Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Val di Fassa i okolice - relacja

15.02.09, 16:29
    Witam,

Wróciłem właśnie z Val di Fassa (8-14 II).
    Mieszkaliśmy w Vigo.

1 dzień - Ciampedie, a po południu również Buffaure (od strony Pozza).
    Trasa z Ciampedie na dół do Vigo była zamknięta. Tak samo połączenie z Buffaure do Ciampac zamknięte.
    Trasy dość przyjemne, z wyjątkiem ostatniego kawałka niebieskiej z Ciampedie do Pera (która wymaga przejścia ok. 200 m na piechotę do krzesła).

2 dzień - San Pellegrino (obie strony)
    Chyba najfajniejsze miejsce z tych w których byliśmy.
    Szczególnie polecam czarną trasę do Falcade i zjazd z Col Margherita na dół do wagonika.

3 dzień - Predazzo (wprawdzie to już Val di Fiemme, ale odległość podobna jak do San Pellegrino).
    Ciekawe urozmaicone trasy, wrażenia psuła jednak pogoda (śnieg, chmury, z przejaśnieniami).

4 dzień - Sella Ronda / Costalunga.
    Naszym celem była Sella Ronda (z Canazei zielonymi), ale okazało się że z powodu silnego wiatru część wyciągów jest zamknięta i nie da się jechać w stronę Arabby. Mroźny wiatr i wielka kolejka do gondolki z Pian de Frataces tak nas zdegustowały, że zjechalismy na dół i przenieśliśmy się do Costalunga (ktorej nie mieliśmy w ogóle w planach). To był bardzo dobry wybór - pustki, kilka fajnych czarnych tras, bardzo sympatyczny "tour orczykowy", piękne widoki na Rosengarten i Alpy (chociaż na ostatnim krześle strasznie nas wymroziło).
    Na jeden dzień na pewno warto się wybrać.

5 dzień - chcieliśmy pojechać do Cortiny, ale odbiliśmy się od zamkniętych przełęczy wokół Sella Rondy (Passo Pordoi, passo Fedaia). Najgorsze, że nie było żadnych informacji na dole (np. na rondzie w Canazei).
    Pojechalismy więc ponownie do San Pellegrino (równie fajnie jak za pierszym razem, tylko zimniej).

6 dzień - Alpe di Siusi (od strony Siusi).
    Płasko! płasko! Sytuację ratowały jedynie speedtrapy, slalomy i czarna trasa przy krzesełku "jedynce".
    Przy okazji odradzam knajpę przy trasie 57 - najgorsze i najdroższe bombardino w moim życiu.

Pogoda była w sumie niezła (wbrew informacjom np. z wątku Starucha5), największym problemem było zimno i wiatr. Śnieg padał tylko 1 i 3 dnia (ale z przejaśnieniami), pozostałe dni słoneczne.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • mirdo1 Re: Val di Fassa i okolice - relacja 17.02.09, 23:12
        Byłem w tym samym okresie.Pogoda niezła,szczególnie w porównaniu do
        tego co się działo tydzień wcześniej.Odpuściłem sobie "zrobienie"
        Selli, tłum,ciasno,wymuldzone około południa trasy. Lepiej pojeździć
        po innych sąsiednich miejscowościach i ośrodkach,luźno i
        szeroko.Podczas przeglądnia tego forum spotykałem się z opiniami na
        temat fantastycznej komunikacji skibusami po dolinie.Odczucia mam
        diametralnie inne.Owszem, komunikacja funkcjonuje dobrze na poziomie
        pojedynczych jednostek administracyjnych np.Vigo-Pozza-Pera (często
        i w każdą stronę).Natomiast przejechanie "z powiatu do powiatu"