze biegi i po sniegu smigala.Takze wszystkie indykacje wskazuja na powtorke zimy na cztery fajery.
            Samochody juz winny byc przygotowane a kola zimowe mozna obudz w ostaniej chwili najwazniejsze to doladowane baterie a starsze wymienione,wlanie plynow do paliwa usuwajace wode,gdyz pozniej bedzie za pozno.Na smarowanie zamkow w drzwiach.Wlanie plynu do spryskiwaczy na minimum -18C.
            Pzdr.SKy.
            • Gość: queest111 Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.11.10, 21:44
              Orzesz, tak nagle ???
              Sprawdzałem na www.yr.no, tam jest dokładnie jak mówisz, ale niezłe jaja będą jak to sie sprawdzi !!!
              Oby nam narty bokiem nie wyszły ...

rob
            • Gość: Michał Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 08:16
              WOW dzięki wkońcu jakaś optymistyczna prognoza aby się sprawdziła przynajmniej 80%

Pozdrawiam

-------------
              Jakie narty
              Gdzie jechać na narty
              Jakie kupić buty narciarskie
              • skyddad Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 18.11.10, 08:37
                Dlatego na ten rok wybralem Andore. To tam moze bedzie max -10C toc to Hiszpania.
                Ale kuz tez zaczal sypac snieg i temperatura jest narazie w okolicach 0C.Ale ceny przytnajmniej o polowe taniej jak wDolomitach a samolotow jak mrowek.Mozna pare razy wciagu dnia odleciec.
                CPU-BCN.Koszty groszowe.
                Pzdr.Sky.
                P.S Wlochy tez zaczyna kurzyc na calego i juz sa spadki temperatur.
                • kamina5 Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 19.11.10, 19:40
                  Buena suerte Sky, jak dla ciebie Andorra to trasy na pol dnia:)) jak przygrzeje slonce to sie zapadasz w niezlej zupie.Ale na szczescie mimo ze Pireneje, to slonca tam nie za wiele( w zimie) I raczej jakosc sniegu nigdy nie bedzie taka jak w Alpach. co do cen- moze i taniejale i siermiezniej:)). A i , zadna kanapa nie ma oslony, a wiac potrafi.
                  • rpodolak Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 19.11.10, 21:51
                    mój brat przejeżdżał motorem przez Andorre w lipcu zeszłego roku i były miejsca gdzie zalegało ok. 2m śniegu - widziałem na zdjeciach i do dziś nie moge uwierzyc, że w "upalnej" Hiszpanii w środku lata zalegał śnieg :-)
                    pzdr
                    • kamina5 Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 19.11.10, 21:59
                      Wlasnie otwieraja w ten weekend stacje w Hiszpanii kolo Girony:))
                      • skyddad Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 21.11.10, 07:00
                        Gracias Kamina.To lo que estás diciendo es verdad, pero lo que era hace unos años.
                        Niestety ten cieply okres mamy za nami.Tegoroczna zima moze nam pokazac cos innego.Bedziesz w moim wieku to bedziesz kochac wlasnie takie trasy,dlugie spokojne.Najwazniejsze ze jeszcze sie ma ochote i ciagnie czlowieka w gory.Bedzie miekko do momentu jak Golfström zmieni kierunek to wtedy niestety beda potrzebne piecyki na dogrzewanie tego Waszego pieknego kraju.Moje dzieci studiowaly razem z hiszpanami z tego rejonu dokladnie z Barcelony. Ci ludzie maja swoje ekstra mieszkania w Andorze na zime takze przyjada i odwiedza nas, osobiscie znam gdyz odwiedzali nas w domu, nasz dom byl stacja posrednia do wyskoku do Kopenchagi a dla nich to egzotyka polnocy.Napewno bedzie milo wsrod przyjaciol.Hiszpajnie sa mili i ciepli.
                        Pzdr.Sky.
                        • kamina5 Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 21.11.10, 09:56
                          Vale, vale , no lo sabia que ya has estado alli alguna vez;)).
                          Ja mam Andorre pod bokiem i moze z przekornosci latam pod prad do Austrii:)). Pero Sky sugerujesz ze Hiszpania sie zmieni w biegun zimna???? Kurcze ja tu mam klimat kontynentalny, na szczescie bardzo suchy ale i w zimie brrr- bardzo zimny ale jak to sie spoteguje to co???? Ja nie chce Grenlandii:(. I mowiles o tym roku, czy o tendencji? A ze Hiszpanie super, to wiem:))).
                          Ale maja troche inna kulture narciarska- jak dla mnie troche na stokach smutno. Ale fakt, pewnie jestem mlodsza od ciebie:)
                          Que disfrutes mucho tus vacaciones!!!!!! cuando te vas?
                          Un saludo
                          • skyddad Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 21.11.10, 14:41
                            No, yo no lo era. España no va a cambiar sólo me llegan las corrientes frías del norte.
                            Cree firmemente en francés; uñas stry a las juntas de edad: una madre siempre nos
                            recordó.
                            No estamos a principios de febrero.
                            Me gustaría que también tienen unas buenas vacaciones, tal vez nos encontremos.
                            Adiós Kamina
                            • skyddad Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 22.11.10, 08:06
                              W Alpach sypie w Dolomitach sypie.
                              Temperatury sa juz ujemne ale od srody spadek do -11C max -13C ta druga cyfra odnosi sie do lodowcow.Chlodniej w czesci zachodniej i powyzej 2000m.Resorty narciarskie startuja wedlug wczesniej ustalonej daty.To juz jest zima.Do Europy zacznie wchodzic na calego od piatku i soboty i bedzie juz wciagu dnia ujemnie.Przygotowac sie za wczasu w zimowe opony gdyz pozniej cena skoczy i bedzie problem z kolejkami.
                              Nie zwiazane z pogoda.
                              Samochodziarze uwaga; samochodow produkowanych po roku 2000 do ostatnich wmomencie zuzytego akumulatora nie ponawiamy startu tylko natychmiast wymieniamy akumulator na nowy. Nie starowac przy pomocy Boostera ,impuls jaki wysyla niszczy elektronike samochodowa,moduly sterowania silnikiem modul sterowania automatyczna skrzynia biegow,modul stabilizacji,modul wspomagania elektrycznego kierownicy,koszty napraw ida w wielkkie tysiace zl.Auta ponizej 2000 roku mozna startowac przy pomocy kabli
                              rozruchowych i nowsze tez ale podlaczajac plus do plusa a minus do silnika nie do akumulatora.Z samochodami powyzej 2000 roku jest identyczna procedura ale bardzo wykonywac to ostroznie zadnego zwarcia po drozdze pamietajcie rece sa zmarzniete i skacza.
                              Wszystkim sie bardzo spieszy.
                              Tutaj juz w zeszlym tygodniu byly podobne mrozy i setki aut nie tylko osobowych ale ciezarowych maialy problemy z akumulatorami i ludzie podlaczali Boostery do startu ipozalatwiali elektronike.Koszty bajonskie naprawy. Scania 5 letnia padniety modul sterowania silnika diesla 75 tys sek,modul sterowania skrzyni biegow 75 tys sek no i banki musialy wkroczyc aby moc uregolowac naleznosc za naprawe.Proporcjonalnie tansze sa osobowe10tys zl. -20 tys zl.
                              Moze to nie na te forum ale wazne rowniez dla narciarzy ktorzy sa zmotoryzowani.
                              Pzdr.Sky.
                              • skyddad Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 24.11.10, 07:55
                                Alpy sa juz dobrze przysypane;
                                Kaunertal 170cm,Ötztal 130cm.
                                Temperatury dzisiaj powyzej 2000m -11C.Sypie z przerwami do piatku,Temperatury beda opadac.Podobnie jest w Wloszech lecz ciut cieplej.
                                Szwecja juz cala dostala snieg.Narazie jest cieplo -2C ale od piatku bedzie w granicach w ciagu dnia -6C a noca do -10C mowa o poludniu polnoc ma juz swoje -20C i ponad 1m sniegu.
                                Narazie wszystko dziala nie bylo zaskoczenia ale TIR-ry juz leza po rowach.Wchodzi obowiazek opon zimowych dla ciezarowek i busow.Osobowki maja od 1.XII do pierwszego tygodnia po Wielkanocy o ile jest snieg na drogach.
                                Pzdr.Sky.
                                • Gość: fisz Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce IP: 89.74.255.* 27.11.10, 14:24
                                  SKY, czy już jest tak dobrze, że nie ma co już pisać? :-)
                                  Jade 10-18.12 to Zillertal - w sprawie śniegu to myślę że bez obaw - Ty tez tak myślisz? :-)
                                  • braszczyki Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 28.11.10, 14:29
                                    a ja poproszę o prognozę pogody od 3 grudnia w Livigno:) bo najpierw była obawa ze nie będzie śniegu, a teraz boimy się, ze będzie zimno, mgła i po prostu niefajnie...
                                    • wychu Re: A może masz szklaną kulę co w Polsce 28.11.10, 15:44
                                      www.ilmeteo.it/meteo/Livigno
      • czytelniczkaa Re: Cos o pogodzie 29.11.10, 20:30
        Tak strasznie się ciesze, że spadł śnieg ;D Wreszcie będę mogla wsiąść na moje dechy :) Przeczytałam tu: www.facebook.com/photo.php?fbid=169987996349769&set=a.169987913016444.48859.133928763289026#!/DOBRENARTY?v=wall że w Szczyrku już otworzyli wyciąg ;) Rewelacja! :)
        • skyddad Re: Cos o pogodzie 30.11.10, 04:15
          Wydaje sie mnie ze w tym roku nie bedzie pytan typu czy jest tam snieg i mroz.
          Odpowiadam krotko w zwiazku z cyrkulacja polnocna na Atlantyku to modlcie sie aby mozna bylo wytrzymac w Alpach i dojechac .Snieg zawalil rowno,mroz powyzej -20C. Tak moze byc do konca lutego.Jezelki jazda samochodem to naprawde przygotoiwanmym do zimowej eksploatacji.
          najwazniejsze to nowy akumulator.Tak Andora juz ma snieg i -10C.
          PzdrSky.
          • Gość: queest111 Re: Cos o pogodzie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.11.10, 08:58
            Sky, powiedz coś więcej o cyrkulacji na Antlantyku, interesuje mnie w cyklu dlugoterminowym, czy to co się aktualnie dzieje, to wybryk natury, czy zapowiedź dość ciężkiej zimy na dłuższe miesiące ?

rob
            • skyddad Re: Cos o pogodzie 02.12.10, 05:34
              Witaj queest111,
              Polska ma bardzo dobrych meteorologow i z dostepem do najnowszych informacji.Problem lezy w udostepnianiu tych informacji dla prasy i innnych mediow.Sa bardzo dobre krotkoterminowe portale typu; www.meteogroup.pl/
              W tym portalu jest wszystko co moze Ciebie i Szanownych Panstwa zainteresowac.
              A specjalistycznym portalem dla narciarzy jest jak zwykle; www.tw1.at/jart/prj3/tw1/website.jart?rel=de&content-id=1139274198299
              Tam sobie prosze wybrac co sie chce uzyskac a nad zdjeciem jest pare rubryk po kliknieciu ktorych mozna uzyskac co sie chce odnosnie tego rejonu nawet zdjecia .
              Te informacje uzyskane z tych miejsc wystarcza zupelnie aby sie dowiedziec , co nas czeka gorach.Takich opisow jak dawniej nie zamierzam prowadzic, z powodu braku czasu.
              Najlepszym podpowiadaczem pogody jest Alpenpanorama ktora jest w dni robocze nadawana od godziny 7.30 do 9.00 AM na kanale 3SAT z Satelity Astra.Prywatny odbior mozna sobie zalatwic za grosze, antena talerz,kabel, odbiornik i odrazu do TV.Drugi program to jest TV Bayern Nord i Sud ktory nadaje od 7.30 do 9.00 AM kazdego dnia pare minut wczesniej pokazana jest rozgrzewka tak aby sie nie uszkodzic na nartach.Niemcy sa dokladni i dbaja o swoich ludzi.
              Oczywiscie jak ktos ma watpliwosci mozna zawsze pytac to odpowiem.
              Pozdrawiam
              Sky.
              • Gość: queest111 Re: Cos o pogodzie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.10, 09:12
                Takich opisow jak dawniej nie zamierzam prowadzic, z powodu
                > braku czasu.

czyli kończy się pewna epoka ;-(

dzięki za wspaniałe i niesamowite teksty, dzięki którym zainteresowałem sie meteorologią !! Szacun Sky !!!

rob

rob
                • skyddad Re: Cos o pogodzie 02.12.10, 20:39
                  queest111,
                  tak zle to moze niebedzie jak zastane fantastyczna konfiguracje widziana z niebios nieomieszkam napomknac , oczywiscie starym polskim jezykiem z czasownikiem na koncu.
                  Tak na marginesie to natura jest najpiekniesza dziedzina a meteorologia widziana z gory to podobne mam odczucia to co przezywali pierwszy raz atronauci w programnie Apollo.
                  No dobrze opisze to co obecnie widze.
                  Starzec lysy jak kolano z zanurzona glowa w ciesnine Beringa patrzy na Alaske.Jednoczesnie obejmujac rekoma piekna dziewice,ktorej dlugie wlosy juz szoruja po brzegach poludniowej Alaski.Z nog dziewicy wzrasta olbrzymia glowa strasznego weza ( symbiot GOA -ULD)z otwartym pyskiem zwroconym ku poludniowemu zachodowi i ziejacym nienawioscia tak jakby chcial polknac wyspy Malazji.Wielki wielblad z ogonem w Texasie i szyja na trasie Chinooka swoja glowa napiera na weza i stara sie zepchnac calkiem na zachod w kierunku Japoni.Natomiast droga mleczna jak zwykle skierowana jest nad Honduras i wartko mknie ku Afryce.
                  queest111 wiesz co to oznacza.
                  Zima toru juz nie zmieni ale bedzie dni pare cieplejszych,nocki po -5C a dzionki po plus 1C.
                  Sypac to tu to tam ku uciesze dzieci o ile rodzice wypuszcza je na dwor.
                  Pamietasz zdjecie kaczorkow ktore zwiastowaly zime bodajze to bylo w AD 07.Wtedy posypal snieg w Europie ale dopiero pod koniec stycznia.
                  Pzdr.Sky.
                  • skyddad Re: Cos o pogodzie 03.12.10, 08:19
                    Konkrety pogodowe,
                    Alpy wraz Kronplatzem,
                    I, Kronplatz dzisiaj posypuje -7C jutro troszke slonca -7C niedziela -6C
                    A, Tux 3250 Gefrorene Wand -19C,snieg,jutro -17C ,niedziela -14C.
                    A, Kaunertal podobnie,
                    A,Stubei zasypany temperatury podobne.
                    St.Anton sniegu mniej i od -6C -.5C, -4C
                    Reszta posypuje i wszystko dosc dobrze zasypane.
                    Pzdr.Sky
                  • jeepwdyzlu Re: Cos o pogodzie 03.12.10, 14:09
                    Starzec lysy jak kolano z zanurzona glowa w ciesnine Beringa patrzy na Alaske.Jednoczesnie obejmujac rekoma piekna dziewice,ktorej dlugie wlosy juz szoruja po brzegach poludniowej Alaski.Z nog dziewicy wzrasta olbrzymia glowa strasznego weza ( symbiot GOA -ULD)z otwartym pyskiem zwroconym ku poludniowemu zachodowi i ziejacym nienawioscia tak jakby chcial polknac wyspy Malazji.Wielki wielblad z ogonem w Texasie i szyja na trasie Chinooka swoja glowa napiera na weza i stara sie zepchnac calkiem na zachod w kierunku Japoni.Natomiast droga mleczna jak zwykle skierowana jest nad Honduras i wartko mknie ku Afryce.
                    queest111 wiesz co to oznacza.
                    -------------
                    no właśnie
                    na to czekaliśmy
                    i wiemy co to oznacza....
                    sky - o to chodziło!!!
                    jeep
                    • skyddad Re: Cos o pogodzie 06.12.10, 07:53
                      Starcy, Dziewice i prady lecace nad Afryke szlag trafil.Najblizszy tydzien z dobrym lub (Vat) okladem cieplo nam zwiastuje ,ot tak plus trzy i zobaczymy.
                      Rzeczywistosc najblizsze trzy dni leje jak z cebra w Alpach,puchy.
                      Pzdr.Sky.
                      • skyddad Re: Cos o pogodzie 08.12.10, 21:43
                        Idzie ochlodzenie w calej europie i opady sniegu,lokalnie moga byc gwaltowne.
                        Ot tak ostrzezeniowo dla automobilistow konkrety w lokalnych telewizjach.
                        Pzdr.Sky.
                        • wote Re: Cos o pogodzie 08.12.10, 23:05
                          SKy masz powoli jakieś wróżby na święta? Wybieram się do Ski Amade 25.12 do 02.01. Wszystko zniosę oprócz mrozów po -25.

Córa stawia już pierwsze kroki na górce koło domu. :) Uklepana łagodna górka i ćwiczymy .. tata cały dumny :) Alpy już na nas czekają... nie mogę już wysiedzieć ;)
                          • rpodolak Re: Cos o pogodzie 09.12.10, 14:22
                            Bormio 11-18.12.2010 czego mogę sie spodziewac Sky?
                            I osobne pytanie o dojazd: jakich warunków można spodziewać sie w sobote na trasie Dresden-Hof-Monachium- GaPa-Landeck-Zernez-Livigno-Bormio? może lepiej jechac przez Kufstein- Innsbruck?(z moich obserwacji pogoda do nart na ten tedzien - super, na dojazd - fatalna)pzdr
                            • skyddad Re: Cos o pogodzie 12.12.10, 11:17
                              Krotko na dzisiaj i w pare dni wprzod.
                              Dzisiaj sypie wszedzie przy -6C mniej wiecej.Jutro to samo w pojutrze to samo temp.spada.
                              Wlochy piekna pogoda;
                              www.altabadiaski.info/pages/mp.php?getpage=webcam&se=DPzdr.Sky.
                              Swieta za wczesnie ale raczej mrozno.
                              • skyddad Re: Cos o pogodzie 13.12.10, 21:06
                                Sypie do srody wlacznie,temperatura spada caly czas.Alpy.
                                Pzdr.Sky.
                                • skyddad Re: Cos o pogodzie 14.12.10, 14:03
                                  Sypie do wlacznie czwartku a pozniej slonce.
                                  Pare temperatur srednia jest -16C ,lodowce do -19C.
                                  Np. Ischgl mial rano -21C ale wciagu dnia juz cieplo do -16C.
                                  Widac wyraznie ze snieg juz jest ,wystarczajaco.ok.1m do 2m zalezy od miejsca.
                                  Pzdr.Sky.
                                  • skyddad Re: Cos o pogodzie 17.12.10, 09:01
                                    Dzisiaj jest tylko od 1900m w gore -16Cw czesci zachodniej Alp wciagu dnia sie podniesie do -9C.
                                    Sypie dzisiaj i jutro juz troszeczke slonca wyjdzie.
                                    Alpy wygladaja przeslicznie biale zasypane po uszy i prawie cichutkie gdzie niegdzie szaleja ratraki aby Wam Swieta Bozego Narodzenia umilic.
                                    Trzeba sobie zdac sprawe ze prawdziwa zima dopiero nadejdzie.
                                    Pzdr.Sky.
                                    • skyddad Re: Cos o pogodzie 20.12.10, 14:09
                                      Przyszlo ocieplenie,sypac bedzie w srode.Dzienna temperatura ponizej 2000m to plus 2C do max plus5C.Lodowce po -10C,Cieplej na wschodzie Alp.
                                      Pzdr.Sky.
                                      • skyddad Re: Cos o pogodzie 20.12.10, 19:55
                                        Jakby sie ktos z Was wybieral na swieta do szwecji to prosze jest link na najblizsze dni dotyczy lundu ale podobnie jest w calej poludniowej Szwecji (Skåne)
                                        www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/land/hourByHourTable.do?geonameid=2693678&starttime=2010-12-20%2019:00:00&endtime=2010-12-29%2022:59:00&redirect=false
                                        Bedzie sypac przed swiatami i to ostro.
                                        Pzdr.Sky.
                                        • rpodolak Re: Cos o pogodzie 21.12.10, 07:48
                                          Bormio 11-18.12 relacja (pogodowa):
                                          od niedzieli do czwartku piekna pogoda - słońce i lekkie chmurki do całkowicie bezchmurnego nieba, ale coraz większy mróz(do -22 st w dzień brrrr), w piatek opady śniegu i mgła - nie dało sie jeżdzić ;-(.
                                          Narciarsko super - Bormio, St. Catarina i Isollacia. Najwięcej Czechów,Polaków i troche Włochów.
                                          ogólnie było SUPER!!!
                                          • skyddad Re: Cos o pogodzie 21.12.10, 16:10
                                            Milo z Twoje strony na danie znaku zycia. Wielkie dzieki.
                                            Bede coraz czesciej podawal ten link i to w jezyku polskim.
                                            www.meteoalarm.eu/index.php?lang=po_PL
                                            Jest bardzo przydatny w planowaniu podrozy , szczegolnie kiedy wystepuja takie anomalie pogodowe.
                                            Pzdr.Sky.
                                            • skyddad Re: Cos o pogodzie 23.12.10, 06:24
                                              Zaczelo sypac tutaj unas poludniowa szwecja ok.godziny 2 wnocy i bedzie sypac do jutra do 16.Obecnie wygladam przez okno wali jak najety snieg,na pieknie oczyszczone alejiki uliczki jezdnie.Juz o d 4 rano szaleja na ulicach plugi traktory jest pelne pospolite ruszenie odniezaczy.
                                              Dzisiaj zacznie sie najwiekszy ruch przedswiateczny na kolejach i szosach autostradach.Nawierzchnie oblodzone i nierowne.Brak totalny spoli w calej europie.Na szosach ruch mknie ok.60-70km/h na autostradach okolo 80km/h.Ludzie zaczeli korzystac z komunikacji miejskiej i kolejowej. Snieg zaden problem dla lotnictwa,okazalo ze odsniezenie zawalonego lotniska w Arlanda w Stockholmie potrzeba kilkunastu minut.Rusza naraz tyle maszyn do odsniezania ze wciagu paru minut sa pasy czysciutkie-Obecnie UNia kieruje wszystkich specjalistow od odsniezania lotnisk do Szwecji na nauke ,z calej europy.
                                              Podstawa dobrego odsniezenia i szybkiego wlasciwy sprzet roznych rozmiarow,wiedza kto gdzie sie znajduje i wie co robi.Europa tyle lat nie miala sniegu ze zapomniala.
                                              Wracajac do pogody jest analogia z roku 1978-9. Tak samo w wigile sie zaczelo...
                                              Przewidywania byly na odwilz a jest odwrotnie i juz bedzie dobry mroz do nowego roku i duzo opadow a dalej to tylko Pan Bog wie co moze byc zaden meteorolog nie jest wstanie wskazac wlasciwej pogody.
                                              Uwazajcie na dalekie podroze samochodem,jak juz jedziesz zawsze pelny tank benzyny i lopata i lina pod reka.
                                              Pzdr.Sky.
                                              • skyddad Re: Cos o pogodzie 23.12.10, 14:50
                                                Jeszcze przydatna informacja dla wybierajacych sie samochodem do Szwecji na swieta.
                                                trafikinfo.trafikverket.se/lpvmenu/lpvmenu.htm#id=1
                                                Tam jest wszystko co dotyczy wszystkich drog na terenie Krolestwa Szwecji.Jest rowniez wersja angielska. Sypie tylko na poludniu szwecji.Bylem rano na stacji Lund i zawozilem rodzine ktora wracala zThailandi do domu.Moje wielkie zdziwienie tory zawalone sniegiem tablice wygaszone.Pare pociagow stoi i cisza ludzi brak,nagle odzywa sie megafon i donosi ze bedzie za 10 minut pociag z Kopenhagi do Stockholmu. Nasza ostania stacja od tygodnia to jest Kopenhaga.Na peron zbliza sie duza grupa ludzi pociag nadjezdza wolno i zabiera i odjezdza.Lecimy do informacji naszego Göteborga niema,i sie pytamy sytuacja jest nastepujaca,wszystkie pociagi sa wstrzymane,ale prosze nie odchodzic jak panstwo uslyszycie glos spikera ktory mowi jaki pociag i dokad o zktorego toru nadjedzie to spokojnie prosze sie udac na peron.Pociagi sa wypuszczane z Kopenhagi w momencie jak jest wolny tor i juz nie jada wedlug rozkladu jazdy tylko jak wolnosc toru pozwoli.Za dziesiec minut spiker donosi pociag do Göt.......Idziemy spokojnie na peron zbiera sie grupa ludzi dokladnie po 10 minutach pociag nadjezdza wszsycy wsiadaja czeka jeszcze drugie 10 minut na maruderow i odjezdza.
                                                Brak chalosu dobra informacja nawet taka cicuciubaka w pociag dobrze funkcjonuje.
                                                Po godzinie dzwonia i powiadaja w godzine z Lundu do Helsingborga normalnie wystarcza pol godziny a nawet krocej to tylko 40km.Fajnie wyglada sklad ktory wpada ww zaspy nawiane do 1.5m.Nie jada szybko,najwiekszy problem do zwrotnice zamarzniete i zasypane to jest wszystko automatyczne a w takich warunkach nie mozna wierzyc.
                                                Pzdr.Sky.
                                                W Alpach sypie do soboty jest ocieplenie ale zaczyna juz tempe spadac.
                                                Dolomity cieplej powyzej zera.
                                                Zobacz; www.altabadiaski.info/pages/mp.php?getpage=webcam&se=D
                                                • Gość: outlanderek Re: Cos o pogodzie IP: *.mobileonline.telia.com 23.12.10, 21:57
                                                  W Uppsali tak nie sypie jak w Skanii, ale zimno jest jak cholera....... Wczoraj i przedwczoraj w dzień -27stC a w nocy dochodziło do -35stC. Brrrrrr....... Dobrze że mam cieplutki garaż i 4x4 bo wszystkie drogi wszędzie białe i ślisko bo sól nie działa w takich temperaturach:-)

/Dominik
                                                  • skyddad Re: Cos o pogodzie 24.12.10, 15:19
                                                    Zgadza sie Dominiku.Przestalo juz sypac ale wszystko odsniezone,wyglada bajecznie zupelnie jak w Polsce na Swieta w latach piecdziesiatych.Ruch juz ustal zaczynaja ludzie siadac do Wigilji ktora jest poprzedzona kaczorem donaldem z tV.Taki godzinny zlepek najlepszych filmikow. Potem Mikolaj ktorego zwiemy Tomte.Pozniej to Pasterka a ewangelicy tez cos maja.
                                                    Zycze jaszcze raz wszystkiego najlepszego.
                                                    Sky,.
                                                    • skyddad Re: Cos o pogodzie 24.12.10, 20:59
                                                      Teraz juz zima idzie na calego i sie bedzie trzymac.Brak juz podskokow i anomalji,ustawilo sie
                                                      tak ze pamietac o cieplym ubraniu i na body nakladac ogrzewacz ocieplany ale przepuszczajacy powietrze i wilgoc w jednym kierunku potem fleece i dobiero kurtka i spodnie.Tak mozna wytrzymac nawet -40C. Pozdr.Sky.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka