Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zaliczka za apartament

11.12.10, 18:43
    Czy rezerwując apartament w Austrii standardem jest wpłacanie przy rezerwacji jakiejś zaliczki? Drugi raz w życiu sama rezerwuję w ten sposób noclegi i właśnie poproszono mnie o przelanie na konto połowy ceny. Jestem zdziwiona, bo jak rezerwowałam w marcu, to nikt ode mnie tego nie żądał. A teraz tak. Dodatkowo problem polega na tym, że nie mam rachunku bankowego w EUR, więc jak mam wysłać? Czy właściciele apartamentów zawsze żądają zaliczek, czy może akurat ja tak trafiłam?
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Zaliczka za apartament 11.12.10, 19:28
        Nie zawsze, ale czasem to się zdarza ... szczególnie w Austrii, dlatego wolę Włochy.
        pozdro.
      • Gość: pepe Re: Zaliczka za apartament IP: *.xdsl.centertel.pl 11.12.10, 19:48
        asiek25 napisała:

nie mam rachunku bankowego w EUR, więc jak mam wysłać?

Przelew w EURO można zrobić ze zwykłego konta złotówkowego. Jeżeli masz dostęp do konta przez internet, to w dostępnych transakcjach powinnaś znaleźć możliwość ptrzelewu dewizowego lub zagranicznego (pewno w każdym banku może się to trochę różnić i inaczej nazywać). Wybierasz walutę oraz zaznaczasz kto płaci prowizje dla twojego banku a kto dla banku odborcy (zwykle kończy się to tym, że trzeba opłacić obie) i enter.

Życzę udanej eskapady
        pepe
      • 19alien63 Re: Zaliczka za apartament 11.12.10, 20:45
        ...bry wieczor :)
        Osobiscie sadze, ze zaliczki za apartament nie jest akurat wymyslem Austriakow.
        W koncu kazdy chce miec jaka taka pewnos, ze gosc ktory zamawia, faktycznie przyjedzie.
        Ja np. za tydzien w Vigo di Fassa w lutym, placilem juz w pazdzierniku 1/4 ceny apartamentu.
        Natomiast za kwietniowy pobyt na jednym z austriackich lodowcow, juz teraz polowe kase za 12-osobowy dom.
        Z autopsji wiem rowniez, ze za wczasy nad Baltykiem w lecie, najpozniej w lutym trzeba przelac ok. polowe ceny.
        Jak wiec widzisz, nie jest to nic nienormalnego i nadzwyczajnego, zaplacic za wakacje zaliczke.
        Obojetnie gdzie.
      • zu_mi Re: Zaliczka za apartament 11.12.10, 20:53
        wg mnie jak najbardziej normalne, nawet we Włoszech. W apartamentach do którego jedziemy czwarty raz we Włoszech zaliczka jest 100 eur a do nowego w Livignio zapłaciliśmy zaliczkę 200 eur. Nie widzę w tym niczego niestosownego, każdy wynajmujący (szczególnie w sezonie) chce mieć jako taką pewność ,że przyjedziecie a jak nie to odpowiednio wcześniej ich powiadomicie.
        W Austrii też płaciliśmy za każdym razem zaliczki (zamawiamy zawsze przez internet).
        • Gość: sloneczko Re: Zaliczka za apartament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 21:17
          oczywiście że jest to normalne. Zawsze i wszędzie każdy chciał ode mnie zaliczkę, BP w Polsce, wynajmujący czy to w Chorwacji, czy to w Austrii czy gdziekolwiek indziej w jakiejkolwiek formie rezerwacyjnej (czy to przez Biuro Podróży czy samemu przez internet, telefon ...) Zarówno wczasy jak i naukę w Liverpoolu czy tym podobne.
          • 19alien63 Re: Zaliczka za apartament 11.12.10, 21:29
            No widzisz sloneczko, Ty myslisz (i piszesz) jak 99% ludzi ktorzy wyjezdzaja na wakacje i dla ktorych zaliczka za hotel, apartament itp. jest normalne.
            Ale niestety sa tez madrzy "inaczej" (1%) ktorzy uwazaja ten fakt za anomalie.
            • Gość: xcv Re: Zaliczka za apartament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 21:50
              Jest to jak najbardziej normalne.Wynajmujący chce mieć pewność że pokój,czy apartament zarezerwowany nie będzie stał pusty.Tak jak każdy biznes żądzi się swoimi prawami i niema w tym nic dziwnego,ale jak widać dla niektórych wszystko jest dziwne.
              • asiek25 Re: Zaliczka za apartament 12.12.10, 08:21
                > Ale niestety sa tez madrzy "inaczej" (1%) ktorzy uwazaja ten fakt za anomalie.

> i niema w tym nic dziwnego,ale jak widać dla niektórych wszystko jest dziwne.

No nie ma to jak życzliwe komentarze... ;))
                Pierwszy raz poproszono mnie o zaliczkę, poprzednim razem właścicielka apartamentu w Austrii nawet o tym nie wspomniała. Stąd moje pytanie.
                Sprawdziłam swoje konto, faktycznie jest opcja wysyłania przelewu w EUR. Nigdy wcześniej nie musiałam z tego korzystać, więc nie zauważyłam.
                Dziękuję za wszystkie informacje, zaliczkę oczywiście wpłacę :)))
                • ortodox Re: Zaliczka za apartament 12.12.10, 08:33
                  asiek25 napisała:

> No nie ma to jak życzliwe komentarze... ;))
                  > Pierwszy raz poproszono mnie o zaliczkę, poprzednim razem właścicielka apartame
                  > ntu w Austrii nawet o tym nie wspomniała.
                  ------------------------
                  Nie przejmuj się alienem ... on tak zawsze ... to taki śmieszny facecik, któremu wydaje się, że zjadł wszystkie rozumy i koniecznie chce o tym wszystkim powiedzieć ;)
                  pozdro.
                  • wote Re: Zaliczka za apartament 12.12.10, 12:42
                    Ja się spotkałem z rożnymi sytuacjami, z zaliczką 50 Euro czasem 50%, a czasami bez. Jak masz zwykłe konto w większości banków subkonto w Euro to formalność. Przelew do Austrii (nowa promocyjna wersja przelewu typ SEPA) do końca 2010 kosztuje 5 zł.
                • 19alien63 Re: Zaliczka za apartament 12.12.10, 16:02
                  To nie byl komentarz do Ciebie, tylko do tych "bywalcow" ktorzy preferujac jeden region narciarski nie pomina okazji, aby coc negatywnego znalezc na inny.
              • ortodox Re: Zaliczka za apartament 12.12.10, 08:27
                Może i zrozumiałe, ale nie jest to żadną regułą.
                Mam we Włoszech 2 miejsca, gdzie "od zawsze" nie oczekiwano żadnej zaliczki. Teraz, gdy jadę tam po raz kolejny, nawet o tym nie rozmawiamy. Wystarczy email lub nawet rozmowa telefoniczna. Tak było także nawet w Zillertal ... o dziwo wystarczyła wymiana maili. Jednak w Austrii zazwyczaj niestety trzeba zrobić zaliczkę, co nie zawsze jest wygodne i tanie i nie z każdego banku jest to możliwe. Raz także musiałem robić przedpłatę we Włoszech, ale było to w Valle Aurina ... co wiele wyjaśnia ;)
                Aha ... dodam jeszcze, że zazwyczaj jeżdżę poza wysokim sezonem, czyli wtedy gdy spora część ap. jest nieobsadzona. Nie jest tak, że jak bym nie przyjechał, to na to mieszkanie ustawi się kolejka chętnych. Mimo to zaliczki nie żądają i nigdy nie zdarzyło się, żeby mieszkanie nie czekało przygotowane, lub było zajęte. Nie sadzę żebym był wyjątkiem, który nie musi płacić zaliczek.
                pozdro.
                • Gość: despero Re: Zaliczka za apartament IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 13:23
                  Potwierdzam ostatnią opinię. Rezerwowałem app w Górnej Austrii - połowa stycznia 2011, właścicel nie żądał zaliczki.
          • Gość: joch Re: Zaliczka za apartament IP: *.ghnet.pl 15.12.10, 15:56
            To zależy. Jak jeździsz do tego samego domu któryś raz, to Austriacy reguły nie chcą zaliczki. Jest też inna prawidłowość - wielkie hotele /np.schroniska młodzieżowe/ chcą zawsze, pensjonaty już nie, a prywatne domy prawie nigdy. Zależy to też od liczby rezerwowanych miejsc. Przy 30- 40 raczej tak, przy 2-4 bardzo rzadko. Chociaż miałem i takie przypadki że mieszkaliśmy w 4 domach niedaleko siebie / 46 osób/ i w żadnym nie żądano zaliczki -rezerwacja we wrześniu, pobyt w styczniu.
      • Gość: Misio_Zloty To zależy kiedy IP: *.limes.com.pl 12.12.10, 16:09
        Jeśli rezerwujesz termin w tzw. wysokim sezonie to raczej nie ma miejsca w strefie alpejskiej żeby nie pobierano zaliczek, chyba że jest się stałym znanym gościem albo w okresie jaki by nas interesował stałymi gośćmi są Polacy i zawsze się rozliczają co do grosza czyli że jest renoma (znam kilka takich miejsc i renoma jest jak najbardziej). Co do Austrii często stosowaną formą jest także promesa zapłaty czyli zamiast wpłacania zaliczki, wysyła się nr konta i potwierdza jego ewentualne obciążenia, w razie nie wykorzystania zamówionego miejsca (to tak w uproszczeniu) . Jeśli się jest 100% pewnym wyjazdu a nie chce ściągać się środków z konta, to jest bardzo wygodne rozwiązanie. Rozliczenie ostateczne jest wtedy na miejscu.
        Spróbuj wysłać zatem zapytanie czy jest możliwość skorzystania z takiej formy
      • Gość: volta Re: Zaliczka za apartament IP: 213.172.83.* 12.12.10, 20:27
        ja w austrii płaciłam 50 euro w wysokim sezonie feryjnym, i było to nieco kłopotliwe. czy płacliłam prowizję banku właściciela - nie wiem, moja prowizja była wysokawa:(

raz proponowałam sama zaliczkę i właściciel nie chciał, a rezerwowałam z dużym wyprzedzeniem - i niestety - nie dojechałam, dzieci się rozchorowały:(

i jak rezerwowałam gdzieś na 4 dni przed przyjazdem, to już o zaliczce mowy nie było. wiadomo, że my dotrzemy szybciej niż bank, co nie zmienia sytuacji, że płaciliśmy w każdym przypadku przy wyjeździe.

zresztą korzystanie z serwisu rezerwacyjnego jest dość wygodne, bo tam się zaznacza termin i podaje nr karty - to jest sensowne rozwiązanie, a w razie nieprzybycia ściągają zwykle za jedną noc i po sprawie:))
        • asiek25 Re: Zaliczka za apartament 13.12.10, 20:58
          Gość portalu: volta napisał(a):

> zresztą korzystanie z serwisu rezerwacyjnego jest dość wygodne, bo tam się zazn
          > acza termin i podaje nr karty - to jest sensowne rozwiązanie, a w razie nieprzy
          > bycia ściągają zwykle za jedną noc i po sprawie:))

Co do podawania nr karty to mam większe obiekcje. To już wolę zapłacić przelewem.
          No i chyba wychodzi na to, że tylko raz zdarzył mi się przypadek, że właściciel nie żądał zaliczki. W tej chwili rozważam jeszcze Włochy i też żądają zaliczki, tylko o połowę mniejszej.
          A tak przy okazji - czy ktoś ma jakieś opinie o tej firmie?

holiday-home24.com/plan-de-corones/dom-corona-01
          Pan chyba od niedawna zajmuje się wynajmem, bo znalazłam wiele reklam tej strony internetowej, w tym również na portalach narciarskich i turystycznych, ale jak na razie żadnych opinii. Może ktoś z tego forum korzystał z tych noclegów?? Bo nie wiem czy wpłacać tę zaliczkę ;)))
          • ortodox Re: Zaliczka za apartament 13.12.10, 21:11
            Widzę, że szukasz u pośredników. Oni zawsze żądają zaliczki.
            Spróbuj bezpośrednio u właścicieli mieszkań, a najlepiej u tych którzy maja na wynajem tylko max. 3-4 mieszkania we własnym domu i nie zajmują się tym profesjonalnie. Tam z reguły zaliczek nie wołają.
            pozdro.
            • asiek25 Re: Zaliczka za apartament 13.12.10, 21:20
              Nie szukam koniecznie u pośredników, wpadł mi ten link gdzieś na jakimś forum narciarskim. A cena jest nawet ciut niższa od apartamentu, który znalazłam w Austrii. Zresztą moje doświadczenie w szukaniu noclegów na własną rękę jest na razie raczej marne :)))
              • ortodox Re: Zaliczka za apartament 13.12.10, 21:35
                Nie twierdzę, że specjalnie wyszukujesz pośredników, ale na nich jest najłatwiej trafić.
                Oni się reklamują, maja profesjonalnie pozycjonowane strony .. itd.
                Powiem Ci jak to robią na naszym forum starzy wyżeracze ;)
                Wpisz w wyszukiwarkę kombinację interesującą Cię nazwy miejscowości, doliny lub regionu ( przyda się dobra mapa) ze słowami kluczowymi takimi jak: appartamenti, Wohnung, apartment i tym podobne.
                Potem trzeba z pewnym wyczuciem i według własnego klucza przeglądać wyniki i łowić najciekawsze oferty. Trzeba wysłać sporo maili i być cierpliwym. Nie każdemu tak się chce, ale tak stworzona własna baza przyda się Ci także na kolejne sezony.
                pozdro.
                • asiek25 Re: Zaliczka za apartament 13.12.10, 22:40
                  ortodox napisał:

> Wpisz w wyszukiwarkę kombinację interesującą Cię nazwy miejscowości, doliny lu
                  > b regionu ( przyda się dobra mapa) ze słowami kluczowymi takimi jak: appartamen
                  > ti, Wohnung, apartment i tym podobne.

Dzięki bardzo za podpowiedź :))))))))
                  Tak właśnie robiłam, ale rzeczywiście najpierw wyrzuca mi całe mnóstwo stron różnego rodzaju pośredników. To trzeba przejrzeć chyba setki stron, aby wreszcie trafić na jakąś ofertę bezpośrednią. No i dodatkowy problem stanowi, że niewiele stron ma angielskie tłumaczenie, a ja nie znam w ząb niemieckiego. Ale na razie się nie poddaję :)))
                  Czy w takim razie 40 EUR za 2 osoby w apartamencie, w którym jest przyzwoita kuchnia i osobna sypialnia z podwójnym łóżkiem to jest ok, czy mocno przepłacam? I do tego 20 EUR za sprzątanie?
                  • Gość: straszak Re: Zaliczka za apartament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 08:21

cena jak dla mnie super w tym roku w lutym w zieleńcu chcą od osoby apartament 100zl
                    czli w przyszłym roku dalej
                    pozdrawiam
                  • Gość: sloneczko Re: Zaliczka za apartament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.10, 08:33
                    40e za 2 os to dobra cena. Za okres świąteczny płacę teraz 105e za 4 os + sprzątanie 30e. Myślę że dużo ale zależało mi na skicircusie. Niestety moje lokum na Molltalerze za 65 e za 4 os było zajęte.
                  • ortodox Re: Zaliczka za apartament 14.12.10, 08:39
                    No cóż, znajomość języków z pewnością ułatwia takie poszukiwania, a angielskie nie jest akurat w alpejskich resortach najpopularniejszy. Wystarczy jednak nawet bardzo pobieżna znajomość niemieckiego i włoskiego żeby poradzić sobie z takimi prostymi tekstami.
                    Jak już wyżej napisałem trzeba wyrobić sobie pewne własne systemy i klucze według których przeglądasz strony z ofertami. To zależy od indywidualnych preferencji i musisz sobie sama taki system wypracować. Nie zmienia to faktu,że trzeba przejrzeć sporo stron ( setki).
                    Cena 40€ za 2 osoby jest dobra i niełatwo będzie ją przebić, ale zależy to oczywiście od konkretnych warunków i okresu.
                    pozdro.
                    • asiek25 Re: Zaliczka za apartament 14.12.10, 08:57
                      43 EUR wraz ze sprzątaniem, ale plus taks klimatyczna płacę w Austrii za to (apartament Tirol):

vorderrainhof.members.cablelink.at/
                      Z kolei we Włoszech 42 EUR ze sprzątaniem i taksą za to:

holiday-home24.com/plan-de-corones/dom-corona-01
                      Okres to pierwsza połowa stycznia. Zatem jeśli to są dobre ceny, nawet jeśli przez pośredników, to może nie ma sensu szukać dalej? Może lepiej sączyć sobie dobre trunki już w oczekiwaniu na wyjazd, zamiast z obłędem w oczach latać po kolejnych setkach stron internetowych, bo może znajdę gdzieś lokum za 5 eurasków taniej? ;)))
                      • ortodox Re: Zaliczka za apartament 14.12.10, 11:57
                        Oczywiście nie ma co walczyć o kilka euro, choć pomnożone x7 a tym bardziej x14 daje dość konkretne kwoty. Ten włoski ap. w okolicach Plan de Corones wydaje się b.atrakcyjny ... ja bym go wziął wiec lepiej sie pospiesz zanim ... ;) Pan de Corones to świetne miejsce na narty. Jedno z lepszych w Alpach ( moim zdaniem).
                        pozdro.
                        p.s.
                        Nie dla każdego przeglądanie stron internetowych jest męczące ... do obłędu :)
                        • asiek25 Re: Zaliczka za apartament 14.12.10, 22:39
                          No właśnie na ten włoski się zdecydowałam. I będę wpłacać zaliczkę ;))
                          A co znawcy sądzą o pogodzie w Plan de Corones na początku stycznia? Ja wiem, że to góry i wszystkiego się można spodziewać, ale tak statystycznie? ;))) Nie chodzi mi o to czy będzie słońce, czy będzie padać, ale przede wszystkim jakie temperatury. Bliżej -5, czy bliżej - 25?

> Nie dla każdego przeglądanie stron internetowych jest męczące ... do obłędu :)

Rozumiem, rozumiem :)) Mnie w sumie też nie męczy, ... np. na youtubie ;))
                          • ortodox Re: Zaliczka za apartament 14.12.10, 23:08
                            No niestety ... nie da się przewidzieć pogody. Nie wiem co na to sky, ale wg mnie raczej stawiałbym na temp ( od -5 do -15 max). Jedno jest niemal pewne, że warunki do jazdy będą znakomite.
                            pozdro.
                            p.s.
                            No to na rozgrzewkę ... coś przyjemnego www.youtube.com/watch?v=5k_iDUIxRMA
      • jeepwdyzlu czemu wpłata zaliczki jest korzystna 15.12.10, 16:25
        bo stanowi dowód zawarcia umowy
        i daje komfort, że jak przyjedziesz, to apartament będzie na Ciebie czekał..
        Serdeczny kumpel kilka miesięcy temu w Ischgl przyjechał, a tu cały apartamentowiec zajęty przez inne towarzystwo. Właściciela nie ma, recepcjonistka nic nie wie.
        Wkurzony pojechał na policję, z ich kompa wydrukował sobie potwierdzenie przelewu, policjańci pokiwali głową, wykonali kilka telefonów, podali im adres nowego pensjonatu, tam się nimi zajęli, następnego dnia rano właściciel zapominalski już na nich czekał z 200 euro w ręku, skrzynką (6 butelek) niezłego wina, przeprosinami, jakimś voucherem na darmową kolację itd... A po południu podjechali policmajstry i dopytywali się czy są zadowoleni z nowego lokum...
        Tak tak - Ci Austryjacy od których wolę Włochów :-)
        Ale nie wiem czy to wszystko tak by wyglądało, gdyby nie ten przelew zaliczki...

To tak na marginesie oczywiście
        ciao
        jeep
        • ortodox Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna 15.12.10, 16:43
          Masz rację Jeep i ta zaliczka działa w obie strony. Daje każdemu gwarancję. Jest to szczególne ważne w wysokim sezonie i u profesjonalnych pośredników. Nie mniej jednak nie jest to żadna reguła i że wszyscy wołają, a czasem to jakiś kłopot, bo nie każdy ma możliwość bezproblemowego wysłania takiej zaliczki. Poza tym, u właścicieli (tych niewielkich pensjonatów) czasem pojawia się (dość zrozumiała) chęć ucieczki przed fiskusem i tu różne wpłaty na konto są raczej niewskazane. Wolą podejmować niewielkie ryzyko, że jednak ktoś nie przyjedzie, ale odbędzie się to bez śladów na koncie.
          pozdro.
          • Gość: udajacygreka Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.10, 20:19
            ortodox napisał:
            "Poza tym, u właścicieli (tych niewielkich pensjonatów) czasem pojawia się (dość zrozumiała) chęć ucieczki przed fiskusem i tu różne wpłaty na konto są raczej niewskazane. Wolą podejmować niewielkie ryzyko, że jednak ktoś nie przyjedzie, ale odbędzie się to bez śladów na koncie."

Przepraszam bardzo, ale dlaczego to chec uchylania sie od podatkow jest zrozumiala?
            I dlaczego tylko w niewielkich pensjonatach? To tzw. "grube ryby" (vide duze pensjonaty) juz tego nie robia?
            Miedzy innymi wlasnie takie "dolce vita" powoduje te ogromne roznice gospodarcze miedzy lokomotywami w Europie a tzw. krajami P.I.G.S. (Portugalia, Grecja, Italia i Hiszpania)
            • ortodox Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna 15.12.10, 21:41
              Nie napisałem, że w większych firmach płacą podatki chętniej i nie oszukują fiskusa. Robią to jednak inaczej i w bardziej wyrafinowany sposób. Raczej nie próbują ukrywać, że goście byli w ogóle, tylko szukają sposobów na wykazywanie wyższych kosztów. Nie mogą ukryć przychodów, bo te przechodzą często przez konto firmy, lub za kasą stoją zwykli pracownicy( recepcja), których nie można bez większego ryzyka wtajemniczać w takie sprawy. Zawyżają jednak sztucznie koszty. Wie o tym tylko księgowy i właściciel, a rezultat jest taki sam, bo wykazują mniejszy dochód i płaca mniejsze podatki. Czy ta skłonność jest zrozumiała :))))) ...chyba dla każdego, kto takie podatki płaci i ma takie możliwości jest to oczywiste. Cz takie "dolce vita" ma coś wspólnego z różnicami gospodarczymi i rozwojem gospodarczym krajów oraz biegunami bogactwa i biedy ... to chyba lekkie nadużycie. Powszechnie uważa się, że nadmierny fiskalizm jest hamulcem w rozwoju gospodarczym i dźwignią do takiego właśnie obchodzenie prawa.
              pozdro.
              • jeepwdyzlu Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna 15.12.10, 21:57
                dość powiedzieć
                że na Sardynii niemiecka telewizja "wykryła" osiedle osiedle pięknych willi, wartych po kilka milionów euro każda
                a których właściciele - w 90% nie wykazują ŻADNYCH dochodów
                a tych 10% co wykazuje - to urzędnicy państwowi
                I nikt się nie dziwi, nikt nie oburza (we Włoszech, w Niemczech oczywiście afera)
                :-)
                Ech Włosi...
                i ich subtelne wyrafinowanie....
                Mówię Wam - Włosi, Węgrzy i Polacy - to bratanki :-)
                ciao
                jeep
                • ortodox Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna 16.12.10, 00:32
                  No to ja przypomnę aferę z tajnymi kontami niemieckich obywateli w Lichtensteinie.
                  Podobne konta maja także polscy i austriaccy obywatele, a wszystko po ty, by nie płacić podatków. Ja tez nie lubię płacić podatków i nich mi ktoś powie, że lubi ...
                  pozdro.
              • Gość: udajacygreka Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.10, 12:50
                "Cz takie "dolce vita" ma coś wspólnego z różnicami gospodarczymi i rozwojem gospodarczym krajów oraz biegunami bogactwa i biedy ... to chyba lekkie nadużycie ..."

Moze to i lekkie naduzycie. ale w przypadku Grecji to wlasnie m.in. unikanie podatkow na skale masowa (ok. 10 mld rocznie), oraz tzw. szara strefa doprowadzila te "kolebke" demokracji na skraj bankructwa.
                • jeepwdyzlu Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna 16.12.10, 14:19
                  ale w przypadku Grecji to wlasnie m.in. unikanie podatkow na skale masowa (ok. 10 mld rocznie), oraz tzw. szara strefa doprowadzila te "kolebke" demokracji na skraj bankructwa.
                  -----------
                  popatrzmy na własne podwórko
                  zanim z wyższością potraktujemy innych
                  póki co
                  i Grecy i Włosi mają o wiele wyższy standard życia niż my, lepsze państwo i mniejsze problemy
                  a poza tym
                  to forum narty nie polityka
                  jeep
                  • Gość: udajacygreka Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.10, 15:15
                    Zgadzam sie w calej pelni.
                    Ale jeszcze tylko male ale:
                    Nikogo nie traktuje z wyzszoscia, piszac (chocby nawet negatywnie) o pewnych zjawiskach ktorych niestety, czasem nie sposob negowac.
                    • ortodox Re: czemu wpłata zaliczki jest korzystna 16.12.10, 15:52
                      No to jeszcze jedno słówko o gospodarce. Budżet państwa to nie tylko wpływy, ale także wydatki. Te dwie rzeczy muszą być zrównoważone i nie można tłumaczyć plajty finansów publicznych niechęciom do płacenia podatków, które roztrwania się na lewo i prawo. Trzeba zacisnąć pasa, a nie żądać coraz więcej od tych, którzy zarabiają, bo za chwilę nie będzie już z kogo tych podatków ściągać. Nie znam nikogo, kto chętnie płaci podatki. Szczególne, gdy widać jak nasze pieniądze są marnowane, a wydatki na administrację wciąż rosną.
                      pozdro.
      • bazylea1 Re: Zaliczka za apartament 16.12.10, 11:34
        rezerwowałam bezpośrednio u właściciela w Austrii i płaciłam zaliczkę 100 euro
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka