Dodaj do ulubionych

Pytanie do mieszkańców Wawra

15.09.14, 12:14
Witam,
Zastanawiam się nad przeprowadzką do Wawra. Który, Waszym zdaniem, rejon Wawra jest dobrym miejscem do zamieszkania pod względem dostępu do szkoły podstawowej, przedszkola, dojazdu do Centrum W-wy komunikacją jak i samochodem, bliskości sklepów spożywczych, niedużego ryzyka podtopienia wodami opadowymi/gruntowymi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
AD
Obserwuj wątek
    • fan.ortografii Re: Pytanie do mieszkańców Wawra 15.09.14, 12:30
      Komunikacyjnie najwygodniejsze są okolice stacji SKM. Sklepów spożywczych wzdłuż torów jest wystarczająco dużo, najwięcej wzdłuż ul. Patriotów w pasie Radość-Miedzeszyn (Tesco, K&M, M&L, Biedronka, Lidl). Uwzględniłbym dostęp do kanalizacji, w niektórych rejonach Wawra już jest (os. Wawer), w innych trzeba będzie czekać jeszcze wiele lat. Dojazd samochodem do centrum wymaga dużo cierpliwości, najlepszy znowu z os. Wawer, bo najbliżej. Z dalszych osiedli dochodzą jeszcze lokalne wawerskie korki, na przykład wokół ronda przy przejeździe w Międzylesiu lub na Wale Miedzeszyńskim między Bronowską a Kadetów. W rejonie linii kolejowej ryzyko podtopień nie występuje, im bliżej Wisły, tym większe. Na szkołach podstawowych i przedszkolach się nie znam, bo u mnie jeden w liceum poza Wawrem, a drugi zabiera się za studia. Im dalej od torów, tym dalej od jakiejkolwiek cywilizacji (i komunikacji). Gdybym miał dzisiaj jeszcze raz wybierać nowe lokum w dzielnicy Wawer, szukałbym pewnie w Aninie w pasie od torów kolejowych do Kajki.
      • oksytocyna3 Re: Pytanie do mieszkańców Wawra 15.09.14, 13:04
        na obszarze od Międzylesia do Falenicy
      • bab-ba Re: Pytanie do mieszkańców Wawra 15.09.14, 15:20
        Ooooj baaaardzo polemizowałabym ze stwierdzeniem, że im bliżej Wisły, tym ryzyko podtopień wieksze. Myślac w ten sposób można sie bardzo naciąć, bo są rejony położone względnie daleko od brzegu, ktorym powódź zagraża.

1. generalnie im dalej na południe Wawra, tym brzeg Wisły jest wyższy, a dodatkowo całkiem spora skarpa starego koryta Wisły (proszę sprawdzić) i w większości nawet lokalizacje graniczące z rezerwatem nadwiślańskim (a bliżej Wisły budować sie już nie da) są całkowicie bezpieczne nawet przy wodzie tysiącletniej (mapkę z wodą stu- i tysiącletnią w Warszawie można łatwo znaleźć w Internecie!). Co więcej, w razie ekstremalnie wysokiej wody, to najpierw przeleje się przez wał p.powodziowy chroniący północną część Wawra, niż zaleje najbardziej południowe rejony!
        Co innego domy wzdłuż wału p.powodziowego! Gołym okiem widać, że te budynki znajdą się poniżej poziomu wody, jeżeli ta sięgnęłaby choćby do połowy wysokości wałów (a kilka lat temu była sporo wyżej) i (trochę generalizując) im bliżej Trasy Siekierkowskiej, tym dalej w ląd wylewałaby ewentualna woda (jeszcze raz polecam rzut okiem na wspominaną mapkę).

2. z tego co wiem mieszkańcom Wawra nie zagrażają tylko powodzie, ale "zwykłe" podtopienia związane czy to ze źle zorganizowanym odprowadzaniem wód opadowych, czy wysokim poziomem wód gruntowych. Problem akurat mnie nie dotyczy, więc nie zgłębiałam go. Tyle, co obiło sie o uszy i tyle, że podczas wycieczek we wschodnie rejony dzielnicy (np. okolice CZD) wielokrotnie widywałam duuuże ilości wody stojącej w lasach, na łąkach i polach - czasami b. blisko zabudowań (również nowych) - dla mnie byłoby to mocno niekomfortowe! Wielokrotnie spotykałam się z tym tematem poruszanym w necie, wiec problem raczej istnieje i wydaje mi się, że na to też warto zwrocić uwagę!

Może to oczywiste, ale tak na wszelki wypadek: warto zwrócić uwagę gdzie dokładnie będą przebiegać planowane drogi, bo w planach sporo tego - w tym kilka mocnych konkretów! a już teraz widać jak domki do tej pory stojące w środku pola, nagle za płotem mają ruchliwą ulicę.

Jeżeli chodzi o kwestie typu sklepy/szkoły/przystanki autobusowe, to gdybym ponownie miała podejmować decyzję o wyborze lokalizacji, to nadal miałabym dylemat, bo moim zdaniem dzielnica charakteryzuje się tym, że zazwyczaj jeżeli już gdzieś jest "cywilizacja", to w wydaniu "azjatyckim" i z "azjatyckimi" zabudowaniami dookoła. Sklepy obwieszone brudnymi, obszarpanymi szmatami mającymi robic za reklamy, ogólny bałagan w architekturze, niestety czasami i staroświeccy mieszkańcy z dziada pradziada, potrafiący ogrzewać się w zimie oponami (a wystarczy jesten taki egzemplarz na spoooorą okolicę).
        Z drugiej strony, tam gdzie trochę więcej porządku w architekrurze, świeże zabudowania itp... to często nie ma jeszcze zadowalającej infrastruktury. Są jednak rejony które nie cierpią na żadną z powyższych bolączek.

Podsumowujac: da się tu znaleźć rewelacyjne miejsce do mieszkania, ale warto się trochę przy tym pogimnastykować, bo jest kilka pułapek!

Pozdrawiam
    • aninianin Re: Pytanie do mieszkańców Wawra 15.09.14, 14:25
      Zdecydowanie Anin i Miedzylesie, a w drugim rzucie tereny polozone wzdluz linii Otwockiej. Unikaj wiekszosci terenow od Wisly do torow, to zadupie, gdzie diabel mowi dobranoc.
    • adjd Re: Pytanie do mieszkańców Wawra 18.09.14, 09:30
      Bardzo wszystkim dziękuję za komentarze.

Pozdrawiam,
      A
    • adjd Pytanie o Kanał Wawerski 19.09.14, 16:24
      Jeszcze jedno pytanie: jak zachowuje się Kanał Wawerski podczas roztopów, ulew, itp? Chodzi mi o jego południową stronę w rejonie ulic: Wylotowa, Antenowa, Łyszkowicka, Hajnowska. Czy zdarzają się zalania/podtopienia posesji?

Dziękuję za odpowiedzi.
      • aninianin Re: Pytanie o Kanał Wawerski 19.09.14, 21:58
        Nie pamietam aby kanal ten w ostatnich latach sprawial wieksze problemy. Niedawno chyba go gruntownie czyszczono.
    • komisarz_ryba Re: Pytanie do mieszkańców Wawra 19.09.14, 20:41
      Najlepsze okolice w Wawrze to Anin, Sadul, Radość i ew. Marysin w okolicach Kościuszkowców. Zdecydowanie większym prestiżem cieszą się okolice po wschodniej stronie linii otwockiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka