Dodaj do ulubionych

Badanie wzroku

IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.06.07, 07:00
Na wstepie chcialbym wszystkim serdecznie podziekowac za pomoc w watku "prawo
jazdy i dealer aut - okolice Chicago". W miedzyczasie zdobylem sobie te
informacje sam.

Ale

W zwiazku z powyzszym watkiem zadaje kolejne pytanie: jak wyglada badanie
wzroku na prawo jazdy w US and A? Prosze o opis osoby, ktore to przezyly na
wlasnej skorze.

Pozdrawiam serdecznie

Kali - Kali
Obserwuj wątek
    • Gość: Doctor Re: Badanie wzroku IP: *.proxy.aol.com 17.06.07, 07:24
      >Prosze o opis osoby, ktore to przezyly na wlasnej skorze.

To sie przezywa na wlasnych oczach, a nie na wlasnej skorze.
      Polega na badaniu ostrosci wzroku i badaniu na daltonizm.
      • ciocia_ala Re: Badanie wzroku 17.06.07, 09:29
        Ja nie mialam nawet na daltonizm. Przyklada sie glowe do skrzynki, a tam
        widzisz blyskajace czarne punkty na bialym tle. Jest to badanie na pole wzroku.
        Tak bylo u mnie.

Pozd

ps. Jak masz okulary, a sie przyznasz to musisz je potem pokazac ewentualnemu
        policjantowi - bedzie to napisane na prawo jazdy. Ale zawsze mozesz powiedziec,
        ze nosisz szkla kontaktowe. Jak im jednak powiesz, ze nosisz okulary nie
        zapomnij ich wziasc ze soba na egzamin z jazdy. Lub patrz wyzej - powiedz, ze
        nosisz szkla. Nikt nie bedzie kazal Ci ich wyjmowac.
        • Gość: KaliKali Re: Badanie wzroku IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.06.07, 19:00
          Dzieki za podpowiedz. Nosze szkla kontaktowe. I co, myslisz, ze mam zataic ten
          fakt, czy przyznac sie?

I jeszcze jedno - jak wyglada egzamin z jazdy? Czy egzaminatorzy sa takimi
          samymi potworami jak w naszym kraju-raju, i zrobia wszystko, zeby cie udupic,
          czy raczej jest "normalnie"?

pozdrawiam
          • ciocia_ala Re: Badanie wzroku 17.06.07, 22:49
            Przyznac sie, ze masz szkla. Po prostu bedzie to napisane na prawo jazdy. I
            juz. Zadnych odnowien prawo jazdy i placenia zbednej kasy nie ma. W razie
            jakiegos wypadku (czego nie zycze) bedzie wiadomo, ze musza zadbac, zeby je
            zdjac. I to chyba na tyle.

Nikt nie bedzie Cie chcial udupic. Nie ma rowniez placenia za kolejny egzamin,
            jezeli sie nie zda. Placisz za prawo jazdy, a nie za egzamin. Wiec za kartonik.
            Nie wiem, gdzie bedziesz robil prawko, ale w niektorych stanach test jest po
            polsku. Egzamin praktyczny tez zalezy od Stanu. Czasem musisz wyjechac "na
            miasto" czyli wykonac jakis skret w prawo czy lewo wsrod pobliskich uliczek.
            Czasem (ja taki mialam) na placu. Na placu trzeba bylo pokazac, ze jest sie
            ekstra uwaznym. U mnie byla koperta, jazda do tylu i do przodu i zakret. A
            chyba jeszcze zawracanie na 3 razy. Wszedzie miejsca jak dla smieciary :) Jest
            absolutnie normalnie.

Trzeba pamieta przez rozpoczeciem jazdy o lusterkach i pasie bezpieczenstwa. No
            i uwaznie wszysko obserwowac (w lusterkach itp.) i zwracac na znaki stop.

Rozumiem, ze masz polskie prawo jazdy. Bo jak nie to troche inna historia jest.
            • Gość: KaliKali Re: Badanie wzroku IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.06.07, 23:04
              Mam polskie prawko. Bede zdawal na przedmiesciach Chicago, wiec pewnie moglbym
              to zdawac po polsku, ale "rules of the road" mam po angielsku, wiec,zeby sobie
              we lbie nie mieszac wybiore test po angielsku ;)

Dzieki za porady.

Pozdrawiam
              • ciocia_ala Re: Badanie wzroku 18.06.07, 04:04
                Tez mialam ksiazeczke po angielsku, ale zdawalam po polsku (nie pamietam
                dlaczego:)) W Chicago jest wlasnie egzamin "na miescie" czyli wlasciwie wokol
                osrodka egzaminacyjnego.

Powodzenia
                • edytkus Re: Badanie wzroku 21.06.07, 06:26
                  IMO lepiej zdawac po polsku.
    • brtlmj Re: Badanie wzroku 18.06.07, 06:39
      > W zwiazku z powyzszym watkiem zadaje kolejne pytanie: jak wyglada badanie
      > wzroku na prawo jazdy w US and A? Prosze o opis osoby, ktore to przezyly na
      > wlasnej skorze.

To zapewne zalezy od stanu. W moim przypadku (Kalifornia) bylo "prosze zamknac
      lewe oko i przeczytac linijke x z tablicy y... teraz zamknac prawe oko i
      przeczytac linijke n z tablicy m... dziekuje". Dodam ze literki byly dosyc duze
      i ciezko byloby nie zdac.

Bartek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka