Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

bielizna termoaktywna

08.12.11, 23:41
    generalnie jestem raczej zmarźluchem i planuję zainwestować w dobrą bieliznę termoaktywną. w założeniu ma mi służyć nie tylko na narty (też), ale generalnie w większe mrozy na co dzień.
    nosicie taką bieliznę zimą jako strój miejski ;), nie zakładając przy tym żadnych kurtek z membraną i tym podobnych wynalazków? (np. te bezszwowe getry pod kryjące rajstopy?)
    naprawdę marznę - a w końcu w eleganckim wdzianku z wełny kobieta czuje się w mieście lepiej niż w kurtce z membraną.... doradźcie. dzięki!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: znawca Re: bielizna termoaktywna IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 23:52
        Pamiętaj, że takiej bielizny nie można prać, a się jedynie wietrzy!
        • byki.z.pampeluny ??? 08.12.11, 23:53
          naprawdę...?
        • Gość: byki.z.pampeluny Re: bielizna termoaktywna IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 23:56
          bajki opowiadasz!! każdy znajomy pierze!! idę spać, b za łatwo sie już o te porze daję wkręcić!!
          • Gość: znawca Re: bielizna termoaktywna IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 21:58
            To że piorą nie znaczy że robią dobrze. Termoaktywność bielizny nie bierze się z niczego, oczywiście zawsze możesz wrzucić do pralki i wyprać w Pollena Rex, ale wtedy lepiej od razu kupić zwykłe bawełniane galoty bez przepłacania.
            Powtarzam - nie pierze się w detergentach, jedynie wietrzy!
            • ortodox Re: bielizna termoaktywna 11.12.11, 21:45
              Możesz znawco wytłumaczyć piorącym bieliznę ... co takiego złego dzieje się z bielizną termoaktywna podczas prania?
              Tak dla informacji :)
        • Gość: olo Re: bielizna termoaktywna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.11, 12:27
          "Pamiętaj, że takiej bielizny nie można prać, a się jedynie wietrzy! " a to niby dlaczego??? :):):):)Bielizna termoaktywna jest bielizna nie posiadajaca w swoim skladzie bawelny! Wiec pytam ! dlaczego nie wolno jej prac?:):
          • joggerka Re: bielizna termoaktywna 14.12.11, 19:35
            Można prać bez problemu, ale w płynach do odzieży technicznej - np. Bil
            • Gość: olo Re: bielizna termoaktywna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 20:57
              "Można prać bez problemu, ale w płynach do odzieży technicznej - np. Bil " Mozna prac tak jak normalna bielizne !!!!! Koledzy myla bielizne z membramami:) Bielizna jest wykonana z włokien syntetycznych i woda,mydlo czy detergenty jej nie szkodza. Szkodza natomiast odziezy technicznej (oddychajacej) Kurtki czy spodnie nalezy prac uzywajac tylko i wylacznie plynnego mydla i nie zaleca sie prania zbyt czesto i nie nalezy takich kurtek czy spodni odwirowywac!
        • wloczy.kijek Re: bielizna termoaktywna 16.12.11, 15:13
          Bieliznę termoaktywną można prać, ale w niższych temperaturach (30 st), nie można suszyć w wirówce, wybielać ani prasować. Wszytko masz na metce.
      • Gość: urban_pro Re: bielizna termoaktywna IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.11, 06:03
        dla metro miejskich prefesjonalisek odpowiednim rozwiązaniem będzie:
        alpenfishnet
        • Gość: Marita Re: bielizna termoaktywna IP: *.icpnet.pl 09.12.11, 11:26
          napisałam już w innym wątku odnośnie prezentów - właśnie kupiłam mojej siostrze (też zmarzluch) skarpety narciarskie - kompresyjne, które utrzymują stopy w cieple. Sama w takich biegam (mam inny model, przeznaczony do biegania) i zimą są rewelacyjne.
          Parę razy zdarzyło mi się nosić je na codzień i dały radę podczas najostrzejszych mrozów. Kompresja poprawia krążenie krwi - w palcach, stopach, łydkach, przez co jest po prostu zimą cieplej. Kosztują sporo, ale są bardzo wytrzymałe.swojej mam już 2 lata.
          Narciarskie wyglądają tak: runcentre.pl/cep-skiing-compression-socks-p966.html
          A biegowe tak: runcentre.pl/cep-running-socks-p959.html
          • Gość: Kasia79 Re: bielizna termoaktywna IP: *.icpnet.pl 10.12.11, 20:44
            Marita, dobry wybór. Siostra będzie na bank zadowolona! Mam te narciarskie skarpety CEPa - co prawda wyjeżdżam na narty raz do roku, ale w takim przypadku będą mi służyły przez wiele lat, więc inwestycja trafiona:)
      • Gość: adzia Re: bielizna termoaktywna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 13:52
        Oczywiście, że bielizna termoaktywna może przydać się każdemu, nie tylko osobom uprawiającym jakieś dyscypliny. Osobiście już od dawna nie noszę zimą pod spodniami rajtuz tylko kalesony/getry.
        Co lepsze, kilka lat temu na prezent gwiazdkowy podarowaliśmy komplety rodzicom, wiek ok. 70 lat.
        Na początku było zdziwienie, a teraz jak się przyzwyczaili do chodzenia w takiej bieliźnie to nie chcą innych prezentów. Powód - jest im ciepło, starsi ludzie mieszkający w domach nie chcą wydawać dużo na ogrzewanie.
        W/g mojej teściowej, najlepszy Berkner, potem Craft, w Brubecku jest jej za zimno. Dla teścia to tylko Berkner i Craft, ze względu na spore rozmiary.
        Tylko trzeba pamiętać przy wyborze bielizny dla osób starszych, to musi być coś ciepłego, czyli przy wyborze patrzeć czy to jest ciepła bielizna, a nie tylko termoaktywna.
      • wloczy.kijek Re: bielizna termoaktywna 16.12.11, 15:24
        > nosicie taką bieliznę zimą jako strój miejski ;), nie zakładając przy tym żadn
        > ych kurtek z membraną i tym podobnych wynalazków?

Nie wiem czy jest sens wkładania takiej bielizny do normalnego chodzenia po mieście, bez wysiłku. Ja jeżdżę na rowerze cały rok. W tym roku zacząłem zakładać koszulkę termoaktywną z długim rękawem (sprawdź sobie Hi-Tec, mają dobre ceny). Na to zwykłą kurtkę przejściową (bez większego ocieplenia). Kurtka nie ma membrany, ale ma wywietrzniki pod pachami i jeden na plecach.

Generalnie takie kombo się sprawdza. Nie marzniesz, bo się ruszasz. Nie przegrzewasz się, bo przez wywietrzniki w kurtce dostaje się powietrze. Jesteś sucha, bo bielizna termoaktywna odprowadza ją na zewnątrz. Przyjeżdżasz do biura, zmieniasz koszulkę na normalne ciuchy i siadasz do biurka.

Podsumowując, jak się ruszasz, to bardzo fajna rzecz. Do chodzenia na co dzień? Pewnie też, ale chyba wystarczą normalne ciuchy.
        • Gość: nawlasnejskorze.pl Re: bielizna termoaktywna IP: 80.50.133.* 22.12.11, 11:48
          Chodzenie, to też w jakimś stopniu wysiłek fizyczny. Dla jednym mniejszy, dla innych większy. Od wielu osób słyszałem, że dobrze sprawdza się w warunkach miejskich aczkolwiek wiadomo, że najlepsze zastosowanie ma podczas uprawiania konkretnego sportu. Osobiście używam także na co dzień, gdy temperatura spada dość nisko ale niestety w tym sezonie jeszcze tego nie uświadczyliśmy. Pozdrawiam
      • Gość: Ola Re: bielizna termoaktywna IP: *.aster.pl 27.12.11, 12:03
        I jeszcze re prania - nie wiem, jak inne marki dla dorosłych, u mnie jest Reima dla dzieci - ponieważ ona "wsysa" wilgoć od wewnątrz (bo taką ma przecież funkcję), pierze się takową wywróconą na lewą stronę - żeby się lepiej wyprała.

Ola
      • ponponka1 Re: bielizna termoaktywna 27.12.11, 15:45
        Bielizna thermoaktywna - tak - jesli biegasz, szybko chodzisz. Czyli wszedzie tam gdzie sie rozgrzewasz/pocisz. Bo taka bielizna "zabiera" wilgoc z ciala i odprowadza na zewnatrz (sama nie robi sie wilgotna). A to wilgoc ziebi......

Akurat na narty zjazdowe to nie za bradzo. Ile z nas zjazdowaczy jezdzi tak "mocno" by sie pocic jak po 40 minutowym biegu przelajowym? nikt.... Przy silnych mrozach (-15) na narty zjazdowe tylko bielizna welniana. I ta, jesli nie jest specjalnie "wyrobiona" (poznac po metce , ze mozna prac w 40 C w perwollopodobnych srodkach do prania) nie powinno sie prac ale wietrzyc....jak kazdy produkt z zywej welny :)

A skarpetki kompresyjne tak samo - dzialaj jak sie stopa rusza. A jak sie rusza stopa w bucie zjazdowym....no jak?
      • shaunbialy Re: bielizna termoaktywna 10.12.12, 08:41
        Jak dla mnie bielizna termoaktywna jest nie zastąpiona na nartach, skacze w snowparku, dużo podchodzę także ratuje mnie przed zamarznieciem
      • dominik_domi Re: bielizna termoaktywna 15.09.16, 19:06
        Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Napotkałem na sklep w którym sprzedawana jest Bielizna termoaktywna i chciałbym spytać o waszą opinie i czy warto zasięgnąć do portfela i zaufać sprzedawcy? Cena i jakosć?
        podsyłam link: shopco.pl/bielizna-termoaktywna/1092-spodnie-meskie-brubeck-le10810-5902487012956.html

Pozdrawiam. ;)
      • dominik_domi Re: bielizna termoaktywna 15.09.16, 19:08
        Ta bluza równiez mnie interesuje znaleziona w tym samym sklepie. shopco.pl/bielizna-termoaktywna/1096-bluza-meska-dry-z-dlugim-rekawem-ls13080.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka