Dodaj do ulubionych

system warszawski

09.07.15, 17:31
Kto sie orientuje jak to działa? Jak jest możliwe, że ktoś nie dostał sie do danej klasy a jednocześnie są w tej klasie wolne miejsca? Szkoły robią swoje machlojki?
Obserwuj wątek
    • Gość: siostra Re: system warszawski IP: *.centertel.pl 09.07.15, 17:55
      Wolne miejsca wynikają np z niedostarczenia oryginałów dokumentów przez niektórych uczniów, którzy się do szkoły zakwalifikowali. Czyli Jeśli ktoś z różnych powodów zrezygnuje ze szkoły (bo np. dostał się do szkoły prywatnej)
      Przyczyną może być też decyzja szkoły o utworzeniu dodatkowego oddziału, wcześnie nie planowanego
      • zofijkamyjka Re: system warszawski 09.07.15, 18:09
        ja wiem z czego moga wynikać wolne miejsca ale dlaczego na to wolne miejsce nie wchodzi automatycznie nastepny chetny, który sie nie dostał? Tego nie pojmuję.
        • Gość: siostra Re: system warszawski IP: *.centertel.pl 09.07.15, 18:32
          Ponieważ to system pierwotnie szereguje kandydatów po ilości punktów i przypisuje do szkół według wybranych list preferencji. A dopiero kiedy zwolnią się miejsca w szkole z powodu nie dostarczenia dokumentów szkoła może ogłosić ilość wolnych miejsc.
          Wtedy już pierwotni kandydaci są zepchnieci na swoje kolejne priorytety
          • zofijkamyjka Re: system warszawski 09.07.15, 21:01
            no ale był określony czas na dostarczenie dokumentów wiec 8 lipca powinno być juz okreslone kto się dostał a kto nie i czy są wolne miejsca. Teraz ma być rekrutacja dodatkowa? Przecież znają kandydatów którzy się nie dostali a chcieli się dostać. Powinni się skontaktować z osobą pierwszą na liście, której zabrakło punktów. Co to za durny system?
            • Gość: Eve Re: system warszawski IP: *.centertel.pl 10.07.15, 06:20
              Kontaktują sie z osobami, którzy złożyli w szkole podanie o ponowne rozpatrzenie w rekrutacji uzupełniającej
              • zofijkamyjka Re: system warszawski 10.07.15, 20:38
                i to jest beznadziejne moim zdaniem. Jeśli ktos składał podanie i sie nie dostał to najprawdopodobniej jest nadal zainteresowany...Wystarczyło by skontaktować się w tej sprawie, sa podane telefony do rodziców maile....Po co drugie podanie w takiej sytuacji?
                • Gość: Mulin Re: system warszawski IP: *.centertel.pl 13.07.15, 16:21
                  Żeby mieć PEWNOSC ze uczeń jest nadal zainteresowany
                  • zofijkamyjka Re: system warszawski 13.07.15, 19:31
                    ale PEWNOŚĆI 100% nigdy nie ma, zawsze można sie wycofać i ze stu podań :-)
                    Pytam po co ten cały system? po co szczegółowe dane rodziców: maile, telefony. Wystarczyłoby zadzwonić i zapytac czy jest pan/pani nadal zainteresowany.
                    To jest bubel nie żaden system. A teraz rekrutacja uzupełniajaca do kiedy trwa? zapewne do końca wakacji i tak do końca wakacji nie jestes pewien gdzie sie dostaniesz, byc może blokujesz tez gdzieś miejsce....
                    • learning-to-fly Re: system warszawski 13.07.15, 21:42
                      Zawsze możesz zrezygnować i pójść do szkoły, do której punktów wystarczyło i pewność jest, skoro system rekrutacji dodatkowej tak strasznie boli i spędza sen z powiek.

• zofijkamyjka Re: system warszawski 13.07.15, 22:23
                        ależ nie spędza. I niestety to tak nie działa że zaniosę tam gdzie mi starcza punktów. W rekrutacji uzupełniającej brak zasad.
                        Widzę że wszystkim sie wszystko podoba choćby mieli sto podań nosic po szkołach to co ja tam bedę narzekać ;-)
                      • Gość: Mika Re: system warszawski IP: *.p2p.business.static.vectranet.pl 04.08.15, 09:40
                        absolutnie nie masz pewności. Piszesz nieprawdę, ponieważ nie masz doświadczenia. Rekrutacja uzupełniająca polega głównie na przyjmowaniu odwołan z pierwszego wyboru w szkołach. Jak piszesz odwołania z drugiego wyboru to mają Cię w nosie. No chyba, że szkoła ma 30 miejsc wolnych. Także mimo wystarczającej ilości punktów nie dostaniesz się. Wiem co mówię, bo przez to przechodzę. A pojawiające się nagle wolne miejsca to nic innego jak zgłoszenie dziecka pod fałszywym adresem zamieszkania by pojawiło się dla niego miejsce. To praktyka na Podbipięty. I szkola która miała renomę kiedyś przyjmie takie dzieci bo musi, więc z roku na rok jej dobra passa zejdzie na dno.
    • Gość: dede Re: system warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.15, 20:39
      Patrząc na listy wolnych miejsc, możemy więc, wg ciebie założyć, że wszystkie szkoły robią machlojki
      • zofijkamyjka Re: system warszawski 09.07.15, 21:03
        Gość portalu: dede napisał(a):

> Patrząc na listy wolnych miejsc, możemy więc, wg ciebie założyć, że wszystkie s
        > zkoły robią machlojki

co innego jak sa wolne miejsca bo za mało było kandydatów a co innego jesli ktoś się nie dostał a jednocześnie są wolne miejsca....Skąd te wolne miejsca jeśli sa chętni? Co to za durny system?
        • michulanka Re: system warszawski 09.07.15, 21:13
          Ale szkoła nie wie kto jest jeszcze nadal chętny.Nieprzyjęci w jednym miejscu, potwierdzają chęć chodzenia tam gdzie zostali przyjęci - nie wszystkim zależy na pisaniu odwołania etc, a szkoły najwyraźniej nie mają zamiaru kontaktować się z kolejnymi z listy i pytać czy jednak chcą chodzić o ich szkoły.
          • zofijkamyjka Re: system warszawski 10.07.15, 20:43
            dokładnie! potwierdzają chęć, żeby na lodzie nie zostać, bo jest podany termin :-). Należało by z dużym prawdopodobieństwem założyć, że Ci co składali podanie i sie nie dostali to nadal chcieliby tam chodzić. Czemu mieliby rezygnować? Dla mnie to nielogiczne i pozostawia furtkę do przyjęć na wolne miejsca po tzw. znajomości
            • paniusiapobuleczki Re: system warszawski 10.07.15, 21:41
              Ale szkoły nie maja specjalnego interesu, żeby przyjmować po znajomosci. Ludzie chcąc sie przenieść po prostu zostawiają podania i szkoły oddzwaniają jeśli są miejsca. Uczniowie przenoszą sie nawet we wrześniu. Gdyby system automatycznie przerzucał do szkoły pierwszego czy drugiego wyboru, mogłoby to narobić dużo zamieszania, bo mogłoby sie okazać, ze zostali przeniesieni uczniowie, którzy jednak wcale nie chcą tam iść. Tak było z moim dzieckiem. Najpierw dostał sie do szkoły trzeciego wyboru, złożyłam podanie do drugiego wyboru, dostał sie, a w sierpniu telefon ze szkoły pierwszego wyboru czy nadal jestem zainteresowana. Nie byłamjuz ani ja ani dziecko.Ludzie, którzy przez rekrytację przechodzili nie twierdza wszem i wobec, ze panuje korupcja i znajomosci. Ale ty wyglądasz na nieprzekonaną.
              • zofijkamyjka Re: system warszawski 11.07.15, 09:42
                paniusiapobuleczki napisała:

> Ale ty wyglądasz na n
                > ieprzekonaną.

nie przekonałas mnie rzeczywiscie i nie sądze aby szkoły nie miały interesu w przyjmowaniu do obleganych klas po znajomości. Znam taki jeden przypadek. Nie rozumiem jednej podstawowej kwestii: dlaczego szkoły, które dysyponuja wszystkimi kontaktami z rodzicami w przypadku powstania miejsc wolnych nie mają obowiązku kontaktu z osobami które były zaiteresowane dana klasą/szkołą, tylko trzeba składać dodatkowe podanie...Jesli nie jesteś juz zainteresowany to powinien być kontakt do nastepnego na liście. Nie sądze aby nagle wszyscy przestali byc zainteresowani. Większość jednak będzie. Według mnie to poprostu źle działa
                • Gość: dede Re: system warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.15, 11:48
                  Masz rację. Szkoły mają "interes" Wolą przyjąć kogoś, kto ma 140 punktów, niż tego, który ich nazbierał np. 115. Nie wiem, (i chyba nie chcę wiedzieć), co innego sugerujesz.
                  • learning-to-fly Re: system warszawski 11.07.15, 11:54
                    Klasyczny ból siedzenia, bo za ciężko było regulamin przeczytać i podanie złożyć. A teraz się okazało, że jednak nikt za kandydatem latać i prosić nie będzie, tylko skontaktuje się z osobami, które taką chęć wyraziły...tzn. chciałam powiedzieć do wszystkich krewnych i znajomych królika, czy ktoś przypadkiem dziecka w odpowiednim wieku na stanie nie posiada ;)
                    • zofijkamyjka Re: system warszawski 11.07.15, 14:46
                      learning-to-fly napisała:

> Klasyczny ból siedzenia, bo za ciężko było regulamin przeczytać i podanie złożyć.

a kto Ci powiedział, że nie złożyłam? Tylko uważam to za g... a nie nowoczesny system. Po kiego trzeba składać drugie podanie? Może potem jeszcze trzecie, bo znowu sie cos pozmienia, ktoś porezygnuje?I znowu podania?
                  • zofijkamyjka Re: system warszawski 11.07.15, 14:42
                    Gość portalu: dede napisał(a):

> Masz rację. Szkoły mają "interes" Wolą przyjąć kogoś, kto ma 140 punktów, niż t
                    > ego, który ich nazbierał np. 115. Nie wiem, (i chyba nie chcę wiedzieć), co inn
                    > ego sugerujesz.

nie rozśmieszaj, nie słyszałeś o tzw. znajomościach bo ja słyszałam. Uważam, że pierwszeństwo powinien mieć ktoś kto zabiegał o miejsce.
    • mama303 Re: system warszawski 01.08.15, 15:47
      działa to chyba nie za dobrze - mamy sierpień a rekrutacja uzupełniająca trwa!
      • Gość: learning-to-fly Re: system warszawski IP: *.centertel.pl 02.08.15, 14:43
        A co ma system do tego, że ludzie nadal zmieniają szkoły?
        Technicznie zamknąć system np. na początku lipca to naprawdę nie byłby żaden problem, tylko jęki i stęki, że w szkołach pozostawały wolne miejsca a ktoś się nie dostał byłyby motywem przewodnim pewnie nie do sierpnia a kwietnia.
        • mama303 Re: system warszawski 03.08.15, 21:12
          ludzie zmieniają szkoły i w ciągu roku :-) chyba warto byłoby już wiedzieć gdzie sie kto dostał.....nie wspominajac juz o koniecznosci zakupu podręczników przez szkołę. Jak maja zamawiać , jak nie wiedzą dla ilu uczniów.
          Burdel i tyle.
          • Gość: learning-to-fly Re: system warszawski IP: *.centertel.pl 04.08.15, 10:22
            Większość wie, nikt nie każe czekać na naste przesuniecie listy w szkole takiej czy innej.
            Podręczniki szkoła zamawia na przewidziana ilość uczniów, jak 2-3 książki rok poleżą w bibliotece nic się nie stanie.
            Powtarzam, zamknięcie systemu nawet po pierwszej turze nie jest technicznie żadnym problemem, a i nauczyciele by pewnie nie płakali jakby mieli mniej uczniów w klasach.
            W tej chwili "nie wiedzą" już tylko uczniowie, którzy złozyli podania do szkół nierejonowych i się do nich nie dostali i pomimo ciągłych zmian nadal są pod kreską. Czekanie na ostatnią chwilę na szkołę,, do której punktów zabrakło nie jest obowiązkowe, rejony przyjmują zawsze.
            • mama303 Re: system warszawski 04.08.15, 19:47
              większośc wie ale niektórzy nie wiedzą. Oczywiscie, że nie jest żadnym obowiązkiem uczestniczyć w rekrutacji uzupełniającej i że zawsze czeka w razie czego miejsce w rejonówce ale moim zdaniem za długo to sie wszystko śmimaczy i należało by to juz zamknąć. Plik z wolnymi miejscami, który podobno powinien być aktualizowany co 30 minut w ogóle sie nie zmienia od tygodni. zebrali podania i złożyli do szafki!
            • Gość: Mika Re: system warszawski IP: *.dynamic.mm.pl 04.08.15, 20:05
              Rejony przyjmą zawsze, ale chodzi o to by do rejonu nie iść. Nasz rejon miał 41pkt by sie dostać podczas gdy Syn miał ich ponad 84......dziękuję więc za taki rejon. Rejon też przyjmie ale tam gdzie ma wolne miejsca a nie do klasy profilowanej. Skoro nie chciałeś rejonówki to teraz cierp.....taka jest wymowa systemu
    • Gość: Mika Re: system warszawski IP: *.p2p.business.static.vectranet.pl 04.08.15, 09:33
      Szanowni Państwo, a ja się zgodze z zofijkamyjka i z durnym systemem rekrutacji uzupełniającej. Na Podbipięty regularnie dochodzą nowe miejsca, których i tak już nie ma.....to są lipne adresy, nikt tego nie kontroluje i nie ma jak sprawdzić. Ludzie oszukują. Dodatkowo pojawiają się w gimnazjum na Ursynowie miejsca wolne i mimo, że napisałam odwołanie to czekają może ktoś inny złozy. Nie ogarniam skoro jestem zainteresowana to na co czekają? Myślę, że w Warszawie naroiło się sporo kombinatorów, którzy uczą dzieci już taka postawą jak sobie radzić w życiu......Taki mamy system, który uderza w uczciwych. I nie chcę by Ktoś mi tu wpierał, że jestem tępa, że nie rozumiem. System nie jest dopracowany i tyle w temacie.
      • mama303 Re: system warszawski 04.08.15, 19:55
        Gość portalu: Mika napisał(a):

> Szanowni Państwo, a ja się zgodze z zofijkamyjka i z durnym systemem rekrutacji
        > uzupełniającej. Na Podbipięty regularnie dochodzą nowe miejsca, których i tak
        > już nie ma.....to są lipne adresy, nikt tego nie kontroluje i nie ma jak sprawd
        > zić. Ludzie oszukują.

oczywiście, tez się zgadzam. System działa sprawnie do pierwszej rekrutacji a potem usypia i jest wolna amerykanka, można przyjąć kogo tam się chce.
      • minkapinka Re: system warszawski 05.08.15, 11:34
        na Podbipiety dostały się tylko dzieci z meldunkiem, z lipnym meldunkiem.
        • Gość: Mika Re: system warszawski IP: *.p2p.business.static.vectranet.pl 05.08.15, 11:50
          Nawet nie z meldunkiem tylko zgłoszeniem lipnego adresu, a Nikt tego nie sprawdza. Czyli jakby dziś przyszło 25 osób i zgłosiło że zamieszkanie jest w obrębie Podbipięty to tworzy się kolejna klasa dzieci kombinatorów. Może to jest jakiś pomysł:)
          • mama303 Re: system warszawski 16.08.15, 17:09
            to nie jest jedyna szkoła, gdzie nagminne jest pisanie lewych oświadczeń. Od najmłodszych lat uczy się dzieci kombinatorstwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka