Gość: ian IP: *.net81-66-145.noos.fr 28.03.05, 11:44 Miala byc relacja z Orcieres a tu nic jak do tej pory. Czyzby bylo tak kiepsko, ze nie chce ci sie pisac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Utaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 30.03.05, 11:55 Ian, dopiero co wróciłam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.net81-66-145.noos.fr 30.03.05, 20:09 OK, zaczekam cierpliwie na pelna relacje. Rozumiem, ze podroz dala ci sie we znaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 31.03.05, 10:39 Masz rację, podróż była okropna, ale nie ma co się dziwić bo to jednak prawie 2 tyś km w jedną stronę. Orcieres okazało się małą stacją zwłaszcza jeśli porównać ją do Trzech Dolin czy dobrze znanych mi stacji w Austrii, ale przyznam, że było bardzo miło. Warunki narciarskie nie były wymarzone, raczej trudne bo śnieg był kopny i tępy, ale rano jeździło się bardzo przyjemnie. Pogoda była cudna i wprost wymarzona dla zmarźniętych polaków jednak nie uniknęlismy poparzeń na twarzach i nie pomogły nawet kremy z filtrem 30. We wtorek i środę padał śnieg więc co nie co dopadało i pozwoliło nam to na 6 pełnych dni na nartach. Jesli chodzi o trasy, to niestety większość była zamknięta i po trzech dniach nie było juz nic nowego, ale te, które były otwarte wystarczyły aby pojeździć. Niestety muszę stwierdzić, że przygotowanie tras było kiepskie w porównianiu z Austrią, ale ogólne wrażenia pozytywne. Dzięki twoim sugestiom dotyczącym win, co wieczór robiliśmy sobie degustacje i wybraliśmy się na wszechobecne fondue. Ogólnie wyjazd się udał, choć ze śniegiem mogłoby być lepiej, ale dzięki temu wiem, że o takiej porze lepiej jechać na narty na lodowiec. A jak twój sezon narciarski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.net81-66-145.noos.fr 31.03.05, 21:07 Przynajmniej skorzystalas ze slonca, to zawsze cos. Ale na przyszlosc lepiej wybieraj reputowane stacje, skoro juz robisz taka podroz warto miec w zamian cos naprawde top. Moj sezon byl tym razem skromny (ze wzgledow zawodowych), ale udalo mi sie zaliczyc Valmorel w optymalnych warunkach, czyli dobry snieg nie za mocny mroz i duzo slonca (chociaz zadymka sniezna tez byla). Miejsce sympatyczne i w miare nie drogie (karnety tylko ok 160/6 dni)w przyszlosci moze pojade tam ponownie. Juz wlasciwie sezon skonczony ale mozna sobie juz zaczac planowac nastepna zime. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.04.05, 10:52 Masz rację, ze słońca skorzystałam aż nadto, jeszcze do teraz schodzi mi spalona skóra.W przyszłym roku planuję wybrać się do Włoch, nie wiem jeszcze dokładnie gdzie, ale do kolejnej zimy coś wymyślę. A propos wrażeń z tegorocznego pobytu we Francji zauważyłam bardzo dużą niechęć francuzów do polaków i przyznam, że to było bardzo zniechęcające, ale co tam francuzi to barany. ( bez obrazy) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomski26 Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 10:25 > A propos wrażeń z tegorocznego pobytu we Francji zauważyłam bardzo dużą niechęć > > francuzów do polaków i przyznam, że to było bardzo zniechęcające hmmm - w czym to sie objawialo? btw dzis wlasnie wyjezdzam na tydzien do La Plagne. Samolotem do Turynu i dalej busem... Pozdrawiam Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.net81-66-145.noos.fr 02.04.05, 21:28 tez jestem ciekaw czym to sie objawialo, czy przypadkiem nie chodzilo po prostu o problemy w komunikowaniu sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 04.04.05, 09:49 Nie chodziło o problemy w komunikowaniu się ponieważ przypadkiem znam frnacuski i posługuję się nim bez większych trudności. Nie wiem, byc może ja trafiłam na hotel w którym personel był uprzedzony do polaków bo cały czas straszyli nas, że jak będziemy zakłócać ciszę, to za każde wezwanie "straży miejskiej" będziemy płacić po 50 euro od osoby:) Nie wspomnę już o dzidkach, z którymi raz jechałam na wyciągu i byli bardzo zdziwieni, że polaków stać na wyjaz na narty do Francji. Oczywiście to nie było takie straszne i nie chcę robić z tego żadnego problemu bo w sumie było bardzo fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.adsl.claranet.fr 04.04.05, 13:15 a nie spytalas dlaczego akurat wam to mowia ? moze rzeczywiscie bylo cos na rzeczy i mieli jakies niemile doswiadczenia, co zreszta nie usprawiedliwia takiego zachowania, ja bym tego im tak nie przepuscil. Swoja droga jeszcze nigdy nie spotkalem sie z takimi historiami w Alpach fr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 04.04.05, 16:03 Widzisz Ian, właśnie dlatego byłam zdziwiona takim zachowaniem bo nie raz byłam we Francji, nawet przez jakiś czas tam mieszkałam i nigdy nie spotkałam się z takim zachowaniem, owszem można było przyzwyczaić się do pytań w stylu " Co tam w Pradze słychać?", ale traktowanie gości z Polski jak chołotę zakłócającą ciszę to już przesada. No cóż może rzeczywiście mieli wcześniej niemiłe doświadczenia z polakami. W sumie nie ma co się zbytnio nad tym rozwodzić. A jak ty sobie radzisz we Francji, długo tam jesteś? Jeśli nie chcesz pisać na forum, to napisz na prywatną skrzynkę uttaa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomski26 Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:16 hej, to ja podziele sie swoimi wrazeniami z pobytu w La Plagne. Pierwszego dnia moj znajomy zlamal noge i trafil do lekarza w Plagne Centre. Lekarz po ogipsowaniu nogi powiedzial, ze go nie wypusci, jak nie zaplaci z gory, bo polskie firmy ubezpieczeniowe to oszusci i mafia i wisza mu mnostwo kasy. Coz, moze faktycznie mial jakies niemile doswiadczenia - w kazdym razie znajomy mimo wykupionego ubezpieczenia musial 250 euro zaplacic. Natomiast moje wrazenia z kontaktow z Francuzami na stoku bardzo pozytywne. Wszyscy niezmiernie zaskoczeni ze Polak zna francuski i dopytywali sie, gdzie sie nauczylem itd... A narciarsko - tez super. Sniegu sporo, mialem karnet laczony La Plagne-Les Arcs i jestem zachwycony tym regionem. Duzo mozliwosci ekscytujacej jazdy poza trasami:) Pierwsze 5 dni pelne slonce, trasy sztruksik, popoludniu robila sie lekka ciapka. Za to w ostatnie 2 dni spadlo pol metra puchu i frajda byla rowniez nieziemska:-) tak wiec wyjazd bardzo, bardzo udany! Pozdrawiam Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? 11.04.05, 12:28 No to super, że wyjazd się udał. Zgadzam się, że Francuzi są zdziwieni, kiedy okazuje się, że Polak zna francuski. Mnie też zawsze pytają skąd znam itp., a później standardowo zaczynają wypytywać czy w Polsce są jeszcze białe niedźwiedzie i jak ostatnio czy do Francji jechałam przez Czechosłowacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomski26 Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 13:00 mnie jeszcze czesto pytali czy w Polsce juz wprowadzili euro i ile wynosza u nas srednie miesieczne zarobki ;) Pozdrawiam Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 12.04.05, 10:34 A tak, mnie też o to pytali,a jak im powiedziałam, że my wcale euro nie chcemy, to zaczynali lamentować, że u nich po wprowadzeniu euro wszystko podrożało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomski26 Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 10:43 I mają chyba rację :/ Strasznie drogo - o kupieniu czegokolwiek w schronisku na stoku mozna było zapomnieć - pozostawały kanapki i podręczna buteleczka wody mineralnej, a po powrocie z nart standardowo regionalna kuchnia włoska czyli makaron z sosem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 12.04.05, 12:12 My dokładnie robiliśmy to samo i przypadkiem w tym roku odkryliśmy nowy bardzo dobry sos, brokułowo- serowy, polecam na przyszły sezon. Nie wiem jak było u was, ale ja kilkakrotnie widziałam, jak kelner czy inny kucharz ze schroniska wypraszał osoby spożywające kanapki i byli to oczywiście Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.adsl.claranet.fr 12.04.05, 13:57 ja rowniez zywie sie we wlasnym zakresie podczas wyjazdow narciarskich, tak zreszta robi wiekszosc ludzi. Do tego wlasnie sa apartamenty z wyposazonymi kuchniami.Sek w tym zeby mieszkanie bylo przy stoku i mozna bylo szybko zjechac na male co nieco nie tracac czasu. A'propos znajomosci francuzow na temat Pl, to nie ma co sie dziwic, ich wiedza na temat geografii i historii wykraczajaca poza granice ich kraju jest moze tylko troszeczke wyzsza jaka reprezentuja amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 12.04.05, 14:05 Wielkim plusem tegorocznego wyjazdu było to, że hotel był właśnie przy samym wyciągu i jadaliśmy w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Colagen Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:39 amerykanie nic nie prezentuja- co moze prezentowac zbieranina odrzutkow z wielu krajow,gorsi niz Latino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.adsl.claranet.fr 13.04.05, 09:03 krytyka krytyka, ale takie a'propos jak twoje Colagen to ordynarne chamstwo. Co ty wiesz na temat Ameryki, byles tam, mieszkales, poznales jezyk, ludzi, kulture ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uttaa Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 13.04.05, 11:19 Popieram, nie można krytykować i wypowiadać się w temacie sobie nieznanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomski26 Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:51 > Nie wiem jak było u was, ale ja kilkakrotnie widziałam, jak kelner czy inny > kucharz ze schroniska wypraszał osoby spożywające kanapki i byli to oczywiście > Polacy. U nas było identycznie. Dlatego w ciągu dnia jadłem kanapki na wyciągach a nie w schroniskach... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Colagen Re: Uttaa co z tym Orcieres ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 16:00 Zabojady nie lepsze - no moze rdzenni ale odrzutki takie same Odpowiedz Link Zgłoś