Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz na Teneryfę-doradźcie!

10.09.06, 18:18
Witam,chciałbym wyjechac na Teneryfę i chcę to zrobić pierwszy raz.Chciałbym
by było ciekawie tzn chciałbym obejrzeć Loro Park,oczywiście Tede i Masce
itd,w każdym razie nie posiadam prawa jazdy,nie wiem jak się podostawać do
tych ciekawych miejsc typu LOro Park,z tego co patrzyłem z Ecco Holidey mozna
dosyc tanio polecieć.Proszę napiszcie mi np.czy wycieczki fakultatywne
wykupowac na miejscu czy też w Polsce?I jaka najlepiej miejscowość,z tego co
widziałem w Ecco to Playas e Americas jest bardzo popularna ale czy jest to
miejscowość w której są naprawdę łane widoczki, np góry ocean itd.
Chcę zabrac ze sobą mamę,która szczerze mówiąć bęzie pierwszy raz na takim
wyjeździe i chcę by ją zamurowało.dzięki.
Polećcie coś.A może jakieś inne biura podobne cenowo-fajne jest scanholidey
ale kurka duzo droższe od ecco,z koleji jeśli jest to naprawdę mega róznica
to może warto?
Obserwuj wątek
    • styro Re: Pierwszy raz na Teneryfę-doradźcie! 11.09.06, 06:48
      Polecam Puerto de la Cruz - tyle, ze chyba Ecco nie ma nic w ofercie z
      polnocy wyspy. Pozostaje kupno biletu na wlasna reke i szukanie hotelu.
      • atomm Re: Pierwszy raz na Teneryfę-doradźcie! 11.09.06, 13:03
        Playa Americas jest dobrym wyborem na imprezowanie i ewentualnie baze noclegowa.
        Sam tam lece na poczatku pazdziernika, ale zamierzam wynajac samochod
        conajmniej na tydzien.
        Wspominane Puerto de la Cruz czy Los Gigantes wydaje sie byc lepszym wyborem na
        wakacje "pobytowe" gdyz te miesca zdaja sie byc sporo ladniejsze...
    • dunia77 Re: Pierwszy raz na Teneryfę-doradźcie! 11.09.06, 14:58
      No coz, atrakcje ktore wymieniles sa od siebie dosc oddalone, a wyspa wcale taka
      mala nie jest ;-) Niestety, na Teneryfie nie da sie zamieszkac blisko
      wszystkiego, co ciekawe, najlepiej zastanowic sie, co by sie konkretnie chcialo
      zobaczyc i potem postudiowac mape wyspy.

W Las Americas nie jest tak zle jak pisza niektorzy, ale rzeczywiscie sa na Tene
      ladniejsze kurorty: wspomniane juz Los Gigantes/Puerto Santiago i Puerto de la
      Cruz czy tez Costa Adeje. Widokowo najbardziej podoba mi sie ten pierwszy, no i
      bardzo blisko stamtad do wawozu Masca (mozna tam pojechac taksowka, zejsc
      wawozem do morza i wrocic statkiem wzdluz klifow - cala impreza dla dwoch osob
      to ca. 40 euro, jesli dojedziecie autobusem - jeszcze taniej).

Loro jest w okolicach Puerto de la Cruz, z Puerto kursuje do parku bezplatny
      autobus. Puerto ma dosc dobre polaczenia autobusowe z wieloma miejscami na
      wyspie. Mozna tez wykupic wycieczke z jakiegokolwiek biura podrozy.

Do Parku narodowego Teide sa autobusy zdaje sie z Puerto de la Cruz i Las
      Americas, ale tylko raz czy dwa dziennie, no i odleglosci tam sa jednak
      wielokilometrowe. Tutaj chyba bedziecie jednak "skazani" na wycieczke zorganizowana.

Rozklad autobusow i dostepne trasy mozesz obejrzec na stronie www.titsa.com.
    • Gość: Jarek Re: Pierwszy raz na Teneryfę-doradźcie! IP: *.ns.net.pl 11.09.06, 15:26
      Byłem tam z żoną w styczniu 2004 przez 2 tygodnie. Konkretnie w hotelu Green
      Park w Golf dle Sur na południu Teneryfy. Sam hotel raczej słaby, ale dało sie
      wytrzymać, choć latały nad nim samoloty i było momentami bardzo głośno. Na
      przeciwko naszego hotelu w recepcji pracował /może jeszcze pracuje/ Polak -
      Krzysiek /fajny gość/, poznalismy go przypadkiem, mieszka tam od kilku lat.
      Opowiedził na gdzie i jak warto jechać. My wypożyczylismy w 4 osoby citroena
      Saxo /nie były to jakieś duże koszta/ na kilka dni i jeździliśmy po całej
      wyspie, dzięki temu zobaczyliśmy naprewdę wszystko co warte zobaczenia. Dookoła
      jest autostrada /bezpłatna/ jest tam kilka ciekawych rzeczy niespotykanych
      nigdzie indziej. Polecam też wycieczkę na Gomerę - ostatni przystanek Kolumba
      przed Ameryką. Ciekawa przyroda. Widoki to w wielu miejscach są bardzo ładne i
      zaskakujące. Piękna latarnia nad urwiskiem /- cypel północno zachodni Teneryfy.
      Droga do niej z napisem "wjazd na własne ryzyko". W Santa Cruz /chyba dobrze
      pamiętam/ jest kopia opery w Dydnej tak tak - ta fajna w kształcie żagli. Na
      szczyt wulkanu wjeżdża się kolejką linową /prawie na szczyt -ok200m Byłem w
      górach już wyżej ale tam zrobiło mi się trochę słabo z braku powietrza, widoki
      jednak jak na Marsie - super. Widać że wulkan jest czynny bo się trochę z niego
      dymi. Jak ktoś lubi windsufring to na południu jest raj dla niego - super fale
      i koledzy po fachu przypalający sobie "coś" dla dodania animuszu na falach,
      siedzacy w starych VW transporterach - hipisoski klimacik :) Ciekawe jest też
      drzewko - smocza dracena - duża i poprzypalana przez lawę ale warta
      uwagi /gdzieś na północy/. Drogi wewnątrz wyspy bardzo kręte i niebezpieczne,
      ale trzeba zaryzykować żeby zobaczyć te widoki. Miłego pobytu!
      • Gość: arnie Re: Pierwszy raz na Teneryfę-doradźcie! IP: *.esus.pl 12.09.06, 11:58
        dzieki za info,ale skoro ecco nie ma nic z oferty z północy to w takim razie
        jakie biuro porownywalnie z cenami miałoby cos takiego,przyznam ze jak patrze
        na tui i nawet scan holidey to ceny są dla mnie za wysokie,poradzcie prosze
        • Gość: a. Teneryfa IP: *.acn.waw.pl 12.09.06, 14:23
          Niestety ceny wycieczek na Wyspy Kanaryjskie są dosyć wysokie i trzeba przyznać,
          że Ecco ma chyba najtańsze Kanary na rynku. Jeżeli chce się pozwiedzać najlepiej
          chyba ulokować się w Playa de Las Americas bądź okolicy. Autobusami objechałam
          całą wyspę i naprawdę warto. Polecam zwiedzić pólnoc wyspy, bo tam tak napradę
          czuje się dopiero klimat tego miejsca. Z Playa de Las Americas dojedziesz
          wszędzie, a wycieczki fakultatywne wszystko jedno gdzie wykupisz, choć najlepiej
          zwiedzać samemu.
          • Gość: arnie Re: Teneryfa IP: *.esus.pl 12.09.06, 15:27
            Jesli mogłabys napisać cos wiecej,czyli gdzie byłaś tymi autobusami,ile np.sie
            jedzie do np loro parku itd no i ceny,dzieki z góry
            • Gość: arnie Puerto de santiago IP: *.icpnet.pl 12.09.06, 20:09
              znalazłem miejsce gzie muszę pojechac ale oprócz jednej oferty na teraz w ecco
              nie ma nic:(może ktoś był w puerto lub zna biuro gdzie jeżdżą w miare tanio?
              • styro Re: Puerto de santiago 13.09.06, 06:56
                Z tego co sie orientuje wszystkie polskie biura oferuja wycieczki na poludnie.
                Wszyscy Polacy, ktorych spotkalem w Puerto de la Cruz to mieszkancy zachodniej
                Polski - Wroclaw, Poznan itp., ktorzy wylatywali z Niemiec - wiec jesli
                chcesz koniecznie polnoc wyspy i mieszkasz blisko Niemiec to jest to jakas
                opcja. Milego wypoczynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka