peterpaul 16.01.04, 13:10 On i jego znajomi chca upadku forum Cieszyn i unikaja kulturalnej dyskusji. Znaja tylko inwektywy. Prosby slezana, wilyma, albrechta, teschinera o kulture sa odrzucane. Teraz zalozyli prywatne forum, zeby oczerniac ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peterpaul Dlaczego blokuja dostep do prywatnego forum ? 16.01.04, 13:15 Maja chyba cos do ukrycia, chyba oczerniaja ludzi, ci co tam pisza. Napisalem, ze chce tam pisac i nie ma odpowiedzi : forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15232 Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: Dlaczego blokuja dostep do prywatnego forum ? 16.01.04, 13:40 peterpaul napisał: > Maja chyba cos do ukrycia, chyba oczerniaja ludzi, ci co tam pisza. > Napisalem, ze chce tam pisac i nie ma odpowiedzi : > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15232 peterpaul a skad ty "chyba" wiesz ze tam oczerniaja ludzi?! wlasnie takie zdanie jest oczernianiem! a to ze nie ma odpowiedzi?! no coz takie prawo prywatnego UKRYTEGO forum! nie ma sie co rzucac! T. Odpowiedz Link Zgłoś
skoczowiok Re: Dlaczego blokuja dostęp do prywatnego forum ? 16.01.04, 14:08 Popieram teschinera i slezana. Jak oni są chamscy, to my pokażmy im kulturę. Tak robią slezan i teschiner. A to, że boją się dyskusji, bo nie mają żadnych argumentów przeciwko autonomii Śląska, to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Tomek to prymitywny typ 16.01.04, 13:16 Nie wiem czy Tomek jest prymitywny. Nie znam go osobiście. Prymitywne wydają mi się jego poglądy. Nie wiem też czy prywatne forum służy oczernianiu ludzi. Administrator przyjął formułę forum ukrytego, co kiedyś doradzałem bebokkowi. Sytucja jest jasna - nawet jeżeli padają tam oszczerstwa to i tak brak reakcji nie może być traktowany jako przyznanie się do winy. Odpowiedz Link Zgłoś
peterpaul Re: Tomek to prymitywny typ 16.01.04, 13:18 Masz racje. Niech tam sobie pisza, ale niech tutaj dadza spokoj tym, ktorzy chca kulturalnej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
ustroniok1 Re: Tomek to prymitywny typ 16.01.04, 14:47 Mam nadzieję, ze jak polscy nacjonaliści w stylu Tomka czy Bebokka wyniosa sie z tego forum to wrócą na nie prawdziwi Cieszynioki i bedzie mozna kulturalnie podyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
zistebny jestem Slazakiem 16.01.04, 14:53 Dzien dobry. Czy ktos moze mi przyblizyc o co chodzi z cala ta autonomia? Pochodze z Istebny, ale jeszcze za dziecka przeprowadzilismy sie do Krakowa, a ja sam od kilkunastu lat mieszkam w Grecji. Tak na marginesie, w tej czescie Grecji gdzie jak u nas w Beskidzie mamy wyciagi narciarskie! Przegladam czasem Gazete Wyborcza i forum cieszynskie, bo caly czas czuje sie Slazakiem z Cieszynskiego. Nie wiem zbyt wiele o tej autonomii, ale moze ktos mi przyblizy na czym mialoby to polegac? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: Drogi zIstebny! 16.01.04, 15:25 cala awantura zaczela sie nie w chwili kiedy grupa osob powolala do zycia Ruch Autonomii Slaska. wtedy byla ona i tu na forum i w Warszawie traktowana jako nieszkodliwy folklor - ot jeszcze jedno ugrupowanie kanapowe. Sprawa przyjela zupelnie inny obrot gdy okazalo sie ze w wynikach tzw Spisu powszechnego najwieksza mniejszoscia okazala sie mniejszosc...slaska. taka wlasnie narodowosc zadeklarowal ponad 176 tys osob. Dodac do tego nalezy inforamcje ze liczba bylaby prawdopodobnie przynajmniej o kilka tysiecy wieksza, lecz tzw rachmistrze, czyli osoby dokonujace owego spisu odmawialy wpisanie takiej narodowosc. Mowie tu o OSOBISCIE mi znanym takim przypadku. no i wteyd jak sie domyslasz narodzil sie problem a wraz z nim i nasze kochane forumowe oszolomstwo. Nagle uaktywnili sie na niespotykana dotad skale fanatyczni obroncy zarowno polskosci jak i slaskosci slaska. Z tego co wiem Polska oficjalnie NIE uznaje istnienia takiej narodowosci. to na szybko tyle. po wiecej informacji zroc sie najlepiej do Slezana. Pozdr. T P.S. musze cie powiadomic, ze niestety swa otwarta deklaracja naraziles sie na niewybredne ataki niektorych uczestnikow tego forum. staraj sie jednak trzymac dystans i nie dac sie sprowokowac. pozdrowiajac zasniezona Grecje (dziwne zestawienie :)))))))))))))))) T. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: jestem Slazakiem 16.01.04, 17:09 W zasadzie sprawa jest zupełnie prosta i niegroźna, choć budzi tyle emocji. Większość dyskusji na tym forum nie miała zresztą wiele wpsólnego z samą ideą autonomii czy z Ruchem Autonomii Śląska - każdy z nas reprezentuje tu swoje prywatne poglądy. Nie ukrywam jednak, że jestem członkiem RAŚ i chyba mogę powiedziecć, że znam program stowarzyszenia. Strm się bracudział w programowych debatach, które w RAŚ mają miejsce i śledzić publiczne wypowiedzi liderów. Sprawa sprowadza się do nadania regionowi nie tylko uprawnień samorządowych (a więc wykonawczych) ale także ustawodawczych. Regionalny parlament określałby ustrój wenętrzny regionu, sposób funkcjonowania oświaty i wiele innych rzeczy, którymi niepowinny zajmowac się władze centralne. Z tym wiązaaby się także autonomia fiskalna zyli samodzielne zbieranie podatków w regionie rozliczanie się z centralą w oparciu o jasno określone kryteria. Słowem chodzi o rozwiązanie, które jest znane i sprawdzone w wielu państwach europejskich (akurat w Grecji nie). A krzyku zrobiło się tyle o to, że część z nas, zwolenników autonomii, uważa, ze obecne państwo polskie to kompromitacja, a autonomia regionalna jest jednym z elementów gruntownej reformy. Niektórzy nie mogą nam także wybaczyć, żenp. nie demonizujemy Niemców i uważamy ich za takich samych ludzi jak Polacy czy Ślązacy, którym jednak przyszło żyć w bardziej cywilizowanym państwie. Nacjonliści, zamist dołożyć starań, by RP poziomem cywilizcyjnym przynajmniej dorównała Niemcom, wolą piszczeć coś o zdradzie i o Hitlerze. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner A Erica!!!!!!!!! 16.01.04, 18:02 Slezanie zapomniales o Erice - naszej drogiej pracodawczyni, za ktorej to europejskie srebrniki saczyny jad w zdrowa, odwiecznie piastowska i prapolska spolecznosc forumowa :)))))))))))))) T. P.S. a na powaznie to taki post powinienes wklejac od czasu do czasu na forum by przypomniec roznym osobnikom o co chodzi tak na prawde (chociaz niektorzy sa nieprzemakalni) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: A Erica!!!!!!!!! 16.01.04, 19:12 No cóż, zobaczymy co to da. Możemy również robić "up" temu postowi, tak dla przypomnienia. Co do ukrytego forum, jak napisał Slezan, prawem administratora jest dobór dyskutantów. Widać, ktoś ma coś do ukrycia. OK, tak bywa. Sądziłem jednak, ze po napisaniu zgłoszenia ktoś odpowie, tak lub nie, lecz odpowie. Sądziłem że takie są minimalne standardy kultury. No nic, każdy może się mylić. Mamy tą przewagę, że to forum jest otwarte, każdy może tu gościć, pisać, mieć swoje zdanie. Każdy może przyjść i odejść. Nie jesteśmy oblężoną twierdzą, jak np. ostatnio Stany Zjednoczone. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: A Erica!!!!!!!!! 16.01.04, 19:36 W tym celu Albrechcie zalozylem watek lista! moze sie kto odezwie! juz w baaaardzo lykendowym nastroju T Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Łyk, łyk... i end? 16.01.04, 19:50 Ja dopiero beginig łykać to co dobre. Mnnniammm :-). Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: Łyk, łyk... i end? 16.01.04, 20:55 no end to jszcze nie ale jak to mowil nieodzalowany Pankracy (a moze Pan Kracy) "juz za chwileczke, juz za momencik piatek z Pan Kracym zacznie sie krecic..." milego lykendownia i szkoda wsumie ze na odleglosc! nieco zekrecony T Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Łyk, łyk... i end? 17.01.04, 08:41 Odległość to niecałe 35 km. Ostatecznie można umówić się np. na 30 kwietnia. Kiedyś o tym była juz mowa :-). Odpowiedz Link Zgłoś