tubylec.cieszyn 01.07.06, 10:13 Czeski Cieszyn: www.railpage.net/modules/news/article.php?storyid=460 Cieszyn: wiadomosci.ox.pl/?p=czytaj&nr=4368 Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halerz Re: Kolej w Polsce - 100 lat za murzynami 01.07.06, 10:52 Za Czechami w dziedzinie kolei zawsze bylismy do tylu... co do linii Cieszyn-Bielsko to za jakis czas ma wejsc prywatny operator, ale czy utrzyma sie dlugo czas pokaze... Odpowiedz Link Zgłoś
halerz Re: utrzyma się dopóki nie padnie ; ) 01.07.06, 15:29 Pasc to nie padnie, bo to nie jedyna dzialalnosc jaka prowadzi, ale czy dlugo bedzie chcial ciagnac polaczenia Bielsko-Cieszyn... Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: Kolej w Polsce - 100 lat za murzynami 03.07.06, 06:56 Przy szlakowej 30 km/h długo nie pociągnie :-( PS. Można więcej szczegółów o tym tajemniczym operatorze? Czyżby z B-B? Odpowiedz Link Zgłoś
teschen Re: Kolej w Polsce - 100 lat za murzynami 02.07.06, 08:40 Zamknąć to połączenie, komu to potrzebne, chyba tylko paru osobom tj. maszynista, dróżnik, konduktor. Dobrze że to prywatny, bo państwo nie musi umarzać długów A tak na marginesie, ile długu ma znowu PKP i kiedy zaczynają strajkować? Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Kolej w Polsce - 100 lat za murzynami 02.07.06, 09:48 no ale nawet prywatnynie da rady na takich torach Odpowiedz Link Zgłoś
kubek PLK znowu chce podnieść opłatę za dostęp 02.07.06, 09:53 to infrastruktury! Odpowiedz Link Zgłoś
kubek Czy z Cieszyna nie jest łatwiej pociągiem do Pragi 02.07.06, 09:56 niż do Krakowa,Katowic,Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 Re: Kolej w Polsce - 100 lat za murzynami 02.07.06, 10:53 chyba nikt nie ma pomysłu na kolej; jakaś powolna agonia pewnie trzeba będzie wszystko zmarnować i rozwalić, a kiedyś może zbudować od nowa Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 kolejowe zdjęcia 02.07.06, 13:54 cieszyn i okolice www.pkpp.ostbahn.net/Galeria-28_24 czemu ja nie miałem cyfrówki, jak jeszcze parowozy jeździły... ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 a tu intrygująca baza kolejowa... 02.07.06, 14:05 nie za bardzo wiadomo po co i dlaczego, ale ciekawe... www.kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=360&okno=galeria&od=0&do=14 można sobie pogrzebać Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: a tu intrygująca baza kolejowa... 03.07.06, 07:01 Prędkości szlakowe Cieszyn-Bielsko mocno nieaktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn i 300 lat za Japończykami... 03.07.06, 08:59 video.google.com/videoplay?docid=2926400396387878713&q=maglev No cóż, żyjemy w kraju, w którym czas zatrzymał się w epoce kamienia łupanego... Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Poprawianie samopoczucia przez autodestrukcję 03.07.06, 09:07 Polak sam siebie niszczy, typowe w naszym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: Poprawianie samopoczucia przez autodestrukcję 03.07.06, 14:39 Mógłbyś szerzej wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Re: Poprawianie samopoczucia przez autodestrukcję 03.07.06, 15:30 Co tu wyjaśniać. Jesteś w tym bardzo dobry, prawie jak Lepper Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Nie zawiodłeś mnie... 03.07.06, 15:34 właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem... Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: Poprawianie samopoczucia przez autodestrukcję 04.07.06, 07:51 Idąc tokiem Waszego Towarzyszu głęboko patriotycznego rozumowania, niniejszym składam samokrytykę i stwierdzam, iż nie będę więcej szkalował dobrego imienia naszej narodowej infrastruktury kolejowej i drogowej, gdyż od dzisiaj sianie fermentu i poprawianie samopoczucia przez autodestrukcję jest mi obce. Przyznaję, że byłem inspirowany przez wrogie polskim kolejom imperialistyczne elementy, a moje warcholskie wystąpienie należy stanowczo potępić na najbliższym posiedzeniu Waszego forumowego plenum. Z poważaniem prawie.jak.lepper@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Chodzi jedynie o zachowanie rozsądku 04.07.06, 08:53 Pisanie o murzynach, kamieniu łupanym i dobieranie tendencyjne zdjęć jest lepperiadą Odpowiedz Link Zgłoś
prawie.jak.lepper Re: Chodzi jedynie o zachowanie rozsądku 04.07.06, 09:05 I o to chodzi! Jak stwierdził poseł Kurski lud jest ciemny i wszystko kupi... Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Porównanie na poziomie Leppera 03.07.06, 15:33 Nie można porównywać przystanka kolejowego, odciętego po 1920 roku od głównych szlaków kolejowych z dworcem leżącyc na najważniejszej linii komunikacyjnej Czechy - Słowacja Rozmawiałem w Pradze z Polakiem, który tam mieszka. Narzekał na czeskie koleje, na ich zacofanie Polskie pociągi Intercity są na europejskim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
miroo2 Częściowo masz rację 03.07.06, 16:58 Polska nie jest 100 lat za murzynami. Polska jest na poziomie Mozambiku Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: Częściowo masz rację 03.07.06, 22:27 a czy w Mozambiku Brytyjczycy nie wybudowali przyzwoitych kolei? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: Porównanie na poziomie Leppera 04.07.06, 06:51 hanej napisał: > Rozmawiałem w Pradze z Polakiem, który tam mieszka. Narzekał na czeskie koleje,na ich zacofanie > Polskie pociągi Intercity są na europejskim poziomie Nowoczesna polska kolej: transport.asi.pwr.wroc.pl/0.1A/tournee.php?p=13328 i zacofana czeska: transport.asi.pwr.wroc.pl/0.1A/tournee.php?p=11302 :-D Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: Porównanie na poziomie Leppera 04.07.06, 07:00 Euro City Sobieski: transport.asi.pwr.wroc.pl/0.1A/tournee.php?p=13302 Nowoczesność aż kłuje w oczy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Lepperiady ciąg dalszy 04.07.06, 08:44 Stosując twoje metody Polska: www.komunikacja.krakow.pl/prasa/img/20050901.jpg Czechy: www.josefmuzik.cz/archiv/nadrazi3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: Lepperiady ciąg dalszy 04.07.06, 09:15 Porównujesz EN z Pendolino? W takim razie nie dziwię się już Twej frustracji... Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: Porównanie na poziomie Leppera 04.07.06, 08:52 najbardziej kłuje w nos, jak się wsiada na "Centralnej", zresztą w "Głównym" też cuchnie równo... Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Re: Porównanie na poziomie Leppera 04.07.06, 08:54 W Pradze, przepraszam Praha, na głównym pachnie fransukimi perfumami Odpowiedz Link Zgłoś
prawie.jak.lepper Re: Porównanie na poziomie Leppera 04.07.06, 09:07 Jeżeli Ty tak piszesz to musi to być prawdziwa prawda. ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
prawie.jak.lepper Prawie zapomniałem przywitać się 04.07.06, 09:51 Do pisania na grupie zachęciły mnie jakże obiektywne wypowiedzi Towarzysza Haneja, który jako jedyny własną piersią broni wizerunku naszej nowoczesnej kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
prawie.jak.lepper Re: spox 04.07.06, 10:24 Będziemy. Jak tylko Hanej wyjdzie z depresji. Coś zaniemógł okrutnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn CMK w odstawkę 04.07.06, 10:57 Pociągiem z Warszawy do Krakowa i Katowic z prędkością 250 km/h? Tak, ale dopiero po 2013 r. Jest już niemal pewne, że w Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko na lata 2007- -13 nie znajdą się środki na dostosowanie Centralnej Magistrali Kolejowej (CMK) do prędkości 250 km/h. W ostatniej wersji programu, datowanej na 21 czerwca, nie uwzględniono jej modernizacji. Trwają uzgodnienia między PKP PLK a Ministerstwem Rozwoju Regionalnego w sprawie pieniędzy, jakie spółka miałaby otrzymać w ramach programu Infrastruktury i Środowiska na inwestycje. Rząd Marka Belki obiecywał 10 mld EUR ze środków unijnych. Na początku kwietnia minister transportu wnioskował o przyznanie z Funduszu Spójności 5,4 mld EUR, ale później zmniejszył tę kwotę do 4,75 mld EUR. W projekcie programu Infrastruktura i Środowisko Ministerstwo Rozwoju Regionalnego zaproponowało jednak 4 mld EUR (a więc około 85 proc. kwoty wnioskowanej przez resort transportu), w tym 3,6 mld EUR na infrastrukturę, a 400 mln EUR na tabor. Dlaczego tak mało? Resort tłumaczy cięcie "aktualną absorpcją środków przez PKP PLK" oraz problemami ze współfinansowaniem projektów ze środków krajowych, jakie ma spółka. — Mamy nadzieję, że po uzgodnieniach środków na infrastrukturę będzie jednak nieco więcej niż 3,6 mld EUR — mówi Zbigniew Szafrański, wiceprezes PKP PLK. Modernizacja CMK i tak wypadnie z programu na lata 2007- -13, bo kwota, jaka miała być na nią przeznaczona (1,2-1,4 mld EUR na odcinek od Grodziska Mazowieckiego do granicy), odpowiada cięciom dokonanym przez ministerstwo. Nawet gdyby pieniędzy w ostatecznej wersji było trochę więcej, nie wystarczy na realizację tego projektu w całości. — Pieniądze unijne są przyznawane na projekt, który może przynieść konkretne efekty. Trudno ich oczekiwać, jeśli nie poprawi się stanu infrastruktury na całej trasie — mówi Zbigniew Szafrański. (źródło: Puls Biznesu, 3 lipca 2006) Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: CMK w odstawkę 04.07.06, 11:01 Czyli nici z modernizacji Zebrzydowice-Katowice :-( Odpowiedz Link Zgłoś
miroo2 Re: CMK w odstawkę 04.07.06, 16:23 Czesi są o niebo lepsi od Polaków w transporcie drogowym i kolejowym Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Wykazują ogromne straty, tak jak PKP 04.07.06, 20:50 www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/projevy_ministra_644.html Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Re: Wykazują ogromne straty, tak jak PKP 04.07.06, 20:59 www.kolej.most.org.pl/ckr/serv04.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Redukcje, groźba strajku, skąd to znamy ? 04.07.06, 21:01 www.rynek-kolejowy.pl/news04/0402/0402_013.htm Odpowiedz Link Zgłoś
prawie.jak.lepper Re: Redukcje, groźba strajku, skąd to znamy ? 05.07.06, 07:08 Informacja jest z lutego 2004. Jeżeli jeszcze nie zauważyłeś to jest rok 2006. Przyłączasz się do lepperiady? Odpowiedz Link Zgłoś
kugliczka Re: Redukcje, groźba strajku, skąd to znamy ? 05.07.06, 11:37 kolej koleją ale polski kolejarz na sto procent bije czeskiego na głowę i każdego innego:) siądzie taki jegomość koło ciebie i od razu trzeba się ewakuować w drugi koniec wagonu człowiek jeszcze nie zdąży nawet do pracy dojechać a on już wstawiony lewituje podpierając się kolegą równie trzeźwym jak on o aromatach , perfiumach, wyglądzie i czystości - to już nawet nie wspomnę bo szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
kubek Czy możesz streścić ten "maczek" z czeskiego? 04.07.06, 22:01 No tylko liczby, no bo wiesz ja czeskiego nie znam tak dobrze jak Ty. Ja słyszałem to w radio (Radio Bis), więc może to kaczka dziennikarska? Mówili także że Czesi przodują w przewozach kolejowych w Europie i dlatego wychodzą na swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
kubek No dobra doczytałem na polskich stronach. 04.07.06, 22:06 Ale i tak jest tam o nich pozytywnie. Faktycznie myliłem się z dochodami i to mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
prawie.jak.lepper Re: Wykazują ogromne straty, tak jak PKP 05.07.06, 07:05 Bardzo świeża informacja z 2003 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Tak na zakończenie dnia... 07.07.06, 16:15 co by podnieść niektórym ciśnienie: PKP nie zapłaciło za "papieski pociąg" Producent "papieskiego pociągu" – nowosądecka firma NEWAG – do tej pory nie otrzymał pieniędzy za wykonanie pojazdu. Jak donosi "Dziennik Polski", papieski pociąg został wydzierżawiony spółce PKP Przewozy Regionalne na trzy miesiące. Informację potwierdził prezes firmy Zbigniew Konieczek. Nie chciał jednak rozmawiać na temat tego, dlaczego do tej pory firmie nie zapłacono za usługę. Konieczek zastrzegł, że opłata za dzierżawę to tajemnica handlowa. Rzecznik prasowy PKP Przewozy Regionalne Łukasz Kurpiewski dodał, że w tej sprawie negocjacje wciąż trwają. Dziennik podaje, że umowa dzierżawy pociągu wygasa w sierpniu. Czy do tego czasu uda się wszystko uzgodnić? – Chcemy, by do tego doszło jak najszybciej – mówi rzecznik. "Pociąg papieski" kursuje na trasie Kraków – Łagiewniki – Wadowice od ponad miesiąca. – Nie wyobrażam sobie, by teraz mogło dojść do zawieszenia kursów – mówi Ryszard Rębilas z Małopolskiego Zakładu Przewozów Regionalnych. – Już teraz cieszy się on dużym zainteresowaniem, a od września, gdy zacznie się rok szkolny, zapewne przybędzie wycieczek – dodaje. 70.85.129.219/cgi-bin/sas.cgi?u=uhNz6Jd1;b=kolej;r=2;p=7b39.1;f=DOC;o=;v=VIEW Odpowiedz Link Zgłoś