Dodaj do ulubionych

wybór lo - dylemat

07.04.17, 09:33
co lepiej wybrać - biol-chem w lepszej szkole, czy biol-chem-mat w słabszej ?
na studia potrzebne będą wszystkie 3 rozszerzenia, ale różnica w wynikach matur w tej lepszej szkole w porównaniu do słabszej to aż 20-30%, lepsza szkoła ma bardzo mocny biol-chem (ale bez potrzebnego rozszerzenia z matematyki), słabsza reprezentuje średni poziom biol-chem-mat (wyniki matur, opinie), mimo, że jest dość wysoko w rankingu (to szkoła z mocnymi przedmiotami humanistycznymi)
Obserwuj wątek
    • Gość: ale Re: wybór lo - dylemat IP: *.centertel.pl 07.04.17, 09:42
      Ja uważam, że zawsze lepiej wybrać szkołę wyżej w rankingu. Choćby ze względów środowiskowych.
    • jan.nowak.7 Re: wybór lo - dylemat 07.04.17, 10:25
      Poszukać trzeciej opcji? Np. nawet dobry mat-chem + kółko biologiczne wydaje się być lepszym rozwiązaniem. Matematyki w szkole jest dużo – jeśli jest dobrze prowadzona i cała klasa jest zainteresowana pracą, odpada połowa przygotowań do matury. Bez dobrej matematyki nie ma bardzo dobrej chemii...
      • basia-bma Re: wybór lo - dylemat 07.04.17, 10:35
        obie szkoły (w sumie jest ich kilka, ale chodzi mi o sam dylemat wyboru - 2 bdb prowadzone rozszerzenia czy 3 słabiej prowadzone) mają podobne miejsca w rankingu, tylko są inaczej sprofilowane - jedna to szkoła z mocnym biol-chemem, druga mocna z przedmiotów humanistycznych i języków (ale ma pełny profil biol-chem-mat choć nie najmocniejszy)
        nie ufałabym, że na kółku uda się zrobić rozszerzenie, na pewno profil biol-chem w lepszej szkole jest bardzo dobry, ale brakuje matematyki, którą ciężko będzie przerobić samemu
        • troll.nocny Re: wybór lo - dylemat 07.04.17, 13:18
          W mocnym biol-chem do nadrobienia będzie matematyka, w słabym biol-chem-mat do nadrobienia może być wszystko.
        • krecikola Re: wybór lo - dylemat 16.05.17, 21:59
          Basiu-bma a czy mogłabyś podzielić się informacją który jest taki mocny Biol chem bez matmy?
      • Gość: Gość Re: wybór lo - dylemat IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.17, 15:53
        A ma ktoś jakiś pomysł gdzie wysłać laureata konkursu z fizyki, który absolutnie nie chce iść do Staszica? Czy jest gdzieś jeszcze bardzo dobry mat-fiz?
        • Gość: Amo Re: wybór lo - dylemat IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.17, 19:51
          Może Władysław?
      • krecikola Re: wybór lo - dylemat 08.04.17, 18:49
        Myślę ze przede wszystkim spytać dziecko czy chce mieć aż tyle matematyki i to rozszerzonej po 7-8 H tygodniowo, wtedy te godziny na rozszerzenie są odbierane Z rozszerzenia biologii i chemii. Też mamy taki problem ale tu słucham dziecka.A na studia matma wystarczy podstawa. Poza tym w tych kilku najlepszych szkołach sa oba warianty klas wydaje mi się.
        • basia-bma Re: wybór lo - dylemat 09.04.17, 13:11
          córka chce 3 rozszerzenia, a ja zastanawiam się, czy namawiać ją też na same biol-chem w lepszych szkołach
          to prawda, ze zwykle są oba warianty klas, ale potrzebuję planu B i C, gdy zabraknie punktów do wymarzonego biol-chem-mat
          • krecikola Re: wybór lo - dylemat 09.04.17, 14:32
            To u nas jest akurat odwrotnie , ponieważ nie lubi córka matmy. A podstawę można samemu docwiczyc, wiele uczelni med wystarczy podstawa. nie wiadomo czy za 3 lata nie zostawia wszedxie tylko 2 przedm. na medycyne. A jak dziecko lubi matme i sobie dobrze radzi z trudniejszymi zadaniami to pewnie bym sugerowała mu potrójny profil. A wiecie może ile jest pkt za finaliste?
            • basia-bma Re: wybór lo - dylemat 09.04.17, 16:02
              nie wiem, ale jan.nowak.7 pewnie wie :)
              • jan.nowak.7 Re: wybór lo - dylemat 09.04.17, 21:34
                Wg rozporządzenia MEN z 15 III 2017 finalista konkursu kuratoryjnego dostaje żałośnie mało - 7 pkt; tyle samo należy się za dziesiątki pseudokonkursów.
            • Gość: Gość Re: wybór lo - dylemat IP: *.146.131.158.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.04.17, 19:42
              A czy to nie jest jasno ujete w rozporzadzeniu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka