Dodaj do ulubionych

Teneryfa - Puerto de la Cruz

01.11.17, 17:11
Proszę o podpowiedzi osoby obeznane w północnym rejonie wyspy. :)

Wyjazd w grudniu lub styczniu. Cel - nacieszyć oczy zielenią, powłóczyć się po ww. mieście i miasteczkach okolicznych oraz nieco ogrzać się w temperaturze około 20 stopni, taka w zupełności wystarczy. Poza tym południe wyspy mamy już zaliczone.
Moje pytania:
- o pogodę. Wiem, że zimniej i mniej słońca niż na południu, ale czy prawdopodobieństwo deszczu jest wysokie? Czy tak naprawdę nigdy nie wiadomo?
- o transfer z lotniska południowego. Wyjazd z biurem podróży, jak się domyślam dojazd autostradą, google pokazuje godzinę z małym hakiem jako czas dojazdu. Prawda to? :)
- o polecenia i perełki w tej części wyspy, poza oczywistościami typu La Orotava, Garachico czy La Laguna. Dzieci nie jadą, więc Loro Park itp. rzeczy odpadają.
- oraz czy droga od Puerto de la Cruz do Garachico jest bardzo kręta?

Z góry dziękuję. :)
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 01.11.17, 21:30
      Będzie taniej. To pewne.
      Czas transferu zależy od ilości przystanków po drodze. To może być i dwie i trzy godziny.
      20 stopni przy zachmurzeniu to nie jest chyba to, na co liczysz. Ale może też być chłodniej, może padać. Dlatego jest sporo taniej.
      Latem można zaryzykować. Zimą, jeśli hotel ma dobre All, szczególnie jakość drinków się liczy. W końcu znajomi i tak się nie znają, można (sorry za złośliwość) imponować.
      • regina-phalange Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 08.11.17, 17:53
        Nie wiem po co ta złośliwość i wzmianka o all, skoro napisałam, co mnie interesuje.
        • ja.s.i.u Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 09.11.17, 16:11
          No to teraz wiesz, jak się więcej osób wypowiedziało. Każdy wyraźnie wskazuje, że nie jest to dobry pomysł, z uwagi na pogodę. W tych okolicach przeważają wiatry z północy, wilgotne, które przynoszą nad północną część wyspy chmury i deszcz. Bo wyspa niby niewielka, ale wysoka. Teide ma ponad 3700 metrów wysokości. I on zatrzymuje to zimne powietrze, dlatego południowa i zachodnia część wyspy ma inną pogodę.

Za złośliwość z góry przeprosiłem. Ja wiem, co ciebie interesuje, ale tu się dopasować nie da. Chcesz, jedź do Puerto w lipcu, nie spocisz się, a pozwiedzasz. W styczniu nie pozwiedzasz, chyba że lubisz zwiedzanie z parasolką, w kurtce. Stąd właśnie nawiązanie do AI, no bo co robić w mżawkę, czy deszcz? Książkę czytać? Fakt, też można.
    • meltibi Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 02.11.17, 19:21
      Pobyt w lutym - w tym samym dniu: południe wyspy 25 stopni, góry Tanaga 4-5 stopni, Teide 1 stopień, Puerto de la Cruz - 12-15 stopni (mżawka, potem deszcz).
      • regina-phalange Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 08.11.17, 17:51
        Czyli ryzyk-fizyk. Ja byłam w styczniu tylko jeden dzień w Puerto, było ciepło, ale mocno wiało.
        • jusytka Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 08.11.17, 22:13
          Ja byłam w środku lata. Na południu pełne słońce i upał, na północy tego samego dnia chmury, przelotny deszcz i lekki chłód Byłam zaskoczona taką różnicą w pogodzie na niedużej przecież wyspie.
          Warto zobaczyć pobliską plażę Las Teresitas z góry, bo to symbol Teneryfy.
          Krajobrazowo jest tam ładniej i bardziej zielono niż na pustynnym południu. Dla aktywnego turysty, który lubi góry to świetny wybór. Samo miasto też dość ciekawe i nie ma nawet porównania do turystycznych molochów jak np. Costa Adeje na południu.
    • Gość: kasika Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz IP: *.146.35.75.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.11.17, 13:07
      Jak pojedziesz w stronę Garachico to radzę jechać aż do końca, do Puenta de Teno
      Drogi może i kręte, ale w dobrym stanie. Spokojnie można pojeździć. Jak dla mnie drogi na Teneryfie były super w porównaniu z greckimi.
      Polecam też góry Anaga, a po drodze podjechać do playa de rojas, a potem zobaczyć naturalne baseny w Bajamar.
      Tak jak już napisano, koniecznie z góry Playa de Las Teresitas:-)
      Mnie w wyszukaniu ciekawych miejsc pomogła ta stronka:
      www.wyspy-szczesliwe.pl/teneryfa/
      Czy w styczniu będzie taniej ( jak ktoś napisał) wątpię, bo zaczynają się ferie i bp od razu idą w górę z cenami, Tak jak i w grudniu przed świętami i sylwestrem.

Z pogodą, to chyba jak się trafi, szczególnie w tym roku. Październik był najgorętszym i najbardziej słnecznym miesiącem na kanarach od wielu lat. Ja w maju będąc w Puerto de la Cruz nie miałam ani jednego dnia słonecznego. Miałam wrażenie że te chmury wiszą tylko nad Puero de la Crus, bo wszędzie gdzie pojechaliśmy po za miasto to było słonecznie.
      • jusytka Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 09.11.17, 13:34
        W styczniu na ogół jest taniej, bo nikt oprócz niektórych województw z naszego kraju ne ma wtedy ferii, a Polaków na Kanarach nie ma za wielu w porównaniu do innych narodowości. Ja spotkałam ich tylko w parkach tematycznych.
    • gawliki Re: Teneryfa - Puerto de la Cruz 16.12.17, 15:26
      Własnie wrociłam,bylamna polnocy w Santa Ursula-nie polecam hotelu :La Quinta-tzn niby ok ,ale sami ludzie 65-80 lat i nie Polacy:)Do tego jakos dziwnie-od razu-choc hotel nie byl caly zapelniony-daja nam pokoje w sredniej lokalizacji,jkby dobudowki-nie w samym glownym budynku,i bez widoku:(Ale przestronne,bo salon ,sypialnia oraz lazienka i kuchnia/
      Mielismy auto i super,bo jednak poludnie fajniejsze:)Tustopni kolo17,a Costa Adeje 24 i wiecej,piekne plaze widoki/Lepsze poludnie,tam wrócę:) 1.20 trwał dojazzd,droga Puerto-Garachiconiezbyt kreta spokojnie sie jedzie.Na Masce jest bardzo kreta i wąskaaa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka