Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz!

19.08.13, 16:53
Do wszystkich uprzejmych ludzi którzy to forum odwiedzają mam prośbę aby napisali mi co powinnam wiedzieć/zabrać/co zobaczyc lecąc pierwszy raz na Wyspy Kanaryjskie, dokładnie na Fuereventura/Costa Calma?
Hotel Royal Suite, termin od 8 września.
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Pierwszy raz! 19.08.13, 18:10
      Trochę ciuchów na przebranie, podstawowe kosmetyki, dobre okulary, cos na głowę co by chroniło od słońca, filtry, strój kąpielowy, klapki, wygodne lekkie obuwie .... dobry humor, dużo uśmiechu, trochę kasy.. (oczywiście euro)
      Jak czegoś zapomnisz to kupisz na miejscu.. :))..
      We wrześniu na Fuercie jest jeszcze bardzo gorąco.. A cos o hotelu na pewno znajdziesz na Holidaycheck..
      Miłych wakacji :))
      >>> C'est la vie <<<
      • kasia_p45 Re: Pierwszy raz! 19.08.13, 18:12
        Zresztą co mi tam.. proszę bardzo :
        • Gość: jasiu... Re: Pierwszy raz! IP: *.unitymediagroup.de 19.08.13, 19:08
          Krem o faktorze minimum 25, bo plaże kuszą. Pantenol w piance. Okulary do pływania (lepiej widać srebrne rybki). Generalnie ciuchów niedużo. Na tej wyspie bardzo popularny jest naturyzm, nie namawiam, ale wcześniej przemyśl, czy chciałabyś, gdzieś na uboczu (plaże bardzo szerokie) spróbować toples. Przemyśl jak dożywić się w samolocie, bo z odprawą i dojazdem do lotniska to dość długi czas, a polskie czartery często nie oferują nic do jedzenia. Płynu (picie) nie przeniesiesz przez kontrolę osobistą, ale za nią coś do picia kupić warto.
          • Gość: elodi0 Re: Pierwszy raz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 20:17
            Dzieki, większość jak narazie jednak wiedziałam bo to podstawy, które na wakcje zawsze trzeba zabrać ;p natomiast nie byłam pewna co do pogody bo domyślam się że tam jest wietrznie:) a czy w Costa Calma jest gdzie połazić po mieście? bo z mapy wywnioskwałam że raczej to małe miasteczko... ewentualnie może ktoś się orientuje czy da radę przeprawić się na drugi brzeg wyspy (tam gdzie nie ma nic oprócz pięknych widoków)?
            Jak Costa Calma prezentuje się cenowo?chodzi mi o sklepy spożywcze i knajpy ewentualnie
            • Gość: jasiu... Re: Pierwszy raz! IP: *.unitymediagroup.de 19.08.13, 20:58
              Na drugą stronę wyspy pieszo masz trochę ponad godzinę spaceru i polecam, bo warto.

Po mieście, to może nie, ale spacerować możesz, jest trochę sklepów, park (każda palma podlewana osobnym szlaufikiem) No i spacery plażą, naprawdę piękną. A w sklepach ceny mało kurortowe, ot małą puszkę piwa za 30 centów kupisz. Na Kanarach ogólnie drożyzny nie ma.

Zobacz - fotoforum.gazeta.pl/a/50572.html - może cię natkną zdjęcia do jakiś pytań. Aha, wietrznie jest, ale słońce smaży.
              • bah77 Re: Pierwszy raz! 26.08.13, 07:40
                Dodam, że na drugą stronę wyspy można iść albo przez pustkowia El Jable, albo szosą (do La Pared).
                Warto!
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,109476404,0,2.html?v=2

bah77
    • Gość: mechan Re: Pierwszy raz! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.08.13, 16:05
      Mój pierwszy wyjazd na kanary miał także miejsce na Fuerte i także do hotelu Royal Suite :-) Jedyna różnica, że leciałem w 2 połowie lutego (2011), więc upałów nie było, a woda w oceanie dość chłodna.
      Generalnie hotel bez fajerwerków, ale na poziomie, niska zabudowa (osobiście nigdy nie wybieram hoteli-blokowisk) standardowy pokój zawiera tak naprawdę 2 pokoje i łazienkę, sympatyczna obsługa, zimą jeden basen (ten na końcu hotelu przy kortach i placu zabaw) podgrzewany, wyżywienie bardzo dobre. Animacje dla dzieci prowadziła wówczas bardzo sympatyczna węgierka i nasza 6 letnia wówczas córka mimo, że po angielsku znała wtedy tylko kilka podstawowych słów chodziła bardzo chętnie.
      Wadą hotelu jest dość duża odległość od oceanu (10-15 minut spacerkiem), ale z drugiej strony hotel leży w najwęższym miejscu Fuerty i jest stamtąd dobre wyjście pustynią na drugi brzeg. Kąpiel z tej drugiej strony raczej odradzam, bo wybrzeże jest skaliste i bywają bardzo duże fale, chociaż sam raz podczas porannego joggingu się tam (z duszą na ramieniu) przekąpałem.
      Co zobaczyć - jeśli z dziećmi to napewno warto odwiedzić Oasis Park, przejść się po wydmach Coralejo (a najlepiej tam poplażować), warto także zrobić wycieczkę na Lanzarote i pojechać na Timanfaya. Wogóle najlepiej wypożyczyć auto na 2-3 dni i objechać całą wyspę. Jeśli jesteś miłośniczką markowych perfum, to można tam je kupić za ok. połowę cen z Sephory, nam starczyły po wyjeździe na cały rok.
      Ciekawy też jest targ w Costa Calma w niedzielny poranek, jest on jakieś 300-400 metrów od hotelu w kierunku plaży, oczywiście są tam wszystkie podróbki świata, ale można też coś ciekawego wypatrzyć. Tutaj mała uwaga - najlepiej wybrać się tam z drobnymi pieniędzmi, aby cokolwiek kupując dokładnie odliczyć, gdyż sprzedający albo resztę wydadzą z bardzo dużym ociąganiem, albo zechcą za tą resztę wepchnąć dodatkowy asortyment.
      Ładny jest także park w centrum CC (jest prawie po drodze na plażę więc warto tylko troszeczkę zboczyć i pójść tamtędy).
      Generalnie sądzę, że dokonałaś dobrego wyboru i wrócisz zadowolona, czego życzę.
      • elodi0 Re: Pierwszy raz! 26.08.13, 08:20
        dziękuje bardzo, jeszcze jedno pytanie, ponieważ w ofercie naszej wycieczki było zaznaczone ze panowie do kolacji musza miec dlugie spodnie, czy rzeczywiscie tak jest?
        • Gość: mechan Re: Pierwszy raz! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.08.13, 14:17
          O ile pamiętam, to faktycznie tak było, ale nie pamiętam, aby było to szczególnie egzekwowane, raczej chodzi o to, aby nie przychodzić w klapkach i strojach basenowych, aby nadać kolacji bardziej podniosły charakter.
          • Gość: jasiu... Re: Pierwszy raz! IP: *.unitymediagroup.de 26.08.13, 15:53
            Do kolacji u mężczyzn mają być zakryte ramiona i kolana. Jeśli ktoś musi, może przyjść w sandałkach i spodniach do pół łydki (jeśli będą w kwiatki będą się krzywić, ale nic nie powiedzą). Może być też koszulka, ale nie na ramiączkach, tzw. bokserka. Znam hotele, gdzie goście w majtkach i podkoszulku byli proszeni o przebranie się, wcale nie jest to rzadkie. Po prostu musi być ładnie, a nie może być tak zwanego rozchłestania.

Kobieta może mieć gołe ramiona i dowolną długość sukienki, z tym, że koszula nocna (przeźroczysty szyfon) raczej się nie nadaje, choć ruskie damy czasem tak chodzą. Pareo na kostium też raczej nie wygląda elegancko.
            • elodi0 Re: Pierwszy raz! 26.08.13, 17:09
              średnio wypada siadac do kolacji w tym w czym leży się na plaży lub na basenie ale panow w majtkach / bez koszulek widzialam juz w innych karajach a chyba wszedzie jest to malo kulturalne:/
              Ale wlasnie chodzilo mi o długość spodni u panów bo to roznie bywa:)

Jeszcze jedno mi sie przypomnialo-warto dac w recepcji przy meldowaniu napiwek (jak duży) zeby dostac lepszy pokoj?
              • ja.s.i.u Re: Pierwszy raz! 26.08.13, 18:30
                Odruch z Egiptu?

To absolutnie nie działa. Jak chcesz, to oni chętnie przyjmą, ale pokoju lepszego bez dopłaty nie dostaniesz. Jeśli mają wolne pokoje, to mogą ci lepszy (w ramach możliwości) udostępnić, jeśli poprosisz (angielski, albo niemiecki się przydaje) absolutnie za darmo. No chyba, że lepszych pokoi nie ma w ramach puli, to wtedy do np. widoku na morze chcą normalnej dopłaty.

Na Kanarach średnie bezrobocie oscyluje wokół 30 procent i recepcjonistka będzie starała się, żeby żaden zarzut, że robi coś za napiwek jej nie dotyczył, bo może wylecieć z recepcji.

Chociaż róznie bywa. W tym roku miałem pokój zwykły, bez widoku, bo szczerze mówiąc mi nie zależało, a dostałem taki widok - fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/bvfdUGE7yfL67K6YrX.jpg i fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/P89otg76h9UtLQPxpX.jpg

Napiwek był (daję) ale przy wyjeździe.
                • elodi0 Re: Pierwszy raz! 26.08.13, 18:50
                  jak zaznaczylam to moj pierwszy wyjazd tam i zupelnie nie wiem jakie tam sa zwyczaje dlatego pytam. Dziekuje za odpowiedzi. a widok miales piekny :)
                  • Gość: jasiu... Re: Pierwszy raz! IP: *.unitymediagroup.de 26.08.13, 20:25
                    Ludzie niesamowicie życzliwi, nie ma tego sztucznego egipskiego uśmiechu. Napiwki wskazane, ale jako rzeczywisty napiwek. Jeśli rzucisz na łóżko kilka euro (nie więcej niż 5), to sprzątaczka potraktuje jako napiwek. Jeśli zostawisz 50, to będą sobie tam leżeć. W hotelach nigdy nie spotkałem się z kradzieżą, poza wyjątkiem, kiedy goście hotelowi okradali gości hotelowych (wyszło z monitoringu).

Nie ma najmniejszych problemów z żołądkiem, poza hotelami, do których zimą (tylko zimą) anglicy przywożą norowirusa. Teraz żadnej choroby nie będzie, chyba że łapniesz coś od kichających w samolocie.

Tanie taksówki (na 4 osoby często warto) bilety autobusowe również tanie, choć z rozkładami różnie bywa, czasem jeżdżą, jak chcą. Na postojach taksówek masz oficjalne cenniki za kurs w konkretne miejsce.

I wciągniesz się, jak wiele osób. Bo Kanary wciągają.
                    • elodi0 Re: Pierwszy raz! 26.08.13, 21:59
                      Kolejne przydatne informacje:)
                      Dziękuje:)

Naoglądałam się zdjęć i już się wciągnełam więc nie wiem co będzie jak już będę na miejscu:)
        • camel_3d na reszcie porzadny hotel! 28.08.13, 17:45
          elodi0 napisała:

> dziękuje bardzo, jeszcze jedno pytanie, ponieważ w ofercie naszej wycieczki był
          > o zaznaczone ze panowie do kolacji musza miec dlugie spodnie, czy rzeczywiscie
          > tak jest?

:) skoro takei wymagania maja,
    • Gość: melody Re: Pierwszy raz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.13, 17:27
      Witam, czy w costa calma jest mozliwosc wypozyczenia quadów zamiast samochodu? Jesli tak to jakie sa mniej wiecej ceny, a jesli nie to jak cenowo wyglada wypozyczenie samochodu?
      Dzięki za odpowiedz
      • Gość: jasiu... Re: Pierwszy raz! IP: *.unitymediagroup.de 28.08.13, 18:04
        Jest firma, która organizuje "wycieczki" quadem, bądź nawet trajką. Trasa jest tak zaplanowana, żeby niemiecki dziadźko nie połknął na nierównościach protezy, choć jeśli ma astmę, to problem będzie, bo część trasy przebiega przez mocno kurzące tereny i ci z tyłu nają nieciekawie, choć wiatr kurz rozwiewa.

Namiar - www.holidaycheck.pl/pi/e055e035-74b0-384a-847f-3451018ae393 oprócz tego spotkasz ich zawsze na tzw. murzyńskim targu.

Dla mnie to trochę żenada, dlatego jeśli chcesz coś ciekawszego, to może www.harley-tour-fuerteventura.com/ ?

Samochód - zależy na ile dni. Na jeden dzień jest najdrożej, powyżej 3 dni ceny niewiele przekraczają 30 euro za dzień (B klasa).
        • Gość: melody Re: Pierwszy raz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.13, 18:45
          Chodziło mi o samo wypożeczenie quada a nie o wyciekę zorganizowaną:)

• camel_3d nastaw sie na nude:)) 28.08.13, 17:41
      bo costa calma to super dziura:)))) ale ja ja bardzo lubie..tyle ze my tam lecimy zeby:
      a. wstac rano, pojsc po bulki, zjesc sniadanie, pojsc na plaze, pojsc na obiad, pojsc na basen, pojsc na koacje i koniec:)))

bo sttrakcji to tam nie za bardzo uswiadczysz... tam sa kilka ulic..3 glowne i ze 4 poprzeczne :)

mozesz pojechac do latarni morskiej na samo poludnie, mozesz pojechac na druga czesc wyspy do la pared, mozesz pojechac do parku oasis...ale w samej costa calma to mozesz co najwyzej krabow na plazy poszukac :)))

na szczesci enie ma tam dyskotek..pota 2 ale one pustkami siweca:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka