Dodaj do ulubionych

ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.03, 09:20
Szanowni forumowicze , pomimo zapewnień dzieci że test był bardzo łatwy ,
proszę abyście sprawdzili rozwiązanie zadania nr 7. Według mnie w instrukcji
obsługi telewizora nie ma informacji o tym że nie wolno stawiać na niej
doniczek. Słormułowanie o unikanie zawilgocenia i ochronę przed wodą nie jest
tożsama z ustawieniem doniczek. W życiu nie widziałem tak błędnie pod
względem logiki napisanego zadania. Proszę abyście swoim znajomym dali to
zadanie do rozwiązania i zobaczycie jakie będą odpowiedzi.Moim zdaniem to
zadanie NIE POWINNO BYĆ PUNKTOWANE !!!!! W czterech odpowiedziach nie
opisanej żadnej sytuacji z instrukcji. W celu uniknięcia zalania można
kwiatki ściągnąć przed polweniem,ustawić sztuczne lub uważać podczas
podlewania. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Bananowa Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 09:31
      Moim zdaniem żeczywiście niepowinno być tego zadania, jest to trochę
      nielogiczne. Nigdzie nie było napisane,że doniczki są mokre!! Ja zaznaczyłam
      dobrą odpowiedź ponieważ resztę wykluczyłam!!Inaczej nie wpadłabym na to!!
    • Gość: fila_@6klasa Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 09:39
      Masz 100% rację! Jednak w instrukcji było napisane, że nie wolno trzymać
      telewizoru w wilgoci! Myślę też, że to powinna być dobra odpowiedź.
      Ogólnie ten test był łatwy w przeciwieństwie do p-róbnych!
    • Gość: aneta Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.hum.univ.szczecin.pl 09.04.03, 10:26
      oczywiscie zgadzam sie z poprzedna wypowiedzia, to jakas totalna nielogiczna
      pomylka . Zadanie to w ogole nie powinno byc punktowane !!!
    • Gość: Marta Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.oswiecim.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 11:30
      Po pierwsze: powinno być punktowane. Po drugie, wcale nie było źle napisane,
      bo ja wczoraj pisałam ten test. Nie było napisane nic o doniczkach i
      kwiatkach, więc nie należało po prostu zaznaczać tej odpowiedzi jako poprawną.
      To nie było trudne, wystarczyło pomyśleć.
      • Gość: versin Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.03, 12:28
        Droga Martuniu podobnie jak mój syn 13 latek przekonany że zjadł wszystkie
        rozumki wydaje Tobie się że prawidłowo odpowiedziałaś , muszę cię zmartwić
        prawidłowa odpowiedź to B - doniczki i kwiaty , jeżeli zaznaczyłaś coś innego
        to błąd . Jak więc widzisz dalej nie rozumiesz pytania ale nie dziwię się to
        jedno z najgłupszych pytań jakie widziałem w życiu. Jutro oficjalnie wystąpie
        do kuratorium o analizę tego pytania.
        Pozdrawiam Versin
    • Gość: Basia Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.elbud.katowice.pl / 10.10.21.* 09.04.03, 13:40
      Za równie prawdopodobną odpowiedź ( stosując sie do logiki autora pytania)
      uważałabym, że nie należy podłączć telewizora przez predłużać, bo w tekście
      instrukcji jest mowa o wyłączaniu z gniazdka sieciowego. Chyba filozof
      napisałby tu doktorat
    • Gość: Matka6klasistki Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 13:48
      Ten test nie ma tylko i wylacznie na celu sprawdzenia czy dziecko umie
      przepisac wszystko z testu,czy dokladnie sie w niego wczytac. Chodiz tez o
      logiczne myslenie, ja uwazam,ze to zadanie powinno byc punktowane. Sztucznych
      kwiatow RACZEJ nie stawiamy w doniczke.Wiadomo,ze jak podleje sie kwiat to w
      doniczce jest wilgoc,chocby od ziemi.Zadani dobrze sformulowane i tylko
      dzieci,ktore logicznie nie mysle beda mialy zle zaznaczona odpowiedz.
      • Gość: versin Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.03, 14:27
        Droga mamo 6 klasistki w supermarketach sztuczne kwiaty w większości są w
        doniczkach.ALE NIE o to chodzi właśnie odpowiedź B jest wyjątkowo nie
        logiczna. Podlanie ziemi w doniczce nie ma żadnego wpływu na pracę telewizora.
        Powtarzam logicznie (tego słowa używa się wiele razy potocznie ale chodzi mi w
        tym miejscu o naukę logikę) strona lewa nie równa się stronie prawej równania.
        TO PYTANIE TO LOGICZNY BUBEL . I proszę mi nie pisać że wiadomo że kwiatków się
        nie stawia na telewizorze bo z tekstu do zadania WCALE TO NIE JEST WYKLUCZONE.
        POZDRAWIAM VERSIN
        • Gość: anka Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 14:35
          wczoraj pisłam tez test. moim zdaniem matko szóstoklasisty nie masz racji bo u
          mnie od kiedy pamietam zawsze stoi kwiatek na telewizorze a telewizor ani razu
          sie nie zepsól a jest wciąz ten sam. zgadzam sie na tomiast ze zdaniem
          szóstoklasistki która napisła o przedłużaczu. też to zaznaczyłam bo było tam
          napisane wyraźnie "gniazdko sieciowe" . rzeczywiście to zadanie nie powinno by
          punktowane
      • Gość: uczennica Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 14:39
        matko szóstoklasisty jeśli mówimy o logicznym myśleniu to nie jest logiczne
        podłanczac telewizor do przedłużacza bo może wystąpić spięcie, ja tez
        zaznaczyłam odpowiedź z przedłużaczem, tez uwazam ze zadanie nie powinno być
        punktowane
    • Gość: M. Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 18:58
      Ja też pisałam wczoraj test i uważam ,że zadanie jest jak najbardziej
      logiczne ! Każdy LOGICZNIE MYŚLĄCY szóstoklasista wpadnie na pomysl ,że z
      doniczką MOŻE wiązać się wilgoć i natychmiast wykluczy resztę odpowiedzi.
      Żadna z moich kolezanek nie miała z tym zadaniem problemu ,wszystkie
      odpowiedziały dobrze.
      Tak- to prawda ,że doniczka może wcale nie być wilgotna. Ale istnieje taka
      szansa ,że będzie. Wystarczy skojarzyc wilgoć z doniczką, pomyśleć. Zadanie
      jest jak najbardziej w
      porządku !
      • Gość: Majka doniczka to drobiazg :-( IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 20:09
        Czytam wypowiedzi szóstoklasistów i od ich ORTOGRAFII włos się jeży....
        Czy pisownia jest punktowana?
      • Gość: stefan Re: ZADANIE NR 7 W TEŚCIE-super bubel IP: *.crowley.pl 10.04.03, 12:24
        Versin ma rację, że to logiczny bubel. Rozwiązując test najprawdopodobniej
        zakreśliłbym doniczkę, lecz nie w wyniku logicznego rozumowania, tylko jako
        rezultat domniemywania intencji autora pytania i eliminacji mniej
        prawdopodobnych odpowiedzi.

I rację ma M., że „każdy LOGICZNIE MYŚLĄCY szóstoklasista wpadnie na pomysł, że
        z doniczką MOŻE wiązać się wilgoć”. Tylko, że nie powinien używać do tego celu
        logiki, bo ta nie uznaje kategorii typu MOŻE. Test miał sprawdzić zrozumienie
        tekstu, czyli umiejętność logicznego uzyskania z niego informacji. Z tekstu ta
        doniczka nie wynika (zwłaszcza, że MOŻE nie oznacza MUSI), wynika z najbardziej
        prawdopodobnego właśnie „pomysłu”.

Już było na którymś egzaminie takie zadanie z matematyki (GAZETA o tym pisała,
        chyba w zeszłym roku), które można było rozwiązać jedynie, gdy uczeń domyślił
        się pewnej informacji i użył jej jako jednej z danych. Jak widać, nie tak łatwo
        ułożyć egzamin, a zwłaszcza test. Chyba trzeba to umieć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka