Dodaj do ulubionych

First Minute - czy nadal warto

05.05.14, 09:11
Chcialam was zapytac o wasze odczucia w temacie tegorocznego FIRST MINUTE. Kupilam jak co roku wakacje juz w listopadzie na czerwiec, zapalcilam 8600, w miedzyczasie oczywiscie moje wakacje kilka razy staniały, obecna cena to 8000 zl. Gdzie te obiecane 30% taniej na FM.:) Ja wiem, ze 30% to sciema, ze zawsze to sie wiazalo z 5-10% obnizka tak naprawde, ale w tym roku widze, ze ceny zamiast rosnac z miesiaca na miesiac maleja. Czy tez tak macie, czy tylko moj hotel jest coraz tanszy...? hehehe :) W przyszlym roku na pewno juz nie skorzystam z oferty FM :(
Obserwuj wątek
    • Gość: ardiss Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.183.9.85.pronet.static.t-mobile.pl 05.05.14, 12:49
      Zdecydowanie nie jest taniej FM.. choć pierwszy raz mi się tak zdarzyło, a od lat jeździmy kupując FM.
      Moje wczasy staniały o 1200 pln w porównaniu do FM - kupowałam w Itace.
      Ale mam ich w nosie:) Zrezygnowałam w ogóle - zapłaciłam za rezygnację 400 pln i lecimy z Niemiec.
      Płacę 2,5tyś mniej niż z PL. Liczac dojazd, hotel i tak wyjdzie mi taniej o 1300 pln...

Nie wiem, czy tak ze wszystich biur było(jest), no ale Itaka w kulki poleciała...

• tamerza Re: First Minute - czy nadal warto 05.05.14, 14:20
        Dokladnie, w poprzednich latach kupowalam FM i zawsze bylo taniej, poza tym wiekszy wybor... teraz z kilkoma osobami rozmawialam i wszyscy mowia, ze FM wogole sie nie oplacalo...
        • Gość: colin Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 18:00
          Ale Itaka ma przecież przy firscie gwarancję najniższej ceny więc muszą Ci obniżyć koszt wyjazdu (nie dotyczy las minute ).
          • tamerza Re: First Minute - czy nadal warto 05.05.14, 18:56
            ale gorzej jak sie kupilo w TUI.... ta nie ma gwarancji najnizszej ceny... :(
            • Gość: Ala Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 20:35
              Co roku od 8 lat kupuję first minute w TUI i ZAWSZE było to opłacalne i to bardzo i nie potrzeba do tego żadnej gwarancji najniższej ceny. Zawsze płaciłam taniej za 2-tygodniową ofertę w granicach 1100-2450 taniej w zależności od standardu hotelu (dla 4-osobowej rodziny).
              W tym roku to nie wiem ile zaoszczędziłam, bo już od dawna nie ma w ofercie hotelu, który zarezerwowałam pod koniec listopada (na początek lipca), ale nawet w terminach przed i po sezonie (maj, październik) ceny są wyższe.

Jak ostatnio przeglądałam ofertę to ceny są kosmiczne, a większości hoteli (4 i 5* z all), którymi się interesowałam przed wybraniem konkretnej oferty nie ma już dostępnych w miesiącach wakacyjnych. Zostały przeważnie albo hotele bardzo przeciętne albo te lepsze z cenami zaporowymi (18-22tys. za 2 tygodnie dla 2+2), więc teraz już nie miałabym czego wybrać albo jechać do hotelu nie spełniającego moich oczekiwań.
              • Gość: ardiss Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.plastcom.pl 05.05.14, 21:47
                i tutaj się zgodzę - kiedy kupowałam w TUI to zawsze zyskiwałam. Bez kręcenia.
                i też z TUI lecę z Niemiec w tym roku po przygodzie z Itaką..

• Gość: ardiss Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.plastcom.pl 05.05.14, 21:45
            ha! no własnie ta ich gwarancja to pseudo gwarancja....obowiązywała tylko w czasie kiedy kupowałam wyjazd-czyli w styczniu. Później mieli kolejną promocję - i pomimo, że cena mojej wycieczki byłą niższa o 600 pln, mnie ta promocja nie obowiązywała, bo ja miałam swoją:)
            No bzdura na kiju. czułam, ze ktoś mnie ostro robi an szaro i mówi, przecież umowę Pani podpisałam.
            Już pisałam tu w jakimś wątku - że i owszem mój błąd i sobie w brodę pluję.
            Ale nigdy więcej po prostu. Podziękowałam Itace na dłuższy czas. Może kiedyś coś się tam zmieni, to wrócę, choć nie sądzę... mnie, szaraka to oni maja głęboko.
            • Gość: colin Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 22:05
              Jak się dajesz robić w bambuko gwarancja najniższej ceny jest w umowie i nie mogą się z tego wycofać ale jak na razie wakacje wykupione w listopadzie drożały ,a teraz kosztują tyle samo ile płacimy.
              Jeśli cena spadnie to się ucieszę bo też zapłacimy taniej.
              • Gość: xxxx Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.centertel.pl 05.05.14, 22:38
                Myślę tak - first na lipiec, sierpień, wrzesień, Święta czy Sylwestra bądź długie weekendy sie opłaca. Wyloty zwłaszcza na tydzień, 10 stycznia, 10 marca, 10 maja, 10 grudnia - tu bywają B.fajne lasty. Nierzadko czerwiec bywa tańszy w last.
              • Gość: ardiss Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.183.9.85.pronet.static.t-mobile.pl 06.05.14, 07:30
                co z tego, ze gwarancja najniższej ceny jest w umowie. Nic to nie znaczy w tym roku w przypadku Itaki. Nie wiem jak było w poprzednich latach.

• Gość: Iza Re: First Minute - czy nadal warto IP: 91.202.192.* 06.05.14, 09:24
                  ardiss , ja tez jestem rozczarowana wykupiłam w styczniu wczasy z myślą ,że będą tańsze okazało się ,że cena spadła o 750,- na osobę. Już nie mogę się wycofać bo wylatuje 29 maja.
                  • Gość: Wczasy Re: First Minute - czy nadal warto IP: 91.202.192.* 06.05.14, 09:34
                    wybaczcie ,ale myślałam ,ze ja tylko się dałam nabrać ITACE , stracili klienta na pewien czas.
                    • Gość: abc Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.centertel.pl 06.05.14, 21:09
                      Iza, a Ty swoje z tym przeplaceniem 4.900 zamiast 4.200. Tak, jest taniej, bo jest kiepsko w gospodarce, mniej ludzi niż rok temu stać na wyjazd i nie jest to jakas propaganda polityczna.
                      • Gość: Andrzej Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.14, 07:35
                        A co to za głupoty?? Wszystkie biura podróży podają, że mają o wiele więcej klientów niż w poprzednich latach i nie są to twierdzenia gołosłowne, bo poparte twardymi danymi, sprawdzonymi przez ekspertów, wszystkie media o tym pisały, niektóre biura mają na ten sezon nawet 25% więcej klientów niż rok temu.
                        Jak nie zauważyłeś, to kryzys raczej się kończy niż zaczyna, ja to zresztą obserwuję u siebie w pracy, mamy coraz większą sprzedaż od kilku miesięcy.
                        • Gość: abc Re: First Minute - czy nadal warto IP: *.centertel.pl 07.05.14, 08:29
                          Zależy w jakiej branży... Natomiast nawet jeśli sprzedaż wczasów jest wyzsza 10% niż rok temu to biura przesadzily z zaplanowana liczba miejsc w samolotach i hotelach wiec muszą sprzedawać taniej. Zostawmy te rozważania - na maj zawsze i tak było co roku, lasty są bdb.
    • sheeri Re: First Minute - czy nadal warto 07.05.14, 08:50
      Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o first to zasada jest prosta. Zawsze jest to opłacalne w przypadku rezerwacji przypadających w terminach wakacji szkolnych, świąt i długich weekendów, bo wtedy wszystkie najbardziej atrakcyjne oferty są wykupowane najszybciej i oczywiście w przypadku wyjazdów rodzinnych z dwójką lub trójką dzieci (które zresztą pokrywają się z większości z tymi terminami)
      W pozostałych terminach, czyli poza największym szczytem można polować na lasty, chociaż nawet wtedy oferta jest bardziej ograniczona niż w firstach.
    • expertour Re: First Minute - czy nadal warto 02.06.14, 10:36
      Nie raz się opłaca, nie raz nie.
      • renia266 Re: First Minute - czy nadal warto 02.06.14, 11:51
        Ja rezerwowałam w first minute Gran Canarie, dla rodziny 2 plus 2 na 2 tygodnie. Hotel Dunas suites & villas. Obecnie oferta jest o 2100 zł droższa licząc od ceny globalnej. Zobaczymy jak będzie wyglądać cena w ofercie last minute.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka