Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zillertal- kilka pytan technicznych

IP: *.eranet.pl 15.12.08, 18:57
    Witajcie.
    Wybieram sie na Sylwestra (bo niestety nie mam innej mozliwosci) do doliny Zillertal ( Fugen).
    Jako,ze bede tam dopiero 1 raz,mam kilka pytan,ktore mnie nurtuja.Wiem,ze spora czesc piszacych tu osob ,czesto jezdzi w ten wlasnie region,dlatego licze na Wasze odp:-)

1. Jak najlepiej dojechac do Zillertal (Fugen)? Jedziemy swoim samochodem, w necie znalazlam kilka tras,a mi chodzi o sprawdzona, w miare szybka, moze byc platna (autostrady) trase, z ktora nie bedziemy miec wiekszych problemow ( i nasz gps tez).

2. Czy potrzebujemy tzw.zielona karte lub jakies inne dokumanty? Wiem,ze winietki na autostrady mozna kupic na stacji benzynowej.

3.Czy w calej dolinie obowiazuje nakaz jazdy w kasku? Wiem,ze dla wlasnego bezpieczenstwa powinno sie jezdzic,mimo to pytam, bo moj facet takowego nie posiada i nie chce juz go kupowac.

Na razie koniec moich watpliwosci:-) Bede wdzieczna za pomoc;-)
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 15.12.08, 19:12
        ja nie mam GPSa i jakos sobie radze, wiec Ty z GPSem - bez problemu.

1. Moge cos napisac, ale przyznaj sie, skad startujesz: z Krosna, czy Bialegostoku?

2. zielona karta zbedna. warto miec EKUZ a najlepiej ubezpieczenie extra (chodzi
        o narciarstwo).

3. nie ma zadnego nakazu jazdy w kasku, nawet dla dzieci (chyba ze w ostatnich
        dniach cos sie zmienilo:-). chyba ze masz na mysli motocykl.
        • staruch5 Re: Zillertal- kilka pytan technicznychsuplement 15.12.08, 19:15
          co do winietek. Zawsze kupuje w kraju, ktory ich wymaga. Wlasnie ostatnio, przy
          jezdzie do Doliny Ziller, nie moglem zakupic winietki w Austrii. Przejechalem
          kawal S3 (bodajze) bez winietki. Bylem wsciekly.

W Czechach z kolei wiedz, ze czasem nie przyjmuja platnosci karta za ow
          poplatok. Skandal!
          • ewangelizator_carvingu Re: Zillertal- kilka pytan technicznychsuplement 16.12.08, 08:43
            i nie kupuj winietek na polskiej granicy - ogola Cię jak owieczke
            najlepiej kupowac na stacjach benzynowych w kraju winiety
            • Gość: mahadeva Re: Zillertal- kilka pytan technicznychsuplement IP: 62.29.169.* 16.12.08, 10:47
              my last year jadac do zell am see kupilismy wszystkie w cieszynie
              (jechalismy wtedy przez bratyslawe w jedna strone), szybko i
              wygodnie i 100 zl to zadna kasa :)
              • ewangelizator_carvingu Re: Zillertal- kilka pytan technicznychsuplement 16.12.08, 10:56
                przepłaciłas ok 40zł, czyli 3 piwa na stoku przy ówczesnym kursie
      • beabike Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 15.12.08, 19:13
        Nie ma obowiazku jazdy w kasku -jest tylko zdrowy rozsadek.
        Na terenie EU nie ma obowiazku posiadania tzw zielonej karty(tylko
        auto ma miec wazne ubezpieczenie i badanie techniczne.)
        A dojazd -to zalezy skad w Polsce jedziesz- ale i tak musisz sie
        dostac na autostrade Salzburg - Insbruck (lub Monachium -Insbruck);
        zjazd na doline Zillertal jest ok 50 km przed Insbruckiem.
        Beata.
      • Gość: Amra24 Re: Zillertal- kilka pytan technicznych IP: *.eranet.pl 15.12.08, 19:29
        Dziekuje Wam za odp. Z tego wszystkiego zapomnialam dodac,ze startuje konkretnie z Radomia.
        Moze ktos mi podrzucic trase?
        • beabike Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 15.12.08, 19:33
          Cieszyn-Znojno-Linz-Salzburg.
          Poszukaj na forum, bylo to wiele razy omawiane.
          Beata.
          • Gość: raf Re: Zillertal- kilka pytan technicznych IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 19:54
            w Hollabrun w prawo na St Polten :)

http://maps.google.com/maps?f=d&saddr=radom,+polska&daddr=50.632042,20.302734+to:48%2FE462+to:B40%2FZnaimer+Str.+to:B19%2FTullner-Bundesstra%C3%9Fe+to:B19%2FTullner+Bundesstra%C3%9Fe+to:fugen,+austria&hl=pl&geocode=%3B%3BFcKP9gIdlP8aAQ%3BFcQS5QId9ln1AA%3BFVAB4wIdfiz1AA%3BFRZq4QId4I70AA%3B&mra=dme&mrcr=0&mrsp=1&sz=8&via=1,2,3,4,5&sll=50.656426,18.71521&sspn=2.664128,7.141113&ie=UTF8&ll=49.862776,17.506714&spn=5.417762,14.282227&z=7

1058 km
            • ewangelizator_carvingu Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 16.12.08, 08:50
              jeżdże tak samo, tylko ekspresówką przez Krems, ktoś wie czy
              zbudowali juz obwodnice przez Dunaj ?
              • Gość: ma Re: Zillertal- kilka pytan technicznych IP: 62.29.169.* 16.12.08, 10:50

boze ale jestem podniecona, juz w sobote pokonam ta trase, jak rok
                temu :) rok temu to byl moj pierwszy w zyciu wyjazd samochodem poza
                wawe :) i sama przejechalam cala trase :) ale w tym roku juz na
                spolke z ukochanym...
                • ortodox Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 16.12.08, 11:06
                  Gość portalu: ma napisał(a):

>
                  > boze ale jestem podniecona, juz w sobote pokonam ta trase, jak rok
                  > temu :) rok temu to byl moj pierwszy w zyciu wyjazd samochodem
                  > poza wawe :) i sama przejechalam cala trase :)
                  -----------------------------
                  Wyrazy szacunku i gratulacje ... powaga :)
                  Jeśli chodzi o dojazd do Zillertal (na Brenner), to ja jakoś wolę przez Słowację (Bratysławę). Praktycznie od Ziliny jedzie się już autostradą niemal do Fugen.
                  pozdro.
                  • Gość: raf Re: Zillertal- kilka pytan technicznych IP: *.u.itsa.pl 16.12.08, 17:32
                    a winiety w SK są ? skolko euro ? Nie zapominaj, że w CZ też budują pięknie i
                    obok Frydka Mystka i Brna no i do Cieszyna z WA dobry 2 pasmowy dojazd. Ja już
                    się zastanawiam nad opcją jak zbudują autostradę przez Ostravę wtedy będzie
                    pięknie :)
                    • ortodox Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 16.12.08, 23:40
                      Tygodniowa kosztuje 150Sk, a miesięczna 300Sk z tym, że od stycznia będzie to już w euro. Na Słowacji też nie śpią i z każdym rokiem przybliżają autostradę do Polski. No, a le mówimy o tym co jest na chwile obecną.
                      pozdro.
                      • robisc Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 19.12.08, 20:51
                        co prawda nie wybieram sie do Zill tylko do Sillian w Tyrolu Wsch., ale
                        generalnie kierunek z Wa-wy ten sam; i tez bede jechal pierwszy raz w tym
                        kierunku, a znajomi jezdza roznie; jedni na poludnie przez Cieszyn, inny kieruja
                        sie na zachod do Niemiec i dalej prosto na poludnie; a Wy starzy wyjadacze,
                        ktora trase polecacie?
                        • ortodox Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 20.12.08, 00:10
                          Do Silian, to już żadnych wątpliwości niema: Słowacja, Bratysława, Grazz, Spital, Lienz. Jadąc przez Czechy musisz przedzierać się przez Wiedeń i kawałek Austrii. Przez Niemcy z W-wy? Jak ktoś lubi ... można nawet przez Lizbonę ;)
                          pozdro.
                        • ewangelizator_carvingu Re: Zillertal- kilka pytan technicznych 20.12.08, 11:47
                          tak jak pisze ortodox - trasa południowa przez Karyntię
                          napisz jak wyglada przejazd Cieszyn - Zilina
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka