michulanka 05.12.15, 21:32 Jak Wam się podoba ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata.1309 Re: Likwidacja gimnazjów 07.12.15, 10:47 podoba się bo liceum wtedy ma sens jako szkoła a nie kurs maturalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgda Re: Likwidacja gimnazjów IP: 217.153.134.* 07.12.15, 12:48 Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Likwidacja gimnazjów IP: 217.153.134.* 07.12.15, 12:52 Nie podoba mi się. Mam w planach posłanie dziecka do gimnazjum spotrowego o określonej dyscyplinie po to, aby właśnie jeszcze przed liceum mogło podjąc decyzję czy chce się związać ze sportem czy nie. W tej chwili płacę za treningi i miałam nadzieję, że za kilka lat mi to odpadnie. Co po reformie, jaka alternatywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabela Re: Likwidacja gimnazjów IP: 217.153.134.* 08.12.15, 09:58 A co klasami dwujęzycznymi w gimnazjach? W tym roku likwidują klasy zerowe w liceach dwujęzycznych. Obawiam się, że po zlikwidowaniu gimnazjów dla wielu dzieci z niezamożnych rodzin droga w tym kierunku zostanie zamknięta. No ale po co języki obce , prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Likwidacja gimnazjów 14.12.15, 20:45 Uczę w takiej klasie w gimnazjum i żal mi serce ściska. Szkoda ambitnych dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: Likwidacja gimnazjów 15.12.15, 09:31 Poprostu robia zamieszanie , tak jak wczesniej je wprowadzaja . Odpowiedz Link Zgłoś
r.emik Re: Likwidacja gimnazjów 12.01.16, 13:13 Podoba, bo klasy 4-6 w podstawówce to nie była nauka, tylko przygotowanie do egzaminu 6-klasisty, a 3 lata gimnazjum to nacisk na sprawdzian gimnazjalny. Dzieciaki nie mają podstaw, nie uczą się rzeczy istotnych, tylko pod punktem tego, co do tej pory było na egzaminach. Ostatnio pomagałem gimnazjalistce w lekcjach tłumacząc podstawy, co się z czego bierze, jakie są powiązania między wzorami dla rozwiązania zadań, a ona nie miała o tym pojęcia. Co więcej, licealistka zapytała mnie skąd to wiem... bo ona już tego nie pamięta. Tak niestety wygląda edukacja, że ja - nie będąc orłem matematycznym - ale mając opanowane podstawy 20 lat temu, radzę sobie z rozwiązywaniem zadań, a oni nie, bo to nie było przerabiane na lekcjach, albo było, ale kiedyś, więc już chyba można zapomnieć... Skupiają się na wypełnianiu ćwiczeń, a nie na nauce analitycznego myślenia. A gimnazja jeszcze ich rozpraszają, bo dzieciaki w trudnym okresie dojrzewania są upychane w nowych klasach, z nowymi ludźmi, którym oczywiście trzeba zaimponować. -------------- tłumaczenia Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
michulanka Re: Likwidacja gimnazjów 20.01.16, 21:54 Ale to chyba głównie wina programu nauczania, a nie gimnazjum samego w sobie... Odpowiedz Link Zgłoś