Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    20.08.06, 02:51
    planujecie nowe zakupy na nadchodZacy sezon??
    jakies nowosci???
    wiem ze voelkl w zasadzie powtarza oferte na ten sezon: w zeszlym wprowadzil
    rewolucje do swojej kolekcji, wiec nast znaczaca zmiana chyba na nast sezon.
    ale to co oferuje nadal jest doooobre

jakies nowinki z pola nart?????
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jozzo Re: nowe IP: *.sympatico.ca 20.08.06, 07:37
        chyba jwszcze zawczesnie. Cos mi mignelo przed oczami, jakis Kanadyjski Ski
        magazyn ale onie tylko lituja modele bez sesowniejszych opisow.
        Trzeba poczekac na Skipress oni jak do tej pory niezle to robili
        (test, podzial i opis o co chodzi)

Osobiscie to zawsze z obawa przygladam sienowoscom. Jak jest cos dobrego
        to zaraz musz to spierzyc w imie nowosci. Generalnie nowosci pojda w kierunku
        latwoci a wiec kompromisow wiec nie bardzo ich (nowosci oczekuje)

Ja chyba pokusze sie o te heady xrc 1400 jako uniwerslane i relaksowe nartki
        do uprwiania zycia towarzyskiego na stoku. A tak to dojezdzam 9x i mam zakupione
        za bezcen RPM 100 co jest to samo. Mowiles o Volkl i temu sie przyjze
        -wyglada intrygujaco - moze czas sie z volklem przeprosci. Ostatnie mialem
        PLatinium p40-tki.

Nie kupuje nowosci zbyt duze ryzyko - taki juz jestem zakuty leb i krnabrne
        stowrzenie. NIe wiem ale mam te 9x/rpm100 -180cm z r=21m i jest mi z tym dobrze
        Ale nacisk otoczenia popycha mnie w kirunku mniejszego R wiec wymyslilem Head
        xrc 1400. jezdzilem to to - fajne jezdzilem poprzdnie 1100 tez mi lezlay. Nie
        mniej to nie to co oversize 9x nie ta rwacnosc ze tak powiem. 9x-om tylko deczko
        odpuscisz a one juz jada i to na calego to jak jazda autem z niesamowitym
        rzyspieszeniem - qurde lubie to mimo ze wymaga to pelnej kontroli ale
        to jest to. Nie trzeba sie meczyc i czekac kidy narta pojdzie. ONa idze zanim
        czlowiek o tym pomysli. No to teraz ide pisac fakture dla ross za ten tekst.

Zdrowka, Jozzo

• aater Re: nowe 20.08.06, 13:36
        hej.. tam daleko...
        jak ja lubie tak sobie cos poczytac co tchnie duchem..
        druga poranna;) kawa inaczej smakuje..
        generalnie lubie nowosci w kazdej dziedzinie ale jak cos ma prawdziwa klase
        to zawsze pozostanie "z najwyzszej polki".....
        milego dnia
        ater
        • wrb1 Re: nowe 21.08.06, 13:46
          Ja niestety będę zmuszony.
          Dwa tygodnie temu niestety się paliłem i między innymi poszły z dymem budy mojej
          Pani i moje. O ile z nią nie powinno być klopotów o tyle buty dla mnie to już
          problem. Mam jak na faceta mała stopę (40), wysokie podbicie, a jako były
          sprinter "dorobiłem się" masywnych łydek. Wszystko to razem powoduje, że
          dopasowanie buta dla mnie to rzecz wyjątkowo trudna. Na razie najlepiej sprawiał
          się Salomon i myślę, ze pozostanę mu wierny.
          W/w pozar zjarał mi również instalację, stad moja nieobecność wśród was.
          Pozdrawiam Witek
          • wrb1 Re: nowe 21.08.06, 13:47
            Chodziło naturalnie o buty nie budy ;-)))
            • ortodox Re: nowe 21.08.06, 16:22
              Ja raczej zostanę przy starych (6 sezon), bo po co wymieniać jak są dobre ?
              Nie sadzę, by przy rekreacyjnym narciarstwie jakie uprawiam, nowe narty coś
              wniosły do niego, poza modna szatą i świeżym wyglądem.
              pozdrawiam
              • Gość: o_andrzej Re: nowe IP: *.cyf-kr.edu.pl 21.08.06, 16:35
                Ja na pewno zostane przy starym. Narty niedawno zmienialem, zreszta sa to
                najlepsze narty na swiecie. Nic lepszego juz w tej dziedzinie nie wymyslono.
                Podobnie samochod, ktorego zona chcialaby wymienic ze wzgledu na jego wiek (15
                lat, rzekomo wstydzi sie nim jezdzic :)). Dla mnie wciaz mlody. :) To najlepszy
                model jaki wymyslono i zrealizowano (Passat Combi 92'). Podobnie rower, 12-letni
                Scott. Tez niczego lepszego juz nie wymyslono, a stara rama Cr-Mo, na
                cieniowanych rurach Tange (slynny producent rur) pozostaje do dzisiaj
                niedosciglym wzorem. A zona, wciaz piekna i mloda, i ostatnio jeszcze madrzejsza
                (wiesz co mam na mysli :))...

Ze sprzetu osobistego, najchetniej wymienilbym... serce, a scisle jego uklad
                elektryczny, by pozbyc sie dokuczliwych arytmii. Mozwia jednak, ze nie jest to
                takie proste. :)
                • ortodox nowe, niekoniecznie narty ;) 21.08.06, 17:47
                  Jak zwykle, uderzająca zgodność szczegółów, która przestaje mnie już zadziwiać.
                  Passat Variant 92' to model, który naprawdę trudno zamienić na lepszy, może 96'.
                  Podobnie u mnie, najgorzej wypada organizm i choć wszystko się jeszcze kupy
                  trzyma (o dziwo), to chętnie zmodernizowałbym: kręgosłup, obie nogi(a zwłaszcza
                  stawy kolanowe)i cały układ trawienny. Żona, choć bez hab. - też jest mocnym
                  punktem mojego wyposażenia i nie kwalifikuje się do wymiany (na razie) ;))
                  pozdrawiam
                  • o_andrzej Re: nowe, niekoniecznie narty ;) 21.08.06, 22:31
                    > Jak zwykle, uderzająca zgodność szczegółów, która przestaje mnie już zadziwiać.
                    > Passat Variant 92' to model, który naprawdę trudno zamienić na lepszy, może 96'

Racja, model 96' to nieco poprawiony model 88'. Potem juz bylo tylko gorzej.

> Podobnie u mnie, najgorzej wypada organizm i choć wszystko się jeszcze kupy
                    > trzyma (o dziwo), to chętnie zmodernizowałbym:

Podobnie i u mnie, moze z wyjatkiem uklady trawiennego, z ktorym nie mam
                    klopotow. Kolana trzymam w cieple, na nartach czy rowerze i od kilku lat
                    problemow jakby mniej. Ale jadac na rower, nawet w cieply dzien, ubieram
                    ocieplacze. Na kregoslup tylko jedna rada, procz nowego zycia rzecz jasna,
                    gimnastyka: od jesieni zabieram sie za nia intesywnie. :)
                • Gość: Jozzo Re: nowe IP: *.sympatico.ca 21.08.06, 18:46
                  He! He!

auta tez nie zmieniam stare Audi 200 tubor Q.
                  Juz mialem taka ide no bo niby 8-9 lat jzdzenia
                  tym samym pudlem to czas na cos nowego.
                  Wyleczylem sie z takiego pomylsu. Musze czasmi jezdzc
                  nowa Hnda Acord - po przesadce z mojego stargo zecha
                  w tej hondzie pachnacej jeszcze nowizna po 60-80km
                  czyje kregoslup, na zakretach nie da sie jechac normalnie
                  w porownaniu do mojego zecha no i jakas taka glosna moze opony.
                  To moje pudlo idzie bezproblemowo 200 z zapasem. Trzyma sie to drogi
                  jak na by bylo na dawnym dobrym butaprenie (ko to pamieta ?)
                  Poprostu ok 130 przysiada i trzyma sie drogi, zakret mniejsz wiekszy
                  bezproblemowo jak malo, ktore autko.
                  Tak czy inaczej teraz u nas to kryminal i mozna beknac na calego
                  za bezpieczna ale ponad limitowa jazde.Trzeba sie pilnowac
                  bo limin 100 niby przymykaja oko na 120/130 ale nigdy nie wiadomo.
                  A radarow u nas ostatnio wiecej niz grzybow po deszczu i dawno
                  minely dobre czasy zdrowego rozasdku i rozasdnych negocajcji.
                  Mandat mandatem ale ubezpieczenie moze skoczyc tak ze zyrantow moze zabraknc.

Zmeniam na nowe napewno buty - i jak o tym pomylse to nawet nart mi sie odechciewa.

Cheers, Jozzo
                  • kubagr do wszystkich 22.08.06, 04:26
                    po pierwsze nie trwajmy w przeszlosci: nie dajmy si enakrecic ze ...... stare
                    ale jare........... to bylo minelo, wierzycie czy nie ......... postep zdarza
                    sie takze w sprzecie narciarskim ale takze i w ........... samochodach
                    nie wierze ze tkwicie w sredniowieczu sprzetowym: to tak jakbyscie byli
                    zadowoleni z wizerunku jednej dziewczyny zapamietanej 40 lat temu......a moze
                    wlasnie o to chodzi???????????
                    chociaz to sie nie sprawdza w kategoriach "mechanicznych"
                    • filomena1 Re: do wszystkich 22.08.06, 10:35
                      kubagr napisał:

> po pierwsze nie trwajmy w przeszlosci: > chociaz to sie nie sprawdza w kategoriach
                      "mechanicznych"

no dobre Kuba...masz racje, tylko ja pytam po co ? jaki ma sens?
                      np. mnie tez samochod satysfakcjonuje, Sa nowe lepsze ,jasne, ale i tak szybciej jezdzic nie wolno,
                      benzyna coraz drozsza i slusznie, powinna byc i bedzie jeszcze drozsza.
                      Stale kupujac nowe zwiekszamy entropie... i to coraz szybciej. Oczywiscie trzeba zmienic, na nowe, gdy
                      poprostu jest zuzyte.
                      NARTA OBI SIE ZA MIEKKA I TRACI SWOJE WÖASCIWOSCI, WIAZANIA SA NOWE BEZPIECZNIEJSZE, BUTY
                      WYGODNIEJSZE , bo stare sie porpostu zestarzaly. Nazywa sie to ZMECZENIE MATERIALU, ktoy traci
                      swe pierwotne wlasciwosci.
                      Ale dopoki wlasciwosci i funkcjonalnosci nie traci, to nie widze powodu do wymiany.

a coz, ja tez chetnie wymienilabym kolano, wymienilabym oko, no i jeszcze male co nieco ,hihihihi,
                      meza juz chyba tez nie, bo wiem co mam, i dobrze mi z tym.
                      Kiedys , a dawno to bylo temu, zaraz po naszym slubie, kolega proponowal mojemu mezowi nowiutkie
                      Voelkle w zamian za mnie , a byl to wowczas szczyt marzen tzn te narty. hihihi... no ale bylismy bardzo
                      mlodzi i pelni humoru....
                      • filomena1 Re: do wszystkich 22.08.06, 10:38
                        PS. maz mialby podwojna korzysc, nowe narty i nowa zone, i wyobraz sobie nie skorzystal,
                        ale frajer co ?
                        • Gość: Jozzo Re: do wszystkich IP: *.sympatico.ca 22.08.06, 16:03
                          Nie sadze. Nie wymienia sie Szlachetnych Unikatow na przyziemne
                          materiale rzeczy nawet jesli to mialy by byc Voelkle.

Zdrowka Jozzo
                      • Gość: Jozzo Re: do wszystkich IP: *.sympatico.ca 22.08.06, 15:59
                        Podoba mi sie to o entrpie, miekkosci itd
                        good stuff. Nie wiele pamietam ale cos mi sie
                        kolacza mie sie strzepy wykladow z termodynamiki.
                        Chyba dla relaksu siegne po jakas kisazke w tym temacie
                        i przyjze sie etropi w kontekscie miekkosc.
                        (oczywiscie w ramach woonego czasu - qurde nie moge
                        sie doczekac emeryturki mam juz dokladne plany na ten czas-
                        bede jezdzil na nartach a w chilach wolnych zajmowal sie
                        matematyka wcisne w moj grafik tez w/w temat.

Cheers, Jozzo
                        • kubagr Re: do wszystkich 23.08.06, 15:28
                          chyba miala byc antropia?? cos tak mi sie zapamietalo
                          co do voelkli w zamian za zone???? no coz zon mozna miec wiele voelkli tez
                          chociaz jak tak policzysz to zona i tak drozej wychodzi niz voelkle zmieniane
                          co roku...
                          co do samochodu to nie dbam o to czym jezdze: musi miec x airbags i 4x4:
                          reszta zupelnie dowolna...
                          jedno co chcialem przekazac: od samozaspokojenia tym czym sie jezdzi do
                          l;enistwa a pozniej braku postepu jest niebezpiecznie blisko: tak samo z
                          samochodem: chociaz moze w sprzecie sportowtym akurat jest to wazniejsze. ja
                          mam krotka zasade: wymieniam voelkle ( a raczej je zbieram bo jeszcze zadnej
                          pary nie sprzedalem bo "mi szkoda") jak pojawia sie nowa linia: nie nowe
                          oznaczenie czy kolor. np jest przepasc miedzy p-30 i p-40. p-50 i p-60 to w
                          zasadzie to samo co p-40 ktora obok G-4 uwazam za genialnie wyegzekwowany
                          model. obecnie jak juz wspomnialem, na rok 2007 w zas nie ma nowosci wiec nie
                          trzeba kupowac. buty natomiast srednio trzymam 5-6 sezonow: zgadzam sie z
                          jozzo: najchetniej bym nie zmienial bo dobrac je to znowu to mordega ale skram
                          cierpieni9a bo od lat jezdze w tecnica pozpstaje sprawa tylko dopasowania a
                          ze stopy mam raczej typowe wiec wiekszego problemyu nie ma. wiazania ostatnio
                          i tak sprzedaje sie z nartami wiec to odpada ale z kolei do race stok
                          potrzebne sa wiazania luzem: i znowu wybor latwy : marker z najwyzsza skala.
                          tak wiec mozna uproscic wybory jak sie wie czego sie chce.
                          • Gość: Jozzo Re: do wszystkich IP: *.sympatico.ca 23.08.06, 17:17
                            ...lenistwa_>braku postepu_> ...
                            Taaak masz racje. Odkad udzielam sie w ski patrolu generalnie mam jazdy
                            pod dostatkim. Wyjezdza sie na narty bardziej dla zycia towarzyskiego niz
                            dla wyczynu.Niskie koszty, tyko paliwko, nie stoi sie w kolejkach, zarcie za
                            pol darmo itp itd. Czasmi rutyna zacyna gubic [no moze nie zupelnie ale ...]
                            Czlowiek najezdzi sie tyle ze nawet jak robi wypad gdzies dalej [wyzej]
                            to bardziej chlonie otoczenie niz koniecznosc extremy.
                            Narty staja sie pretekstem zeby dotrzec gdzie nie wszyscy docieraja
                            i popbyc tam dla siebie. I to, to chyba poczatek linistwa a moze
                            oznaka przesytu.
                            Jozzo

A tak to nie lubie zmienac rzeczy, ktore funkcjonuja. Z karju i gorskich
                            czasow pozostala mi maniera typu na stare nie najnowsze dobrze utrzymane
                            klepy na ktore patrza z pogarda w kolejce do wyciagu szpanujace nowym
                            sprzetem cepry. No i potem sciana prawdy na, ktorej mialo sie sporo zabawy
                            podziwiajac "straznikow muld" itp wijacych sie przedziwnych pozach
                            starajc sie wykorzystac przewage najnowszego sprzetu dotrzec do bezpiecznego
                            wyplaszczenia. No ale to stare czasy wiec chyba kupie sobie te heady ot
                            tak dla szpanu.
                            Jozzo
                • Gość: Jeery Re: nowe IP: 212.160.159.* 23.08.06, 18:43
                  Ja natomiast zakupiłem narty "> najlepsze narty na swiecie" z wiązaniami FX13.
                  Chciałem podziękować Andrzejowi za wyważoną radę, z której powstał wielki
                  post.
                  • kubagr Re: nowe 24.08.06, 04:05
                    jeszce raz postuluje: madre korzystanie z postepu jest OK: slepe podazanie za
                    moda i bezkrytyczne podazanie za trend'ami jest bledem. ale znowu trwanie w
                    okopach ery przeszlej nie jest najlepszym wyjsciem
      • agnick Re: nowe 23.08.06, 15:54
        Zaglądam na narciarskie forum od czasu do czasu, ale czytając niektóre posty
        czuję się kompletnym laikiem :(
        Szusują już 4 zimy i baaaaaaaaaardzo mi się to szusowanie podoba. A jeśli
        chodzi o zakupy, to posiadaczką butów już jestem i chciałabym teraz narty. Ale
        fiołkowego pojęcia nie mam jak się za to zabrać ... :-(
        • Gość: Jozzo Re: nowe IP: *.sympatico.ca 23.08.06, 16:58
          ABC forum - zbior niezlych postow prosi sie o przejzenie.
          Jozzo
        • wrb1 Re: agnick 24.08.06, 13:47
          Zajzyj moze tutaj, a jak juz z grubsza cos sobie wyszukasz to pytaj dalej
          www.skionline.pl/
          pozdrawiam witek
          • agnick Re: agnick 24.08.06, 13:52
            Dzieki za link!
            Już przynajmniej wiem gdzie szukać informacji.
            I oczywiście uprzedzam, że będę pytać dalej ;-)
            Pozdrawiam!
            • wrb1 Re: agnick 24.08.06, 16:45
              No to klikniej jeszcze w moją sygnaturkę to tam znajdziesz jeszcze więcej
              3maj sie witek
              • kubagr Re: agnick 05.11.06, 14:59
                hi
                pare nowosci ktor otatnio wpadly mi w oko:
                z odziezy; wlasnie firma mountain hardware wypuscila pierwszy model pierwszej
                warstwy ktora jest oczywiscie oddychalna ale takze "wiatroszczelna" nazywa sie
                to transition featherweight i jest doskonala wedlug recenzji: chyba bede to
                tetowal wkrotce
                nast: patagonia wypuscila doskonala serie 1 wartswy capilene 2, 3 albo4: im
                wyzsza liczba tym cieplejsze: doskonale: model 2 testowalem w zeslzym roku i
                jest to moja ulubiona pierwsza warstwa

z inejpolki: firma swix wypuscila swix ski lasso: jest to polaczenie 2 imadel
                do nart rownoczesci z lasso ktore trzyma ski stopery: nie jest to do
                profesjonalnego tunning'u ale dla amatorow doskonala rzecz: swix nadal niestety
                nie oferuje "prawidla" do pilnikow ze zmiennym katem: trzeba osobno kupic
                90,89 itp: a szkoda
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka