grzegorz.grzelak 27.08.04, 16:06 Chcialbym zakupic owe buciki. Macie jakies zdanie na temat tego modelu ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skyddad Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 27.08.04, 16:58 Zasada jest prosta,kazde buty narciarskie ,ktore sie podobaja,pasuja,dobrze sie czujesz sa dobre.Jezdzi sie amatorsko,i jest nonsensem kupowac buty bardzo zawansowane,gdyz jest trudno wtakich butach wytrzymac na stokach naprzyklad 8godzin. Zawodnik ma super buty twarde ze kroku nie mozna zrobic ale po kazdym zjezdzie zdejmuje i wiecej nie zaklada.Trenuje sie na innych butach.Zawodnicy wlasnie przez uzywanie czysto sportowych butow(treningowe) maja problemy z stopami.Na piecie po okolo 5 lat jezdzenia ,caly rok ,wyrastaja narosla okolo 1cm do 2cm ja sie zawsze dziwie jak Ty mozesz buta zdjac lub zalozyc majac taka zapadke. Przechodza operacje plastyczne stopy.Jest spokoj na tylko pare lat ale najczesciej juz wyskakuja z wyczynu i przechodza na normalnych ludzi narciazy. Wracajac do butow,lubimy sobie sportowac kupujemy bardziej w´twardsze buty. Pzdr.Skyddad Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.grzelak Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 27.08.04, 17:40 no tak....masz calkowita racje. z tego co wiem ten model jest miekki i dla poczatkujacych, wiec nie sadze zebym mial problem z bolacymi stopami. bardziej mi zalezy na opini na temat miedzy innymiy czy np. nie odpadaja plastiki, czy nie śmierdza po jezdzie itp itd. zaczynam dopiero jezdzic na nartach wiec nie chce ladowac kasy w jakis super sprzet. na poczatek chcialem zaopatrzyc sie wlasnie w te buty. jezeli masz jakies inne propozyje dla mnie w ten cenie (550) to bardzo prosze i dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 27.08.04, 19:52 Witaj Grzegorzu, Twoje buty musza dobrze przylegac do nogi i pamietaj jak juz zaczniesz jezdzic to uginasz nogi w kolanach lekki przechyl do przodu i starasz sie tak jakby kolano dociskac do dzioba narty. Oczywiscie to w przenosni,ale ten ruch trzeba robic,uzyskasz swietna przyczepnosc i stabilnosc narty i Twojej sylwetki jak bedziesz zawsze o tym pamietal to nigdy nawet jak jestes poczatkujacy nie upadniesz. Nawet gdybys na moment sie zapomnial i sie rozpedzisz zawsze bedziesz mial kontrole. Producenci wykonujacy dzisiaj buty narciarskie,przewiduja ze taki but musi wytrzymac przynajmniej 7-9lat.Oczywiscie jazdy amatorskiej.Do bardziej zaawansowanej mamy inne buty ktore wiecej zniosa meki ktora im zadamy. Takze Twoije buty jezeli sa nowe to nie musisz sie przejmowac.Jak sie nauczysz jezdzic doibrze napewno je sprzedasz i kupisz sobie ciut twardsze i bedziesz sobie wiecej pozwalal. Obecnie produkowane buty sa naprawde dobrej klasy.Jest roznica miedzy fabrykatami,ale przy nowych niema sie co ogladac.Buty uzywane to zupelnie inna para kaloszy. Sprawa zapachu ,zalezy tylko od <Ciebie.Jezeli codziennie czysta skarpeta,oraz po kazdym dniu wyjmujesz wklad i suszysz osobno naprawde nie bedzie zadnego klopotu.W Dolomitach w kazdym hotelu i prywatnych kwaterach sa zainstalkowane suszarki do butow narciarskich.Takze problem odpada. Pzdr.I Zycze dobrej tranzakcji i powodzenia w jezdzeniu.Skyddad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ski-crossowiec Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:12 Faktycznie zawodnicze buty to tragedia dla nóg, krąze opinie że im dłuzej się śmiga tym noga twarnieje, przyzwyczaja sie do ścisku i sporej twardości. Ja moge powiedziec jedno kupując sprzet typowo wyczynowy należy mieć jedno na uwadze czy aby napewno jesteśmy na to gotowi. Mi sie zawsze dobrze jeżdziło w butach Sallomona są na tyle "elastyczne" ze nadaja się do jazdy pseudo sportowej jak i rekreacyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
wote Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 31.08.04, 20:09 Od urodzenia na SALOMONACH, dla mnie idealne. POLECAM gorąco :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.grzelak Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 31.08.04, 22:37 to nikt nie jezdzi na langach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ski-crossowiec Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:07 Hmy ktos na pewno jeździ, Lange jest zwyczajnie mniej znana od Atomica Salomona Rosigniola itd... Ja moge sie wypowiadac o tej pierwszej dwójce. Atomic w nowych butach ma świetne systemy kształtowanie wkładki i odprowadzania potu. Salomon ma nie najlepsze plastiki być może to juz poprawili ale w moich starych butach znalazłem dziwny sproszkowany i przetarty nalot pochodzący ze skorupy. Natomiast komfort to poezja :D Atomic to prestiż, ale i też cena. chociaż te "amotorskie" buty wcale nie wydaje się takie drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.grzelak Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 31.08.04, 23:41 Czy istnieje kolosalna roznica miedzy butami do 600 PLNów ?? czy warto kupowac konkretna firme bo ma lepsze np. "szpongi" :) a druga ma gorsze lub ze system lepsze itp ?? szczerze mowiac myslalem ze nie ma roznicy. po prostu kupowac co pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wote Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 09.09.04, 15:32 grzegorz.grzelak napisał: > Czy istnieje kolosalna roznica miedzy butami do 600 PLNów ?? czy warto > kupowac konkretna firme bo ma lepsze np. "szpongi" :) a druga ma gorsze lub > ze system lepsze itp ?? szczerze mowiac myslalem ze nie ma roznicy. po > prostu kupowac co pasuje. Do 600 PLN to spoko możesz kupować co pasuje i JEST NAJWYGODNIEJSZE! Odpowiedz Link Zgłoś
wote Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 09.09.04, 15:36 Jeszce tylko dodam dlaczego ja jeżdźę na SALOMONACH. 1. Sa dla mnie najwygodniejsze (mam dużą i szeroką stopę) 2. Są dla mnie najwygodniejsze 3. Są dla mnie najwygodniejsze Przymierzałem dobre kilkadzisiąt modeli. W Austrii np, w dobrych sklepach sportowyh możesz kupić buty gdzie wkładkę formują Ci z pianki po włożeniu nogi do środka!! Wpuszczają ją pod ciśnieniem Odpowiedz Link Zgłoś
darekkkk Re: Wasze opinie na temat Lange VEC-S 60 01.09.04, 15:46 Oj jezdzi, i to wiele osob. Langi maja dobra opinie i nie zgodze sie, ze sa mnie popularne od atomica, salomona czy rossigniola -szczegolnie w pucharze swiata. Z opiniami na temat butow jest jeden problem -kazdy ma troche inna stope. Jak chcialem kupic sobie buty, to napalilem sie wlasnie na langi... Po przymiarce w sklepie okazalo sie ze nie sa to buty dla mnie- mam po prostu wysoka stope i langow nie moglem dopiac. W ogole okazalo sie, ze butow dostepnych dla mnie nie ma zbyt wiele :-( Musisz po prostu je przymierzyc (i to raczej posiedziec w nich z pol godziny). Osobiscie to jestem zwolennikiem kupowania sprzetu troche na wyrost (w stosunku do umiejetnosci), wiec na Twoim miejscu zastanowilbym sie nad kupnem wyzszego modelu. Sam kupilem na poczatku mojej przygody z nartami buty dla poczatkujacych/sredniozaawansowanych- po czym zlapalem bakcyla i po roku mialem kolejny wydatek na twardsze buty. Czasami lepiej wydac troche wiecej raz niz placic dwa razy ;). Odpowiedz Link Zgłoś
magda176 lange CRL 70W 23.02.05, 21:48 Kupiłam dzisiaj Langi CRL 70W (woman)ciekawe czy ktoś na nich jeździ? To w sumie buty allround, średnio twarde, moje poprzednie, Dachsteiny były twarde jak gips i do takich się przyzwyczaiłam. Langi są miększe, elastyczniejsze, lepiej „chodzą”, co przy mojej małej wadze jest nie bez znaczenia. Ale w sumie podobne parametry do moich poprzednich, wysokość cholewki ta sama i but nie jest miękki jak kapeć, co przy niektórych damskich modelach się zdarza. Ale wciąż mam wrażenie, że nie trzymają łydki, mam niestety bardzo szczupłe łydki i nawet przy zamknięciu klamer na maksa mam uczucie luzu. No ale jeszcze w nich nie jeździłam więc do końca nie wiem. Zastanawiałam się też nad Atomic T9 Woman, czy ktoś je zna? Pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubagr Re: lange CRL 70W IP: *.CHP.EDU 24.02.05, 14:29 co do butow racje ma darekkkk: poprostu rozne firmy produkuja rozne tzw last: czyli ksztalt buta, wysokosc, pojemnosc tylu, srodka i przodostopia itp itp. w dobrych magazynach narc czasami mozna znalezc tabele por te paramaetry. dla mnie: "od urodzenia" Tecnica: zawsze model najwyzszy, poprzedni model icon byl pierwszym,gdzie wkladka termiczna dopasowywala sie do stopy ale takze do skorupy. no i niezliczona mmozliwosc regulacji. co do ciebie: zrobilas blad niestety: jedna z cech butow "damskich" jest wieksza objetosc cholewki czyli cholewka jest skonstruowana dla lydki szerszej (typowa budowqa kobieca). jezeli mas lydke waska: powinnas jednak kupic meskie buty: twoje dachstein'y byly wlasnie takie dlatego nie czujesz ze nowe trzymaja stope Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślizg zapach buta IP: *.icpnet.pl 24.02.05, 12:43 Co do tego, czy "śmierdzą po jeździe" to mogę Cię uspokoić. Historia mi chluby nie przynosi, ale jest prawdziwa. W tym roku ani razu przez 6 dni jeżdżenia nie wyciągnąłem buta wewnętrznego - nie chciało mi się najzwyczajniej. Zapach wilgoci był dość mocno odrzucający;). Po powrocie ustawiłem buty przy kaloryferze i... zapomniałem o nich. Dziś (a stały od soboty) z pewną obawą powąchałem i... pachną nowością - nie wiem jak to się stało. Radzę zatem, jeśli niemiłe Ci wyciąganie buta wewnętrznego, trzymanie butów po każdej jeździe przy kaloryferze. A jak zaniedbasz tego obowiązku - cóż może będziesz miał moje szczęście:). no a pryskanie sprayem też nie zawadzi P.S. moje buty to Dolomite sintesi 7.5 a moje osobiste zdanie jest takie, że buty jako takie mają najmniejszy wpływ na "smród" po jeździe pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
magda176 Re: Lange CRL 70 W 24.02.05, 16:21 Całe szczęście mogę jeszcze wymienić, choć poza tym lekkim luzem w cholewce buty są super. A ja zawsze myślałam, że to faceci mają grube, umięśnione łydy:)))) pozdrawiam m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Lange CRL 70 W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:04 Droga magdo a a jakim numerku bucika to mówisz??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubagr Re: Lange CRL 70 W IP: *.CHP.EDU 24.02.05, 17:56 tylko nie lydy.. zartuje fakt jet ze miesien trojglowy lydki u kobiet przewaznie"schodzi" nizej i mimo ze srednia lydka kobieca jest szczuplejsza to akurat tuz nad kostka jest odwrotnie. stad kobiece buty sa z szersza cholewka Odpowiedz Link Zgłoś
magda176 Re: Lange CRL 70 W 24.02.05, 18:12 > tylko nie lydy.. > zartuje > fakt jet ze miesien trojglowy lydki u kobiet przewaznie"schodzi" nizej i mimo > ze srednia lydka kobieca jest szczuplejsza to akurat tuz nad kostka jest > odwrotnie. stad kobiece buty sa z szersza cholewka Sorki, miałam na myśli zgrabne męskie łydeczki:) A tak na serio to chyba racja z tymi damskimi cholewkami, nawet gruba skarpeta nie pomaga. W sumie na łatwym stoku z synkiem mogę sobie tak jeździć, ale na czymś poważniejszym będzie mnie "wozić". Tylko, że z męską numeracją może być problem, mam but 38,5... Dzieki za rady pozdr. magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Lange CRL 70 W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 18:56 Magdo nie wiem czy wiesz od czego jest ,5 to jes but przeznaczony dla kobiet o masywniejszej stopie. Numer ,5 nie swiadczy o dlugosci buta lecz tegosci przynajmniej w butach narciarskich tak jest... jaki kupilas sobie Lange CRL 70 W napewno jest inna numeracja nie 38,5 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
magda176 Re: Lange CRL 70 W 24.02.05, 19:20 Sorry ale nie wiem czy mówimy o tych samych butach:)bo nie wiem jak kobieta o masywnej stopie włoży taki but. Ja mam stopę bardzo wąską i stopa w bucie jest jak na mnie robiona, chodzi tylko o cholewkę, a może właściwie o samą regulację klamer. Chociaż i tak przeczuwam, że będę miała zawsze problem z butem narciarskim. Ciekawa jestem czy może jakieś inne chudzielce kobitki mają problemy z butami? pozdr. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ater Re: Lange CRL 70 W IP: 80.72.37.* 24.02.05, 20:04 Magdo. rozumiem twoj problem/moze jednak wymienisz te buty? albo mozesz zalozyc dodatkowo grube getry. pogrubia lydke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Lange CRL 70 W IP: *.chello.pl 24.02.05, 20:08 Spoko, tragedii nie ma, napewno pojadę sprawdzić czy jest coś ciekawszego, wymienic moge jeszcze przez parę dni więc nic takiego się nie stało. dzięki pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ater Re: Lange CRL 70 W IP: 80.72.37.* 24.02.05, 20:46 jasne. zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś