Dodaj do ulubionych

technikum czy liceum

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 10:50
Co mam wybrać chcąc iść na architekture? Jedne osoby radzą mi technikum
budowlane inne liceum? Dajcie jakąś rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemek Re: technikum czy liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 11:18
      Aha.. i z góry dziękuje:)
    • Gość: Ewa Re: technikum czy liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 13:27
      Tylko LO
      • Gość: mapryl Re: technikum czy liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:46
        wiadomo...technikum...sam wybieram sie na architekture a moi koledzy ktorzy konczyli lo i dostatli sie na architekture dopiero tam dowiedzieli sie co to rapitograf...czyli ogolnie zalamka...nie wystarczy fajnie rysowac...wiedza nabyta w technikum sprawi ze na starcie bedziesz do przodu a po lo bedziesz musiala napierdzielac i nadrabiac wszystkie braki ;) nu tak wiec tylko technikum ;D
        • Gość: mapryl Re: technikum czy liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:47
          kurde tam mialo byc musial a nie musiala ;D
    • Gość: Asik Re: technikum czy liceum IP: *.ols.vectranet.pl 25.01.06, 09:17
      A mnie się wydaję, że wszystko zależy od poziomu technikum lub liceum. Jeśli to
      technikum budowlane ma dobrą renomę (popytaj uczniów) to zdecydowanie polecam
      technikum. Tyle że będziesz uczył się rok dłużej...
      • lowcadup Re: technikum czy liceum 01.02.06, 23:23
        czyli o rok przedłuży sobie młodość! czy to źle? ja myślę, że to nawet i lepiej bo czasy mamy nieciekawe, więc nic tylko się uczyć;)
      • Gość: bea Re: technikum czy liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 08:47
        Moja kuzunka po architekturze ukończonej ze świetnymi ocenami (stypendium za wyniki w nauce)przez dwa lata nie mogła znaleźć pracy i zrobić stażu. Niestety nie miała znajomości...........
    • Gość: jmz Re: technikum czy liceum IP: 83.143.162.* 02.02.06, 00:50
      Jeśli myslisz o studiowaniu architektury na studiach dziennych idź do LO, i to
      nienajgorszego, do klasy o profilu matematycznym (wydziały architektury są przy
      politechnikach) oraz zapisz się na kurs rysunku, zajęcia plastyczne,
      fotograficzne etc.
    • Gość: Vicki Re: technikum czy liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:44
      Sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: czy chcesz zostać podrzędnym
      architektem (niestety tak zazwyczaj kończy absolwent technikum, choć podkreślam
      że nie zawsze) , czy chcesz piąć się wyżej (studia).
      Z drugiej strony też czy masz chęć i możliwości na długoletnią naukę, bo twoja
      sytuacja życiowa w perspektywie jest ustabilizowana tj. rodzice będą Cię
      utrzymywać lub jesteś gotowy na dorywcze prace do czasu kiedy usyskasz pełne
      wykształcenie.
    • Gość: tkok tylko LO IP: *.w86-194.abo.wanadoo.fr 13.02.06, 20:55
      Tylko LO.
      Sam kończyłem technikum (elektroniczne). Faktycznie na pierwszy semestrze studiów osoby z tech. mają trochę (nie tak bardzo) łatwiej, ale bardzo szybko się to wyrównuje.
      LO kształci bardziej ogólnie, a technika nawet gdy najbadziej się starają cały czas uczą starych rzeczy, zakres materiałów na przedmiotach często się powiela.
      Najważniejsze to umieś się uczyć - reszta przyjdzie sama, a do tego moim zdaniem lepiej przygotuje cię LO.
    • kruk.magda Re: technikum czy liceum 18.02.06, 18:08
      Przemek moim zdaniem powinieneś poradzić się pedagoga szkolnego a może w szkole
      jest doradca zawodowy to wtedy jego. Możesz pójść do poradni psychologiczno-
      pedagogicznej która jest przypisana twojej szkole trzeba aby na spotkanie
      zgłosili cię rodzice takie wymogi.W poradni zrobią Ci różne testy zapoznają z
      ofertą szkół i może bardziej naprowadzą ,nie wybiorą za Ciebie szkoły bo nie o
      to chodzi ale doradzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka