Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Val di Sole - do bywalców

27.12.10, 18:08
    Witam!
    W terminie 15.01.2011 -22.01.2011 r. wybieramy się do miejscowości Pellizano w Val di Sole. Po przestudiowaniu forum mamy już z grubsza zaplanowane poszczególne dni nartowania ale pojawiają się małe wątpliwości natury technicznej. Mianowicie jeden z dni chcieliśmy poświęcić na ośrodek Pinzolo, który cieszy się dobrymi opiniami. Ponieważ w trakcie wyjazdu będziemy niezmotoryzowani, to jedyna nadzieja w skibusach. Do Marilevy 900 nie ma problemu, potem na nartach do Madonny w okolice kładki na Groste i tam chcieliśmy wsiąść w skibus do Pinzolo.
    Ale tu pojawia się problem bo według rozkładu z
    www.campiglio.it/orari/busvalrendena.html
    poranne skibusy nie docierają do samego Pinzolo tylko do przystanku "Camping Fae".
    i tu pytanie czy ten przystanek znajduje się już bezpośrednio przy trasach? Czy może jednak trzeba się dostać do samego Pinzolo?
    Za odpowiedzi z góry dziękuje
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Val di Sole - do bywalców 27.12.10, 19:29
        Niestety, z Camping Fae jest jeszcze spory kawałek do wyciągów 2-3km może więcej.
        pozdro.
        • gacek1964 Re: Val di Sole - do bywalców 27.12.10, 21:30
          Tak też myślałem. Z jednej strony to dość dziwna polityka, że z Madonny nie można się dostać do Pinzolo w godzinach porannych skibusem a w odwrotną stronę już tak. Czyżby konkurencja?
          Chyba niestety to Pinzolo będziemy musieli sobie odpuścić. A szkoda, bo z zasłyszanych opinii to ciekawy ośrodek o fajnie nachylonych trasach.
          W takim razie polecałbyś w zastępstwo jeden dzień w Pejo? Czy otwarcie wyciągu na 3000 mnpm stwarza z tego ośrodka ciekawą alternatywę? Czy raczej skupić się na Madonnie i Passo Tonale z przyległościami?
          Pozdro
          • ortodox Re: Val di Sole - do bywalców 27.12.10, 22:56
            Pejo to niewielka stacja. Nawet z nową gondolą na 3000m. Z drugiej strony Pinzolo jest niewiele większe i ja mam akurat dość średnie wrażenia z tego miejsca, choć czytałem jak inni zachwycali się. Spokojnie więc możecie zaliczyć Pejo zamiast Pinzolo pierwszego dnia na rozgrzewkę. Jest jeszcze passo Tonale z Ponte di Legno.
            pozdro.
            • gacek1964 Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 07:12
              A czy można w jakikolwiek sposób porównać Pejo z Monte Bondone bo kilometrowo są mniej więcej podobne? Pare lat temu bylismy 1 dzień w tym ośrodku i szczerze to oprócz fajnej i długiej czerwonej trasy (bodajże Gran Pista) wzdłuz szybkiego krzesła, to reszta była nieszczególna. Trasy dosyc krótkie a infrastruktura przestarzała. Być moze na odbiór tego ośrodka wpływ miała fatalna pogoda.
              • ortodox Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 09:56
                Tak, myślę że to są porównywalne narciarsko ośrodki, choć Pejo ma teraz trasy wyżej. Pamiętam tę czerwoną chyba ( E ) na MB ... podobała mi się. W Pejo jest też praktycznie tylko jedna długa trasa o różnym stopniu nachylenia, ale w sumie dość dobra.
                pozdro.
                • gacek1964 Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 10:59
                  Dzięki ortodox za szybkie odpowiedzi! W takim razie będziemy musieli się zastanowić nad Pejo bo jedna nawet dobra i długa trasa wraz z odnogami na cały dzień to troche mało. Tym bardziej, że skibus też tam jedzie koło 30 minut.

Mam jeszcze pytanie do osób, które jeździły na lodowcu Presena w styczniu lub lutym, czy faktycznie w tym terminie lodowiec jest zamknięty? Bo według tej stronki to tak jest
                  www.dolomity.com.pl/osrodek_narciarski_val_di_sole.html
                  a nie wiem na ile jest ona wiarygodna.
      • jeepwdyzlu Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 11:21
        szkoda
        sam jestem Pinzolo zachwycony
        i jadę tam drugi raz :-)
        mimo, ze rejon (jako całość) mnie nie zachwycił
        budowana jest kolejka łącząca Pinzolo z Madonną
        ale póki co - ma opóźnienie (ma być gotowa za rok)
        Póki co - ruszyła (teraz - w grudniu) nowa gondola Tulot i dwie nartostrady na sam dół
        Wklejam film - zwróćcie uwagę na fragment pod koniec - jest widoczne nowe połączenie Campiglio express - prawie 5 km gondola która połączy oba tereny...

www.youtube.com/watch?v=iOagoS0ZTmMciao
        jeep
        • gacek1964 Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 12:21
          Jeep, skoro byłeś juz w Pinzolo to nie orientujesz się może czy prócz skibusów, którymi z Madonny w godzinach porannych pod wyciągi niestety nie dojadę :( istnieje coś takiego jak transport płatną komunikacją. Bo strasznie szkoda by nam było m.in. pod wpływem Twoich opinii zrezygnować z tego ośrodka.
          Pozdro
          • jeepwdyzlu Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 13:20
            niestety jeździłem autem więc nie mam pojęcia - ale skibusy widziałem więc sądzę, że z madonny do pinzolo dojedziesz bez trudu
            to jest w ogóle blisko
            z 7 km..
            trasa kręta, ale nie jedzie się dłużej niż 10 minut

dolomitici są gotowe, tulot był gotowy rok temu ale nie jeździł, bo nie uruchomili nartostrad

orti - w tym roku pinzolo w lutym ale pod koniec marca ischgl (też już byłem i było fajnie, jak na Austrię rzecz jasna :-))
            a za rok oczywiście nie wiem
            ale Pinzolo - obawiam się - po połączeniu wyciągiem z madonną straci to co mi się w nim najbardziej podoba - czyli puste i świetnie przygotowane trasy...
            A jak ma być gęsto i muldy... to trzeba jechać gdzie indziej :-)
            j.
            • ortodox Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 13:36
              jeepwdyzlu napisał:
              > ale Pinzolo - obawiam się - po połączeniu wyciągiem z madonną straci to co mi s
              > ię w nim najbardziej podoba - czyli puste i świetnie przygotowane trasy...
              > A jak ma być gęsto i muldy... to trzeba jechać gdzie indziej :-)
              -----------------------------
              Eeeetam, nic nie straci, bo tłumy z Madonny i tak nie będą tam walić. Sam widzisz z resztą, że nawet skibusa w normalnych godzinach nie uruchomili do Pinzolo :)
              A nawet jakby co, to na Madonnie będzie luźniej ;) Cały region zyska.
              pozdro.
            • gacek1964 Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 13:43
              Widzisz z tymi skibusami to nie do końca tak jest bo według rozkładu ze stronki z pierwszego mojego postu wynika, że poranne skibusy jeżdżą tylko do przystanku "Camping Fae", a według ortodoxa stamtąd jest jeszcze dobre kilka kilometrów do wyciągów w Pinzolo. Natomiast w drugą stronę można dostać się bez problemu, co jest troche dziwną sytuacją.
              • jeepwdyzlu Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 13:48
                Natomiast w drugą stronę można dostać się bez problemu, co jest troche dziwną sytuacją.
                ---------
                jak z pinzolo jadą do madonny (a jeżdżą na 100%)
                to potem wracają, nie?
                :-)
                j.
                • gacek1964 Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 14:12
                  Wracać wracają, ale z Madonny skibusy w godzinach porannych, takie mnie interesują, przystanek końcowy mają wcześniej i nie docierają pod wyciągi w pinzolo.

Tu masz szczegółowy rozkład skibusów

www.campiglio.it/orari/busvalrendena.html
                  Także rano raczej tym środkiem lokomocji pod wyciągi w pinzolo nie dotre. chyba że moge gzieś wysiąść wcześniej.

Pozdro
            • b-a-n-i-t-a Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 14:20
              Jeep coś mi się zdawało że kum miał w tym sezonie jechać w Dolinę Aosty co by zobaczyć jak wygląda prawdziwe narciarstwo we Włoszech? :)
              My będziemy tam z Panem Prezesem jakoś na początku marca to byśmy mogli sie spotkać przy dobrej fontinie i butelce Enfer d'Arvier. Po drodze można by zabrać też kuma ortodoxa. Pani Prezesowa na pewno by załatwiła wam tańsze skipassy :)
        • ortodox Re: Val di Sole - do bywalców 28.12.10, 12:25
          No to warto poczekać do następnego sezonu Jeep ;)
          To połączenie budują od wielu lat i ciągle nie mogą skończyć :)
          Ale pozytywna jest ta nowa gondolka i nowe trasy w Pinzolo ( niestety jak podają jeszcze zamknięte). Może w następnym sezonie padnie wybór na VdS. Nie byłem tam już 2 lata.
          pozdro.
          • gacek1964 Re: Val di Sole - do bywalców 30.12.10, 16:25
            Ponawiam pytanie, czy prawdą jest iż lodowiec Presena od ok. 10 stycznia do ok. 20 lutego jest zamknięty? Bo tak wyczytałem i nie wiem na ile wiadomość jest wiarygodna.
            • ortodox Re: Val di Sole - do bywalców 30.12.10, 20:56
              Niestety, nie byłem tam w tym okresie. Skoro tak piszą, to chyba należy przyjąć to na wiarę, choć jako takich realnych powodów nie widzę, by go zamykano. Napiszę Ci jednak, że nie ma czego żałować. Presena to najbardziej żałosny z lodowców jakie zaliczyłem. To beznadziejne krzesło i jeszcze bardziej beznadziejny orczyk na sama górę. Wielokrotnie będąc na Passo Tonale omijałem go szerokim łukiem, choć był czynny.
              pozdro.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka