Dodaj do ulubionych

Pogotowie informacyjne

08.09.04, 15:10
Czy ktoś z was może mi powiedziec coś więcej an temat zatok? Chodzi mi o
zatoki anatomiczn. Bardzo prosze równiez o informacje na temat Uni polsko -
litweskiej w Horodle i narządów oddechowych u zwierząt. Błagam pomóżcie mi bo
mnie w szkole zabiją!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: Pogotowie informacyjne IP: 212.160.150.* 08.09.04, 18:11
      Zatoki przynosowe-jamy oboczne nosa, mające bezpośrednią łączność z jamą nosową i stanowiące wraz z nią funkcjonalną całość, ponieważ błona śluzowa jamy nosa przechodzi na zatoki i wyścieła je. wszystkie te zatoki są parzyste, a różnią się kształtem i wielkością, odgrywają rolę rezonatorów głosu.wyróżnia się :
      -zatoki szczękowe-największe, leżą po obu stronach nosa w szczęce
      -zatoki czołowe-umiejscowione w kości czołowej nad oczodołami, mają rozmiary różne dla różnych osób
      -zatoki sitowe(błędnik sitowy)-stanowią część kości sitowej leżącej przyśrodkowo i w głębi od oczodołu nad jamą nosową, dziela sie na komórki sitowe przednie,srodkowe i tylne
      -zatoki klinowe-znajduja sie w kosci klinowej, w czesci podstawy czaszki, tuz pod siodłem tureckim, na którym spoczywa przysadka mózgowa.

-
    • Gość: zzz Re: Pogotowie informacyjne IP: 212.160.150.* 08.09.04, 18:36
      narządy oddechowe u zwierząt:
      -bezkręgowce
      =pierwotniaki na drodze dyfuzji całą powierzchnią ciała
      =jamochłony-brak układu oddechowego, cala powierzchnia ciała
      =płazińce nie wykształciły układu, wirki, np. wypławek-całą powierzchnią ciała, przywry i tasiemce to pasożyty więc zyją bez dostępu tlenu atm.
      =obleńce-brak układu, oddych. całym ciałem tlenowo, a pasozyty jelitowe beztlenowo
      =pierścienice-wieloszczty-parapodia(wyrostek skrzelowy na grzbietowej ich części), skąposzczety i pijawki-cala powierzchnia
      =stawonogi(skorupiaki-skrzela lub cała powierzchnia, wije i owady-tchawki a larwy-skrzelotchawki, pajęczaki-płucotchawki
      =mieczaki(slimaki ladowe-płucodyszne-jaka płaszczowa, wodne-skrzelodyszne ktenidia to pierzaste skrzela),
      =szkarłupnie-układ ambulakralny
      STRUNOWCE
      Bezczaszkowce, np. lancetnik-kosz skrzelowy poprzebijany szczelinami skrzelowymi ok. 170-180 par)
      Bezżuchwowce, np. minóg-workowate skrzela z 7 parami skrzel
      Ryby-łukowate , blaszkowate skrzela, narząd powietrzny, powiechchnia ciała(u tych o zredukowanych łuskach-np. wegorz), pecherz plawny, jelita
      Płazy-beznogie-tylko jedno płuco, generalnie-parzyste, cienkościenne worki, u bezogonowych, np. zaba-powierzchnia lekko pofałdowana dzieki przegrodom pierwotnym, poza tym płazy oddychaja przez skóre i dno jamy gebowej-tzw. hiperwentylacja
      Gady-podzaił płuc na komory pęcherzykowe, gąbczaste płuca, rytmiczne ruchy klatki piersiowej i mięśni międzyżebrowych, u wezy-brak jednego płuca
      Ptaki-małe rurkowate płuca + worki powietrzne
      ssaki-płuca duze, pecherzykowate, rozbudowa sieci oskrzeli i oskrzelików
      • calluna Re: Pogotowie informacyjne 09.09.04, 18:43
        Dzięki ogromne ratujesz mi życie!
        Skad to wszystko wiesz?
        • Gość: zzz Re: Pogotowie informacyjne IP: 212.160.150.* 09.09.04, 23:06
          dostałam się na medycyne i skonczyłam klase biol-chem, poza tym 6 na maturze z bioli i generalnie lubie ten przedmiot. to ja pisałam ci takze o olimpiadach na innym poście.pozdrawiam
          • calluna Re: Pogotowie informacyjne 10.09.04, 17:44
            Jestem pełna podziwu, jeszcze raz batdzo Ci dziękuję i za jedną odpowiedz i za
            druga.
            Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka