Gość: n IP: *.chello.pl 11.02.08, 18:06 Jaki zasób słownictwa (ilość słów) powinno się mieć na poziomie advanced? Orientacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tola Re: ilość słów a advanced IP: *.ntlworld.ie 14.02.08, 01:57 nie ma chyba czegos takiego jak orientacyjna ilosc slow, ktora sie powinno znac, bardziej chodzi o to zeby moc w miare niezauwazalnie zastapic brakujace slowo innym, czyli plynnie maniulowac tymi, ktore sie zna. np. ostatnio razem z amerykaninem, irlandczykiem i 2 brytyjczykami zastanawialismy sie jak jest smyczek (taki do gry na skrzypcach) i po 10 minutach stwierdzili, ze im to slowo niepotrzebne, bo nie graja na skrzypcach, wiec pozostal "stick" U nich troche inaczej traktuje sie slownictwo, mam wrazenie, ze bardziej widac podzial na specjalistyczne, znane tylko waskiemu gronu oraz to uzywane na codzien. Szczerze mowiac 3/4 slow, ktorych uczyli mnie w szkole prawdopodobnie nie uzylam ani razu poza nia, a biora mnie za native speakera. Skup sie bardziej na idiomach i na uzywaniu jezyka (ogladanie filmow, czytanie ksiazek, radio, rozmowy) a slownictwo przyjdzie samo. Odpowiedz Link Zgłoś