Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak w Soelden

25.06.11, 00:20
    Witam wszystkich. Mam pytanie do forumowiczów ,którzy na niejednym stoku "zęby zjedli".
    W 2010 roku trochę przypadkowo wybrałem się do Soelden, bardzo spodobały mi się długie,szerokie trasy na lodowcach.Z braku czasu na poszukiwanie apartamentów, w tym roku ponownie tam pojechaliśmy całą grupą do sprawdzonego miejsca.Podobnie jak w roku ubiegłym piękna pogoda i nadal idealne pod moje potrzeby warunki narciarskie.W przyszłym roku chciałem zmienić miejsce i też kraj.Celuję z wyborem na Włochy.Czy może ktoś z forumowiczów może polecić coś a'la Soelden tyle,że bardziej na południe?
    Pozdrawiam and.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ec Re: Jak w Soelden IP: *.abcdata.pl 27.06.11, 11:00
        na lodowcu jest naturalny śnieg, wiec ciezko bedzie znaleźć cos podobnego, chyba że na innym lodowcu

tez bardzo lubie

szerokie płaskie trasy znajdziesz z pewnoscią w Dolomitach w takich miejscach jak Kronplatz, Civettta, Val di Fassa
        • ortodox Re: Jak w Soelden 27.06.11, 11:47
          Gość portalu: ec napisał(a):

> na lodowcu jest naturalny śnieg, wiec ciezko bedzie znaleźć cos podobnego, chyb
          > a że na innym lodowcu
          -------------------------------------------
          Czasem jednak można pojeździć na naturalnym śniegu także poza lodowcami.

> szerokie płaskie trasy znajdziesz z pewnoscią w Dolomitach w takich miejscach j
          > ak Kronplatz, Civettta, Val di Fassa
          -------------------------------
          ...a także San Pelegrino i Falcade, San Martino, Alta Badia ... niemal w całości ... wiele innych miejsc oraz Marmolada - bardzo szeroka trasa i praktycznie też na lodowcu.
          pozdro.
          • mirdo1 Re: Jak w Soelden 27.06.11, 22:25
            Zastanawiałem się nad Kronplatz, chociaż po waszych mailach doszło (a?) do rozważenia Alta Badia. A co do San Pellegrino to faktycznie jest tam rewelacyjnie.
            Pozdro and
            • Gość: ec Re: Jak w Soelden IP: *.abcdata.pl 28.06.11, 09:43
              weź pod uwagę tez Civette, jest tam jeden stok bardzo podobny do tego z Solden - szeroko, dośc delikatnie i równomiernie nachylony / górna czesc w strone Selva di Cadore/

oczywiscie Kronplatz jest tez super i tez znajdziesz podobne miejsca - jedynym minusem tego ośrodka jest fakt że jest za dobrye i przyciaga za duzo chętnych ;)

pozdro
              ec
      • smir_noff Re: Jak w Soelden 29.06.11, 09:37
        Witam.
        Ja wybieram sie do Soelden w lutym, czy w tym czasie będzie tam bardzo tłoczno ?
        Czy można gdzieś tam kupić tygodniowy skipass obejmujący Soelden oraz Obergurgl i Hochgurgl ?
        Czytałem o skipasie 5 + 1 z jednym dniem w Gurglach, ale to za mało.
        Czy jest tygodniowy skipas umożliwiający jazdę dowolną ilość razy w obu tych ośrodkach ?
        Czy w Langenfeld można kupować skipasy ?
        • mirdo1 Re: Jak w Soelden 29.06.11, 15:02
          Ja byłem dwukrotnie na przełomie stycznia i lutego ,mimo,że na dole było sporo ludzi to na górze był spokój.
          Co do skipasów to na 6 dni wchodzi jedynie opcja 5+1 albo trzeba kupować oddzialnie na skiregiony.
          Skipassy jak nie w Langenfeld to bez problemu kupisz przy kolejkach.
          Dobry wybór miejsca a co do tłumów to w Obergurgl jest luźniej niż w Soelden.
          Pozdro
          • Gość: ec Re: Jak w Soelden IP: *.abcdata.pl 29.06.11, 17:46
            od tego sezonu mozna kupic skipass na obydwa regiony ale tylko na poaczatku i końcu sezonu

probowałem wkleic info ale mnie filtr antyspamowy wstrzymał

pozdro
            ec
            • smir_noff Re: Jak w Soelden 30.06.11, 13:03
              Gdzieś o tym czytałem, ale mnie interesuje skipass w głównym sezonie.
              Gdzieś obiło mi sie o uszy, że skipas 6 dniowy kupiony w Obergurgl działa także w Soelden ... czy to prawda ?

• Gość: c# Re: Jak w Soelden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 22:48
                > Gdzieś obiło mi sie o uszy, że skipas 6 dniowy kupiony w Obergurgl działa także
                > w Soelden ... czy to prawda ?
                W tym sezonie nie działał. Zawsze można kupić 5/7 w jednym miejscu, a na dwa dni dwudniowy w drugim.

Natomiast jeśli jedziesz w lutym i poszukujesz szerokich tras, a nie muszą to być Włochy, rozważ Ischgl (tańsze noclegi np. w Kappl)
                Nie da się jednak ukryć, że Gurgle mają swoją atmosferę, tyle tylko, że z Längenfeld to jest z godzina jazdy i nie ma bezpośredniego skibusa.
      • jabolkn Re: Jak w Soelden 29.06.11, 22:23
        mirdo1 napisał:

na Włochy.Czy może ktoś z forumowiczów może polecić coś a'la Soelden tyle,
        > że bardziej na południe?

zapomnij Dolomity jak chcesz podobnie jak Solden
        szeroke trasy, deniwelacje po 1800m, doskonały śnieg
        z łóżka na narty,
        to we Włoszech jedynie CERVINIA
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka