Gość: gość IP: *.bartoszyce.vectranet.pl 12.09.10, 14:51 Witam-kochani napiszcie proszę czy na Kanarach opłaca się brać all kiedy różnica w cenie wycieczki jest 400 zł. od osoby na tydzień???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rege2 Re: All czy Hb? 12.09.10, 15:14 jak lubisz...raczej nie biorę, bo wypożyczam autko i zwiedzam, nie zawsze zdążę na kolację, jest tyle kafejek...markowych alkoholi w sklepach! za 800 Pl to mielibyśmy wszystkie wstępy, jedzenie, paliwo, zakupy..etc w hotelach podają te najtańsze, a z wyższej półki musisz i tak zapłacić! ale wiele osób jedzie na wczasy po to, żeby leżeć plackiem przy basenie i im odpowiada all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: All czy Hb? IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.10, 15:18 Nie opłaca się, aleja zawsze biorę. W opcji Hb (po niemiecku Halbpension) masz 2 posiłki, rano i wieczorem, nie masz tylko napoi. Oczywiście możesz kupić napoje w supermarkecie, bo jest taniej. Czasem nie ma w pokoju lodówki, a więc masz je cieplejsze, ale tańsze. Tylko czy rzeczywiście przez rok nie można oszczędzić tyle, by przez te dwa tygodnie wakacji mieć wszystko i nie myśleć, czy się przepłaciło, czy nie? Zauważyłem, że zdecydowana większość osób ma właśnie opaski "AI", przecież oni wiedzą, że się nie opłaca, ale z drugiej strony jest to bardzo wygodne. Bo twoje pytanie należałoby postawić inaczej. Czy opłaca się AI, jeśli wszystko będziesz dokupywać w hotelowych restauracjach i barach. Oczywiście można zagotować wodę na grzałce i kawę na basen przynieść w termosie, ale dla mnie jest to żałosne. Gdyby mnie nie było stać na Kanary AI, wybrałbym choćby Chorwację, czy Bułgarię, ale z opcji bym nie zrezygnował. Ot przyzwyczajenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kxpert Re: All czy Hb? IP: *.gwardii.osi.pl 12.09.10, 20:06 HB !!! Właśnie wrocilam z Teneryfy byłam z rodziną z opcją all (wybralam all przede wsyztskim pod katem dziecka) i teraz zdecydowanie wybralabym HB, w knajpkach są takie same ceny jedzenia jak u nas, w sklepach tez, w hotelu mielismy do wyboru jakies sztuczne, bardzo lsodkie soki do picia i cola, fanta itp. bez sensu, lepiej samemu sobie kupić. Doradzam HB, lepiej te 800 zł wydać na jakieś perfumy, które są tansze, ubrania lub po prostu na wycieczki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia-beata Re: All czy Hb? 17.09.10, 23:22 Wszystko jest kwestią indywidualnych gustów. Zalezy kto co woli... Jedni z all inclusive leża "bykiem przy basenie" i przez cały pobyt nie ruszaja sie z hotelu... HB jest na podobnym założeniu jedynie pozwala na leżenie na plazy cały dzień a nie pędzenie na obiad w środku dnia do hotelu... Jeśli jest to wyjazd z dziećmi, to all inclusive jest zrozumiałe, dzieci i tak siedza cały dzień w basenie a w przerwach jedza lody i piją gazowane napoje do woli... My, jako para, zdecydowanie nigdy nie bierzemy all inclusive. Dlaczego? Ano, dlatego,ze uwielbiamy poznawać regionalne smaki i delektować sie nimi, a jesli wyczytamy przed wyjazdem, ze ten region słynie z dobrej kuchni, dlaczego mamy sie jej pozbawiać? Poznawanie lokalnego jedzenia, jest częscią kultury. Wyszukujemy knajpki z daleka od turystycznych traktów. z lokalnymi klientami- te znaki nas nigdy nie zawiodły. Jedzenie w hotelach jest bezbarwne i pozbawione smaków. Wyspy Kanaryjskie słyną z fantastycznego jedzenia- jeśli lubią państwo świeże ryby i owoce morza z dobrym winem- to takich knajp jest tam mnóstwo!!!! A ceny, cóż, nie są to powalające ceny z restauracji w Warszawce. Co do śniadań- myśmy mieli aneks kuchenny, więc zrobienie sniadania nie stanowiło zadnego problemu. A wypicie kawy na balkonie z widokiem na ocean i wulkany... mhm, sama przyjemność. Do tego croissant i sałatka ze świeżych owoców ( papaya, kiwi, ananas) Czyz trzeba więcej od życia? ?ile zajmuje czasu przygotowanie takiego pysznego śniadanka? Fakt, produkty trzeba "przytargać" ze sklepu, ale z zaoszczędzonych pieniędzy można się wybrac na wycieczke albo poszaleć na zakupach.... Zależy co kto woli.... zalezy co kto lubi.. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: All czy Hb? 18.09.10, 14:20 Zawsze HB, żeby nie koczować w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kxpert Re: All czy Hb? IP: *.gwardii.osi.pl 18.09.10, 17:54 Nie zgadzam się z opinią, że dla dziecka tylko ALL, wlasnie m.in dla naszego synka (2,5) wzielismy ALL i poza lodami nic wiecej nie jadl, bez sensu, szkoda kasy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: All czy Hb? IP: *.dsi-sieci.pl 18.09.10, 21:59 jak na teneryfie sa takie ceny obiadów jak na majorce to zycze powodzenia stołowania się na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: All czy Hb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 12:39 Obiad dla dwóch osób - tapas na przystawki i kurczak z grilla z ziemniaczkami po kanaryjsku i surówkami - w knajpkach przy promenadzie w Los Cristianos i Icod de Los Vinos kosztuje około 15 euro. Czyli tyle samo ile płacimy u nas. A smak, zapach i widoki bezcenne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: All czy Hb? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.10, 14:23 To też zależy od hotelu. Ot przykładowo w popularnym (wśród Polaków) R2 Rio Calma dopłata pomiędzy AI i HB wynosi 12.50 Euro za osobę za noc. Ale może być i 22.50 w innych hotelach. I na to pytanie odpowiedzieć wprost nie można. Każdy wie, na co go stać i co za to chce kupić. Jeśli ktoś rzeczywiście ceni oszczędność, to AI będzie dla niego nieopłacalne. Jeśli ktoś chce zapłacić choćby za możliwości, jakie daje AI (ot przykładowo lubi sobie wypić wieczorem na urlopie kilka drinków w towarzystwie), to już kalkulacja może być zupełnie inna. Pamiętajmy, że wszelkie napoje przy HB wymagają osobnej opłaty. Dotyczy to również np. napojów do kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia-beata Re: All czy Hb? 20.09.10, 17:40 To jest akurat Twoje doświadczenie z Twoim dzieckiem. Zastanawiające jest dla mnie natomiast, ze jesli ja się pytam ludzi dlaczego wzięli All Inclusive to WSZYSCY ale To WSZYSCY pytani przeze mnie odpowiadali zgodnie: ze to jest najlepsza opcja, jak masz dzieci ze sobą... dlatego próbowałam iść tym tropem myślenia i szukać racjonalnych powodów ich decyzji... ale to jest, powtarzam, indywidualna sprawa. Dla Ciebie było to wydanie kasy "w błoto", bo Twoje dzieci jadły tylko "lody", inni licza ile zaoszczedza, a może im ta forma odpowiada a moze jeszcze cos innego??? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: All czy Hb? 23.09.10, 08:46 Mając dziecko zaoszczędzisz na łakociach w terenie? To co to za wakacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: All czy Hb? IP: 212.180.168.* 21.09.10, 14:44 Ja zawsze biorę ALL, głównie z wygody. Piję wszelkie napoje, kawę, herbatę, drinki, piwo itp, bez ograniczeń, kiedy mam ochotę mogę zjeść obiad lub przekąski. W moim przypadku to kwestia przyzwyczajenia, mnie wyobrażam sobie hotelu z HB. Dawniej gdy dzieci były małe, było to niezbędne, gdy ciągłe wołanie o picie, jedzenie to norma. Ale teraz gdy są już nastolatkami też korzystamy z tej opcji z wyboru. I wcale nie wiąże się to z bezustannym siedzeniem przy basenie. W każdym kraju w którym jesteśmy jedziemy przynajmniej na 2-3 wycieczki (przy pobycie 2-tygodniowym), często są to wycieczki dwudniowe z noclegiem poza hotelem. Na Teneryfie byliśmy na objazdówce po wyspie, w Loro Parku, w Siam Parku i na wycieczce na wulkan Teide. W wielu hotelach w all inclusive wchodzą też dodatkowe gratisowe zajęcia sportowe np. bilard, nurkowanie, rowery itp. Uważam więc, że nie mając all nie korzystałabym z wielu ofert i udogodnień hotelowych, bo ciągle liczyłabym ile mnie to dodatkowo kosztuje, a tak mam to wszystko w cenie i korzystam z tego bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: All czy Hb? IP: *.pools.arcor-ip.net 23.09.10, 14:46 Ja równiez zgadzam sie z Elą.Opcja ALL jest po prostu wygodna bo nie po to jezdzimy na te wakacje zeby bez przerwy liczyc każde euro ale beztrosko wypącząć a juz szczególnie jadąc zdziecmi.Płacimy za wszystko z góry i korzystamy w pełni z urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swr Re: All czy Hb? IP: 195.20.110.* 23.09.10, 18:41 ja się właśnie zastanawiam nad sensem wakacji hb. Rozumiem jak ktoś zwiedza, poznaje smaki itd. korzysta wtedy z opcji hb bo zawsze może coś przekąsić na mieście.Dziwi mnie natomiast myślenie ludzi, którzy jada na wakacje i zastanawiają się jak tu jeszcze przyoszczędzić. Ja zawsze wybieram opcje all, a jak nie chce jeść w hotelu to w nim nie jem. Nie pędze po wypadzie do miasta do hotelu,żeby tylko skorzystać z opcji all- po to są knajpki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemba Re: All czy Hb? IP: *.lanet.net.pl 27.09.10, 01:05 Jeżeli wykupisz opcje HB, a resztę zachcianek, napojów wyskokowych, oraz orzeźwiających masz zamiar kupować w hotelu, to nie warto, bo na pewno drożej Ciebie to wyniesie niż te 400zł Chyba, że należysz do osób, które wyjeżdzaja na wakacje na drugi koniec świata, po to aby przyoszczędzić i napoje ze SPARa w reklamówkach do hotelu będziesz nosić, na basen ze swoją kawą przyjdziesz, a wieczorem w hotelowej dyskotece swoja wódę pod stołem będziesz lał, to wtedy śmiało bierz HB, jakieś 150zł wyjdziesz do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: All czy Hb? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 14:05 bzdura !!!!!!!!!!!!! ja miałam HB i byłam mega zadowolona. ciągle z mężem zwiedzaliśmy wyspę, więc obiadki nie wchodziły w grę. u nas było tak że śniadanko jedliśmy o 10 w drodze mała przekoską ( jabłko ciastko ) i zupełnie starczało do kolacji która była o 18. Śniadania były tak obfite , że nam starczało do kolacji. dla mnie HB jest ok. nie przepłacam za obiady , których nie jem , Co do specjałów to owszem na mieście jedliśmy późnym wieczorem, jakieś przystawki do winka. ja polecam HB przy zwiedzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
anna262 Re: All czy Hb? 28.09.10, 21:41 ja również zawsze HB złaszcza jesli chce się zwiedzać,my zawsze co drugi dzień na wycieczce,śniadanko zjadło się i wystarczyło do kolacji,czasem coś przekonsilismy na mieście. all wybrała bym w egipcie,turci a nie na wyspach gdzie niesiedzi sie w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś