Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Włochy po 25.03

IP: 195.72.148.* 01.02.06, 12:55
    Cześć, wybieram się na narty po 25 marca do Włoch. Jako, że to mój pierwszy
    wyjazd w te tereny proszę o kilka informacji, które mogą mi się przydać a
    przede wszystkim czy w tym terminie mogę liczyć na śnieg. Jedyna korzyść z
    tego taka, że może uda mi się zdobyć ofertę, ze skipass-em w cenie.
    Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Włochy po 25.03 01.02.06, 14:02
        Dobrze wiesz, że pogody nie da się przewidzieć nigdy w 100%. Nawet jeżeli mówimy
        o tygodniowym wyprzedzeniu. Po 25 marca najbardziej prawdopodobna wydaje się
        wiosenna sceneria. W niższych partiach kompletny brak śniegu i błoto na trasach.
        W wyższych (ponad 2000m) mokry śnieg i tłok na stoku. Właśnie dlatego masz
        karnet w cenie, bo nikt nie zapłaciłby za niego w takim niepewnym czasie.
        Jest możliwe, chociaż mało prawdopodobne, że będziesz miała szczęście i akurat
        wiosna jeszcze do włoskich Alp nie zdąży dotrzeć. Życzę Tobie tego z całego
        serca.
        pozdrawiam
        • Gość: asik256 Re: Włochy po 25.03 IP: 195.72.148.* 01.02.06, 14:21
          No to mnie nie pocieszyłeś, cóż zrobić jak tylko wtedy mogę wyskoczyć na urlop.
          • waldemort Re: Włochy po 25.03 01.02.06, 14:33
            witam
            Powinnaś pojechać np. do Austrii gdzie jest lodowiec może Tux czyli do Zillertalu.
            • Gość: asik256 Re: Włochy po 25.03 IP: 195.72.148.* 01.02.06, 15:17
              Austrię już zaliczyłam parę razy, ale zawsze z ekipą i zawsze miałam zapewniony
              domek, nigdy nie musiałam zabiegać o lokum teraz niestety jedziemy tylko w
              dwójkę i marzyły mi się Włochy. Chyba muszę się poważnie zastanowić czy Włochy,
              czy może jednak Austria. Możesz polecić jakiś ciekawy hotelik, jeżeli
              oczywiście masz namiary.
              • ortodox Re: Włochy po 25.03 01.02.06, 19:40
                Zillertal, to dobry pomysł na koniec marca. Wróciłem z tamtąd w niedzielę
                i spokojnie mogę to także polecić.
                www.zillertal.pl/
                www.zillertalinfo.pl/
                www.zillertal.at/de/inhalt1024.php
                Masz zabezpieczenie na wypadek ocieplenia klimatu :).
                Do wyboru ponad 600 km tras. Hoteli, pensjonatów i apartamentów znajdziesz na
                tych stronach bez liku. Włochy zostaw sobie na przyszły rok w styczniu, lutym a
                najdalej do 15 marca.
                pozdrawiam
                • waldemort Re: Włochy po 25.03 02.02.06, 08:40
                  witam
                  Ja wróciłem z Zillertalu 28.01. Polecam było super.
                  Przy wynajmie apartamentu korzystałem z www.zillertalinfo.pl/
                  Mogę polecić z czystym sumieniem.
                  pozdrawiam
                  • Gość: asik256 Re: Włochy po 25.03 IP: 195.72.148.* 02.02.06, 11:50
                    Cześć,
                    Dziękuję bardzo za pomoc, na pewno udam mi się coś znaleźć.
                    Z tego, co już zdążyłam przejrzeć to widzę, że jest, w czym wybierać.
                    Nic innego mi nie pozostaje tylko wybór Austrii a Włochy zostawić na przyszły
                    rok.
                    Jeszcze raz dziękuję.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: Przybek Re: Włochy po 25.03 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:35
                      Nie poddawaj się tak szybko i rozważ jeszcze tą ewentualność
                      www.masocorto.com.pl
                      To są Włochy i można jeździć przez caly rok.
                      Pozdrówka
      • Gość: waldek Re: Włochy po 25.03 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:29
        Tez bym radzil tak szybko nie rezygnowac z marzen o nartach we Wloszech.
        Tym bardziej ze w tym roku wydaje sie ze jest duzo sniegu.
        Bylem 2 lata temu na turnusie od 1 kwietnia w Bormio i bylo super.
        Mieszkalismy w Bormio na wysokosci 2000m . Jest tam hotel 3 gwiazdkowy Girasole
        ktory w calosci wykupuje polski organizator (cena ze skipasami i calym
        jedzeniem 1790 PLN). Jedyny problem to tlum polakow nie zawsze zachowujacych
        sie przyzwoicie. Po prostu jak to bywa w tlumie zdarzaja sie rozni ludzie.
        Hotel jest przy wyciagu. Jezeli mozesz to jedz swoim transportem bo dluga trasa
        w autobusie jest meczaca (ja jechalem swoim transportem droga przez
        Szwajcarie). Ale co sie nie robi dla frajdy na nartach.
        Sprawdz ich strone:www.sportvita.pl
        Sa tam rowniez inne oferty wloskie
        DObrze jest rowniez poogladac w internecie miejsca do ktorych chcesz pojechac
        aby zobaczyc jakie sa warunki sniegowe. Oczywiscie im pozniej sie zdecydujesz
        tym wiecej bedziesz wiedziala o przewidywanej pogodzie. Lecz z drugiej strony
        moze juz zabraknac wolnych miejsc. No ale nikt Cie od takiej analizy nie
        wyreczy i Ty sama bedziesz musiala podjac ostateczna decyzje.
        I jak to bywa w zyciu: czasami dobra a czasami nienajlepsza
        Zycze powodzenia.
        • wrb1 do asik256 04.02.06, 18:41
          dl tych, ktorzy planują wyjazdy w ASlpy na narty w okresie innym niż pełnia zimy
          zrobiłem wcześniej takie opracowanie, ale nie wyszedlem w nim poza Austrię;
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=35495165
          ale widzac Twój problem chyba do niego wrócę i uzupełnię o pozostałe lodowce
          europejskie, ale i wtakiej okrojonej wersji myślę, ze też może się przydać;
          • ortodox Re: do asik256 04.02.06, 19:48
            Jeżeli chodzi o włoskie lodowce to chyba trochę szkoda zachodu, chyba że dla
            porządku.
            Wymieniony wyżej Maso Corto to zaledwie 35 km razem z dolnymi, nie lodowcowymi
            trasami. Trochę słabo jak na białe szaleństwo.
            Marmolada - praktycznie jedna trasa ok. 5km.
            Presena - 2 orczyki i krzesełko razem może 6km prostych tras.
            Nie jest to wszystko żadną alternatywa w razie wiosny we włoskich Alpach.
            Z całym szacunkiem dla kolegów wyżej się wypowiadających, zachęcanie do
            kwietniowych nart we Włoszech to ryzykowna gra i mała szansa na zadowolenie.
            pozdrawiam
            p.s. ostatecznie można jeździć nawet na igielicie, ale czy o to chodzi?
            www.sportfix.pl/igielit.html
            • wrb1 Re: do asik256 04.02.06, 20:02
              masz rację ortodox, bo wlaśnie zacząłem to systematyzować i nic ciekawego tu nie
              widać, mozna własciwie jeszcze dodać Breuil-Cervinia, ale jezeli chodzi o
              lodowiec to jest własciwie szwajcarski Zermatt
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka