Dodaj do ulubionych

tarczyca/TCM

20.08.06, 20:07
www.itmonline.org/arts/thyroid.htm
To też ciekawe.Czeka na ewentualnych gości.
Obserwuj wątek
    • idylla4 Re: tarczyca/TCM 22.08.06, 16:32
      Didi, bardzo ciekawe materiały, a czy masz w zapasie coś na temat alergii?
      Bardzo bym prosiła.

pozdrawiam
    • lucynax Re: tarczyca/TCM 22.08.06, 19:41
      A masz polskie tłumaczenie?
      • jamila Re: tarczyca/TCM 22.08.06, 23:16
        Dzieki, didi, za oba linki. Sek rzeczywiscie w tym, ze to wszystko w obcym
        jezyku - byloby wspaniale, gdybys kilka istotnych zdan po polsku tu zamiescil
        (choc pewnie wazny jest caly artykul)
        Pozdr:)
        • didi_max Re: tarczyca/TCM 23.08.06, 00:16
          Niestety polskiego tlumaczenia nie posiadam.Tak w najwiekszym skrucie;
          Nadczynność tarczycy-niedobor yin nerek, wąrtoby, serca, ogólny niedobor qi
          organizmu , zastój krwi , wilgoci i qi głównie watroby a genezą najczęściej
          niedobor yang śledziny, slabość nerek.
          Niedoczynność- ogolny niedobor qi i yang głównie śledziony i nerek.
          +rozpiska o różnorodnych kuracjach ziolowych, które sa ponoć dość skuteczne.
          Tak mniej więcej to zrozumiałem.
          • lucynax Re: tarczyca/TCM 23.08.06, 15:45
            > Niedoczynność- ogolny niedobor qi i yang głównie śledziony i nerek.
            Czy są w artykule sposoby jak to poprawić,może jakieś ziółka? Będę wdzięczna za
            odpowiedź,bo angielskiego prawie nie znam i sama się nie rozczytam.
            pozdrawiam
            Lucyna
            • didi_max Re: tarczyca/TCM 24.08.06, 15:51
              Niewątpliwie bardzo istotna jest dieta.Z ziól są to toniki yang/qi.Np na bazie
              takich skladnikow jak; tojad, żeń szeń,cynamon,dzwonkowiec, traganek,
              żabieniec, pochrzyn,dereń, poria, gotowana rehmannia , lukrecja itp dobierane w
              odniesieniu do ogolnego stanu zdrowia.
              Uwaga.Ich sila leży generalnie w sytuacji gdy sa stosowane razem i istnieje
              pewność co do diagnozy.Stosowanie tych skladnikow wybiorczo może nie być
              najlepszym pomysłem, no chyba że się akurat trafi...
              • iokepine Re: tarczyca/TCM 23.09.06, 21:32
                Link bardzo fajny:)

Natomiast mam nadzieję, ze nikt nie będzie sam na sobie eksperymentował z
                tojadem. Jest śmiertelnie trujący, i podobnie jak z jak konwalią czy naparstnicą
                bezpiecznie jest go stosować w zestandaryzowanych, przygotowanych przez
                fachowca lub dobrą firmę mieszankach.
                • didi_max Re: tarczyca/TCM 24.09.06, 18:00
                  EEee tam.Podbno należy właściwie spreparować co znacznie zmniejsza właściwości
                  toksyczne.Zdaje sie, ze chodzi o długie gotowanie:)

mniam mniem pyszny tojadzik, pyszny
                  • iokepine Re: tarczyca/TCM 24.09.06, 18:09
                    Ej, ty tak na poważnie? Próbowałeś sam go sobie przyrządzić??
                    • didi_max Re: tarczyca/TCM 24.09.06, 18:15
                      :) Codziennie dodaje do musli :)

A tak poważnie to czytalem gdzies o tym , po za tym, czy można go wogóle gdzieś
                      dostać w surowej postaci?
                      • didi_max Re: tarczyca/TCM 24.09.06, 18:19
                        miało być :jedynie czytałem o przyżądzaniu , nie , nie konsumowałem(przyp.
                        autor.)
          • ja_joanna Re: tarczyca/TCM 19.09.06, 15:20
            Sęk w tym, że niedoczynność ma różne podłoża. Co np. w sytuacji, gdy
            niedoczynność jest spowodowana chorobą autoimmunologiczną, która wyniszczyła
            część lub wszystkie komórki tarczycy. Nie widzę możliwości, żeby przez
            uzupełnienie qi i yang pozostałe komórki były w stanie wytworzyć hormony za całą
            tarczycę.

A to akurat mój przypadek, dlatego piszę o tym. Na ten moment jestem na
            hormonach do końca życia i nie wiem, czy cokolwiek byłoby w stanie to zmienić
            (choć być może odpowiednie ćwiczenia jogi + dieta mogą pobudzić te pozostałe
            komórki tarczycy do intensywniejszej pracy).
            • didi_max Re: tarczyca/TCM 19.09.06, 19:12
              Hashimoto, bo rozumiem, że o tę chorobę autoimmunologiczną chodzi może mieć
              różne stadia zaawansowania.Oczywistym jest, że jezeli dany organ jest już w
              postaci szczątkowej trudno jest mu zazwyczaj prawidłowo wypełniać swoje
              funkcje, tutaj tcm jak zresztą kazda inna terapia niwatpliwie przynieśc wieksze
              efekty zanim dojdzie do znacznego fizycznego uszkodzenia nażądu.

Swoja wiedze o hasi i tcm opieram w głównej mierze na linku który podałem na
              wstępie oraz paru innych artukulach, nie jest więc ona oszalamiajaca ta
              wiedza.W linku jest parę akapitów poswięconych właśnie hashi opisujacych
              terapie ziolowe, łączone czesto z tyroksyna , które podobno przyniosły dobre
              rezultaty.
              Ponadto wydaje mi sie , że tcm moze slużyć pomocą na każdym etapie choroby z
              tego wzgledu , ze wskazuje ona głębsze przyczyny dolegliwość. Moze byc wiec
              bardzo pomocna chocby w ramach medycyny komplementarnej, gdzie terapie zach
              opierajac sie w tym przypadku głównie na objawowym leczeniu choroby rdzennej
              pozostawiaja często nie usunietą przyczyne główną, co moze pozostawiać z kolei
              nie doleczone rozne inne dolegliwosci nie wiazane bezposrednio w tym przypadku
              z hashi.

A wynik leczenia wiadomo, zależny jest od wielu rzeczy.Czasem wystarczą
              hormony, czasem zioła.A innym razem to wszystko razem plus dieta ,joga w
              połączenia z bóg wie czym jeszcze moga nie przynieść zadowalajacego
              rezultatu.Ot proza zdrowia...
            • iokepine Re: tarczyca/TCM 23.09.06, 21:38
              Hmm, jeśli chodzi o zioła i immunologię, to układ pokarmowy jest związany z
              układem limfatycznym, dokrewnym i nerwowym - i funkcjonują razem jako wielka
              czwórca, coś w rodzaju bazy dla procesów metabolicznych, fizjologicznych itd.
              Zioła i dieta, plus ćwiczenia typu Qigong mają wpływ na to, czy twój organizm
              zaczyna się regenerować i uzupełnić ubytki, czy nie.

Oczywiście to zależy od stanu narządu - jeśli jest zniszczony np. w 90%, to
              tridno wierzyć, że uda sie go odbudować do stanu początkowego - a przecież np.
              żołądek to potrafi, wątroba też, choć w mniejszym zakresie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka