Dodaj do ulubionych

statystyki chętnych do lo

15.05.17, 16:05
co myślicie o statystykach chętnych widocznych w systemie ?
może być nawet 18 zainteresowanych na 1 miejsce - tak zafałszowuje to wybór 8 lo, bo przecież realnie będzie ich mniej
ktoś może próbował to jakoś wyliczyć ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ale Re: statystyki chętnych do lo IP: *.centertel.pl 16.05.17, 07:45
      Tego się nie da wyliczyć dysponując danymi, które są dostępne. Nie wiemy ile osób, które wybrały daną szkołę umieściło ją na drugim, trzecim, czy dalszym miejscu swojej listy. Jakie to zresztą ma znaczenie, skoro nie mamy na to wpływu, i jeśli oczywiście dziecko jest zdeterminowane co do szkoły, którą wybrało. Jeśli waha się między kilkoma szkołami, to trzeba sugerować się zeszłorocznymi progami i estymować swoje punkty. Zmiana punktacji, tak jak pisałam gdzieś wcześniej, nie dotknie uczniów 5/6-wych, a dla 4/5-wych progi wzrosną nieznacznie. Zreszta można policzyć swoje punkty w oparciu o zeszłoroczne zasady i porównać z zeszłorocznymi progami. Dużych zmian raczej chyba nie będzie.
      • grocholica Re: statystyki chętnych do lo 17.05.17, 10:20
        Zmiana punktacji, tak jak pisałam gdzieś wcześniej, nie dotknie uczniów 5/6-wych, a dla 4/5-wych progi wzrosną nieznacznie.
        Co to zdanie oznacza w odniesieniu do uczniów 4\5 - że trudniej im będzie się dostać, bo będą mieli mniej punktów czy wręcz odwrotnie?
        • Gość: ale Re: statystyki chętnych do lo IP: *.centertel.pl 17.05.17, 12:50
          W mojej opinii będzie im trudniej. Progi będą wyższe niż w zeszłym roku (dla "takiego samego" ucznia punkty w tym roku za dany zestaw ocen są większe niż w ubiegłym), oczywiście nasz uczeń również będzie miał trochę więcej punktów niż by uzyskał w zeszłym roku, ale dystans wobec ucznia z czerwonym paskiem się zwiększa. można sobie zrobić symulację w excellu. Wydaje mi się również, oczywiście to moja niczym nie poparta opinia, że ewentualne trudności egzaminu gimnazjalnego z przyrody i matmy nie dotkną raczej tej grupy uczniów (czwórkowo-piątkowych). Uczniowie piatkowo-szóstkowi z założenia maja czerwony pasek, a jak wyliczyłam, obniżenie punktacji za szóstki jest niwelowane podniesieniem punktacji za czerwony pasek. Do tego należy pamiętać, że świadomość potrzeby kolekcjonowania punktów dodatkowych za konkursy pozakuratoryjne znacząco wzrosła. I wierzcie mi, bardzo chciałabym się mylić.
      • krecikola Re: statystyki chętnych do lo 25.05.17, 22:12
        Niestety statystyki chętnych wzridlyvpo zamknięciu terminu, rej pobił chyba rekord ponad 30 osób na miejsce w biol Chem mat, w wielu topowych liceach ponad 20.
        • Gość: ale Re: statystyki chętnych do lo IP: *.centertel.pl 26.05.17, 08:54
          Rej to szkoła "środka" dla większości dobrych uczniów. Pewnie znalazł się na dalszych miejscach na listach preferencji u wielu i stąd takie oblężenie.
        • Gość: Stały gość Re: statystyki chętnych do lo IP: *.146.135.164.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.05.17, 09:32
          314 do biol chem mat w Hoffmanowej na 1. wybór, to chyba rekord. Czy ktos wie dlaczego w starystykach nie widzimy ilosci laureatów do danej klasy? Przecież vulcan to wie. Laureaci zaznaczali ten fakt we wniosku.
          • kmir Re: statystyki chętnych do lo 27.05.17, 19:24
            W Hoffmanowej biol chem mat to dwie klasy (60 miejsc)
            • krecikola Re: statystyki chętnych do lo 27.05.17, 21:17
              W sekretariacie poinformowano mnie ze laureatów jest 30 chętnych do biol Chem matu
              • Gość: Stały gość Re: statystyki chętnych do lo IP: *.146.135.164.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.17, 17:24
                Mnie akurat interesuje jedna z klas w Czackim a tam twierdzą, że nie znają liczby laureatów, którzy złożyli do nich podania. Dlaczego system tego nam nie pokazuje?! Byłoby to przecież wskazówką dla nielaureatów czy czegoś nie zmienić w kolejności szkół a dla laureatów informacja czy na pewno się zmieszczą w wybranej klasie.
                • nuis Re: statystyki chętnych do lo 29.05.17, 17:55
                  W dokumentach, które zawoziły dzieci do szkoły 1 wyboru, nie ma informacji o tym, że uczeń jest laureatem.
                  • Gość: Stały gość Re: statystyki chętnych do lo IP: *.146.135.164.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.17, 18:32
                    Nie pokazywała się na wydruku, ale była wpisywana we wniosku elektronicznym, a więc jest w systemie, tak jak inne dane.
                  • jan.nowak.7 Re: statystyki chętnych do lo 29.05.17, 18:32
                    Owszem we wniosku jest informacja, tyle że nie zweryfikowana (pozycja informacje dodatkowe): Laureat lub finalista ogólnopolskiej olimpiady przedmiotowej Laureat konkursu przedmiotowego o zasięgu wojewódzkim lub ponadwojewódzkim

Szkoły dodatkowo to jeszcze wynotowują podczas przyjmowania wniosków. Tak więc liczba laureatów jest znana.
                    • Gość: Stały gość Re: statystyki chętnych do lo IP: *.146.135.164.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.17, 20:49
                      Właśnie, a Czacki udaje, że jej nie zna. Inna rzecz, że od dziecka nie chcieli informacji o posiadanym tytule podczas skladania wniosku, mimo, że proponowal.
                      • Gość: Mama Re: statystyki chętnych do lo IP: *.146.150.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.17, 20:55
                        Wiem, że nie chcieli, co wydało mi się dziwne, bo np. Batory chciał i prosił. Córka w Batorym zaniosła kopie zaświadczeń, poszła z kolegą do Czackiego i ku zdziwieniu obojga pani z sekretariatu przegoniła kolegę z kopią zaświadczenia (Po co nam to?!). Nie rozumiem tego.
                        • mfk2 Re: statystyki chętnych do lo 31.05.17, 08:25
                          W przypadku topowych szkół przyjęłabym, że w każdej klasie kandydatów z pierwszej preferencji, posiadających tytuł laureata jest nie mniej niż dwudziestu dziewięciu. I byłoby to pewnie założenie mocno niedoszacowane ;)
                          • Gość: ale Re: statystyki chętnych do lo IP: *.centertel.pl 05.06.17, 09:23
                            Znalazłam dziś w czeluściach YouTube:
                            youtu.be/Xk-CaZlQS3c

Dziennik telewizyjny z 1989, jeden z tematów to egzaminy do liceum. Pokazano Batorego, gdzie o 210 miejsc ubiegało się 320 kandydatów. I to była oblegana szkoła! Ciekawy jest też komentarz lektora: tylko 1/4 uczniów kończących podstawówkę znajdzie miejsce w liceum i tyle samo miejsc przygotowano w technikach. To oczywiście w skali kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka