Dodaj do ulubionych

Olimpiada WOS - etap wojewódzki

IP: 213.17.236.* 20.01.03, 17:23
Mam prośbę, zwłaszcza do "zorientowanych" nauczycieli, odwiedzających to
forum - czy moglibyście mi poradzić, na co zwrócić uwagę, co przede wszystkim
powtórzyć pred etapem wojewódzkim (już 1 lutego) olimpiady wiedzy o Polsce i
świecie współczesnym. Jeśli ktoś z Państwa wie, jak wygląda taki etap,
którego bloku dotyczy test, a może mógłby udzielić innych rad - będę
wdzięczna. Tak się składa, że nauczyciel, który "pomaga mi w przygotowaniu"
tak naprawdę to olał - boję się, bo nic nie wiem o tej olimpiadzie, startuję
pierwszy raz. Jeżeli ktoś z Was startuję w tej olimpiadzie - napiszcie jak
przebiegają Wasze przygotowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 15:05
      Mam identyczną sytuację jak Twoja. Jestem w 1 klasie LO w Warszawie.
      Czytam Wojtaszczyka, Micunia, różne kompendia wiedzy o UE (w litego mam drugą
      olimpiadę właśnie o Unii). Denerwuję się strasznie. Jeśli jesteś z Warszawy to
      napisz maila to się spotkamy w czwartek i przygotujemy wspólnie. Co o tym
      sądzisz ?
      mój e-mail k.asia@wp.pl
      • Gość: ell Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: 213.17.236.* 26.01.03, 15:45
        niestey, nie jestem z wawy,
        u mnie nic się nie zmieniło - nadal niewiele wiem,
        ale może jakoś to będzie,
        trzymam kciuki za ciebie i siebie,
        pozdrawiam,
        ell
      • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.01.03, 16:22
        Ja jestem z wawy (I LO) i tez sie pilnie ucze. Polecam wstęp do politologii
        Wojtaszczyka (ponad 1000 stron ale warto) i jego książkę do szkoły średniej.
        Mam nadzieje że przejde dalej....
    • Gość: ell Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: 213.17.236.* 26.01.03, 15:47
      a może wiesz, z czego jest test (z którego bloku), a z czego ustny?
      • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.03, 08:58
        ustny jest tylko z bloku stałego i dostajesz tzw.pytanie problemowe.
        pisemny jest przede wszystkim z bloku stałego,ale również będą pytania z UE.
        Ile godzin dziennie się uczycie ? I od jakiego czasu ? Jakie mieliście wniki na
        eliminacjach szkolnych (bo ja raczej mierne :-( )
        Pozdrawiam serdecznie
        ASIA
        • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.01.03, 10:02
          Ja uzyskałem 35/40 i był to 2 wynik w szkole.1 to maks!!!!!!!!! A ucze sie tak
          z 6 h/dziennie (narazie) bo materiału jakby nie ubywa....
          • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.03, 16:01
            W której klasie LO jesteś ? A ta osoba, która uzyskała 100% na teście ? Jak Cię
            przygotowuję Twój nauczyciel WOS-u. Ja np. w ogóle nie mam w szkole WOS-u, a
            historyk dal mi "Europę" Normana Daviesa, której jeszcze nie przeczytałam. Ja
            uczę się ok. 30 minut dziennie więc nie będę dla Ciebie stanowić większej
            konkurencji :-) Pozdrawiam
            • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.01.03, 17:07
              Jestem w I LO nowego liceum w niepublicznym liceum. Wosu mam 2 godz. w tygodniu
              a w całym 3 letnim cyklu 8-10 godzin zależnie od moich chęci(liceum jest
              bezprofilowe).Pozdrawiam nara.

P.S: Ta osoba która miała 100% poleciała na Dominikane.
              • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.03, 18:25
                Nie będzie jej 1 lutego ?
                Ile osób z Twojej szkoły startowało w etapie szkolnym ?
                Twój nauczyciel jak Cię przygotowywał do olimpiady ? Skorzystałeś z 10 wolnych
                dni przed olimpiadą ? Ja będę 1 lutego. Jak chcesz to podejdź do mnie i zagadaj-
                mam parkę i długie blond włosy. Pozdrawiam i życzę powodzenia na etapie
                wojewódzkim !
                • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.01.03, 19:21
                  Nie tej osoby nie będzie. Nauczyciel zdobył dlamnie część wymaganej literatury
                  i udzielił kilku rad.W mojej szkolew 2 i 3 klasie jesteś do tej olimpiady w
                  pełni przygotowana(ja jestem dopiero w I).Nie wiesz może jaką forme ma test
                  pisemny (otwartą czy zamknietą)??? MOże powiesz do jakiej szkoły chodzisz?
                  • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 09:28
                    XV LO Żmichowska klasa 1
                    Wydaje mi się, że to będzie test zamknięty (skoro w ciągu tak krótkiego czasu
                    muszą sprawdzić tyle prac, aby wiedzieli kto przejdzie do ustnego). Od ilu
                    miesięcy się przygotowujesz ? Uczyłeś się sporo do etapu szkolnego ? Co
                    chciałbyś studiować w przyszłości ?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.01.03, 09:53
                      Ja uczęszczam do NLO nr. 47 na Kabatach.
                      Do etapu szkolnego nie uczyłem sie wogóle !!! Zamierzam studiować coś na sgh
                      (pewnie stosunki miedzynarodowe lub bankowość) i równoczesnie coś na UW
                      (najchetniej socjologie lub politologie.)
                      Pozdro Krzysiek
    • Gość: ell Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: 213.17.236.* 27.01.03, 21:50
      ja tez ucze sie ok. 1/2 godz., ale mam i z tym problmey; słuchajcie chciałam
      Was jeszcze zapytać, cy to jest tak, że najpierw się pisze test, a potem on
      jest sprawdzany i do ustngo przechodzą ludzie z najlepszymi wynikami, czy też w
      ustnym biorą udział wszyscy. zastanawiam się jecze, jakie mogą być te tzw.
      pytania problemowe na ustnym - o co chodzi, czy może to są te podane
      zagadnienia i trzeba o tym nawijać - a w ogóle to ile pytań losuje się ustnych -
      napiszcie jesze cokolwiek wiecie o tej olimpiadzie, bo ja nie wiem nic
      • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.01.03, 23:16
        Najpierw jest pisemny, 25 % przechodzi do ustnego. Ci którzy przeszli losują 2
        pytania "problemowe" i mają 10 min. na przyg. odp. Cała impreza trwa od 10 do
        18.
      • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.01.03, 19:41
        Ja mam jeszcze 1 pytanko.Wiecie jak należy sie na sobote ubrać ???? Garniak czy
        raczej luźno??????????????????????????????????????????????????????
        • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 19:53
          Sama się zastanawiam.
          Nie luźno ani nie galowo coś eleganckiego. Chyba ;-)
    • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.01.03, 14:11
      Jeszcze 1 mam nadzieje ,że już ostatnie pytanko.Z powodu tego całego
      zamieszania zapodziała mi sie gdzieś kartka z adresem. Czy któraś z koleżanek
      mogłaby mi go podać??????

P.S: Chodzi o etap w wawie.

Pozdro Krzysiek
      • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 15:30
        Wyeliminuję konkurencję i Ci nie powiem ;-)
        ul. Księcia Janusza 45/47 czyli Zespół Szkół nr.24
        Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że porozmawiamy przed lub po olimpiadzie.
        Życzę powodzenia, wielu punktów i mało stresu na ustnym
        ASIA
        • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.01.03, 18:02
          Wielkie dzięki o ile bedzie jakiś ustny......
          Ale napewno w sobote sie zobaczymy.

Pozdro Krzysiek
    • Gość: ell TRZYMAM KCIUKI ZA NAS IP: 213.17.236.* 30.01.03, 17:52
      powodzenia!
      • Gość: doik Re: TRZYMAM KCIUKI ZA NAS IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.01.03, 16:36
        Ja właśnie sobie uświadomiłem że nic nie umiem ale co tam. To przecież dopiero
        I klasa i zawsze moge wygrać w II lub III:).A tak na powaznie to trzymajcie sie
        wszyscy którzy jutro w całej Polsce piszecie tą olimpiadę.Trzymam kciuki
        (szczególnie mocno za warszawiaków).
        Pozdro Krzysiek

P.S: Ja really nic nie umiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 15:59
      I już po wszystkim.Nestety nie udało sie.Trudno sie mówi. Najgorsze jest to ,że
      zabrakło 2 punkcików. W następnym roku wam pokaże!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • Gość: k.asia Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.03, 16:28
        A mi zabrakło czterech... Bu... W następnym roku wam pokażę !
        BTW szkoda, że się nie spotkaliśmy...
        Pozdrawiam
        • Gość: ell Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: 213.17.236.* 01.02.03, 18:14
          mnie aż 5, ale nie załamuję się - jessteście szczęściarze - mozecie spróbować
          za rok, a ja w tym roku mam maturkę;
          trzymajcie się - ja idę imprezować - nie muszę dłużej się stresować tą
          olimpiadką
      • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 18:23
        No szkoda ale był taki tłok że nawet nie można by było spokojnie pogadać. Ja
        miałem 31 ptk. i jestem na siebie bardzo zły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: ell Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: 213.17.236.* 02.02.03, 12:53
          moje 30 pkt to niewiele - ale w sumie to i tak (gdybym więcej siedziała nad
          ksiażkami) nie osiągnęłbym lepszych wyników,
          nie wiedziałam, że tak to będzie wyglądało - czytałabym uważniej wszystkie
          gazety;
          nie podobały mi się pytania o NATO - stwierdziłam, że nie będę sobie tego
          przypominać, bo na etapie szkolnym juz coś takiego było;
          uczyłam się o UE - dopiero na tym forum dowiedziałam się, że raczej jej nie
          będzie - no i było o tym niewiele (jak dla mnie szkoda),
          a tak poza tym to fakt, że mozna było wybrać więcej niż 1 odp. bardzo
          komplikował sprawę - wkopałam się, bo nie zauważyłam, że w jednym z pytań do
          zaznaczenia są aż 3 odp. - ja wybrałam tylko jedną;
          pytanie z hausnerem było nie w porządku, bo przecież on nadal jest min. pracy i
          polityki społ tylko doszła mu gospodarka,
          ale tak w sumie to ta olimpiadka chyba nie jest taka trudna - sądzę, że jak już
          wiecie, jak to wygląda - możecie być w finale w przyszłym roku - serio
          pozdrowienia
          • Gość: doik Re: Olimpiada WOS - etap wojewódzki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.02.03, 15:21
            Ja zauważyłem to pytanie w którym były 3 odp. i 3 punkty i (śmiejąc się aż
            nauczyciel musiał mnie uciszać) zaznaczyłem 3. Dla mnie najtrudniejsze było
            pytanie z tymi masowymi zwolnieniami (chyba Lockout) i z tymi org.
            charytatywnymi (tego wogóle nie wiedziałem).Ale mój wynik mnie satysfakcjonuje.
            Dyrektor który cały czas był zemną na miejscu (godne pochwały) powiedział ,że
            nie przyniosłem szkole wstydu. I tak w next year mam zamiar dojść do ścisłego
            finału.
            Pozdro Krzysiek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka