Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Narty dla nowicjuszki

06.11.02, 06:18
    Chciałbym w tym roku pojechać z dziewczyną na narty, która nigdy nie jeździła
    wcześniej. Wydaje mi sie że nie ma sensu kupować nart nim spróbuje jeździć i
    złapie "bakcyla".. Czy na wyciągach w Polsce i Słowacji mozna pożyczyć
    narty ??? Jeśli tak to za ile na dzień i czy tylko na wiekszych stokach???
    Do tee pory się tym nie interesowałem bo jeździłem na swoim sprzęcie z ludźmi
    którzy też mieli swój..
    Pzdrw
    Obserwuj wątek
      • fibin Re: Narty dla nowicjuszki 06.11.02, 10:26
        W Szczyrku i Korbielowie można wypozyczyc sprzęt bez większych problemów:)
        Chociaż pamiętam, że w poprzednim sezonie w okresie świąteczno-noworocznym w
        Korbielowie sprzetu w wypożyczalniach zabrakło. Miałem wówczas przyjemność
        pożyczyć jednej ślicznej dziewczynie narty i buty, które akurat miałem pod ręką
        i na szczęście pasowały. Ona miała dużo radości z jazdy a ja z dobrego uczynku:)
        • faciu Re: Narty dla nowicjuszki 08.11.02, 14:08
          fibin napisał:

> W Szczyrku i Korbielowie można wypozyczyc sprzęt bez większych problemów:)
          > Chociaż pamiętam, że w poprzednim sezonie w okresie świąteczno-noworocznym w
          > Korbielowie sprzetu w wypożyczalniach zabrakło. Miałem wówczas przyjemność
          > pożyczyć jednej ślicznej dziewczynie narty i buty, które akurat miałem pod
          ręką
          >
          > i na szczęście pasowały. Ona miała dużo radości z jazdy a ja z dobrego
          uczynku:
          > )

Mam nadzieję ze będzie miala frajdę (śliczna też jest), ale Szczyrk i Korbielów
          odpadają..Tatry albo Beskidy (Krynica, Piwniczna, Szczawnica bądź Kluszkowce)
          Pzdrw
          • fibin Re: Narty dla nowicjuszki 09.11.02, 09:59
            Gratuluję ślicznej dziewczyny:)
            Nic tak nie cieszy moich oczu i duszy jak piękna kobieta. Zwłaszcza na nartach.
            Albo jeszcze lepiej na korcie tenisowym:)
            A gwoli ssisłości: tak się składa, że Szczyrk i Korbielów leżą właśnie w
            Beskidach:)
            • fibin Re: Narty dla nowicjuszki 09.11.02, 10:00
              Miał być: ścisłości:)
            • oki.ok Re: Narty dla nowicjuszki 09.11.02, 10:02
              Zgadzam sie z przedmowca..kobieta na stoku to piekny widok.. :)
              dlatego zabieram swoja ! :D
      • izunia6 Re: Narty dla nowicjuszki 06.11.02, 11:31
        Ja sama kiedys wyporzyczalam narty w Warszawie, gdzies na
        Wale Miedzyszynskim na tydzien, razem z butami. Sprzet
        nowy i jesli bym byla zadowolona, to moglam go sobie
        zostawic. Nie pamietam ile to kosztowalo, chyba ze 250
        zl, ale trzeba byc przygotowanym na wplacenie kaucji =
        wartosci nart. No i prywatna rada : bez wzgledu na jakiej
        dlugosci nart sam jezdzisz, wez dziewczynie wzrost - 15
        cm. Wtedy bedzie zachwycona i zlapie bakcyla.
        • oki.ok Re: Narty dla nowicjuszki 07.11.02, 11:35
          izunia6 napisała:

> Ja sama kiedys wyporzyczalam narty w Warszawie, gdzies na
          > Wale Miedzyszynskim na tydzien, razem z butami

Mam ogromna prosbe: Moglabys dla mnie zdobyc dokladny adres na tym Wale ?
          (albo nazwe sklepu/wypozyczalni). Bylbym Ci na prawe b. wdzieczny! :)

Pozdrawiam,
          Oki
          • izunia6 Re: Narty dla nowicjuszki 07.11.02, 13:22
            To bylo w pawilonikach przy Wale Miedzyszyńskim nr ok. 377 (tam jest Jaga Sport
            np) Dokladne namiary moge sprobowac podac jutro, akurat ja wypozyczalam u
            przedstawiciela Salomona - doradzil mi babskie Verse i rzeczywiscie same
            jezdzily...
            • oki.ok Re: Narty dla nowicjuszki 09.11.02, 09:53
              Dzieki bardzo za Twoje info. Moj przyjaciej juz zwietrzyl sprawe i byl w tym
              sklepie/wypozyczalni (bo chyba sa obok siebie). W kazdym badz razie, zapowiada
              sie obiecujaco. Teraz raczej zastanawiam sie nad wypozyczniem sprzetu na
              warunkach podobnych do Twoich (kiedyś tam) lub kupnem uzywanego sprzetu, a nie
              na czyms innym... :)
              Podobno wiekszosc wypozyczonych tam nart nie wraca, a to dlatego ze faktycznie
              sa one dobrze dobrane i ludziom sie po prostu podobaja... :)
              Swoja droga - gdzie w tym roczq wybierasz sie na narty ?? :)
      • oki.ok Re: Narty dla nowicjuszki 07.11.02, 10:58
        Hej! No to stary mamy ten sam "problem". :) Ja rowniez w tym roczq sciagam ze
        soba kobitke. Aktualnie, mamy zamiar pojechac do Czech (Spindleruv Mlyn),
        tymczasem narty myslimy wypozyczyc wlasnie w W-wie (jak wspomniala kolezanka).
        Mysle ze jest to dosc dobre rozwiazanie...tylko co zrobic, kiedy
        ulegna "znieksztalceniu" za granica ?? (hmm..choc w sumie tam mozna by
        naprawic...-> ale naprawiac nie swoj sprzet...troche bez sensu) No coz -
        zobaczymy.. Najpierw jednak musimy znalezc jakas niezla wypozyczalnie sprzetu
        (juz mam pewne namiary), zobaczyc ceny, a potem ewentualnie sie namyslimy.
        Jesli jednak ta opcja nie wypali, mysle ze rownie dobrze moznaby wypozyczyc
        sprzet na miejscu - to w sumie duzy kurorcik i tylko czeka na takich jak
        my... :) Swoja droga, ja tez juz sie nie moge doczekac tej adrenalinki ;)
        ps.poza tym szukam fajych/chetnch ludzi do pojechania w wiekszej grupie
        (najlepiej studentow/tki). Zapewniam wysmienita zabawe ... :) (acha - jedziemy
        w okresie Sylwestrowym..i pewnie na jakies 1,5 tyg.) :) Pozdrawiam, Oki
        • darekkkk Re: Narty dla nowicjuszki 08.11.02, 11:52

Zastanawiamy sie ze znajomymi nad wyjazdem na sylwestra na narty. Myslalem
          wlasnie o Spindlerowym Mlynie.Chetnie bysmy sie podlaczyli do jakies wiekszej
          grupy. Bede wdzieczny za maila darekkkk@gazeta.pl
          Pozdrawiam
          :-)

> ps.poza tym szukam fajych/chetnch ludzi do pojechania w wiekszej grupie
          > (najlepiej studentow/tki). Zapewniam wysmienita zabawe ... :) (acha -
          jedziemy
          > w okresie Sylwestrowym..i pewnie na jakies 1,5 tyg.) :) Pozdrawiam, Oki
        • faciu Re: Narty dla nowicjuszki 08.11.02, 14:03
          Ja do Wa-wy mam daleko, tak że sprawę załatwię albo w Krakowie albo na
          stoku....W okresie Sylwestrowym to odpada ale dzięki za zaproszenie..W tym roku
          na jakiś tydzień wyruszymy na Słowacją na Chopoka..
          Pzdrw.
      • czyzunia Re: Narty dla nowicjuszki 07.11.02, 12:34
        stary, nie zwaracaj sobie gitary z wypożyczniem sprzetu. za 250 zetów,jak tu
        gdzies napisano kupisz calkiem przyzwoity sprzęt w komisach.
        patrz ,cholera, jestem z warszawy , a nie znam tu żadnego takiego komisu.
        natomiast w zeszlym roku w krakowie, kupowalem butu za 70 zl.[tylko butow
        potrzebowałem]. wycenią ci na jekieś 300 zl. wszytsko alr4e można sie targowac.
        bylo to w krakowie przy ul,czrnowiejskiej nr nie znam tuz od trzech wieszczow.
        jadąc w tatry, zajmie ci cala impreza ok. 1 godz. a montaż wiązan zalatwisz pod
        każdym wyciągiem.
        pa.
        • faciu Re: Narty dla nowicjuszki 08.11.02, 13:59
          W Krakowie to najlepiej kupować na giełdzie w Rotundzie - przez zime są w każdy
          weekend..Tylko nie wiem czy jest sens wydawać 300-400 zł, jeśli nie złapie
          klimatu...Oczywiście jak będzie po pierwszym razie zadowolona to jak
          najbardziej tam kupuję - mam przecież blisko..
          Pzdrw.
      • slawek.banaszak Re: Narty dla nowicjuszki 10.11.02, 09:35
        Zgadzam się z Tobą, że nie warto kupować nart Twojej Dziewczynie, jeśli jescze
        nigdy nie jeździła, bo istnieje ryzyko że ten piekny sport nie przypadnie jej
        jednak do gustu. Wypożyczalni nart jest coraz więcej. Ceny wypożyczenia są
        zróżnicowane. Średnio komplet kosztuje 30-40 PLN za dzień, choć nowe narty mogą
        być czasen droższe. Jeśli w Twoim miejscu zamieszkania są wypożyczalnie to
        proponuję zrobić rozeznanie przed wyjazdem. Narty dla początkującej narciarki
        powinny być z grupy "allround" (wybaczają błedy techniczne, mają mniejszą
        sztywność poprzeczną i podłużną)o długości mniejszej od jej wzrostu o ok. 10-15
        cm. Wybór butów jest też ważny. Pytaj o modele przeznaczone dla kobiet,
        przeważnie maja oznaczenie "lady". Nie mogą być za duże i muszą być relatywnie
        wygodne. Po wybraniu właściwego rozmiaru należy but ubrać, zapiąć klamry i
        postać w nich dłuższą chwilę - nie mogą ugniatać stopy w żadnym miejscu ale
        powinny też w każdym miejscu przylegać. Jest kilka prostych sposobów
        sprawdzenia właściwego dopasowania buta. Należy spróbować unieść samą piętę w
        bucie nie unosząc buta. Jeśli pięta unosi się w bucie na wysokość większą niż 1
        cm (według naszego odczucia) to znaczy, że but ma zbyt wysokie podbicie. Jeśli
        jest OK należy następnie spróbować poruszać palcami, muszą mieć swobodę ruchu,
        w przeciwnym razie będą marzły. Sprawdzian właściwej szerokości cholewy jest
        następujacy: pochylamy podudzie maksymalnie do przodu (nie podnosząc buta z
        podłoża)i próbujemy z tyłu włożyć do cholewy dwa palce. Jeśli wchdzą to jest
        ona zbyt szeroka, jeśli wchodzi jeden palec ciasno to jest OK.

Pozdrawiam

Sławek
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka