Dodaj do ulubionych

oszustwo TUI

05.04.15, 08:52
Chciałam podzielić się refleksją nt. nieuczciwych moim zdaniem praktyk biura TUi Poland.
Zarezerwowałam w październiku wyjazd wakacyjny na Teneryfę, 10 dni , hotel, w którym byłam w zeszłym roku. oko. 3 tygodni temu na stronie My TUI znalazłam informację, że godzinę wylotu z 6 rano zmieniono na 15:55. De facto z 10 dni zrobiło się 9. Zaczęłam rozglądać się za innym wyjazdem, znalazłam w Itace, za te same pieniądze 15 dni. Zadzwoniłam do TUI Poland z pytaniem, czy jeżeli zrezygnuję z wyjazdu tracę zaliczkę, poinformowano mnie, że tak.
2 kwietnia, kiedy tylko skończyła się oferta first minute w Itace, dostałam maila z TUI informującego, że nastąpiła zmiana godziny wylotu, że jest to istotna zmiana warunków umowy, i że mam prawo do odstąpienia od umowy i zwrotu całej zaliczki. Oczywiście w upatrzonym przeze mnie hotelu nie było już miejsc, na szczęście znalazłam coś w miarę ciekawego, ale to, co wyprawia TUI, to moim zdaniem skandal. Nigdy więcej!
Obserwuj wątek
    • colin1974 Re: oszustwo TUI 05.04.15, 13:09
      Tak tylko że w Itace te 15 dni są tylko z nazwy i też nie mają jeszcze godzin wylotów ...
      Leciałem z nimi na 15 ,a byliśmy 13 ....
    • zgora35 Re: oszustwo TUI 05.04.15, 21:54
      Ludzie zanim zaczniecie wypisywać podobne bzdury dotyczace godzin wylotów, przeczytajcie umowe, zawsze pierwszy dzień to dolot na miejsce a ostatni to dzień powrotu. Ważne jest aby dotrzeć do hotelu do godziny 24 i nie można wyjechać wcześniej niż godzina 0 w dniu wylotu. Godziny lotów są bardzo poglądowe.
      Jak można zaplanować w pażdzierniku loty na wakcje w następnym roku?!
      • Gość: jasiu... Na pocieszenie. IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 06.04.15, 09:20
        Czasem warto później wylecieć.

Kiedyś na Teneryfę leciałem samolotem z Kolonii, wylatującym koło 2 w nocy. Dojazd na lotnisko, gdzie trzeba być 2 godziny wcześniej, a więc cała noc zarwana. Niby jakaś drzemka na fotelu samolotu jest możliwa, ale co to za drzemka. W hotelu byliśmy przed godziną 8.00. I tu spodziewana niespodzianka. Pokój będzie wolny po godzinie 14.00. Do tego czasu możemy poczekać w holu, oczywiście możemy ewentualnie zostawić bagaże w schowku, obok recepcji. Opcja HP, a więc pierwszym posiłkiem będzie kolacja, chyba że chcemy po hotelowych cenach kupić śniadanie.

Od tego czasu staram się za wcześnie do hotelu nie przyjeżdżać. To tak na pocieszenie, bo większość biur pomija ilość "dób hotelowych" czyli noclegów, a (szczególnie przy dalekich kierunkach) do urlopu zalicza nawet czas spędzony w samolotach.
      • misieczek Re: oszustwo TUI 06.04.15, 13:55
        Nie masz do końca racji.Praktyki Tui w tym zakresie byly przedmiotem postępowania Uokik , który nałożył na biuro karę uznajac tego typu praktyki za niezgodne z prawem. Jest to istitna zmiana warunków umowy, jeżeli tracisz de facto cały dzień.
        Dlatego właśnie wyjazdy w Itace mają 15dni i w umowie jest zapis ze obejmuje to też podróż.
        Dla mnie wkurzające bylo informowanie, ze zwrot zaliczki się nie należy.
        • may_ya Re: oszustwo TUI 17.04.15, 13:25
          W itace też często i gęsto z 15 dni robi się 13,jak chcesz jechać na pełne 15 dni to samemu lepiej organizować sobie wyjazd.
    • masz111 Re: oszustwo TUI 18.04.15, 17:36
      Wiekszosc biur podrozy zalicza dzien nawet gdy wylot nastepuje po 2ciej. Taki chwyt marketingowy. Trzeba dokladnie przygladac sie ofertom. Nie jest to mile ale to fakt. I tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka