Gość: 53% maturzystów uważa że ściąganie jest OK; rosnie nowe nam IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 11.05.04, 21:51 pokolenie oszustów i złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakisfacet co sie z wami dzieje ?? IP: *.chello.pl 11.05.04, 22:49 ej wy co drukujecie te artykuły z wyborczej dlaczego każecie nam czekac na te omówienia tak długo ?????? jutro też mamy mature - drugi dzień stresu. chcemy sie wyspać !! prosze o jak najszybsze zamieszczenie tych omówień bo wiem ze nie tylko ja na nie czkam ale i wielu moich znajomych oraz zapewne innych maturzystów. Z góry dziekuje !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 23:07 Co jak co ale nie zgadzam się z przedstawianymi tutaj tematami.Jestem z województwa warminsko-mazurskiego i u nas takowych tematów w ogóle nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 23:18 Po jaką cholere piszecie ,że omówienia będą wieczrem jak jest 23:20 a ich nie widać. Nie macie litości nad maturzystami ,którzy jutro zdają kolejny przedmiot i czekają na te omówienia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Englishman Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 82.146.228.* 11.05.04, 23:20 jestem ciekaw,gdzie matury skonczyly sie punktualnie o 14!to musial chyba napisac ktos,kto nigdy nie zdawal matury!samo wpuszczanie maturzystow i rozdawanie arkuszy zajmuje pol godziny!!!wszystko sie przedluza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nilf Matura powinna zostac zlikwidowana IP: *.nwrk.east.verizon.net 11.05.04, 23:42 Jaki jest cel edukacji? Celem edukacji jest zapewnienie mlodym ludziom podstawowych umiejetnosci do funkcjonowania w spoleczenstwie: komunikacji, formulowana opinii, krytycznego myslenia, rozumienia i analizy tekstow... Moim zdaniem matura nie jest miarodajnym srodkiem oceny tych umiejetnosci. Tematy prac maturalnych z jezyka polskiego sklaniaja do grafomanii, a zastraszajaca liczba maturzystow ma klopoty ze zrozumieniem prostych tekstow. Pisze to po doswiadczeniu 2 lat liceum w Polsce, we wczesnych latach 90tych, i 3 lat w Stanach. W Polsce zajecia z jezyka polskiego byly wypelnione tzw. 'klasyka', podroza przez wszystkie, dawno juz wymarle nurty literackie. Analiza tekstow wygladala mniej wiecej tak, ze nauczycielka dyktowala nam krotkie podsumowanie danego utworu, a my pisalismy to do zeszytu. Zero analizy krytycznej, zero prob wzbogacania slownictwa, zero pracy ze zrodlami. No i taki system sprawia, ze jak przecietny licealista slyszy kwestie "ostatni zajazd na Litwie", to mysli, ze to o jakas karczme chodzi... W Stanach (w przecietnym liceum), jak juz doszlusowalem do reszty Amerykanow, kazdego dnia uczylem sie 10 nowych slow, malo uzywanych w mowie potocznej. Moje slownictwo wzbogacilo sie blyskawicznie. Teksty byly czytane pod katem ich zrozumienia, a nie zapamietania. Czytalismy rozne lektury, nie tylko 'klasykow', i mielismy zreszta spory wybor w tym co czytamy i z czego piszemy wypracowania. Test (SAT), ktory jest kluczowy zeby sie dostac na studia, bierze pod uwage zrozumienie i analize tekstow oraz slownictwo, a nie czy uczen potrafi przeczytac wiersz i przelac na papier swoje wynurzenia. Minister edukacji powinien rok spedzic w amerykanskim liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.05.04, 07:12 Jaka ściema!!! Wczoraj pisałam w warmińsko-maz. i tmaty były zupełnie inne niż Wasze "wszystkie". Nie ma jak rzetelne dziennikarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 czemu bledy w samych tematach - wstyd! 12.05.04, 11:23 to wreszcie dowiem sie jak ma byc? bo dzisiaj czytam w swietkorzyskim: "Gorzki to chleb jest polskosc". Wczoraj natomiast bylo "Gorzki chleb jest polskosc". Roi sie od bledow i to na maturze z polskiego - czego ta mlodziez sie nauczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta 1969 Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.client.comcast.net 12.05.04, 14:33 Z lezka w oku czytalem tematy maturalne, z ktorych dzis przyszlo wybierac mlodym Polakom. Nie sadze by byly trudne. Nie sadze by byly latwe. Sa po prostu takie jakie byc powinny. Kazdy w nich moze znalesc cos dla siebie. Nie pamietam juz jaki temat ja obralem na maturze z jezyka polskiego? Czhyba cos o Wyspianskim i interpretacji slow "miales chamie zloty rog, zostal ci sie jeno sznur". Wypisz wymaluj, Wyspianski mowil to do Leppera...Ale wowczas jeszcze o tym nie wiedzialem. Matura sprzed 35 lat nie byla pewnie inna. Naszpikowana nerwami wygraniturowanych chlopakow, i czarno bialo uskrzydlonych dziewczat. Usiluje przypomniec sobie ow dzien, kiedy wcisnalem sie w swoj nowy garnitur, nie myslac wiele o tym co mnie czeka, sprawdzilem czy mam 3 dlugopisy przy sobie, wysluchalem jakichs hokus-pokus mamy, odprawianymi nad moja glowa i bylem w drodze do szkoly, ktora znajdowala sie 10 minut od domu. Dzien byl piekny. Sloneczny, cieply, majowy. Nie wiem czy bylem przygotowany na przezycia czy nie? Chyba nikt nie byl? Mlodosc jest piekna, a mija tak szybko. Zycze wszystkim PIEKNYM I MLODYM maturzystom w Polsce polamiania dlugopisow! Powodzenia i wspanialej przyszlosci! Nie poddawajcie sie zachciankom dnia dzisiejszego! Patrzcie w przyszlosc i badzicie tak piekni sercem i dusza, przez reszte swego zycia, jak jestescie dzisiaj, w historycznych dla was dniach majowych, w ktorych waza sie wasze losy i otwiera sie Wam droga do nowego zycia. Oby pieknego. Janusz Sztyber Rogers Park, IL., USA Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 dzieki za zyczenia, nawzajem 12.05.04, 14:57 a wiec bedziemy piekni i bez zachcianek, przed nami przyszlosc! tego tez i Panu zycze Jan Markotniak Koziebobki Wielkie, Rzeszowskie, Polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 19:42 Niestety macie błędne pytania z warmińsko-mazurskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx SZKOŁY WIECZOROWE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.04, 22:03 DLACZEGO NIE MA TEMATÓW Z MATUR ZE SZKOŁ WIECZOROWYCH ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 09:05 masakra zwlaszcza w warminsko mazurskim myslimy ze za rok beda lepsze tematy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki egzamin juz sie skonczyl a ja dalej nie znam odp.. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 13.05.04, 22:11 szukam i szukam i caly czas nie moge znalezc:(((klucza odpowiedzi do tekstu publicystycznego z wojewodztwa podlaskiego.Co za ironia:(((pomocy ja chce wiedziec czy zdalam:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.devs.futuro.pl 16.05.04, 20:57 ludzie jak mozecie karac opolskich maturzystów za wasz blędy i niedopatrzenia!!!!!!!!!to jest nie fair!ja sobie nie wyobrazam powtarzac tego egzaminu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi2004 Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 08:41 wydaje mi się że tematy z języka polskiego są prawie takie same jak w zeszłym roku na maturze. Po co te stresy? Przeciez one naprawdę nie są trudne!!! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 17:48 ale te tematy - coś nie tak - może pomylili lata... Odpowiedz Link Zgłoś