Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Val Di Fiemme/Obereggen

14.10.06, 23:51
    Hej!

czy ktos byl w tym rejonie i jezdzil na trasach obereggen? podzielcie sie
    opiniami...wiadomosciami, jaka jest dlugosc tras ogolem dostepnych na tym
    karnecie? A moze ktos mieszkal w hotelu Villa Jolanda? Czy sa tam jakies
    dodatkowe oplaty np klimatyczne z ktorymi trzeba sie liczyc? Jakies opinie?
    Moze znacie jakis dobry hotel z oferta free ski w marcu?
    pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Val Di Fiemme/Obereggen 15.10.06, 00:54
        Witaj,
        Obereggen, to fragment kompleksu narciarskiego Latemar, który z kolei
        jest częścią regionu Val di Fiemme. Tras jest tam sporo. Na samym Latemar
        jest 47km z czego większość to łatwe i średnio trudne.
        zima.dolomity.pl/regiony.php?id=10
        www.obereggen.com/inverno/mappa.php?lang=EN#
        W całym regionie jest wiele kompleksów narciarskich o łącznej długości
        tras ponad 150km. Są oddalone od siebie dość daleko i żeby wygodnie
        przemieszczać się pomiędzy nimi, potrzebne jest auto.
        Jest także skibus, ale nie wiem czy można nim dojechać do każdego kompleksu
        narciarskiego, korzystałem z samochodu.
        Nic mi nie wiadomo o ofertach free-ski w marcu (wiem, ze są w Val di Sole).
        Z tego co wiem, to raczej nie ma takich ofert, ale jest od 17.03. dolomiti
        supersun:
        www.dolomitisuperski.it/content.asp?L=1&MES=5153

Hotelu nie znam. Pewnie to o ten chodzi.
        www.villajolanda.info/Inverno.htm
        Widać, że jest nie w Obereggen lecz w Ziano( niedaleko Predazzo)
        i do wyciągów jest dość daleko, ale piszą że mają skibus dowożący do wszystkich
        ośrodków narciarskich.
        Innych hoteli w Val di Fiemme możesz poszukać tu:
        www.infotrentino.com/ita/gen/valdifiemme/
        pozdrawiam

• Gość: Szczepan Re: Val Di Fiemme/Obereggen IP: 148.122.35.* 15.10.06, 10:38
        Jest świetnie. Mieszkaliśmy w Molinie (niedaleko Cavalese) a jeździliśmy
        właśnie po tych trasach startując w Predazzo. Będziesz zadowolona ale osobiście
        bardziej polecam Val Gardenę (mieszkaliśmy w s.Christinie - bosko!)
        • Gość: tomek01 Re: Val Di Fiemme/Obereggen IP: *.aster.pl 15.10.06, 11:21
          tu sie ort... nie popisales. no chyba, ze ok 10 minut skibusem to rzeczywiscie
          dla ciebie dlugo. Ja rok w rok jestem val di fiemme, mieszkam w zianno. z
          czystym sumieniem moge powiedziec, ze jest ok. Natomiast rzeczywiscie w zasięgu
          skibusa (+-10 minutjazdy,busy jada kilka razy na godzine) sa 2 osrodki albo
          predazzo albo cavalese. do belamonte/moeny tez jada skibusy ale to wyprawa na
          kilkadziesiat minut. Jeszcze jest passo role ale jeszcze dalej i jak pamietam
          skibusa nie ma. Potwierdzam, ze darmowych karnetow nie ma. moze i dobrze bo
          hotele tansze :))))
          • pauola Re: Val Di Fiemme/Obereggen 15.10.06, 11:43
            Oto oferta o ktorej pisałam -
            www.wakacje.pl/o_info2.phtml?id_oferty=103726&id_terminy=3793943
            wynika z niej ze karnt gratis wiec istnieje chyba free ski :)
            • wrb1 Re: Val Di Fiemme/Obereggen 15.10.06, 12:25
              Na początek drobne uściślenie free ski to jazda na nartach poza trasami, a nie
              jazda bezpłatna. Oferta do ktorej dalaś link za te pieniądze normalna. Spróbuj
              poszukać coś na własną rękę i rezerwuj bezpośrednio to i coś ponegocjujesz.
              Kliknij w sygnaturkę niżej, a na pewno coś znajdziesz.
              #maj się
              pozdrawiam witek
              • ortodox Re: Val Di Fiemme/Obereggen 16.10.06, 00:58
                Witek, coś tu kręcisz w tym uściśleniu ;)
                Free-ski, to jednak karnet w cenie hotelu, apartamentu, a należy przez to
                rozumieć szeroką akcję hotelarzy w celu wydłużenia sezonu i sprzedaży miejsc
                hotelowych. Hotelarze częściowo lub w całości finansują karnety dla swoich
                gości, w mniej atrakcyjnych okresach. Przoduje w tym Val di Sole. Nie wiem czy
                każdy wyjazd, w którym w cenę zakwaterowania wliczono skipass, możne nazwać
                free-ski, bo można znaleźć takie oferty w każdym miejscu i w każdym okresie.
                Ta oferta:
                www.wakacje.pl/o_info2.phtml?id_oferty=103726&id_terminy=3793943
                jak zwał, tak zwał, wydaje się b. atrakcyjna cenowo, bo niezły hotel,
                wyżywienie, dojazd, skipass wszystko za 1350zł. Pytanie tylko, czy będzie na
                czym jeszcze jeździć, po 17 marca?
                pozdrawiam
                • staruch5 Re: Val Di Fiemme/Obereggen 16.10.06, 12:15
                  o ile dobrze pamietam, to free-ski to oferta a free-skiing to jazda
                  pozatrasowa.Ale nie jestem tego pewny.
                  • wrb1 Re: free ski 16.10.06, 15:06
                    Wpiszcie w wyszukiwarce free ski i zobaczcie co wyrzuca
                    3majcie się
                    pozdrawiam witek
                    • staruch5 do wrb1 16.10.06, 15:39
                      zgodnie z Twoja rada wrzucilem "free ski".
                      wyrzucilo jedno i drugie ale glownie po polsku :-)
                      Natomiast wpisane "free skiing" wyrzucilo wlasnie jazde pozatrasowa po
                      angielsku.

Wychodzi na to, ze ktos u nas niedbale przerzucil free skiing na free ski. i to
                      jest blad. Uzywajmy poprawnych nazw:

FREE SKI to oferty tanich nart przed/po sezonie

FREE SKIING to jazda pozatrasowa. Ogolnie: szalenstwo na nartach lub jazda
                      bardzo dowolna, skoki itp.

Pzdr.
                      • wrb1 do starucha 16.10.06, 20:52
                        Myślę, że było tak że to biura jakoś zawłaszczyly sobie ten termin i tak już
                        zostalo. Polska strona:
                        www.freeski.pl/index.php
                        ewidentnie poświęcona jest jeździe pozatrasowej. Tak myślę, że sformułowanie:
                        "karnet w cenie pobytu" jest bardziej jednożnaczne i myślę, ze lepiej się
                        upewnić co autor oferty rozumie przez: free ski, bo mogą być poźniej problemy.
                        pozdrawiam
                        witek
        • pauola Re: Val Di Fiemme/Obereggen 15.10.06, 11:28
          Hej! Mozesz napisać coś więcej - co to za ośrodek, czy korzystałes z oferty free
          ski. pozdr
          • Gość: Szczepan Re: Val Di Fiemme/Obereggen IP: 148.122.35.* 15.10.06, 12:23
            Wyszło dosyć drogo. Byliśmy w marcu, mieszkaliśmy w hotelu Italia (super
            warunki), korzystaliśmy z pośrednictwa Rainbow Tours. Jechaliśmy własnym autem
            więc nie było problemów dojazdem tych ~10km do Predazzo lub Pampeago (mogłem
            coś pokręcić z tą nazwą). Za ski-pass płaciliśmy 160euro/twarz. Mimo, że było
            super to następnym razem pojechaliśmy do Val Gardeny i nie żałujemy - było
            jeszcze lepiej a kto nie przejechał Sella Rondy ten nie jest narciarzem ;-))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka