Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

długość nart

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:49
    Jaką długość nart sugerujecie? Mam na myśli Fischer RC4 Race SC. Mam 185 cm
    wzrostu i ważę ok 83-85 kg. Zastanawiam się nad długością 165-170 i czy te 5
    cm będzie miało jakieś znaczenie? Z góry dziękuję za radę. Pete
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: długość nart 10.12.04, 16:13
        Tak bedzie mialo ,bedziesz musial uzyc wiecej sily na skrecanie ale to nie
        najwazniejsze .Wazne jest wieksze obciazenie stawu kolanowego zupelnie bez
        potrzeby.W przyszlosci sie odezwie.Przy 185cm zupelnie wystarczy 160cm dlugosc
        oczywisciwe carvy.Pzdr.Skyddad
      • Gość: ski racer Re: długość nart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:04
        znam te narty doskonale, zależy jak jeździsz bo jak średnio to 160, jak chcesz
        jeździć szybciej agresywniej, zmieniać często promień skrętu, to weź 165. Jak
        preferujesz glównie długie skręty - gigant to weź 170. To nie jest najtwardsza
        narta więc sobie doskonale poradzisz. Nie używaj najtwardszych butów (120-130)
        nie ma sensu. Szybko zmęczysz nogi i mniej się nacieszysz samą techniką jazdy.
        Polecam twardość 90-100.
        pozdrawiam
        P.S. ta narta to naprawdę obiektywnie mówiąc najlepszy wybór, gratuluję.
        • bocianiv25 Re: długość nart 20.12.04, 17:13
          Ski racer - pytanie jest jeszce czy to RC4 z poprzedniego sezonu czy na
          2004/2005.
          Obecna jest nieco bardziej elastyczna i 165 nie będzie problemem. Przy modelu z
          roku ubiegłego tez O.K. tylko po co?
          Co do skretu gigantowego to raczej cieżko będzie go zrobić go na slalomowej RC4.
          Pozdrawiam
      • Gość: Pete długość nart IP: *.speed / 217.153.209.* 11.12.04, 21:53
        Dzięki Ski Racer. To się nazywa rzeczowa odpowiedź. Pozdrawiam
        • Gość: amii18 Re: długość nart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:03
          może i mi poradzicie.Jaką długość nart Waszym zdaniem powinnam sobie kupić,mam
          164 cm wzrostu, ważę 58kg,szukam nart dla zaawansowanych.Chciałam kupić tak 140-
          146 cm,ale to są narty juniorskie i zastanawiam się czy nie będą za miękkie.
          Znacie jakieś narty juniorskie,które są twarde? pozdrawiam i czekam na
          odpowiedź:-)
          • Gość: Rubi Re: długość nart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 14:44
            Kup z regulowaną długoscia od 145-175 . mozna takze zmienic parabole wyciec. i
            sztywnosc. Pozdrawiam Rubi
            • Gość: amii18 Re: długość nart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:09
              hehe:-) super Rubi jak wymyślą takie cuda to daj znać:-) Widzę,że nie otrzymam
              tak na serio odpowiedzi na moje pytanie pozdrawiam
      • kubagr1 Re: długość nart 22.12.04, 04:51
        przy twoim wzroscie nie powinienes zauwazyc roznicy, chyba ze jestes
        world-cup-racer ale wtedy nie bylo by cie tutaj. musiz zadac sobie pytanie gdzie
        bedziesz jezdzic i poco: czy wybierasz racing czy carving czy freeriding. dzis
        trudno sie obyc jedna para nart. badz realista: jezeli jezdzisz po ubitych
        szlakach to wtedy zejscie w dol z dlugoscia jest ok. dla mnnie zawsze dluga
        narta budzi zaufanie, a poza tym swiadomosc ze mozesz byc panem "dlugiej bestii"
        jezt tez warte rozwazenia. zdecydowanie dlugosc przeszkadza na muldach: ja ze
        swoim 198cm "potykam " sie o muldy: watkich sytuacjach to dobrze miec narty krotsze.
        jezeli nie myslisz o slalomach i zawodowstwie to lepiej wybrac narte universalna
        jak np voelkl 5 or 6 stars
      • Gość: Maciek Re: długość nart IP: *.pai.net.pl 25.12.04, 12:41
        No wlasnie na SC nie robi sie gigantowych skretow, znam RC4 ale Worldcup, ta
        narta moze byc troche krotsza od innych slalomek czy gigantow bo ma wieksza
        talie, nie FISowska...a wiec nawet krotsza bedzie cie dobrze trzymac w szybkim
        zakrecie....powiem tak czlowiek 183cm 80kg- RC4 170cm (z porzedniego sezonu)
        utrzymuje go bez problemu, jest sie w stanie mocno wylozyc (prawie funowo), a
        na Volklu GC Racing 173cm (poprzedni sezon) narta puszcza go na stromym, nie
        jest w stanie pociagnac skretu przez szerokosc stoku, bo narta go puszca. Ja
        bym bral 170 cm....przy szybkiej jezdzie bedziesz mial wiecej zabawy!
        • Gość: Colagen Re: długość nart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 16:29
          i tak w koło Macieju a stoki puste i dzieci placza . Psu na bude Colagen
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka