Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przesiadka na narty carvingowe

06.01.03, 14:11
    Drodzy wielbiciele bialego szalenstwa!
    Poradzcie mi w sprawie doboru nart. Mam za soba 6 lat jazdy na tradycyjnych
    nartach i 3 lata przerwy. W tym roku postanowilam przesiasc sie na carvingi i
    szukam informacji na ten temat. Generalnie panuje zasada doboru nart
    krotszych niz wzrost, ale jak zdefiniowac swoje umiejetnosci? Na zwyklych
    nartach jezdzilam w stopniu sredniozaawansowanym, ale ponoc jazda carvingowa
    jest kompletnie inna niz tradycyjna. Czy zatem mam podchodzic do wyboru nart
    jako nowicjuszka? Postanowilam w tym roku wypozyczyc narty i poprobowac
    jazdy. Moje parametry to 175/60. I jeszcze jedno pytanie - moge miec do
    dyspozycji narty Voelkl Elypse (model sprzed 4 lat chyba) 180 cm, wymiary:
    top 102 mm, center 65 mm, tall 94 mm. Nie maja one plyty, nie wiem na ile
    jest to wazne. Czy probowac na takich, czy dac sobie spokoj i wypozyczyc
    krotsze? A w ogole to dla kogo nadaja sie takie narty, czy da sie to w jakis
    sposob okreslic?
    Dzieki za odpowiedzi i zycze duzo sniegu.
    Agniecha
    Obserwuj wątek
      • lachurm Re: przesiadka na narty carvingowe 06.01.03, 14:19
        ja w tym roku tez pierwszy raz przesiadlem sie na carvy... moj instruktor
        poradzil mi abym narty dobram na wyskosc brwi( lub ucha, jak kto woli)... wiec
        jesli tamte narty(180) to carvy to nie radzilbym ci ich kupowac... a poza tym
        na carvach tez da sie jezdzic klasycznie... tylko po co ??? ;)))) jak wsiadlem
        na carvy to w zasadzie roznice widac wtedy jak zaczynasz jezdzic carvingowo...
        tzn na krawedziach, rzeczywiscie same skrecaja... ale nie przeszkadza to w
        jezdzie smigiem klasycznym ( jesli moge to tak nazwac ;))) ... aczkolwiek
        gratuluje wyboru... carvy to naprawde zaj... sprawa !!!!
        pozdro
        mike
        • lukaszenka Re: przesiadka na narty carvingowe 06.01.03, 20:52
          Masz 100% racji. Też zacząłem w tym roku na carvingach i byłem w szoku.
          Zwłaszcza na dobrze przygotowanym stoku wszystko wychodzi i same kręcą. Jak
          masz ochotę próbujesz na krawędziach i jazda super (nogi tylko szybciej
          siadają). Narty faktycznie wybierasz za długie - wydaje mi się, że ok. -10cm
          powinno być dobrze. Płyta oczywiście się przydaje- łatwiejszy skręt i nie
          zawadzasz butem o śnieg. PApa
          • makaz Re: przesiadka na narty carvingowe 07.01.03, 01:54
            lukaszenka napisał:

Poruszyles 2 istotne punkty:

Punkt 1.)
            > Zwłaszcza na dobrze przygotowanym stoku wszystko
            > wychodzi i same kręcą.

punkt 2.)
            > (nogi tylko szybciej siadaja )

KM

ps
            na dobrze przygotowanym stoku to i na przyslowiowych
            klepkach od beczki tez niezle idzie.
            A tak naprawde to kazda narta sama skreca nawet ta
            tradycyjna. chiaz zkosliwcy dodaj ze nogi ;-)

Co do dlugosci to zdania sa podzielone ale nie ma co
            przesadzac z krotkoscia bo traci sie stabilnosc
            dziby zaczynaja plywac przy odpuszczeniu krawedzi
            ale to juz z innej bajki.

KM

Pozdrowienia
            KM

• karkass Re: od razu funcarvy - bez chwili namyslu 08.01.03, 21:03
              jako ortodoks polecam tylko i wylacznie taki dobor nart, oto o co nalezy pytac sprzedawce by miec
              gwarancje NAJLEPSZYCH desek na rytnku:

kobiety: długosc 140-155 cm, radius 8-13 m
              mezczyzni: 150 - 160 cm, radius 8-13 m

gwarantuje efekty, zadowolenie, satysfakcje i bardzo uproszczone techiki transportowe dla kazdego.
              Naprawde nie warto namowic sie w sklepie na pol-sosenki o dł. 165-180 cm. po prostu szkoda kasy i
              wlasnej radochy z jazdy
              • makaz Re: od razu funcarvy - a po chwili namyslu ... 09.01.03, 06:11
                No Chyba jednak nieeee !

Moze jednak cos innego mniej ogranicajacego mozliwosci
                i dajece wiecej sadysfakcji.

KM
                • karkass Re: FUN FUN FUN 09.01.03, 11:46
                  ej makaz widze ze jestes uparty w swym udowadnianiu ograniczonego zastosowania funcarvow.

Podpisze sie dwoma rekami, nogami i glowa pod stwierdzeniem ze funy to najlepsze narty pod sloncem,
                  dla kazdego na kazde warunki i kazdy stok. zadne tam allroundy, racy, lady, gigantki i inne o dlugosciach
                  165-190 nie nadaja sie lepiej do jazdy po trwardym, stromym zlodzonym stoku, po muldach, po plaskim,
                  grzaskim, twardym, miekkim itp. jest wielka pomylka lansowanie tego co Ty, oczywiscie z szacunkiem dla
                  prawa wyrazania wlasnych pogladow.

aha nalezy pamietac ze funcarve = obecnie grupie nart o nazwie slalomcarve
                  • ponpon Re: FUN FUN FUN 09.01.03, 13:45
                    Macie rację, że funcurvingi pozwalają na niezłą zabawę. Można na nich też
                    jeździć po staremu. Tylko po co, gdy carving daje chyba więcej przyjemności
                    (kto co lubi). Ale nie zgadzam się z tymi wymiarami. Ogranicznie nart męskich
                    do 160 cm to przesada. Ja mam 190 wzrostu i chyba nartka 160 nie trzymałaby
                    mnie zbyt dobrze. Takie krótkie narty są dobre na w miarę płaski, świetnie
                    naśnieżone stoki (czyli nie w Polsce). Ja kupiłem Elany HCX 170. Każda narta ma
                    określone paramentry jeśli chodzi o dobór do wzrostu (patrz np katalog NTN) np
                    moje Elany mają parametr -20, który oznacza, że nie powinno brać się krótszych
                    niż 20 cm vs wzrost. Najlepiej udać się do dobrego sklepu. Wcale nie trzeba
                    kupować, ale można "niby kupować" i się dowiedzieć co by było dla nas
                    najlepsze. Potem można kupić taką nartkę nawet w hipermarkecie. Np Makro ma
                    sporą kolekcję niezłych nartek dobrze opisanych wg katalogu NTN.
                  • makaz Re: FUN FUN FUN 09.01.03, 15:37
                    Czyz mozna sie oprzec tak opini wypowiadanej z tak goraca
                    pasja i zaangazowaniem - Chyba nie !?
                    No chyba ze sie Lyknie szklanke zimnej wocy a moze ze
                    dwie i deczo pomysli.

Z calym szacunkiem dla Twojego zaangazowania i podziwem
                    dla pasji jak prezentujesz stwierdze jedno.
                    Nie przepadam za plywajacymi [ myskujacyi ]
                    dzibami nart przy szybkiej jezdzie na plaskiej narcie
                    np na tzw wprost. No i paromi innymi nuansami ale to juz
                    z tzw. innej bajki.

KM
      • fizelotta Re: przesiadka na narty carvingowe 09.01.03, 18:21
        Dziekuje wszystkim za opinie. Mam nadzieje ze znajde cos odpowiedniego dla
        siebie. Czy mozecie jeszcze polecic dobry sklep narciarski w W-wie, gdzie
        sprzedawcy znaja sie na rzeczy?
        Trzymajcie sie cieplo w te mrozne dni :-))
        Agnieszka
        • pes3dy Re: przesiadka na narty carvingowe 10.01.03, 12:36
          moim zdaniem, nie ma co rozpaczac nad starymi nartam. jak w kazdym sporcie
          pojawily sie nowy sprzet i nowe mozliwosci. nie mam na mysli nart carvingowych,
          ale calej gamy roznych nartek, ktorych mozliwosci sa teraz prawie
          nieograniczone.
          co do stylu jazdy, to powiem tylko tyle, ze w zeszlym roku na egzaminie
          instruktorskim najwyzsza note w smigu dostal koles, ktory mial narty klasyczne,
          a jezdzil juz "nowym" stylem. jesli ktos dobrze jezdzi, to nowe narty mu
          jeszcze pomoga, a nowi narciarze beda zdziwieni, jak szybko mozna sie nauczyc
          jezdzic na nartach.
          i jeszcze w kwestii wybory sprzetu - w zwiazku z ogromna iloscia nart na rynku,
          proponowalbym testowanie nart (bardzo popularne w europie zachodniej
          szczegolnie pod koniec sezonu). wowczas mozna wybrac narte, ktora nam
          najbardziej lezy.
          zycze duzo bialego puchu
      • slawek.banaszak Re: przesiadka na narty carvingowe 14.01.03, 12:22
        Na początek polecam Ci artykuł pt. "Jakie narty ?" na stronie internetowej
        mojej szkoły narciarskiej pod adresem www.skielita.prv.pl
        Jeśli będziesz miała dalsze pytania to się odezwij.
        Pozdrawiam
        Sławek
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka