Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable

08.04.15, 02:13
Byłam 14 dni na południu Hotel Sol Jandia Mar. Jeżeli macie konkretne pytania piszcie, będę odpisywała. Parę ogólnych informacji. Pogoda - ciepło i gorąco, słońce pali, wytrzymywałam na plaży 3 godziny i uciekałam. Zabierzcie olejki z wysokimi faktorami, 50 na twarz i co najmniej 20 na ciało. Wiatru nie odnotowałam a czasami był bardzo potrzebny bo nie dało się w słońcu wytrzymać. Woda w oceanie cieplejsza niż nasz Bałtyk latem - tak to odczuwałam. Zjechałam wyspę 2 razy z góry na dół i wszerz. Byłam na wycieczce na Lanzarote. Oprócz samochodu wypożyczaliśmy również Harleya D. Mogłabym pisać elaboraty ale jeżeli ktoś ma konkretne pytania dotyczące cen, hotelu, wypożyczalni itd to chętnie odpiszę. Wycieczkę wykupiłam z biura TUI. Jestem bardzo zadowolona z organizacji, z hotelu. Nie mogę na nic narzekać, wszystko było ok. Wakacje rewelacyjne i udane.
Obserwuj wątek
    • may_ya Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 17.04.15, 13:29
      Jakie były wycieczki fakultatywne?Byliście?
      • Gość: wojtek Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.15, 18:11
        Na Fuercie najlepszą wycieczką fakultatywną jest wypożyczenie samochodu
        • may_ya Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 18.04.15, 12:19
          Oo,to też.Ale są również takie na drugą wyspę:)
          • Gość: wojtek Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.15, 08:11
            Samochodem godzinkę drogi
      • olabiskup Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 26.04.15, 14:55
        Na Lanzarote. Ciekawa wyspa warto jechać. Wycieczka męcząca bo trzeba wstać o 5 rano. Autokar przyjechał 6.05 i 2 godziny zbierania ludzi z innych hoteli. Prom po 9.00 i objazdówka po Lanzarote. Bardzo fajna Pani przewodniczka. Przez 8 godzin non stop opowiadała ciekawie o wyspie. Zwiedzilismy 4 ciekawe miejsca, w połowie dnia smaczny obiad. Powrót znowu męczący niestety trzeba wysiedzieć do samego końca i przeczekać odwożenie po wszystkich hotelach z północy na południe... cała wyspa...a Morro Jable na samym końcu... :) pojechałabym jeszcze raz na Lanzarote bardzo chętnie ale już swoim środkiem transportu. Natomiast na Fuercie zwiedzaliśmy wszystko sami i tak tez polecam zrobić.
        • zjawa1 olabiskup 29.07.16, 22:36
          Jako ekspertka radzisz lecieć na Fuerte czy odradzasz Lanzarote? Bo już zagubiłam się.. tak swoją drogą, faktycznie uważasz, że powinnaś wypowiadać się na temat jednej i drugiej wyspy będąc tam raptem raz ( w przypadku Lanzarote parę godzin) jako ekspert?
          Ja rozumiem twój entuzjazm, podnietę Kanarami itp.ale cóż Ty możesz sensownego przekazać?
          • Gość: dorota Re: olabiskup IP: *.elomza.pl 30.09.16, 20:47
            Opis zwiedzania Lanzarote na własną rękę i trochę zdjęć. Może się przyda okiemdoroty.pl/category/europa/hiszpania/wyspy-kanaryjskie/lanzarote/
    • Gość: gaga Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.15, 23:23
      witam
      interesuje mnie ten hotel, z opisu biura wynika,że jest w centrum miasteczka i tu moje pytania, jak jest usytuowany, jaki jest standart pokoi, jakie jest jedzenie w formie all,tzn.czy smaczne, czy podają ryby lub owoce morza, ile jest barów, czy jest bar przekąskowy i czy podają dobre jedzenie, czy piwo i wino jest dostępne w formie samoobsługowej - podobno,żeby dostać drinka trzeba stać w kolejkach i podpisywać odbiór
      • mawa81 Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 23.04.15, 11:36
        Byłam w tym hotelu w listopadzie zeszłego roku, z hotelu jest blisko na plażę i blisko do sklepów , pokoje nie są nowe ale jest czysto, nie ma klimatyzacji!!!, bary są dwa , jeden przy basenie -fakt zawsze trzeba było długo czekać po coś do picia i trzeba podpisywać odbiór, drugi bar jest na sali gdzie odbywają sie animacje, śniadania bardzo dobre duży wybór, obiady ( byliśmy po sezonie wakacyjnym ) serwowane są w barze przekąskowym przy basenie, sa ryby, są owoce morza, bardzo dobre ciasta i desery, owoce, wino i piwo w formie samoobsługowej było dostępne przy obiadokolacji.
        • Gość: wojtek Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.15, 09:08
          Polecam Ifa Altamarena sieci Lopesan w Morro Jable praktycznie przy samej plaży ....
          • Gość: monikack Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 05.05.15, 00:29
            A czy ten hotel jest odpowiedni dla osob w wieku 25+? Bo na forach znalazlam informacje ze przewaga niemcow w wieku 50+. I pytanie czy wieczorami jest gdzie wyjsc? Jakies puby dyskoteki?
            • olabiskup Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 09.05.15, 10:05
              Na południu wyspy w ogóle wszędzie przewaga jest Niemców 50+ nie sądzę żeby ten hotel był jakimś wyjątkiem. Podczas mojego pobytu dużo było rodzin z małymi dziećmi. Puby owszem ale dyskotek nie zauważyłam. Nie szukałam tez specjalnie takich atrakcji. Choć jednej nocy organizowano chyba jakaś imprezę na plaży bo grała muzyka głośna i widziałam z hotelu na niebie lasery. Być może w sezonie więcej jest takich propozycji.
      • olabiskup Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 26.04.15, 14:44
        Rzeczywiście w centrum ale na uboczu, domki rozmieszczone w ogrodzie także w ogóle nie jest odczuwalne to centrum miasta. W mieszkaniach bardzo czysto. Standard powiedziałabym praktyczny, turystyczny dla mnie absolutnie wystarczający. Fakt ze nie ma klimatyzacji. Ja byłam marzec/kwiecień więc nie było zapotrzebowania na klimatyzację bo temperatura przyjemna w dzień i w nocy. Nie wiem jak to wygląda latem. Jedzenie bardzo dobre, wybór przeogromny. Miałam wykupioną opcję HB, po śniadaniu wychodziliśmy i wracaliśmy na kolację, plażowanie, zwiedzanie, szkoda czasu na siedzenie w hotelu. Alkohole za grosze dostępne w markecie. Widziałam że goście z opcją ALL mają do dyspozycji piwo i wino do kolacji. Ja jestem bardzo zadowolona z pobytu w tym hotelu. Aby dotrzeć na plażę trzeba przejść przez ulicę. 5 minut.
    • Gość: justa Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.static.3s.pl 25.04.15, 22:19
      Witam, wybieramysię z mężem i 1.5 roczną córka na wyspę zastanawiam się którą wyspę wybrać Lanzarote czy Fuerteventure która wyspa lepsza i jakie są ceny jeśli chodzi o prom na wyspę wejściówki
      • Gość: wojtek Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.15, 09:25
        Nie da się powiedzieć ,która lepsza ....
        Każda jest inna Fuerta to ,,wielka piaskownica'' z cudownymi plażami idealnymi dla dzieci .
        • camel_3d Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 24.08.16, 03:52

> Każda jest inna Fuerta to ,,wielka piaskownica'' z cudownymi plażami idealnymi
          > dla dzieci .

to zalezy gdzie pojedziesz....
      • olabiskup Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 26.04.15, 14:33
        Ja zdecydowanie wybieram Fuerte. Lanzarote ciekawa ale plaż Fuerte "nie pobije".
        • bah77 Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 29.04.15, 09:16
          > Lanzarote ciekawa ale plaż Fuerte "nie pobije"...

Ani Papagayo, ani Famara? :)

bah77

P.S.: Jakby co, to byliśmy w tym samym hotelu, częściowo w tym samym czasie:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,157145633,157441285,0,2.html?v=2
    • camel_3d cieszymy sie razem z toba :) 29.04.15, 11:53
      :D
    • Gość: mewa z innej beczki ... IP: *.96.237.237.tvksmp.pl 05.05.15, 17:29
      Czy możesz mi coś doradzić w kwestii plażowania? Zastanawiam się nad zabraniem parasola/ budki plażowej, widziałam takie w decathlonie, przydadzą się?, nie wywołam sensacji ;-) ?
      • bah77 Re: z innej beczki ... 05.05.15, 19:26
        Budka plażowa z odciągami może się przydać.
        Parasol trudno przewieźć, a na miejscu można kupić najtańszy już za kilka €.

bah77
        • Gość: mewa Re: z innej beczki ... IP: *.96.237.237.tvksmp.pl 05.05.15, 20:22
          Dziękuję :-)
          • Gość: evulevu Re: z innej beczki ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.15, 09:23
            Koszt parasola na miejscu 10-12 E za duży 2 m. starczy spokojnie na 2 lub 2+1 os. Z namiotów wszelkiej maści nigdy nie korzystamy, bo człowiek z lekka przy tym upale się w nim kisi, a poza tym wolimy patrzeć na ocean i plażę niż na materiał :) Gdy wieje, to zamiast leżakowania jest spacerowanie- co polecam np. na plażach Costa Calma czy Sotavento.
            Przewożenie parasola to żaden problem, na lotnisku bez opłat, trzeba tylko pamiętać, żeby go oddać osobno i odebrać.
            Co do Famary i Papagayo, wg mnie niestety jednak do plaż na Fuerte im daleko. Na Papagayo trafiliśmy akurat na potworny wiatr i można było wytrzymać jedynie siedząc w wodzie, po 5 min. nasze rzeczy były kompletnie zasypane piachem, natomiast była to jedyna jak dotychczas plaża, gdzie można znaleźć mnóstwo sporych i ładnych muszli.
            • bah77 Re: z innej beczki ... 06.05.15, 11:41
              > Co do Famary i Papagayo, wg mnie niestety jednak do plaż na Fuerte im daleko.

To dowód, jak różne są gusta.
              Dlatego polecam oglądanie fotek i własną ocenę. :)

bah77
            • Gość: mewa Re: z innej beczki ... IP: *.96.237.237.tvksmp.pl 06.05.15, 19:59
              Koszt lezaka/parasola to jedno, ale na ile one są dostępne? Ze zdjęć wynika, że nie występują zbyt często, poza tym myślę, ze na tak rozległych plażach milo będzie wybierac miejsce spontanicznie a nie ograniczać się do lezakowych wysepek;
              Nie zamierzamy się kisic, myslalam o takich "przewróconych parasolach" :-) Nie chciałabym jednak robić sensacji ;-) stąd pytania.
              • Gość: evulevu Re: z innej beczki ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.15, 09:45
                Podałam koszt zakupu parasola w sklepie. Szczerze mówiąc nie wiem ile kosztuje komplet 2 leżaki + parasol na leżakowych wysepkach, ponieważ zawsze mamy swój, właśnie z wymienionych przez Ciebie powodów, rozkładamy tam gdzie chcemy. Często jesteśmy na plażach niezagospodarowanych, gdzie nie ma żadnego zaplecza leżakowo- parasolowego, więc ta opcja sprawdza się idealnie, poza tym odkąd mamy młodego , cały czas jesteśmy w ruchu i nie mamy za dużo okazji do leżenia plackiem, więc leżaki i tak odpadają. Te "przewrócone parasole" w trakcie kilkunastu wyjazdów widziałam może ze 3 razy, to tyle ile małe igloo rozkładane na plaży przez Polaków :)
                Co do sensacji, piszę to z własnych obserwacji, w przeciwieństwie do polskich plaż, na Kanarkach ludzie zajmują się sobą, a nie innymi, więc nawet spacerujący czy leżakujący obok naturyści nie są "sensacją", każdy pilnuje czubka własnego nosa:)
                • 1234pablo Re: z innej beczki ... 07.05.15, 12:07
                  Byłem na Fuerte niecałe 2 lata temu. Każdy plażował jak chciał. Niektórzy mieli jakieś pseudo budki, ale nie wiem jaka przyjemność z takiego plażowania. Inni rozkładali się na ręcznikach/kocach - jak zawieje to nic przyjemnego. My raz wybraliśmy tą metodę i okazało się, że to był najbardziej wietrzny dzień naszego pobytu (możliwe, że w inne dni taki sposób plażowania byłby do zaakceptowania). W pozostałych przypadkach korzystaliśmy więc z istniejącej infrastruktury. Niestety drogo i szczególnie niefajnie gdy potrzebujesz na np. jakieś 2h.
                  W każdym razie zrobisz jak zechcesz i nikogo to nie zdziwi.
                  Co do nagusów to faktycznie pełny lajcik w tym temacie. Inna rzecz, że w październiku w którym byłem to poza moją kobietą nie było żadnej konkurencji. ;-)
                  Dużo osób płci obojga, ale w wieku zdecydowanie zaawansowanym.
    • Gość: zmija Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.16, 11:28
      Witam
      Mam pytanie gdzie znajdę wypożyczalnię z Harley D. i jakie mają ceny ?
      • bemeta Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 22.07.16, 18:11
        Zaplacisz jak za auto najwyzszej klasy, ze 90 Eurakow za dzien albo i lepiej.
        Glownie mozesz dostac jakiegos Japo, Yamaha MT 07 to 80 na dzien, wiem ze to inna para kaloszy ale HD malo kto oferuje a koszt bedzie podobny, predzej jakis duzy Shadow, czy inny Intruder. Drogo jak cholera. Zwykla 250tka kosztuje wiecej niz wynajem dobrego samochodu czyli 40 za dzien. Ubezpieczenie jest drogie jak jasny gwint.
    • gosiaczekgosiaczek777 Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 23.07.16, 14:50
      witam
      Wybieramy się we wrześniu na fuerte:) Myślałam o tym hotelu, mam takie pytanko: czy jedzenie było dużo i w miarę zjadliwe? Czy były wieczorne animacje? Plaża obok hotelu ładna?
      dziękuję bardzo za odpowiedź:)
      Gosia
      • zjawa1 Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 27.07.16, 23:02

Nie sądzę aby osoba, która była raz na furecie, mogła szczycić się wiarygodnością i sporym doświadczeniem:)
    • Gość: gość Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.16, 08:08
      50 I 20 he he nawet moje dzieci nie używają tak wysokich faktorów -polecam fiordy Norweskie jest chłodniej
      • Gość: Gość Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.16, 19:25
        Biedne dzieci, nieświadome na co nieodpowiedzialni rodzice ich narażają.
        • ja.s.i.u Re: Wróciłam z Fuerte 2 dni temu Morro Jable 01.10.16, 09:42
          Nie, po prostu gość z 29.07.16, 08:08 albo jeździ na wyspy zimą, albo w ogóle nigdy tam nie był i pisze na podstawie doświadczenia z Międzyzdrojów, czy wspomnianych fiordów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka