rocker5 24.10.05, 19:09 Czy ktos moze mi pomoc od czego zaczac? Jestem legalnie (z.k.) w Chicago.Czy ktos korzystal z uslug Pani (A.F.) ktora sie oglasza w polskich mediach w Chicago? dzieki za porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samo Re: NOSTRYFIKACJA MGR W USA 24.10.05, 20:11 WES, czyli World Education Services, to jedna z firm zajmujacych sie ewaluacja (nie nostryfikacja!) dyplomów uniwersyteckich z calego swiata. Usluga ta nie jest odpowiednikiem nostryfikacji w Europie, gdyz nie ma zadnej podstawy prawnej i ocena WES nie jest dla zadnej firmy, uczelni czy agencji rzadowej wiazaca. Z drugiej strony firmy, uczelnie, jak równiez agencje rzadowe (zwlaszcza w sprawach zwiazanych z imigracja) moga prosic o dokonanie profesjonalnej ewaluacji dyplomu - i WES jest najwieksza tego typu firma w USA. Przeczytaj tez tutaj: poradniksukces.com/wybraneteksty/41ewaluacja.htm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=205&w=20050639&v=2&s=0 Ewalucja polega na wystawieniu dokumentu, który podaje historie akademicka danej osoby (swiadectwa, zdobyte stopnie naukowe) w kraju ojczystym, z jednoczesna adnotacja amerykanskiego odpowiednika tego poziomu wyksztalcenia. Ewaluacji dokonuje sie na podstawie przedstawionych kopii oficjalnych dokumentów z Polski wraz z tlumaczeniami przysieglymi (moga byc z Polski; akceptowane sa tez dokumenty przetlumaczone bezposrednio przez uczelnie). Pamietajmy, ze nigdy nie nalezy wysylac oryginalów dokumentów! W razie zgubienia (a takie rzeczy sie zdarzaja, zwlaszcza na uczelniach), odtworzenie dyplomu czy swiadectwa maturalnego jest procesem czaso- i pracochlonnym. WES i inne firmy tego typu proponuja dwa rodzaje uslug: ewaluacje dyplomu (document-by-document evaluation, $100) i ewaluacje karty przebiegu studiów (course-by-course evaluation, $150). Ta pierwsza podaje tylko dotychczasowe stopnie naukowe (np. matura = dyplom ukonczenia szkoly sredniej; licencjat = 3 lata studiów undergraduate; magister = bakalarz, 5 lat studiów undergraduate). Drugi typ uslugi oprócz informacji z pierwszej podaje równiez zaliczone przedmioty, odpowiadajaca im liczbe kredytów oraz uzyskana ocene (jest to wiec odpowiednik amerykanskiej karty przebiegu studiów - transcript). Niestety WES patrzy glównie na liczbe lat studiów, stad tez typowy polski absolwent na tym traci (licencjat nie moze byc uznany za odpowiednik bakalarza, bo dostaje sie go po 3, a nie 4 latach studiów). Trzeba tez upewnic sie, ze nasza karta przebiegu studiów, która wysylamy WES, zostala dobrze przetlumaczona - WES spisuje nazwy przedmiotów z tlumaczenia, wiec warto zadbac o to, zeby odzwierciedlalo ono nasze rzeczywiste doswiadczenie. Adres internetowy WES to wes.org. Mozna tez skontaktowac sie z WES telefonicznie (212 966 6311). Inne firmy zajmujace sie ewaluacja dyplomów zagranicznych mozna znalezc na stronie NACES (National Association of Credential Evaluation Services), www.naces.org/members.htm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: NOSTRYFIKACJA MGR W USA IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 25.10.05, 02:56 Dodam tylko ze ewaluacja dyplomu przebiega bez zadnych zaklocen. Zadnych problemow z dyplomami politechnik. Ewaluacja dyplomu jest wymagana przy zdawaniu na licencje w zawodzie inzyniera i ubieganiu sie o prace panstwowa. Dept. of Transportation stanu Maryland akceptuje jedynie to nowojorskie biuro. Oprocz niego istnieje jeszcze jedno w Kalifornii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: NOSTRYFIKACJA MGR W USA IP: *.cable.mindspring.com 26.10.05, 03:28 Hej!! orientujecie sie moze jak to jest z ewaluacja dyplomow z Uniwerku dokladnie z psychologii, zaczelam wlasnie studia magisterskie, ale wszyscy w tym rowniez nauczyciele dziwia sie ze robie znow magistra skoro mam juz jednego z Polski. Mi tez troche szkoda czasu bo wolalabym zrobic sobie jakas licencje, ktora pozwoli mi praktykowac niz robic znow magista psychologii ktory nic mi nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiowziety Re: NOSTRYFIKACJA MGR W USA 26.10.05, 03:40 nie robisz magistra, tylko master, wiec jakas roznica i trwa to zapewne dwa lata , a nie piec, A z psychologii to chyba sie czesto stsrtuje na Ph.D. potem. Jak mjuz zaczelas, to jezeli Twoja szkola, ma jakies ukaldy ze swoimi abslolwentami, ktorzy praktykuja, to wez jakies kontakty i zapytaj ich sie wprost, czy z polskim mgr, latwo o licencje, czy nowe degree nie zawadzi Jak juz zaczelas, to nie rezygnuj zbyt latwo, bo mozesz potem zalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: NOSTRYFIKACJA MGR W USA IP: *.cable.mindspring.com 26.10.05, 03:46 To ile lat bedzie trwac zalezy ode mnie a jesli pracuje sie na caly etat to ciezko zrobic 30 kredytow w 2 lata, pozniej jeszcze licencja. Ph.D jest potrzebny wtedy jesli chcesz byc klinicysta a nie np pracowac w szkole lub w firmie. takze ja nawet nie zamierzam go robic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś