Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.01.11, 17:53
    za niespełna 1,5 tygodnia jedziemy tam rodzinką na cały tydzień po raz pierwszy. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi jak sie tam poruszać - do tej pory bylismy tylko w polskich górach :). Troche oczywiście czytałam o tym miejscu, ale będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia. Może ktoś np.korzystał tam z przechowalni nart i butów? może jakies wskazówki gdzie najlepiej uściąc na stoku na jakiś mały obiad, co dobrego podają w słowackich knajpach ? :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: anamej Re: Chopok IP: 213.227.87.* 04.01.11, 13:25
        to zaley gdzie będziesz mieszkać. Ośrodek narciarski jest na końcu demianowskiej doliny, malutki parking - jak nie wstaniesz wcześnie rano to po 8 praktycznie nie ma już wjazdu do doliny autem. Jest duży parking przed doliną, zostawiasz tam samochód i dojeżdżasz skibusem do zahradek albo otupne.
        Jeśli chodzi o jedzenie na stoku to jest kilka miejsc, ale nie ma co liczyc że bedzie dobre. Ważne jednak że jest coś ciepłego do zjedzenia i picia: wyprażany syr, frytki, pizza, . Na Lukowej jest fajny widokowy bar, ale jedzenie jakościa nie grzeszy. Z głodu nie umrzecie.
        W centrum niedaleko urzędu miasta była taka fajna i bardzo smaczna restauracja ale nie pamietam jak się nazywa.
        Koniecznie trzeba sie wybrac do Tatralandii.
        A swoja droga czy ktoś wie jaka pogoda się zapowiada na Chopoku na styczeń ?
        • ewangelizator_carvingu Re: Chopok 04.01.11, 14:28
          faktycznie zamykaja doline, ale nie zawsze, szczególnie w styczniu, zalezy ile bedzie ludzi, przy obecnych warunkach śniegowych praktycznie wszystko jest otwarte wiec narciarze "rozłożą" sie między ośrodkamim jest wiec szansa na luz na stoku

byłem w Jasnej kilka razy i tylko ze dwa razy jeździłem skibusami

moim zdaniem warto pojechac wyzej od Zahradek, bodajże to sie nazywa Bela Put , jest tam łatwiejszy dostep do wyciagów

jak najwczesniejsza obecnoc na stoku obowiązkowa

życze ci zeby była taka pogoda - otworza wtedy góre i będzie juz prawie "alpejsko"
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/986366,5,6,50329,HPIM0354,HPIM0354.html
          • Gość: fafafa Re: Chopok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 14:41
            dziękuje :) no właśnie na tą Biela Put mamy jeździć, bo to ponoc taka dłuższa osla łączka - w sam raz dla mnie ;) postaramy się też wcześnie wstawać, coby jednak sporo skorzystać do tej 16, a potem baseny :) wczoraj zajrzałam na strone Tatralandii i miło zaskoczyły mnie ceny - po zniżce 30% na Liptov Card wychodzi mi 27Euro za wejście dla 1 osoby dorosłej na cały dzień - taniej niż w Bukowinie :).
            • Gość: fafafa Re: Chopok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 14:42
              a nie... w Bukowinie chyba płaciliśmy 120 PLN za 2 dorosłe, a nie za jedną... ale tak czy siak obawiałam się, że będzie drożej :)
            • jeepwdyzlu Re: Chopok 04.01.11, 14:48
              27 euro za osobę to tanio?
              to co oni tam robią w cenie?
              :-)
              jeep
              • Gość: fafafa Re: Chopok IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.01.11, 16:12
                właśnie sprawdziłam na strobie basenu w Bukowinie - wejście na cały dzień kosztuje dla dorosłej 90 PLN, a dla dziecka do 13 lat 60 PLN. Czy wyniosłoby to nas 240 PLN. Za troche mniej wychodzi Tatralandia, i tam Młody po okazaniu skipasu ma wejście free... a różnica ponoć spora :) a czy jakies inne atrakcje są w tej cenie to nie wiem ;))
      • Gość: Bartek Re: Chopok IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.01.11, 13:48
        Akurat bylem przed Swietami. Najlepiej chyba na Zahradky pojechac. Tam sa dwie duze kanapy z dolu i nawet jesli góra nie chodzi można tam pojeździć. Dodatkowo na Zahradkach przy kanapie na dole jest gospoda gdzie mozesz zjesc tanio i smacznie (jesli lubisz slowacka kuchnię) Polecam vyprazany syr, bryndzowe halusky i cesnakova polievke. Warto uwazac na ceny w knajpach, różnice zdarzają się spore a ogólnie im wyżej tym gorzej.
        Ogólnie Chopok daje większe możliwości od polskich stoków ale Alpy to dogonił chyba tylko cenowo. Udanego wyjazdu
        • Gość: fafafa Re: Chopok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 13:53
          dziękuję za wskazówki. Mieszkać będziemy w Demanovskiej Dolinie. Wiem o tych parkingach, że trzeba wcześnie wstać, zobaczymy już na miejscu, czy będzie nam się chciało, czy będziemy korzystać ze skibusa :).
          Wiem o tym, że Chopok nie dorównuje Austrii, czy innym alpejskim ośrodkom, ale naprawdę w takich wyjazdach jesteśmy początkujący i jedziemy po prostu zobaczyć jak to jest. Na przyszły rok planujemy już raczej Alpy :). Ale teraz dajcie mi zobaczyć ten Chopok i nie przekonujcie do innych opcji - wszytsko mam już zarezerwowane ;)
          • jeepwdyzlu fafafa 04.01.11, 14:03
            napisz potem relację
            co, jak, gdzie, co fajne, co niefajne, ile kosztowało....
            Nawet jak ktoś był na Słowacji 3 lata temu czy 5
            to wszystko się zmienia :-)
            pozdrawiam
            jeep
            • Gość: fafafa Re: fafafa IP: *.mag-net.sk 16.01.11, 15:11
              no to już mogę powiedzieć, że jest tu drogo :) herbata na stoku 1,60, grzane wino 2,80, 10 szt jajek w Hypernowej 1,50, podobnie droższe wszytskie art. spozywcze :) warunki na stoku wczoraj - sobota - dobre, ale czasem ziemia się przebija :) ludzi było chyba niedużo, żadnego tłoku przynajmniej na Biela Put. Jak Jak dzisiaj jeszcze nie wiem, bo mąż jeszcze nie wrócił (ja siedzę z synem na kwaterze, bo chory). I musze powiedzieć, że wybrałam świetną kwaterę, pokoje z kuchnią, czysto, schludnie, dobrze wyposażona kuchnia, naprawdę z czystym sumieniem moge polecić :).
              • agu-lap Re: fafafa 01.02.11, 12:06
                A możesz podać jakieś konkretne namiary na tą kwaterę (ewent. ceny)
                • Gość: fafafa Re: fafafa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 12:13
                  wrzuc w google apartamenty Aurora lub Pacific, Demanowska Dolina. My bylismy w tym pierwszym, a znajomi w drugim i standard taki sam :)
      • Gość: do re mi Re: Chopok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 10:58
        wiadomo że tatry to nie alpy, ale chopok jest spoko osrodkiem za w sumie przyzwoitą cene. Gdzie się zatrzymujecie? na północy sa trzy przechowalnie, na południu jedna. W ubiegłym roku ludzie z ekpiy wypozyczali sprzęt tam i mieli przechowalnie ze free. Spoko, rano wszystko suche i gotowe do jazdy, bez targania ciężarów i kłopotu. z tego co się orientuje w tym roku otworzyli na stoku nową restaurację, ale no jeszcze nie mialem okazji przetestowac
        • mycha79 Re: Chopok 12.02.11, 22:10
          Jeździmy na Chopok od 15 lat, zawsze w pierwszym tygodniu marca i wciągnął mnie niesamowicie. Polskie góry zjeździłam wzdłuż i wszerz, na Alpy i Dolomity nie było mnie stać, a teraz jak już bym mogła jechać to dzieciaki za małe na tak długą podróż. Fajnie obserwuje się zmiany zachodzące tam co roku. Faktycznie ciągle jest coś nowego. W tym roku podobno doszło lodowisko i nowe krzesło na Zahradkach. My zawsze mieszkamy w samej Jasnej - Chata Bjornson, SNP, Junior, Chaty na Zahradkach, Ski na Zahradkach... Dzięki takiemu zakwaterowaniu o 8.30 zaczynamy szus i przez 2 godziny jeździmy w totalnym luzie. Zawsze jest śnieg, zawsze super warunki, dziwią mnie te wasze ceny bo za grzane wino w zeszłym roku płaciłam jeszcze 1,5-2 euro. W tym roku się okaże. Jedziemy 26 lutego.
          • Gość: adek28 Re: Chopok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.11, 20:19
            dołożę swoje 3grosze
            byliśmy końcem stycznia na 3dni i :
            zachradky - tłok
            bela put - super dla nauki
            gondola - pusto
            lukova - pusto
            trasy - rewelacja
            ceny na stoku - hotel druzba - polecam jedzenie - dla 3osób z pivkami 15 euro/obiad ???!!!
            w Liptovskim - polecam Rout 66 - jedzenie i opitka - na 5+

nie ma porównania do Alpejskich tras - zupełnie
            ale jeszcze większa przepaść wobec polskich tras.
            Super stosunek ceny do jakości.
          • Gość: smok Re: Chopok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 21:16
            Dla kogo taniej dla tego taniej. Dla mnie - jakby nie liczyć, zawsze taniej wyjdą Alpy. Oboje z żoną mamy duże zniżki instruktorskie /Słowacy ich nie honorują/, jedno dziecko jeździ za darmo, drugie ma 50 zniżki / nieosiągalne na Słowacji/. Za kwaterę - apartament /kuchnia, 2 sypialnie/ - płacę 12 € od osoby /znowu zniżki dla dzieci/. Nigdzie na Chopoku nie znajdę takich cen. Wyciągów i tras mam w Alpach kilka razy więcej, trasy zdecydowanie lepiej przygotowane. Droższy jest tylko dojazd z Polski. Licząc cały tydzień na rodzinę wydam mniej w Austrii. Dochodzi do tego jeszcze ta specyficzna mentalność Słowaków - niczym z PRL-u lub z czasów Czechosłowacji.
            • mycha79 Re: Chopok 14.02.11, 00:11
              Nie wyobrażam sobie, żeby jechać taką odległosc z dwulatkiem czy młodszym dzieckiem. Córka jeździ za darmo, syn jeszcze nie jeździ więc nam pasuje. Płacimy 4 tysiące za pobyt 4osobowej rodziny łącznie z podróżą i wydatkami na miejscu. Obliczałam sobie alpy i nijak tak mi nie wychodzi jeśli chcę mieszkać na samym stoku. A warunki mam w 100% zadowalające. A co do mentalności Słowaków to fantastyczni ludzie.Zz PRLu?? No cóż, nie mialam nigdy takich odczuć. A czym to się objawia??
              • Gość: adek28 Re: Chopok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 09:23
                co do dwólatka i jazdy - byłem z 1.5 rocznym w środkowych Włoszech a do dziś bobasy zjezdzily juz włoch wiele razy ale.....
                nie ma mocy wygodniej jest do SL
                co do zniżek instruktorskich - skąd mamy wiedzieć , że masz takowe
                ile ludzi takie ma?
                ile ludzi na forum GW?

• mycha79 Re: Chopok 14.02.11, 09:29
                  Szkoda, że nie wszystkie dzieci lubią jeździć autem. Życie byłoby o wiele łatwiejsze ;)
                  • Gość: adek28 Re: Chopok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 10:40
                    Starszy jak był Mały budził się
                    Wiedeń
                    - meta

Drogi Bobek ----już nie jest tak dobrze.

Wydaje mi się , że fotelik też ma znaczenie.
                • Gość: Koch Re: Chopok IP: *.ghnet.pl 14.02.11, 13:45
                  Chcesz go kontrolować? Przecież powiedział, że ma zniżki i taniej kupuje, więc wiesz. Ważne, że wiedzą to też w ośrodkach w Austrii i dają zniżki. W ostatnich paru latach kurs instruktorski kończyło średnio 80 - 100 osób. Łatwo policzyć, że przez 20-30 lat może to być 1600 - 3000 instruktorów. Na pewno na forum jest wiele takich.
                  Ale istotne jest to, że są osoby dla których taniej wyjdzie rodzinny urlop w Austrii niż na Słowacji. Autor to chciał pokazać, bo dla wielu wydaje się to niemożliwe. Od siebie dodam, że są też tzw. "Frauenwoche" - kiedy kobiety jeżdżą na wyciągach za darmo. Jak masz żonę i 2 córki, to czysty zysk. Trzeba szukać takich okazji.
                  • adek28 Re: Chopok 14.02.11, 16:35
                    nikogo nie chcę kontrolować a autor wątku pytał o CHOPOK
                    ktoś inny pisze o AU
                    wiadomo,że AU to inny świat ale autor pyta o CHOPOK!
                    • Gość: snowboardzista Re: Chopok IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.11, 23:00
                      Odswierze troche temat.

Ile mniej wiecej kosztuje wyjazd na Sylwestra na Chopok?
                      Planujemy pojechac ze znajomymi na Slowacje - podbno chopok jest najlepszym miejscem tam?
                      Co powiecie o tej miejscowce na Sylwestra, czy duze kolejki i czy drogo jest ?

Pozdrawiam.
                      • Gość: fafafa Re: Chopok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 11:07
                        wrzuc w google hasło noclegi słowacja, napisz maila do wybranej lokalizacji - podadza Ci ceny, wejdz na jasna.sk zobaczysz ceny skipasów i bedziesz wiedzial co ile kosztuje... a czy tloczno niech odpowiedza inni, bo ja w takich terminach nie jezdze :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka