Dodaj do ulubionych

Kanary - wybór

IP: *.prokom.pl 06.07.07, 11:54
Którą wyspę polecacie szczególnie, Gran Canaria, Teneryfa, Fuerteventura,
Lanzarote? Chodzi mi przede wszystkim o wybór pod kątem przyrody, którą
zamierzam fotografować. Na której z wysp znajdę najwięcej dziekiej przyrody,
pięknych widoków, ptaków, delfiny czy wieloryby? Atrakcje turystyczne typu
dyskoteki, puby specjalnie nie są ważne.

No i dalej, jaki region wybranej wyspy? Które miasto.

W końcu może polecacie jakiś konkretny hotel (3* lub 4*)? Kryteria
standardowe - dobre jedzenie, duży basen i jak najbliżej plaży.

dzięki z góry!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tominator Re: Kanary - wybór IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.07.07, 00:33
      "Dzikiej" przyrody na Wyspach Kanaryjskich nie znajdziesz, bo one od
      przynajmniej kilkuset lat są intensywnie zagospodarywowane. Piękne widoki i
      ciekawą przyrodę znajdziesz szczególnie na La Palmie, Teneryfie i Gomerze (tą
      znam tylko ze słyszenia). Teneryfa jest z tych trzech zdecydowanie najbardziej
      popularna; najlepszym punktem wypadowym jest Puerto de la Cruz na północnym
      wybrzeżu; ciekawe rejony to masywy Teno (pł-zach) i Anaga (pł-wsch) oraz rejon
      Teide w centrum (dojazd z PdlC zajmuje 1-2 godzin). La Palma jest przynajmniej
      równie ciekawa jak Teneryfa; dobrym punktem jest Puerto Naos na wschodnim
      wybrzeżu (Hotel Sol La Palma jest ok); czasy dojazdu 0,5 - 1,5 godziny. Szlaki
      porozrzucane są po całej wyspie (obojętnie T czy LP), więc wypożyczenie
      samochodu jest niezbędne (możnaby też lokalnymi autobusami, ale wtedy powyższe
      czasy przedłużą się pewno dwukrotnie i dojdą inne problemy). Na obu wyspach
      kontakt z przyrodą i ciekawe widoki wymaga chodzenia po górach (różnice
      wysokości 1000 m i więcej są normalne). Obie wyspy są godne zwiedzenia, La Palma
      jest może ze względu na bardzo wulkaniczny charakter południowej części bardziej
      egzotyczna.
      • Gość: Kama Re: Kanary - wybór IP: *.Red-83-49-79.dynamicIP.rima-tde.net 07.07.07, 12:45
        A ja bym wybrala Gran Canarie.W przeciwienstwie do tego co pisal poprzednik (
        chyba chcial napisac, ze wyspy sa zagospodarowywane do kilkudziesieciu lat i
        nie kilkuset)na Gran Canarii jest duzo miejsc przepieknej, roznorodnej,
        odpowiedniej do klimatu roslinnosci i dziewicze jeszcze miejsca. To ze Tenerife
        jest bardziej popularna nie oznacza ze jest bardziej ciekawa do zwiedzenia niz
        inne wyspy w tym Gran Canaria. Popularnosc Teneryfy jest podyktowana zupelnie
        innymi czynnikami. Bylam na wszystkich wiekszych wyspach nalezacych do
        archipelagu karanaryjskiego i w mojej opinii, powtarzam mojej, Gran Canaria
        jest wyspa najbardziej roznorodna jezeli chodzi o krajobrazy i roslinnosc.
        oczywiscie La Gomera czy La Palma sa slicznymi wyspami ale ze wzgledu na ich
        mala powierzchnie lepiej je zwiedzic przemieszczajac sie z wiekszej wyspy.
        Jako, ze na przejechanie ich wzdluz i wszerz wystarcza 2 albo 3 dni.
        • Gość: yurek Re: Kanary - wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:40
          byłem na fuerte i gran canarii teraz lece na lanze dla fotograf przyrody
          polecam gran canarię pzdr
          • Gość: dazz Re: Kanary - wybór IP: *.prokom.pl 09.07.07, 15:31
            Powiedz coś więcej przy okazji. Co fotografujesz, zawodowo, amatorsko, kiedy
            leciesz, co zamierzasz głownie fotografować :-)
        • bah77 Re: Kanary - wybór... 07.07.07, 18:39
          > Jako, ze na przejechanie ich wzdluz i wszerz wystarcza 2 albo 3 dni.

Na przejechanie La Palmy rzeczywiście wystarczą 3 dni.

Jednak na zwiedzanie tej pięknej wyspy potrzeba dużo więcej czasu - tak jak
          słusznie napisał Tominator, zwiedza się ją na nogach, a jest to jedna z
          najbardziej górzystych wysp na świecie...

bah77
        • Gość: Tominator Re: Kanary - wybór IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.07.07, 20:07
          Ja napisałem dokładnie to, co chciałem. Wyspy Kanaryjskie były zamieszkane już w
          15 wieku, jak trafili tam Hiszpanie, tylko, że za dużo na ten temat nie wiadomo.
          Od 15 wieku (to jest te kilkaset, a nie kilkadziesiąt lat) są one intensywnie
          rolniczo zagospodarywowane. Z Twojego opisu wynika, że poznawałaś te wyspy
          jeżdżąc samochodem. Gdybyś chodziła po nich (tak jak ja), to widziałabyś
          jaskinie zamieszkane jeszcze przed przybyciem Hiszpanów i ścieżki używane przez
          tubylców kilkaset lat temu. To, że Gran Canaria wydała Ci się bardziej
          różnorodna niż Teneryfa czy La Palma wynika z tego, że wiele ciekawych
          krajobrazów tam można zobaczyć przejeżdżając samochodem przez centrum wyspy.
          Większość ciekawych miejsc na Teneryfie, a w jeszcze większym stopniu na La
          Palmie, da się zobaczyć tylko, jeśli się tam wędruje.
          A jeśli chodzi o "małą powierzchnię" La Palmy: ja tam właśnie w drugiej połowie
          maja wędrowałem i pomimo 12 wycieczek w różnych częściach wyspy pozostało
          jeszcze sporo ciekawych miejsc, których mi się nie udało zobaczyć.
          • Gość: Kama Re: Kanary - wybór IP: *.Red-83-49-79.dynamicIP.rima-tde.net 07.07.07, 22:00
            Rzeczywiscie duzo nie chodzilam bo to juz nie te lata (moje). Porownujac
            powierzchnie Gran Canarii i La Palma mysle ze na Gran Canarii robiac piesze
            wycieczki jeden urlop nie wystarczy. A mimo zagospodarowania o ktorym mowisz,
            jest wiele miejsc dziewiczych do ktorych nie dotarlam wlasnie ze wzgledu na moj
            wiek i kondycje fizyczna, ale widocznych z drog ktorymi jechalismy.
            • Gość: Tominator Re: Kanary - wybór IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.07.07, 00:15
              Po Gran Canarii rzeczywiście można pochodzić podobnie przyjemnie jak po
              Teneryfie czy La Palmie (ja robiłem to w 1991, chociaż nie tak intensywnie jak
              na T czy LP). Wielkości tych wysp nie są jednak skorelowane z ich znaczeniem dla
              pieszej turystyki. To raczej ich budowa geologiczna spowodowała, że La Palma
              jest interesującym celem właściwie tylko dla pieszych turystów (z całą masą
              szlaków), Teneryfa przyciąga i pieszych i plażowo-samochodowych, a Gran Canaria
              ma wprawdzie ciekawe miejsca, ale sieć i różnorodność szlaków mimo wszystko nie
              dorównuje T i LP. Z drugiej strony jadąc w ten rejon pierwszy raz jest obojętne
              na którą z nich się trafi: atrakcyjne są wszystkie.
    • Gość: dazz Re: Kanary - wybór IP: *.prokom.pl 09.07.07, 15:30
      Dzięki wszystkim za informacje, tak jak myślałem wybiorę raczej Gran Canarię.
      Może macie jakiś hotel godny polecenia?
    • Gość: Kama Re: Kanary - wybór IP: *.Red-88-5-176.staticIP.rima-tde.net 10.07.07, 10:45
      Na poludniu: Riu Club Gran Canaria ( dzielnica Meloneras). Na Playa Del Ingles,
      hotel Dunamar. Na poludniowo zachodnim wybrzezu, Taurito Princess ale nie wiem
      jakie ma baseny.
    • Gość: Greg Re: Kanary - wybór IP: *.aster.pl 16.07.07, 21:05
      Dziką przyrodę ciagle jeszcze można znaleźć na Fuerte i Lanzarotte. Są to cudne
      miejsca. Ale wybór GC jest też trafny i wg. mnie lepszy niż Teneryfy. Udanych
      wakacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka