Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60

27.08.04, 16:06
    Chcialbym zakupic owe buciki. Macie jakies zdanie na temat tego modelu ??
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 27.08.04, 16:58
        Zasada jest prosta,kazde buty narciarskie ,ktore sie podobaja,pasuja,dobrze sie
        czujesz sa dobre.Jezdzi sie amatorsko,i jest nonsensem kupowac buty bardzo
        zawansowane,gdyz jest trudno wtakich butach wytrzymac na stokach naprzyklad
        8godzin.
        Zawodnik ma super buty twarde ze kroku nie mozna zrobic ale po kazdym zjezdzie
        zdejmuje i wiecej nie zaklada.Trenuje sie na innych butach.Zawodnicy wlasnie
        przez uzywanie czysto sportowych butow(treningowe) maja problemy z stopami.Na
        piecie po okolo 5 lat jezdzenia ,caly rok ,wyrastaja narosla okolo 1cm do 2cm
        ja sie zawsze dziwie jak Ty mozesz buta zdjac lub zalozyc majac taka zapadke.
        Przechodza operacje plastyczne stopy.Jest spokoj na tylko pare lat ale
        najczesciej juz wyskakuja z wyczynu i przechodza na normalnych ludzi narciazy.
        Wracajac do butow,lubimy sobie sportowac kupujemy bardziej w´twardsze buty.
        Pzdr.Skyddad
        • grzegorz.grzelak Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 27.08.04, 17:40
          no tak....masz calkowita racje. z tego co wiem ten model jest miekki i dla
          poczatkujacych, wiec nie sadze zebym mial problem z bolacymi stopami. bardziej
          mi zalezy na opini na temat miedzy innymiy czy np. nie odpadaja plastiki, czy
          nie śmierdza po jezdzie itp itd.
          zaczynam dopiero jezdzic na nartach wiec nie chce ladowac kasy w jakis super
          sprzet. na poczatek chcialem zaopatrzyc sie wlasnie w te buty. jezeli masz
          jakies inne propozyje dla mnie w ten cenie (550) to bardzo prosze i dziekuje za
          pomoc.
          • skyddad Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 27.08.04, 19:52
            Witaj Grzegorzu,
            Twoje buty musza dobrze przylegac do nogi i pamietaj jak juz zaczniesz jezdzic
            to uginasz nogi w kolanach lekki przechyl do przodu i starasz sie tak jakby
            kolano dociskac do dzioba narty. Oczywiscie to w przenosni,ale ten ruch trzeba
            robic,uzyskasz swietna przyczepnosc i stabilnosc narty i Twojej sylwetki jak
            bedziesz zawsze o tym pamietal to nigdy nawet jak jestes poczatkujacy nie
            upadniesz. Nawet gdybys na moment sie zapomnial i sie rozpedzisz zawsze
            bedziesz mial kontrole.
            Producenci wykonujacy dzisiaj buty narciarskie,przewiduja ze taki but musi
            wytrzymac przynajmniej 7-9lat.Oczywiscie jazdy amatorskiej.Do bardziej
            zaawansowanej mamy inne buty ktore wiecej zniosa meki ktora im zadamy.
            Takze Twoije buty jezeli sa nowe to nie musisz sie przejmowac.Jak sie nauczysz
            jezdzic doibrze napewno je sprzedasz i kupisz sobie ciut twardsze i bedziesz
            sobie wiecej pozwalal.
            Obecnie produkowane buty sa naprawde dobrej klasy.Jest roznica miedzy
            fabrykatami,ale przy nowych niema sie co ogladac.Buty uzywane to zupelnie inna
            para kaloszy.
            Sprawa zapachu ,zalezy tylko od <Ciebie.Jezeli codziennie czysta skarpeta,oraz
            po kazdym dniu wyjmujesz wklad i suszysz osobno naprawde nie bedzie zadnego
            klopotu.W Dolomitach w kazdym hotelu i prywatnych kwaterach sa zainstalkowane
            suszarki do butow narciarskich.Takze problem odpada.
            Pzdr.I Zycze dobrej tranzakcji i powodzenia w jezdzeniu.Skyddad.
          • Gość: ski-crossowiec Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:12
            Faktycznie zawodnicze buty to tragedia dla nóg, krąze opinie że im dłuzej się
            śmiga tym noga twarnieje, przyzwyczaja sie do ścisku i sporej twardości. Ja
            moge powiedziec jedno kupując sprzet typowo wyczynowy należy mieć jedno na
            uwadze czy aby napewno jesteśmy na to gotowi. Mi sie zawsze dobrze jeżdziło w
            butach Sallomona są na tyle "elastyczne" ze nadaja się do jazdy pseudo
            sportowej jak i rekreacyjnej...
            • wote Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 31.08.04, 20:09
              Od urodzenia na SALOMONACH, dla mnie idealne. POLECAM gorąco :)
              • grzegorz.grzelak Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 31.08.04, 22:37
                to nikt nie jezdzi na langach ??
                • Gość: ski-crossowiec Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:07
                  Hmy ktos na pewno jeździ, Lange jest zwyczajnie mniej znana od Atomica Salomona
                  Rosigniola itd... Ja moge sie wypowiadac o tej pierwszej dwójce. Atomic w
                  nowych butach ma świetne systemy kształtowanie wkładki i odprowadzania potu.
                  Salomon ma nie najlepsze plastiki być może to juz poprawili ale w moich starych
                  butach znalazłem dziwny sproszkowany i przetarty nalot pochodzący ze skorupy.
                  Natomiast komfort to poezja :D Atomic to prestiż, ale i też cena. chociaż
                  te "amotorskie" buty wcale nie wydaje się takie drogie.
                  • grzegorz.grzelak Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 31.08.04, 23:41
                    Czy istnieje kolosalna roznica miedzy butami do 600 PLNów ?? czy warto kupowac
                    konkretna firme bo ma lepsze np. "szpongi" :) a druga ma gorsze lub ze system
                    lepsze itp ??
                    szczerze mowiac myslalem ze nie ma roznicy. po prostu kupowac co pasuje.
                    • wote Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 09.09.04, 15:32
                      grzegorz.grzelak napisał:

> Czy istnieje kolosalna roznica miedzy butami do 600 PLNów ?? czy warto
                      > kupowac konkretna firme bo ma lepsze np. "szpongi" :) a druga ma gorsze lub
                      > ze system lepsze itp ?? szczerze mowiac myslalem ze nie ma roznicy. po
                      > prostu kupowac co pasuje.

Do 600 PLN to spoko możesz kupować co pasuje i JEST NAJWYGODNIEJSZE!

• wote Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 09.09.04, 15:36
                        Jeszce tylko dodam dlaczego ja jeżdźę na SALOMONACH.
                        1. Sa dla mnie najwygodniejsze (mam dużą i szeroką stopę)
                        2. Są dla mnie najwygodniejsze
                        3. Są dla mnie najwygodniejsze

Przymierzałem dobre kilkadzisiąt modeli.
                        W Austrii np, w dobrych sklepach sportowyh możesz kupić buty gdzie wkładkę
                        formują Ci z pianki po włożeniu nogi do środka!! Wpuszczają ją pod ciśnieniem
                • darekkkk Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 01.09.04, 15:46
                  Oj jezdzi, i to wiele osob. Langi maja dobra opinie i nie zgodze sie, ze sa
                  mnie popularne od atomica, salomona czy rossigniola -szczegolnie w pucharze
                  swiata.
                  Z opiniami na temat butow jest jeden problem -kazdy ma troche inna stope. Jak
                  chcialem kupic sobie buty, to napalilem sie wlasnie na langi... Po przymiarce w
                  sklepie okazalo sie ze nie sa to buty dla mnie- mam po prostu wysoka stope i
                  langow nie moglem dopiac. W ogole okazalo sie, ze butow dostepnych dla mnie
                  nie ma zbyt wiele :-(
                  Musisz po prostu je przymierzyc (i to raczej posiedziec w nich z pol godziny).

Osobiscie to jestem zwolennikiem kupowania sprzetu troche na wyrost (w stosunku
                  do umiejetnosci), wiec na Twoim miejscu zastanowilbym sie nad kupnem wyzszego
                  modelu. Sam kupilem na poczatku mojej przygody z nartami buty dla
                  poczatkujacych/sredniozaawansowanych- po czym zlapalem bakcyla i po roku mialem
                  kolejny wydatek na twardsze buty. Czasami lepiej wydac troche wiecej raz niz
                  placic dwa razy ;).
                  • magda176 lange CRL 70W 23.02.05, 21:48
                    Kupiłam dzisiaj Langi CRL 70W (woman)ciekawe czy ktoś na nich jeździ? To w
                    sumie buty allround, średnio twarde, moje poprzednie, Dachsteiny były twarde
                    jak gips i do takich się przyzwyczaiłam. Langi są miększe, elastyczniejsze,
                    lepiej „chodzą”, co przy mojej małej wadze jest nie bez znaczenia. Ale w sumie
                    podobne parametry do moich poprzednich, wysokość cholewki ta sama i but nie
                    jest miękki jak kapeć, co przy niektórych damskich modelach się zdarza. Ale
                    wciąż mam wrażenie, że nie trzymają łydki, mam niestety bardzo szczupłe łydki i
                    nawet przy zamknięciu klamer na maksa mam uczucie luzu. No ale jeszcze w nich
                    nie jeździłam więc do końca nie wiem. Zastanawiałam się też nad Atomic T9
                    Woman, czy ktoś je zna?

Pozdrawiam

magda

• Gość: kubagr Re: lange CRL 70W IP: *.CHP.EDU 24.02.05, 14:29
                      co do butow racje ma darekkkk: poprostu rozne firmy produkuja rozne tzw last:
                      czyli ksztalt buta, wysokosc, pojemnosc tylu, srodka i przodostopia itp itp. w
                      dobrych magazynach narc czasami mozna znalezc tabele por te paramaetry.
                      dla mnie: "od urodzenia" Tecnica: zawsze model najwyzszy, poprzedni model icon
                      byl pierwszym,gdzie wkladka termiczna dopasowywala sie do stopy ale takze do
                      skorupy. no i niezliczona mmozliwosc regulacji.
                      co do ciebie: zrobilas blad niestety: jedna z cech butow "damskich" jest
                      wieksza objetosc cholewki czyli cholewka jest skonstruowana dla lydki szerszej
                      (typowa budowqa kobieca). jezeli mas lydke waska: powinnas jednak kupic meskie
                      buty: twoje dachstein'y byly wlasnie takie dlatego nie czujesz ze nowe trzymaja
                      stope
          • Gość: ślizg zapach buta IP: *.icpnet.pl 24.02.05, 12:43
            Co do tego, czy "śmierdzą po jeździe" to mogę Cię uspokoić. Historia mi chluby
            nie przynosi, ale jest prawdziwa. W tym roku ani razu przez 6 dni jeżdżenia nie
            wyciągnąłem buta wewnętrznego - nie chciało mi się najzwyczajniej. Zapach
            wilgoci był dość mocno odrzucający;). Po powrocie ustawiłem buty przy
            kaloryferze i... zapomniałem o nich. Dziś (a stały od soboty) z pewną obawą
            powąchałem i... pachną nowością - nie wiem jak to się stało. Radzę zatem, jeśli
            niemiłe Ci wyciąganie buta wewnętrznego, trzymanie butów po każdej jeździe przy
            kaloryferze. A jak zaniedbasz tego obowiązku - cóż może będziesz miał moje
            szczęście:).
            no a pryskanie sprayem też nie zawadzi
            P.S. moje buty to Dolomite sintesi 7.5 a moje osobiste zdanie jest takie, że
            buty jako takie mają najmniejszy wpływ na "smród" po jeździe
            pozdro
      • magda176 Re: Lange CRL 70 W 24.02.05, 16:21
        Całe szczęście mogę jeszcze wymienić, choć poza tym lekkim luzem w cholewce
        buty są super. A ja zawsze myślałam, że to faceci mają grube, umięśnione
        łydy:))))

pozdrawiam
        m.
        • Gość: alex Re: Lange CRL 70 W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:04
          Droga magdo a a jakim numerku bucika to mówisz???????????
        • Gość: kubagr Re: Lange CRL 70 W IP: *.CHP.EDU 24.02.05, 17:56
          tylko nie lydy..
          zartuje
          fakt jet ze miesien trojglowy lydki u kobiet przewaznie"schodzi" nizej i mimo
          ze srednia lydka kobieca jest szczuplejsza to akurat tuz nad kostka jest
          odwrotnie. stad kobiece buty sa z szersza cholewka
          • magda176 Re: Lange CRL 70 W 24.02.05, 18:12

> tylko nie lydy..
            > zartuje
            > fakt jet ze miesien trojglowy lydki u kobiet przewaznie"schodzi" nizej i mimo
            > ze srednia lydka kobieca jest szczuplejsza to akurat tuz nad kostka jest
            > odwrotnie. stad kobiece buty sa z szersza cholewka

Sorki, miałam na myśli zgrabne męskie łydeczki:)

A tak na serio to chyba racja z tymi damskimi cholewkami, nawet gruba skarpeta
            nie pomaga. W sumie na łatwym stoku z synkiem mogę sobie tak jeździć, ale na
            czymś poważniejszym będzie mnie "wozić". Tylko, że z męską numeracją może być
            problem, mam but 38,5...

Dzieki za rady

pozdr.
            magda
            • Gość: alex Re: Lange CRL 70 W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 18:56
              Magdo nie wiem czy wiesz od czego jest ,5 to jes but przeznaczony dla kobiet o
              masywniejszej stopie. Numer ,5 nie swiadczy o dlugosci buta lecz tegosci
              przynajmniej w butach narciarskich tak jest...

jaki kupilas sobie Lange CRL 70 W napewno jest inna numeracja nie 38,5 ???
              • magda176 Re: Lange CRL 70 W 24.02.05, 19:20
                Sorry ale nie wiem czy mówimy o tych samych butach:)bo nie wiem jak kobieta o
                masywnej stopie włoży taki but. Ja mam stopę bardzo wąską i stopa w bucie jest
                jak na mnie robiona, chodzi tylko o cholewkę, a może właściwie o samą regulację
                klamer. Chociaż i tak przeczuwam, że będę miała zawsze problem z butem
                narciarskim. Ciekawa jestem czy może jakieś inne chudzielce kobitki mają
                problemy z butami?

pozdr.
                m.
                • Gość: ater Re: Lange CRL 70 W IP: 80.72.37.* 24.02.05, 20:04
                  Magdo. rozumiem twoj problem/moze jednak wymienisz te buty? albo mozesz zalozyc
                  dodatkowo grube getry. pogrubia lydke.
                  • Gość: magda Re: Lange CRL 70 W IP: *.chello.pl 24.02.05, 20:08
                    Spoko, tragedii nie ma, napewno pojadę sprawdzić czy jest coś ciekawszego,
                    wymienic moge jeszcze przez parę dni więc nic takiego się nie stało.

dzięki

pozdrawiam

magda
                    • Gość: ater Re: Lange CRL 70 W IP: 80.72.37.* 24.02.05, 20:46
                      jasne. zycze powodzenia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka