Dodaj do ulubionych

Innowacyjnośc, badania i rozwój

05.10.06, 14:49
Firmy w UE wreszcie innowacyjne. A polskie?

Unijne przedsiębiorstwa wydały w ubiegłym roku rekordowe sumy na badania i
rozwój nowych technologii i wreszcie zaczęły ścigać się z firmami z USA -
wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej.

Polecam ciekawy artykuł:
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3663992.html
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: Innowacyjnośc, badania i rozwój 05.10.06, 15:16
      marzenia, fajna rzecz. to oczywiście o tym "ściganiu USA", a na starym
      kontynencie lubią pomarzyć.
      • tow.stalin nieuctwo europy 05.10.06, 15:24

jako miare innowacyjności przyjęto wydatki na badania i rozwój. problem jednak
        w tym, że wydatki na b&r mogą być wyrzucone w błoto, dlatego dla mnie miara
        wydatków na b&r to nie jest najważniejszy miernik innowacyjności. dużo
        ważniejszy jest moim zdaniem poziom i powszechność technicznego szkolnictwa
        wyższego i wykształcenia. to tutaj europa dostaje w dupe od stanów - nie
        dlatego, że ameryklanie są tacy mądrzy, tylko dlatego, że mają dobre uczelnie
        bo specjalistów sprowadzają z całego świata - od informatyków z indii i
        pakistanu po fizyków z rosji. to jest miarą innowacyjności - ludzie. a nasza
        kochana europa uczy socjologów, pedagogów itd. problem innowacyjności moim
        zdaniem tkwi najpierw w systemie edukacyjnym, a dopiero potem w kwestiach
        finansowych.
        • soso3 Re: nieuctwo europy 05.10.06, 16:59
          tow.stalin napisała:

>
          > jako miare innowacyjności przyjęto wydatki na badania i rozwój. problem
          jednak
          > w tym, że wydatki na b&r mogą być wyrzucone w błoto, dlatego dla mnie miara
          > wydatków na b&r to nie jest najważniejszy miernik innowacyjności. dużo
          > ważniejszy jest moim zdaniem poziom i powszechność technicznego szkolnictwa
          > wyższego i wykształcenia.

Ja znowu uważam, że najważniejszy nie jest poziom scholaryzacji technicznej,
          tylko przełożenie wyników badań na ich wdrożenie w gospodarce. Tu tkwi klucz do
          sukcesu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka