Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Narty w Szwajcarii ...

20.04.12, 19:14
    ... nie dziękuję!?
    Minister spraw zagranicznych namawia do bojkotu szwajcarskich stoków.
    Ma powody
    Co Wy na to?
    pozdro.
    Obserwuj wątek
      • smir_noff Re: Narty w Szwajcarii ... 21.04.12, 19:04
        A mi to lotto, polityki z nartowaniem nie łączę. Rejon "dziewicy" jest na mojej liście celów.
      • Gość: o_andrzej Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.ghnet.pl 22.04.12, 10:50
        Powody ma i dobrze, ze sie odezwal w tym duchu. Tyle ze wplyw tego typu agitacji na ludzkie wybory jest niewielki, by nie powiedziec zaden. Pamietam mnostwo tego typu akcji, np. bojkot wina i serow francuskich przez Amerykanow z USA, po francuskiej krytyce interwencji w Iraku. Efekt znikomy. Troche to moze i dziala, ale na nielicznych, przekorne natury, np. na mnie. :) Ale i tak decyduja wzgledy ekonomiczne. Wystarczy porownac tlumny, austriacki Ischgl i pustawy Samnaun. Kiedys, gdy ich frank bedzie warty tyle ile powinien byc warty, pewnie i Polacy zaczna tlumniej tam jezdzic i... kwaterowac.
      • kol.3 Re: Narty w Szwajcarii ... 22.04.12, 13:45
        Niewielu Polaków stać na Szwajcarię, więc Szwajcaria wielkich strat nie odnotuje. W Gstaad Polacy też raczej nie bywają.
        • Gość: mac Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.cpe.marton.net.pl 22.04.12, 20:47
          Co prawda to prawda.Wiele razy robiłem przymiarki do nart CH, ale niestety zawsze musiałem spasować.Nie moja liga(finansowa).Tak, że jakiekolwiek protesty Szefa MSZ nie mają wpływu na moją decyzję-kurs CHF, zdecydowanie tak.
      • Gość: ec Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.ptim.net.pl 22.04.12, 22:23
        i tak nie jeżdze do CH / poza zjazdami Samnaun/,

zwyczajnie sie nie kalkuluje, dalej i dużo drozej, po co przepłacać?

zgadzam sie ze akcja nie przyniesie wieliego efektu, poza pr-owym, ale pewnie też o to chodziło

pozdro
        ec
        • ortodox Re: Narty w Szwajcarii ... 23.04.12, 00:13
          Oczywiście, że taka akcja (apel) nie przekona zdeklarowanych miłośników wyrzucania pieniędzy w błoto. Nie doprowadzi także do upadku szwajcarskiego sektora narciarskiego. Chyba nie o to chodziło Sikorskiemu. Podobnie jak decyzje szwajcarskich władz nie doprowadzą do zagłady polskiej emigracji. Moim zdaniem jednak warto czasem zastanowić się nad tym jaki urzędnik dostanie wypłatę z naszej kieszeni. Jest to zawsze jakiś dodatkowy ( nawet jeśli czwartorzędny ) argument. Ja także nie jeżdżę do Szwajcarii, więc i na moje decyzje nie będzie miało to większego wpływu, ale podoba mi się dość jasne i odważne stanowisko MSZ. Nawet jeśli to PR i nie zmieni decyzji wyjeżdżających, to może choć uświadomi wydającym tam pieniądze, że można je wydać lepiej.
          pozdro.
        • jabolkn Re: Narty w Szwajcarii ... 23.04.12, 09:01
          Gość portalu: ec napisał(a):

> i tak nie jeżdze do CH / poza zjazdami Samnaun/,
          >
          > zwyczajnie sie nie kalkuluje, dalej i dużo drozej, po co przepłacać?
          >
          > zgadzam sie ze akcja nie przyniesie wieliego efektu, poza pr-owym, ale pewnie t
          > eż o to chodziło

może i PR ale raczej zwykła populistyczna obłuda i kolejna próba
          odwrócenia uwagi wyborców od ważniejszych spraw
          przykładowo -poniżająca Polaków procedura wizowa przy wyjazdach
          turystycznych do USA albo inne niezałatwione problemy z Rusami i Białorusami

pozdrawiam Janusz
          • ortodox Re: Narty w Szwajcarii ... 23.04.12, 12:21
            jabolkn napisał:
            > może i PR ale raczej zwykła populistyczna obłuda i kolejna próba
            > odwrócenia uwagi wyborców od ważniejszych spraw
            > przykładowo -poniżająca Polaków procedura wizowa przy wyjazdach
            > turystycznych do USA
            ------------------------------------
            Kierunek narciarski do USA jest raczej mało popularny i jeszcze bardziej pozbawiony sensu niż
            w przypadku Szwajcarii, a na "poniżająca procedurę" w wyjazdach "turystycznych" do tego kraju zapracowaliśmy sobie w znacznym stopniu sami właśnie wyjazdami "turystycznymi".
            Nie jestem rzecznikiem tego rządu, ale każdy mający odrobinę orientacji w polityce dobrze wie,
            że z wizami do USA próbowały uporać się wszystkie dotychczasowe rządy z podobnym skutkiem. Na obiecankach zawsze sie kończyło, a dopiero obecny rząd zaprzestał błagalnych i poniżających rozmów na temat tych właśnie wiz stwierdzając, że jak nas tam nie chcecie, to pocałujcie nas w d..ę. I taka postawa bardziej mi odpowiada, niż proszenie w poniżający sposób o zmianę tej procedury.
            pozdro.
            • Gość: tanova Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.ipartner.com.pl 23.04.12, 13:12
              Ciekawe co na to Pan Prezes ...
              • ortodox Re: Narty w Szwajcarii ... 23.04.12, 14:14
                Sam jestem ciekaw. choć pewnie PP takie przyziemne sprawy nie interesują, ale może na ten temat ma własne zdanie Banita ( Pewnie jest na rejsie z PP ;)) i inni ciekawi forumowicze?
                pozdro.
            • jabolkn Re: Narty w Szwajcarii ... 23.04.12, 15:39
              ortodox napisał:

> jabolkn napisał:

> a na "poniżająca procedurę" w wyjazdach "turystycznych"
              > do tego kraju zapracowaliśmy sobie w znacznym stopniu sami właśnie wyjazdami "

a jak myślisz co jest przyczyną szwajcarskich ograniczen dla polskich robotnikow?
              • ortodox Re: Narty w Szwajcarii ... 23.04.12, 18:50
                To szwajcarskie ograniczenie dotyczy nie tylko polskich pracowników, ale praktycznie wszystkich obywateli nowych członków UE ... hurtem. Czyli ...z założenia dzieli się obywateli UE na dwie kategorie. Procedury amerykańskie skierowane są indywidualnie do obywateli poszczególnych krajów w zależności od ilości wydanych decyzji odmownych, oraz stopnia nadużycia wydawanych wcześniej wiz itd. Stąd, ponosimy poniekąd winę za takie a nie inne procedury, które nas Polaków dotyczą. Nie ma takiej zależności w przypadku Szwajcarii.
                To dyskretna różnica i godna odnotowania oraz wyciągnięcia właściwych wniosków.
                Stąd ten apel MSZ i ten wątek.
                pozdro.
            • Gość: o_andrzej Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.cyf-kr.edu.pl 24.04.12, 11:05
              Ortodoxie, choc jak pamietasz, nie zawsze sie ze soba zgadzalismy, tym razem podpisuje sie pod tym oboma rekami i nogami. :)
              • Gość: Val Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 24.04.12, 18:32
                Ortodoks wszystko wie najlepiej. Nie był na nartach we Francji ale wie, że nie warto tam jechać :) :) W CH też pewnie nie był, bo to blisko Francji i on już wie, że nie ma tam po co jechać :) :)
                Taki to jest ten nasz forumowy ortodoks :)))
                • ortodox Kiedy brak ... 25.04.12, 13:02
                  ... merytorycznych argumentów ze smyczy spuszczane są kundle.
                  Specjaliści od jabolowej ideologii, czarnego PR, zamachu smoleńskiego i tym podobnych sensacji ... o percepcji średnio rozgarniętego bulteriera. Polemika z czyś takim uwłaczałaby już nawet foksterierowi ;)
                  Zapewne zaraz odezwie się roger, lub inny klon i buńczucznie oznajmi, że " Ortodoks ... za jabolem mógłby co najwyżej nosić teczkę ( ministra SZ ;P?) lub czyści jego lakierki do smokingu".
                  No, ... to dawaj jabol te lakierki. Niech ci je wyczyszczę ... przynajmniej raz będziesz miał czyste ;)
                  • Gość: val ortodoks ... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.04.12, 07:08
                    Nie pogrążaj sie koleś. Cienias jesteś i tyle :)
              • zolviu Re: Narty w Szwajcarii ... 24.04.12, 18:47
                banita sie nie wypowiedzial... zapewne pakuje sie wlasnie i wyprowadza ze szwajcarii po tym wielce donioslym wydarzeniu :p ta akcja ma podobnie ogromne znaczenie jak wlaczenie programu tvp info do oferty kablowki w jednym z berlinskich hoteli...

4 stadiony i 3 niedokonczone drogi PRZEPŁACONE I NA KREDYT niektorym widze wystarczą na 2 kadencje... z polityki zagranicznej odnotowalem tylko proszenie niemcow zeby sie bardziej w ratowanie eurokołchozu zaangazowali i zalosne starania zebysmy mogli uczestniczyc w spotkaniach eurogrupy bez prawa glosu - czy cos przegapilem?
                --
                Les3Vallees,Zillertal,Sella Ronda,Madonna di Campiglio,Val Gardena,Val di Sole,Livigno,Les2Alpes,Alpe d'Huez,Puy St.Vincent,Risoul,Serre Chevalier,Via Lattea,Tignes,Val d'Isere,Kaprun,Kitzbuchel,Zell am See,Saalbach Hinterglemm Leogang,Hochkonig
                • Gość: o_andrzej Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.cyf-kr.edu.pl 26.04.12, 12:13
                  > 4 stadiony i 3 niedokonczone drogi PRZEPŁACONE I NA KREDYT niektorym widze wyst
                  > arczą na 2 kadencje

Ale jeszcze nigdy w naszej historii zadnej ekipie nie udalo sie zrobic az tyle. A ile sie buduje to widac i czuc, czasem bolesnie, jadac przez Polske. Ekipa rzadzaca mi nie odpowiada, tyle ze zupelnie nie widze alternatywy. Wodzowski PIS z chorym, paranoicznym prezesem, gloszacym wprost bezczelne klamstwa, grupa psychiatrykow, klakierow i cynikow. Ziobro z ekipa wyrzuconych, ambitnych koniukturalistow, inteligentnych i cynicznych, ktorzy nie moga wystartowac i nie wystartuja, bo caly elektorat zajal im prezes? Pewnie wroca na lono. Sympatyczni skadinad wspolpracownicy Lecha K. z PJN, o ktorych powoli wszyscy zapominamy? A moze partia Palikota, zbieranina oponentow roznej masci, bez konstruktywnego programu, albo SLD, ktora nie moze przepedzic demonow perlowskiej przeszlosci i z tzw. lewica nie ma za wiele do czynienienia? Doprawdy nie ma na kogo glosowac. Marzy mi sie konstruktywna, madra prawica, bo do takiej mi z moimi pogladami najblizej, ale takiej nie ma. Mozna tez na wybory nie pojsc, ale to najgorsze i najbardziej strusie rozwiazanie. Wiec co? Zostaje, niestety PO jako najmniejsze zlo. A moze cos sie wyloni nowego do najblizszych wyborow?

A do Szwajcarii sie nie wybieram, przynajmniej bezposrednio, bo posrednio tak. W przyszlym sezonie zamierzam powtorzyc Ischgl z wyskokami do szwajcarskiego Samnaun.
                  • jabolkn Re: Narty w Szwajcarii ... 26.04.12, 13:11
                    Gość portalu: o_andrzej napisał(a):

> A do Szwajcarii sie nie wybieram, przynajmniej bezposrednio, bo posrednio tak.
                    > W przyszlym sezonie zamierzam powtorzyc Ischgl z wyskokami do szwajcarskiego Sa
                    > mnaun.

dzieki Andrzeju za ostatnie zdanie
                    ze w koncu ktokolwiek cos napisal w temacie Narty w Szwajcarii
                    osobiscie nie zaluje ani jednego franka
                    pozostawionego w szwjacarskich gorach
                    tak zima jak i latem
                    • Gość: o_andrzej Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.cyf-kr.edu.pl 26.04.12, 14:48
                      Piwo w Samnaun bardzo mi smakowalo. I bylo nie drozsze niz w Austrii. :) W Szwajcarii bywam dosc czesto, ale zawodowo (CERN). Mam tu kilku dobrych znajomych na stale osiedlonych, znam ze dwa malzenstwa mieszane polsko-szwajcarskie. Tak wiec bynajmniej sie od Szwajcarii nie odzegnuje, a wypowiedzi Sikorskiego, stosowne i potrzebne, traktuje jako element gry politycznej. Jednak o nartach w Szwajcarii zaczne myslec powaznie po urealnieniu sie kursu franka.

Choc z drugiej strony, zwiedziwszy juz troche narciarskiego swiata, moglbym sie krecic do konca zycia w obrebie kilku stacji wlosko-austriackich nie czujac znudzenia czy przesytu. Tylko chec poznania czegos nowego, slaba w moim przypadku, powoduje, ze nie czynie tak, jak robi to moj znajomy. Ten, dobry narciarz i deskarz, od wielu lat systematycznie jezdzi do Solden, twierdzac, ze ma tu wszystko co do narciarskiego spelnienia mu potrzeba. Taki typ. Niedaleko mi do niego.
                  • zolviu Re: Narty w Szwajcarii ... 27.04.12, 10:14
                    to widze ze Ci sie tam spodobalo bardzo jesli chcesz powtorzyc. obejrzalem Twoje filmy, fajnie to wyglada ale masakryczne ilosci ludzi widze. a jak tam z infrastruktura dla najmlodszych, kojarzysz cos? ja tam juz mysle gdzie za rok w styczniu z moimi pociechami ;)

co do polityki, dla mnie to sa wszystko mordy z telewizji, ten minister zanim trafil do PO byl gwiazdą PIS. wiekszosc zmienia partie (i prezentowane poglady!) jak rekawiczki. to wszystko ma na celu tylko i wylacznie zdobycie wladzy i pozycji. ja w tym nie biore udzialu i nie bede legitymizowal tego chorego systemu chodzac i dajac poparcie komus do kogo nie mam szacunku. demokracja jest do dupy bo wiekszosc to motłoch, a motłoch nie moze miec racji :) aczkolwiek kibbicuje Twojej - nietwojej ;) ekipie jesli chodzi o emerytury, krus, ograniczenie biurokracji - tyle ze oni do tej pory nic jeszcze nie zrobili
                    • ortodox Re: Narty w Szwajcarii ... 27.04.12, 13:29
                      Widzę, że koniecznie chcecie zrobić z tego narciarskiego wątku, wątek polityczny pod tytułem komu do czego bliżej. Mnie nie chodziło wcale o poparcie dla jakiejś opcji politycznej czy rządu, ale dla stanowiska polskiego MSZ, wobec konkretnej sytuacji dotyczącej Polaków. Mam nadzieję, że podobne zaprezentowałby także MSZ innego polskiego rządu ... no może z wyjątkiem pani Fotygi.
                      Jasne, że wszystko można wykorzystać za i przeciw i na bazie każdej wypowiedzi budować teorie PR-owskie, węszyć spiski lub prywatę.
                      Sytuacja jest jednak znacznie prostsza. Chodzi o zasady i prawo!
                      Ponieważ, nie wszyscy widzę załapali ;) To jeszcze raz.
                      Urzędnik ( rząd ) europejskiego kraju, wbrew porozumieniom UE-Szwajcaria zaczyna segregację narodowościową obywateli UE i według własnego uznania ogranicza swobodę tych obywateli w wyborze miejsca zamieszkania i pracy, co jest jedną z podstaw UE.
                      Decyzję rządu szwajcarskiego skrytykowała również szefowa unijnej dyplomacji.
                      Też dla PR-u? Ta decyzja w żaden istotny sposób nie dotyczy mojej osoby, bo nie wybierałem się do Szwajcarii w celu osiedlenia się tam, ani nawet do pracy. Może dotyczyć jednak innych Polaków. Jeśli jednak ktoś wybiera się do Szwajcarii na narty lub w innym turystycznym celu i wyda powiedzmy 10tys zł ... to ok. 3-4tyś z tej kwoty powędruje do szwajcarskiego rządu w postaci podatków. Jeśli ktoś chce tak zrobić, to jego wybór. Nic mi do jego pieniędzy.
                      Warto jednak to dobrze przemyśleć, jeśli nie przekracza to możliwości potencjalnego sponsora szwajcarskich urzędników i to jest sens i powód powstania tego wątku. Na co z pewnym zdumieniem muszę Wam zwrócić uwagę.
                      pozdro.
                    • Gość: o_andrzej Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.cyf-kr.edu.pl 27.04.12, 16:01
                      Spodobalo mi sie, fakt, ale powod powtorki jest inny. Moja zonka naderwala sciegno w drugim dniu jezdzenia, nawiasem mowic w fatalnych warunkach, we mgle, padajacym sniegu, na nieprzetartej trasie, iitp. Czyli na wlasne zyczenie, bosmy jej tlumaczyli by tam nie jechala (konkretnie 7-ka w Kappl). Ale kobiecie nie przetlumaczysz. BTW, w tym samym dniu, w okolicznosciach zupelnie niewinnych, tez sobie lekko naciagnalem sciegno. Z ww. powodu malzonka do konca pobytu narciarsko pauzowala, tzn. wyjezdzala kolejka bez nart, opalala sie i... zazdroscila nam jezdzenia. Obiecalem jej wiec powtorke. Nie z upadku i naciagniecia sciegna, ale jazdy w Ischgl.

Odnosnie tlumow. Nie jest tak zle jak widac na filmikach. Troche ludzi jest, ale da sie wytrzymac, zwlkaszcza po szwajcarskiej stronie. Nie jest to dobre miejsce wyjazd z malymi. Znajdziesz cos dla nich, ale znam lepsze miejsca.

Ortodoxie. Wtred polityczny, z mojej strony celowy i swiadomy (wlasnie na forach tematycznych mozna sobie na to pozwolic bez nadmiernego ryzyka pyskowki) jest oczywiscie mocno poboczny. Takie drobne wypaczkowanie. :) Dobrze jest od czasu do czasu przedstawic sie i swoje poglady innym, by wiedzieli z kim maja do czynienia. :) Odnosnie reakcji prime ministra na czysto PR wystapienie wladz szwajcarskich, zgadzam sie z Toba calkowicie. Glupie i niesprawiedliwe ze strony szwajcarskiej i czujne ze strony polskiej. Sadze tylko, ze wplyw na wybory wakacyjno-narciarskie naszych rodakow, tak zreszta zawsze w tego rodzaju przypadkach, bedzie zaden lub niewielki.
                      • ortodox Re: Narty w Szwajcarii ... 27.04.12, 16:24
                        Ja nie mam nic przeciwko manifestowaniu swoich poglądów politycznych przy okazji innych tematów. W sumie jakie by nie były, zawsze wywierają wpływ na nasze zdanie i zachowanie.
                        To widać. Mnie chodziło bardziej o to, by tej przykrej sprawy nie sprowadzać tylko do politycznych preferencji jak to tu uczyniono. Inaczej, by polityczne klapki nie przysłaniały problemu. Więc raczej nie do Ciebie piję, bo widzę, że rozumiesz i czujesz sprawę :)
                        Czy ta decyzja rządu szwajcarskiego będzie maiła wpływ na preferencje rodaków?
                        Nie wiem. Moim zdaniem powinna mieć, ale ... przecież większość to motłoch, więc nie koniecznie ;) Nie zmienia to faktu, że warto o tym pomówić, bo nawet ci najbardziej uparci mogą jednak przemyśleć ten fakt. Nawet jeśli teraz dla przekory piszą, że i tak pojadą i mają gdzieś takie PR-we gesty ;)
                        pozdro.
                        • zolviu Re: Narty w Szwajcarii ... 01.05.12, 18:12
                          biznes.onet.pl/szwajcaria-wprowadza-limity-na-pobyt-min-dla-polak,18563,5119853,1,news-detal
                          no to kto kłamie, onet czy polskie radio?
                          byla klauzula o mozliwosci powtornego wprowadzenia limitow dla nowych krajow czy nie?
                          od poczatku cos mi nie pasowalo ze szwajcarzy ot tak lamia podpisane porozumienia, wie ktos jak to jest naprawde?
                          • jabolkn Re: Narty w Szwajcarii ... 02.05.12, 09:11
                            zolviu napisał:
                            > no to kto kłamie, onet czy polskie radio?
                            oj zolviu,
                            niepotrzebnie podbijasz temat
                            przeciez to jasne ze intencja autora nie bylo
                            pisanie ani o Szwajcarii ani o nartach bo to
                            tematy w ktorych ma NIC do powiedzenia
                            a jedynie zwykla polityczna propaganda
                            • ortodox Re: Narty w Szwajcarii ... 02.05.12, 13:27
                              Klauzula istnieje, ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Szwajcaria może ją zastosować, ale tylko solidarnie wobec wszystkich członków UE. Nie może jej stosować wybiórczo tylko wobec niektórych, a tak właśnie postąpiono.
                              Dlatego Komisja Europejska oceniła decyzję Szwajcarii jako nielegalną.
                              Jeśli zaś chodzi o kwestię, kto w tym temacie ma tu NIC do powiedzenia i uprawia polityczną propagandę, to widać ... aż nadto wyraźnie.
                              pozdro.
                              • skynews Re: 03.05.12, 12:28
                                ortodox napisał:

"Klauzula istnieje, ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Szwajcaria może ją
                                zastosować, ale tylko solidarnie wobec wszystkich członków UE. Nie może
                                jej stosować wybiórczo tylko wobec niektórych, a tak właśnie postąpiono.
                                Dlatego Komisja Europejska oceniła decyzję Szwajcarii jako nielegalną.
                                Jeśli zaś chodzi o kwestię, kto w tym temacie ma tu NIC do powiedzenia i uprawia polityczną propagandę, to widać ... aż nadto wyraźnie."

no właśnie...
                                to są wiadomości, które docierają do wschodniej metropolii nie mającej nawet jednej, jedynej autostrady łączącej ją z europejskimi stolicami a o wyciąganych na podstawie tych informacji wnioskach nawet nie wspominam...

wyjedź gdzieś np. do Szwajcarii, pomieszkaj tam kilka miesięcy, poznaj języki, kraj, ludzi,
                                kulturę...i wówczas ewentualnie się wypowiedz.
                                żeby powtarzać to co niektórzy mało wnikliwi polscy dziennikarze, korzystający
                                najprawdopodobniej z automatycznych translatorów przy tłumaczeniu zagranicznej prasy
                                rozpowszechniają, trzeba być człowiekiem, który już dawno nigdzie nie był i co jest oczywiste, też nic nie widział...nawet na nartach w tym sezonie nie był w Alpach ale za to na forum napisał tyle co chyba wszyscy inni razem...
                                Szwajcaria to nie jest kraj emigracyjny.
                                Szwajcaria to mały ale bardzo nowoczesny i wysoko rozwinięty kraj.
                                potrzebują fachowców najwyższej klasy a nie tych co nie mogą znaleźć pracy w swoich krajach, przybywający tłumnie przyciągnięci co najmniej 2,5 - 3 razy większymi zarobkami jak np. w Niemczech.

sprawy, o których wspomniano w tym wątku nie dotyczą tylko Polaków ale wszystkich spoza Szwajcarii, również np. Niemców:
                                "Masse der Deutschen stört mich" - powiedziała Natalie Rickli, 35_letnia polityk narodowo_konserwatywnej szwajcarskiej partii ludowej (SVP)
                                Einzelne Deutsche stören mich nicht, mich stört die Masse

poniżej co napisała szwajcarska prasa na temat Ventilklausel:
                                Scharfe Reaktionen aus Osteuropa

lub to:
                                Schweiz schränkt Zuwanderung aus acht EU-Ländern ein

poproś kogoś grzecznie żeby ci to wyżej przetłumaczył bo jak zrobisz to automatami to znowu będziesz tryskał...

od jakiegoś już czasu, miedzy innymi też w Szwajcarii pracuję, jestem tam po kilka miesięcy
                                w roku i w zimie i w lecie.
                                nikt nie zabrania mi pracować...ba, nawet zezwolenia nie potrzebuję a Radek swoją paplaniną tylko szkodzi i potwierdza że nigdy nie mieliśmy dobrych dyplomatów...
                                • ortodox Gzdie te konkrety? 03.05.12, 17:18
                                  Ja zwykle w twoim wykonaniu ... sporo pierdoł i osobistych wycieczek ... zero konkretów.
                                  Nic nowego te linki nie wnoszą poza tym co tu było omawiane. Może poproś kogoś grzecznie by ci to przetłumaczył ;)) Nie jest prawdą, że to ograniczenie dotyczy także mieszkańców "starej unii" w tym Niemców. Jeśli tak myślisz, to jesteś w błędzie. Jednak poproszę o konkretny link do szwajcarskiej strony rządowej, która to jasno określa i potwierdza tę rewelację ... jeśli jesteś w stanie go przytoczyć.
                                  Inaczej są to banialuki jak twoje rewelacje o Val di Fassa ... " nie będę tego kończył ... na razie :)))
                                  pozdro.
                                • Gość: o_andrzej Re: IP: *.cyf-kr.edu.pl 09.05.12, 11:50
                                  Pozwole sie nie zgodzic. Wlasnie wsrod dyplomatow, w tym ministrow spraw zagranicznych, mozna znalezc najwiecej dobrego i to pod rzadami wszystkich opcji. Tylko jeden fatalny przypadek przychodzi mi go glowy, pewna kobieta, co do reszty nie mam zastrzezen. Do Jarka tez nie.

Nie znam zapisow kontrowersyjnej decyzji szwajcarskiej, nie znam tez niemieckiego by przeczytac to, co cytujesz. Opieram sie tylko na tym, co zostalo wyzej powiedziane. Szkoda, ze jednak nie przytaczasz konkretow. Przetlumaczonych. :) Dodam, ze w Szwajcarii bywam, kraj i ludzi dosc dobrze znam, w tym kilku swietnie. Ba, nawet sie specjalnie nie dziwie reakcji szwajcarskiej ograniczajacej naplyw pracownikow z "nowej" UE. Ale nie dziwie sie tez i w pelni popieram reakcje Radka, rozumiejac, ze ma ona czysto polityczny, propagandowy wydzwiek, bez zadnego znaczenia na rzeczywisty udzial naszych rodakow w szwajcarskiej turystyce. Osobiscie zamierzam odwiedzic w przyszlym sezonie narciarskim Samnaun i wypic tam co najmniej jeden kufel pszenicznego piwa. :)
                                  • jabolkn Re: 09.05.12, 14:00

> Osobiscie zamierzam odwiedzic w przyszlym sezonie narciarskim Samnaun i wypic
                                    > tam co najmniej jeden kufel pszenicznego piwa. :)

jestem z Tobą Andrzeju
                                  • ortodox Tam nic nie ma! 09.05.12, 15:32
                                    > Nie znam zapisow kontrowersyjnej decyzji szwajcarskiej, nie znam tez niemieckie
                                    > go by przeczytac to, co cytujesz. Opieram sie tylko na tym, co zostalo wyzej po
                                    > wiedziane. Szkoda, ze jednak nie przytaczasz konkretow. Przetlumaczonych. :)
                                    -----------------------------
                                    Ależ Andrzeju :)
                                    W tych linkach skynewsa nie ma nic, o czym nie pisaliśmy tu wcześniej i po polsku.
                                    Chyba jeszcze nie ogarnąłeś stylu pisania tego megalomana ;)
                                    Jedyne, na czym skynews opiera swą tezę ( w przytoczonych linkach), że jakoby to ograniczenie dotyczy także Niemców, to stwierdzenie deputowanej Natalii Rickli "Einzelne Deutsche stören mich nicht, mich stört die Masse", (Nie przeszkadzają mi pojedynczy Niemcy, przeszkadza mi masa (Niemców)). Oraz
                                    "Wir haben zu viele Deutsche im Land." ( Mamy zbyt wielu Niemców w kraju) itp.
                                    Jak na wypowiedź członka konserwatywno nacjonalistycznej ludowej partii, to chyba nic nowego. W żadnym razie nie ma tam mowy o jakiś decyzjach rządowych w kwestii ograniczenia wobec Niemców, choć jest ich tam wielu. Zdecydowanie więcej niż Polaków i mieszkańców pozostałych nowych członków UE razem wziętych. Taka jest znajomość niemieckiego kol skynewsa, co pokazuje nie po raz pierwszy.
                                    ====================
                                    > Osobiscie zamierzam odwiedzic w przyszlym sezonie narciarskim Samnaun i wypic
                                    > tam co najmniej jeden kufel pszenicznego piwa. :)
                                    ----------------
                                    Chyba nie o coś takiego chodziło jednak Sikorskiemu . Taki pobyt w Szwajcarii nie przysporzy im ( szwajcarskim urzędnikom ) praktycznie żadnych korzyści. Swój apel ( doprawdy nie sadzę, by PR-owy) kierował do ludzi zamożnych, którzy mają w zwyczaju coroczne narty w Szwajcarii i wydaja spore pieniądze. Z nich Szwajcarzy maja najwięcej .Czekaja na nich i nisko im kłaniają się.
                                    pozdro.
                                  • skynews Re: 10.05.12, 14:45

" Pozwole sie nie zgodzic. Wlasnie wsrod dyplomatow, w tym ministrow spraw zagranicznych, mozna znalezc najwiecej dobrego i to pod rzadami wszystkich opcji. Tylko jeden fatalny przypadek przychodzi mi go glowy, pewna kobieta, co do reszty nie mam zastrzezen. Do Jarka tez nie.
                                    Nie znam zapisow kontrowersyjnej decyzji szwajcarskiej, nie znam tez niemieckie
                                    go by przeczytac to, co cytujesz. Opieram sie tylko na tym, co zostalo wyzej po
                                    wiedziane. Szkoda, ze jednak nie przytaczasz konkretow. Przetlumaczonych. :) Dodam, ze w Szwajcarii bywam, kraj i ludzi dosc dobrze znam, w tym kilku swietnie. Ba, nawet sie specjalnie nie dziwie reakcji szwajcarskiej ograniczajacej naplyw pracownikow z "nowej" UE. Ale nie dziwie sie tez i w pelni popieram reakcje Radka, rozumiejac, ze ma ona czysto polityczny, propagandowy wydzwiek, bez zadnego znaczenia na rzeczywisty udzial naszych rodakow w szwajcarskiej turystyce.
                                    Osobiscie zamierzam odwiedzic w przyszlym sezonie narciarskim Samnaun i wypic tam co najmniej jeden kufel pszenicznego piwa. :)"

pięknie...
                                    ale dyplomacja nie polega na tym żeby paplać publicznie co popadnie tylko na tym żeby załatwiać z powodzeniem sprawy tych, których się reprezentuje - politykę zagraniczną prowadzi się w gabinetach a w mediach informuje się o ewentualnym sukcesie.
                                    wypowiedz Radka nie przyczyniła się do jakiejkolwiek poprawy czegokolwiek:
                                    Szwajcaria miała prawo wprowadzić "Ventilklausel gegenüber den Staaten der EU-8" na podstawie porozumienia z UE (Freizügigkeitsabkommen Schweiz – EU).
                                    prasa szwajcarska skrytykowała to postanowienie uznając powody wprowadzenia Ventilklausel za niezrozumiale i jednocześnie wyrażając zdziwienie z powodu mocno przesadzonej i negatywnej reakcji szefa polskiego MSZ.
                                    oprócz tego w komentarzach medialnych zwrócono uwagę na co najmniej niewdzięczność
                                    Polski za udzielanie Polakom opieki i azylów zwłaszcza w bardzo trudnych okresach historii naszego kraju.
                                    takich spraw w Szwajcarii nigdy się nie zapomina...
                                    adresy internetowe już podałem: jest tam napisane wystarczająco...pytający o konkrety nie zrozumiał nic więc o czym z takim dyskutować...

napisałeś że "nie znasz kontrowersyjnej decyzji szwajcarskiej" - proszę bardzo,
                                    adres tych, którzy wprowadzili postanowienie w życie Schweizerische Eidgenossenschaft
                                    Anrufung der Ventilklausel gegenüber den Staaten der EU-8

możesz wybrać j. niemiecki, francuski, włoski, angielski...masz przecież znajomych w Szwajcarii więc zakładam że w jednym z tych języków się z nimi kontaktujesz.

co do tłumaczenia:
                                    bez złośliwości ale ja nie jestem twoja mamusia żeby podporządkowywać się takim żądaniom a poza tym z takim nastawieniem to chyba nawet tłumacz przysięgły by cię nie zadowolił...
                                    no i oczywiście od tłumaczenia wszystkiego i wszystkim jest tutaj przecież ortodox...
                                    • ortodox Re: 10.05.12, 17:26
                                      Skynews, kompletna paranoja!
                                      Parę wątków wyżej pisałeś "sprawy, o których wspomniano w tym wątku nie dotyczą tylko Polaków ale wszystkich spoza Szwajcarii, również np. Niemców wypisując przy tym wiele bzdur. Teraz sam przytaczasz link do decyzji Szwajcarów, która dotyczy tylko 8 państw ( nowych członków UE ) zaprzeczając sam sobie i swoim "rewelacjom". Gratuluję!
                                      Teraz twierdisz, że: " Szwajcaria miała prawo wprowadzić "Ventilklausel gegenüber den Staaten der EU-8" na podstawie porozumienia z UE (Freizügigkeitsabkommen Schweiz – EU).
                                      ( zaprzeczając sobie samemu). A minister spraw zagranicznych Sikorski, podobnie jak przewodnicząca dyplomacji UE twierdzą, że takiego prawa ( do segregacji członków UE ) nie daje żadne porozumienie.
                                      Myślę, że akurat oni znają to porozumienie lepiej i to w kilku językach.
                                      I choć jak piszesz, nie jesteś od udowadniania i tłumaczenie, to udowadniasz swą ignorancję w tym temacie ( czy to po raz pierwszy i tylko w tym temacie? ) oraz naiwność, że jeśli zrobisz odnośnik do obcojęzycznej strony, to wszyscy z wrażenia zamilkną.
                                      Podobnie dotyczy to wątku pobocznego na temat odbioru niekodowanych stacji telewizyjnych.
                                      Kompletna ignorancja połączona z głupotą.
                                    • Gość: o_andrzej Re: IP: *.cyf-kr.edu.pl 11.05.12, 16:29
                                      > napisałeś że "nie znasz kontrowersyjnej decyzji szwajcarskiej" - proszę bardzo,
                                      > adres tych, którzy wprowadzili postanowienie w życie Schweizerische Eidgenossen
                                      > schaft
                                      > Anrufung
                                      > der Ventilklausel gegenüber den Staaten der EU-8

Przeczytalem. Dobrze znam francuski i niezle angielski. Istotnie, formalnie rzecz biorac, zakladajac, ze postanowienie nie zawiera dodatkowych kruczkow, Szwajcarzy mieli prawo wprowadzic owa decyzje. Chodzi o liczbe wydanych zezwolen typu B, czyli pobytow na okres powyzej roku. Jesli liczba wydawanych zezwolen przekroczylaby 2283, wowczas zostawiono sobie furtke, by przedluzyc dotychczasowe ograniczenia. Wydano w 2011 (od maja do maja) ponad 6000 zezwolen, a wiec przekroczono liczbe o 3x. Przedluzono wiec restrykcje - wydawane bedzie nie wiecej niz 2000 zezwolen typu B rocznie - do konca maja 2014. Potem wszelkie ograniczenia zostana usuniete.

Dosc metnie tlumaczone sa powody. Z jednej strony podkreslono korzysci plynace z przyplywu ludzi z UE-8 (nowi czlonkowie), z drugiej niejasno tlumaczono zlozonosc procesu imigracji. Ale formalnie wszystko wydaje sie OK. Tyle, ze politycznie strzelono sobie w stope. Nie bylo powaznych powodow by taka decyzje podjac. Nawet owe 6000 zezwolen na dlugi pobyt (liczba zezwolen na pobyt krotki nie przekroczyla limitow) nie jest zadna katastrofa czy masowa emigracja. Wszystko pod pelna kontrola urzednikow. Co to jest dla 7.4 mln narodu? A ile zlej krwi moze napsuc, jaka okazje dla zaakcentowania troski, szczerej lub nie, o swoj narod daje politykom, zwlaszcza reprezentujacych nowe kraje. Jak latwo zniechecic ludzi postronnych, ktorym Szwajcaria zacznie sie zle kojarzyc. Skoro mnie tam nie chca, bez wnikania w szczegoly, to po co mam tam jechac?
                                      • ortodox Re: 12.05.12, 12:43

> Przeczytalem. Dobrze znam francuski i niezle angielski. Istotnie, formalnie rze
                                        > cz biorac, zakladajac, ze postanowienie nie zawiera dodatkowych kruczkow, Szwaj
                                        > carzy mieli prawo wprowadzic owa decyzje.
                                        Chodzi o liczbe wydanych zezwolen typ
                                        > u B, czyli pobytow na okres powyzej roku. Jesli liczba wydawanych zezwolen prze
                                        > kroczylaby 2283, wowczas zostawiono sobie furtke, by przedluzyc dotychczasowe o
                                        > graniczenia. Wydano w 2011 (od maja do maja) ponad 6000 zezwolen, a wiec przekr
                                        > oczono liczbe o 3x. Przedluzono wiec restrykcje - wydawane bedzie nie wiecej ni
                                        > z 2000 zezwolen typu B rocznie - do konca maja 2014. Potem wszelkie ograniczeni
                                        > a zostana usuniete.
                                        ------------------
                                        Andrzeju, próbujesz oceniać decyzję po jej uzasadnieniu, nie po treści porozumienia, którego ona dotyczy. Klauzula ochronna Szwajcaria - UE podpisana rok temu, gdy znoszono wszelkie ograniczenia dla nowych członków UE po 7 letnim okresie przejściowym miała zabezpieczyć Szwajcarię w razie gwałtownego wzrostu ( ponad 10%) napływu z UE. Kwota ta miała dotyczyć napływu z całej UE. Nie jest to porozumienie pomiędzy Polska a Szwajcarią, więc wymienianie i operowanie w tym przypadku kwotą 10% jest nieuprawnione i niczego nie może uzasadniać.
                                        Jest rzeczą oczywistą, że po okresie 7 - letniego okresu ochronnego i administracyjnym ograniczaniu napływu ludności z nowych członków UE, ten wzrost w przypadku tych krajów będzie większy niż 10% i nikt nie maił co do tego złudzeń. Ten próg miał dotyczyć całego napływu z wszystkich krajów UE i stosowna klauzula też. Interpretacja, jaką zastosowali Szwajcarzy, by każdy z krajów oceniać indywidualnie i jest jest niedopuszczalna i niezgodna z intencją porozumienia i klauzuli... o czym mówił Sikorski i inni przedstawiciele dyplomacji UE.
                                        Ta decyzja jest niezgodna z porozumieniem i klauzulą mimo, że wymienione kwoty są prawidłowe.
                                        pozdro.
                                        • Gość: o_andrzej Re: IP: *.ghnet.pl 13.05.12, 11:03
                                          Pakujemy sie w dyskusje zupelnie nienarciarska. Ale skoro zaczelismy. Opieram sie wylacznie na tekscie podanym przez sky-a. Byc moze Szwajcarzy cygania w nim, moze nalezaloby dokladnie przeczytac zapisy umowy miedzy Szwajacaria a UE z 1999 i kolejne aneksy, ale z ww. tekstu wynika jednoznacznie, ze Szwajcarzy mieli prawo dokonac owych poprawek. Cytuje fragment po francusku i moje nieudolne tlumaczenie + uzasadnienie.

La clause de sauvegarde prévue dans l'accord sur la libre circulation des personnes (ALCP) offre cependant à la Suisse la possibilité de réintroduire unilatéralement des contingents pour les ressortissants des pays de l'UE-8 jusqu'en 2014 si le nombre d'autorisations de séjour ou d'autorisations de séjour de courte durée délivrées à des travailleurs provenant des États membres de l'UE/AELE dépasse d'au moins 10 % la moyenne annuelle des autorisations émises au cours des trois années précédentes.

Klauzala bezpieczenstwa przewidziana w umowie o wolnym przeplywie osob (ALCP) daje mozliwosc Szwajcarii wprowadzenia jednostronnych ograniczen dla obywateli pochodzacych z krajow UE-8 (wszystkie nowe kraje) az do 2014 r. jesli liczba zezwolen na pobyt (dluzszy niz rok) lub krotki krotki wydany dla pracownikow pochodzacych z krajow UE/AELE (czyli wszystkie kraje UE + EFTA: Islandia, Norwegia, Lichtenstein i Szwajcaria) przekracza 10% srednia roczna pozwolen wydanych w ciagu poprzednich trzech lat.

Liczba zezwolen na pobyt krotki byla OK, ale na pobyt dluzszy przekroczyla 3x. Dlaczego ograniczenie dotycza wylacznie obywateli UE-8 mimo, ze warunek o przekroczeniu 10% dotyczy wszystkich obywateli UE, to wynika z umowy i kolejnych ankesow. Dlaczego byla taka niesprawiedzliwa dla UE-8 nie wiem, ale umowa jest umowa. W koncu Bruksela na nia sie kiedys zgodzila.
                                          • ortodox Re: 13.05.12, 14:06

> Pakujemy sie w dyskusje zupelnie nienarciarska. Ale skoro zaczelismy. Opieram s
                                            > ie wylacznie na tekscie podanym przez sky-a. Byc moze Szwajcarzy cygania w nim,
                                            > moze nalezaloby dokladnie przeczytac zapisy umowy miedzy Szwajacaria a UE z 19
                                            > 99 i kolejne aneksy ...
                                            --------------------
                                            Oczywiście, że wątek zmierza w stronę ... pt. Sikorski nie wie co mówi.
                                            Nie znamy treści porozumienia i aneksów i klauzul, a tylko decyzję i reakcję na nią ministra spraw zagranicznych Sikorskiego i unijnej dyplomacji. W takiej sytuacji powinniśmy opierać się na osobach lepiej poinformowanych i założyć, że oni to porozumienie znają i wiedzą co podpisywali. Oni twierdzą jednak, że na podstawie tego porozumienia i klauzul nie ma możliwości ograniczania tylko dla wybranych członków UE. Stąd takie oburzenie.
                                            Myślę, że nie byłoby sprawy, gdyby rzeczywiście istniała dokładnie taka furtka
                                            ==================
                                            >... ale z ww. tekstu wynika jednoznacznie, ze Szwajcarzy mieli
                                            > prawo dokonac owych poprawek.
                                            ---------------------------------
                                            • ortodox Nie tylko Sikorski ... 16.05.12, 11:25
                                              Dla uzupełnienia oficjalnych dokumentów w sprawie szwajcarskiej dyskryminacji:
                                              Oświadczenie Grupy Wyszehradzkiej
                                              Oświadczenia Unijnej Dyplomacji
                                              • Gość: zajobox ortodox wynocha z tego forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 22:53
                                                Wystarczy tej POwskiej wrednej propagandy !
                                                • ortodox Dzięki za podbijanie ... 25.05.12, 15:08
                                                  wątku, choć widzę, że od upałów coś zagotowało się ci w mózgownicy.
                                                  pozdro.
                                                • Gość: simplon Re: ortodox wynocha z tego forum IP: *.ghnet.pl 01.06.12, 13:25
                                                  Jakiej? Przecież ortodox to pisior!
                • skynews Re: 03.05.12, 11:04
                  zolviu napisał:
                  " ta akcja ma podobnie ogromne znaczenie jak wlaczenie programu tvp info do oferty kablowki w jednym z berlinskich hoteli..."

szef polskiej dyplomacji to...taki sobie Radek gadający co popadnie żeby w samo_uwielbieniu móc powiedzieć rodakom "to JA, JA, JA ...wam załatwiłem oglądanie polskich programów w luksusowym pięciogwiazdkowym berlińskim hotelu Adlon Kempinski".

żeby ktoś czy coś poza Polską na obszarze UE np. hotel Adlon, mógł mieć jakiekolwiek polskie programy musi mieć zawarte umowy z nadawcami tych programów i jednocześnie zdobyć prawa na nadawanie określonych treści na terenie danego kraju - reguluje to prawo medialne UE.

możesz pomieszkać trochę w Adlonie i przetestować jakość odbioru polskich programów:)
                  • ortodox Re: 04.05.12, 00:20
                    skynews napisał:
                    > szef polskiej dyplomacji to...taki sobie Radek gadający co popadnie żeby w samo
                    > _uwielbieniu móc powiedzieć rodakom ...
                    > żeby ktoś czy coś poza Polską na obszarze UE np. hotel Adlon, mógł mieć jakieko
                    > lwiek polskie programy musi mieć zawarte umowy z nadawcami tych programów i jed
                    > nocześnie zdobyć prawa na nadawanie określonych treści na terenie danego kraju
                    > - reguluje to prawo medialne UE.
                    --------------------------------
                    Od kiedy to odbiór Kanałów FTA ( Free To Air ) wymaga jakichkolwiek umów z nadawcami ? ... "o zdobywaniu prawa na nadawania określonych treści na terenie danego kraju" nie wspominając ?
                    • skynews Re: Pytanie... 04.05.12, 22:01

chcesz rozmawiać czy udowadniać coś ?
                      udowadnianiem czegokolwiek i przekonywaniem nie jestem zainteresowany...
                      • ortodox Re: Pytanie... 04.05.12, 22:56
                        Zadałem pytanie związane z twoim stwierdzeniem i oczekuję odpowiedzi.
                        To oczywiste, więc nie wymądrzaj tylko odpowiedz, uzasadniając konkretnym przepisem prawa, na które próbujesz się powoływać.
                        • skynews Re: 10.05.12, 15:46

oznaczenie programu Free_to_Air określa że program nie jest kodowany (unencrypted) a nie że nie wymaga jakichkolwiek umów z nadawcami...
                          resztę poszukasz sobie sam...
                          powtarzam jeszcze raz: nie jestem zainteresowany udowadnianiem czegokolwiek.
                          • Gość: gruezzi Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 21:43
                            ortodox jakim był ciulem takim jest nadal
                            • Gość: Ralph Re:Ubezpieczenie turystyczne - narty IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.12, 10:25
                              Wybieram się z synem na narty jeszcze nie wiem czy do Szwajcarii ale znacie może jakąś firmę ubezpieczeniową. mam na myśli ubezpieczeni turystyczne.
      • Gość: jabol Re: Narty w Szwajcarii ... IP: *.cable.fcom.ch 03.09.12, 13:22
        wlasnie napadalo swiezego puchu - jutro ide na narty
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka