Dodaj do ulubionych

Ach... ta MATEMATYKA...(logika)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:54
Mam matematyczny problem, mianowicie:

(to jest zadanie z mojej pracy klasowej z maty)
1.Zamień podane zdania na negacje i określ ich wartość logiczną:
a)Kraków jest stolicą Polski.
b)Toruń leży nad Wisłą.

Moim zdaniem druga część polecenia, czyli "określ ich wartość logiczną"
odnosi się do zdań a i b, a nie do już powstałych negacji!!! Ja sam oceniłem
wartość pierwotnych zdań i nie otrzymałem żadnych punktów. Wiem, że za
pierwszym razem wydaje się, że chodzi właśnie o ocenę już przekształconego
zdania, ale jak by się głębiej zastanowić, o co Was bardzo proszę, to można
dojść do wniosku, że zadanie jest źle sformuowane i wyraz "ich" odnosi się do
słowa "zdania", a nie do wyrazu "negacje"!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Malenstwo Re: Ach... ta MATEMATYKA...(logika) IP: *.udn.pl 13.10.04, 17:03
      Masz racje, ja jak miałam tak na sprawdzianie to miałam określić właśnie
      wartośc logiczną tych zdań i dopiero stworzyc zaprzeczenie.
      • Gość: Karol Re: Ach... ta MATEMATYKA...(logika) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 21:57
        Dzięki...mi się też wydaje, że mam racje, ale to nie wystarczy, muszę to jakoś
        udowodnić i wtedy dopiero działać. Poza tym moja nauczycielka narazie
        powiedziała mi, że większość klasy zrozumiała zadania dobrze, nie tak jak ja...
        a to nie jest dla mnie dobre wytłumaczenie!!!
    • Gość: asia Re: Ach... ta MATEMATYKA...(logika) IP: *.cs.vu.nl 18.10.04, 19:18
      Moim zdaniem gadacie bzdury i przyczepiacie sie do nauczycielki zupelnie
      nieslusznie!!!! Ja natychmiast zrozumialam to co Pani chciala... Proponowalabym
      wziac sie za nauke....
    • Gość: ja Re: Ach... ta MATEMATYKA...(logika) IP: *.krak.tke.pl 18.10.04, 22:32
      nauczyciel wykorzystał pewnien skrót myślowy, pewien schemat.
      i teraz pytanie: czy mamy być uczeni w szkołach myślenia czy schematów??
    • Gość: belfer Re: Ach... ta MATEMATYKA...(logika) IP: *.pkobp.pl 19.10.04, 13:15
      Takie sa skutki używania narzędzi logiki formalnej do zdań w metajęzyku. Jezyk
      potoczny nie jest dostatecznie sformalizowany, aby można było rozstrzygnąć ten
      spór. Poprawne są obie interpretacje, jak również sąd, że chodzi o wszystkie
      cztery zdania. Nauczycielka (nauczyciel) powinien precyzyjniej zbudować model,
      a w tej sytuacji powinien uznać Twoją interpretację. Nie znam reguły
      gramatycznej języka polskiego, która rozstrzygnęłaby spór na korzyść
      nauczycielki.
      Zadanie należało sformułować np. tak:
      Zamień podane zdania na ich zaprzeczenia. Podaj wartość logiczną otrzymanych
      zdań.
    • Gość: Joanna Re: Ach... ta MATEMATYKA...(logika) IP: *.kolbudy.leased.ids.pl 21.10.04, 13:46
      Jestem nauczycielem tej nieszczęsnej matematyki, ale zgodzę się z przedmówcą
      interpretacja Twoja była błędna jeżeli chodzi o oczekiwania nauczyciela i tu
      się zaczynają schody , ponieważ ja wiem o co chodziło autorowi polecenia, ale
      gdybym była na Twoim miejscu,to niekoniecznie zrozumiałabym poprawnie. Rada dla
      n-la: precyzyjniejsze polecenia, rada dla Ciebie: idź na kurs jasnowidzenia.
    • Gość: MATEMATYK Re: Ach... ta MATEMATYKA...(logika) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 19:14
      NIE ROZUMIEM JEDNEJ RZECZY:
      JAK MOŻNA ZAMIENIC JAKIŚ ZDANIE NA NEGACJE ? A PO ZA TYM WSZYSTKO SIĘ ZGADZA
      CHODZI O WARTOŚĆ LOGICZNĄ ZDAŃ ZAPRZECZONYCH (TYCH ZDAŃ !!!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka