Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    IP: 195.42.249.* 22.11.05, 11:44
    Jak narciarze to i kolana (a wlasciwie problemy z nimi).
    Bylo nie raz, ale tego chyba jeszcze nie.
    Ma ktos moze doswiadczenias z glukozamina i chondroityna na przeciazone
    kolana?
    Czasami dopadaja mnie bole kolan-na ogol jak je przetrenuje. Nie mialem nigdy
    powaznej kontuzji kolan. Te bole to raczej efekt nart, koszykowki, pilki
    noznej, czy biegania-jakos takie niezbyt przyjazne dla kolan sporty preferuje.
    Jem na to wymienione wyzej substancje i wierze, ze pomoga.
    Ciekawy jestem czy ktos ma pozytywne, albo negatywne doswiadczenia z tymi
    odzywkami.
    Kuba-licze na Twoja opinie-moze widziales jakies wyniki badan, czy to dziala,
    czy niepotrzebnie to lykam
    Skydadd- o zelatynie juz czytalem ;)
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • d1e Re: Kolanka 22.11.05, 20:34
        Niestety, nie ma się co oszukiwać, narty to sport przeciążający dla kolan...
        (inne sporty które wspomniałeś także).

Powiem tak, w zasadzie nie jest udowodnione że glukozamina i tym podobne
        działają na takie problemy. Kolana to zbyt skomplikowany narząd, to nie tylko
        stawy chrząstki, ale to także więzadła, ktore ulegają przeciążeniom podczas
        narciarstwa. Ciezko zdiagnozowac co jest Twoim problemem. A glukozamina itp.
        jesli nawet dziala, to nie na wszystko.

Osobiście, probowalem, i moje zdanie to nie ma sensu. Efekt jesli nawet jest,
        to bardzo znikomy, ja nie zauwazylem zadnego.

Najwazniejsze chyba, jesli jest mozliwosc do oszczedzac kolana i pamietac o
        najwazniejszym, unikac zginania wiecej niz kat prosty, wychodzenie z takiego
        ugiecia, szczegolnie na nartach, bywa zabojcze.

--
        Jan
        Forum Narty SkiForum
        • Gość: Colagen Re: Kolanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:42
          podobno szklanka gipsu szpachlowego na czczo robi dobrze na kolanka-= pozdrowko
          • Gość: svinx Re: Kolanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 23:36
            > podobno szklanka gipsu szpachlowego na czczo robi dobrze na kolanka-=

gips to troche za malo, ja dodaje jeszcze wlokno szklane zeby wzmocnic
            strukture, mniej podatne na wykruszenie.
        • Gość: darekkkk Re: Kolanka IP: 195.42.249.* 23.11.05, 09:00
          Dzieki za odpowiedz.
          Z wiazadlami na szczescie nie mam problemu.
          To chyba po prostu wyrobiona chrzastka. Objawy to klujace bole powracajace od
          czasu do czasu jak sie przetrenuje. U lekarza tez oczywiscie z tym bylem-
          obmacal kolana i nie wyczul nic strasznego. Przepisal wlasnie glukozamine.

• Gość: Colagen Re: Kolanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:45
            Uwazaj na łękotke Daaaarrreeek
            • Gość: darekkkk Re: Kolanka IP: 195.42.249.* 23.11.05, 16:17
              łekotka to to raczej tez nie jest.
              Kolega biegacz zdiagnozowal to jako chondromolacje i wydaje mi sie ze to trafna
              diagnoza
              • kubagr Re: Kolanka 23.11.05, 17:01
                lakotka nie lekotka
                po dugie nie ma badan ktore by wskazywaly na pozytywny efekt glucosamine
                na "bolace kolano" : moze w specyficznych sytuacjach pomaga ale nie jest to
                udowodnione. widzisz w polsce lekarze moga przepisywac co im dlugopis na papier
                przyniesie ( a raczej co rep z firmy farmaceutycznej kupi) tak wiec zapisuja,
                pacjenci wykupuja a f-my farmaceutyczne zacieraja rece.
                nie ma tez dowodow na to ze ta substancja jest szkodliwa: jezeli endorphins
                pomoga i po zjedzeniu glucosamine czujesz sie lepiej to bierz: nie powinno
                zaszkodzic.
                natomiast zapisywanie tego specyfiku przez lekarza hmmm....... to
                prawdopodobnie czysty business
      • Gość: beabike Re: Kolanka IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.05, 19:39
        Zgadzam sie z przedmowca w zupelnosci-jak to wsrod siebie mowimy;zaszkodzic nie
        zaszkodzi ale czy pomoze? A te klujace bole to rzeczywiscie moze byc
        chondromalacja rzepki-zeby sie przekonac to rezonans kolana,dalej artroskopia
        itd-ale to Twoj wybor. Mam nadzieje ze Cie kolanka tej zimy nie
        zawioda.Pozdr.Beata.
        • kubagr Re: Kolanka 23.11.05, 21:18
          zamiast artroscopii polecam silownie 3-4x/tydz
          • Gość: darekkkk Re: Kolanka IP: 195.42.249.* 24.11.05, 09:13
            Dzieki Kuba za odpowiedz.
            Silownie juz dawno sobie sam przepisalem. Podejrzewam, ze moje kolana i tak juz
            trzymaja sie glownie na miesniach, wiec tu mam niewiele do zrobienia
            Na szczescie te moje dolegliwosci kolan sa do wytrzymania. Jak zaczynaja bolec
            to odpuszczam troche z ich obciazaniem i po jakims czasie wracaja do normy.
            Najchetniej jednak to bym chcial poznac cudowny sposob na to, zeby w ogole nie
            bolaly-chyba jednak bedzie trudno.
            Pozdrawiam
            • Gość: beabike Re: Kolanka IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.05, 09:29
              No bedzietrudno-"bo najtrudniej wytlumaczyc pacjentowi ze go nie boli"-to zart
              oczywiscie.pozdr.Beata.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka