12.12.09, 12:38
Witam :-) Jestem nowa w temacie noszenia, dlatego potzrebuję pomocy
doświadczonych kangurek :-)

Zastanawiam się nad zakupem nosidła ergonomicznego dla mojego 7 tyg.
dziecia. Jakby co: chustę tkaną już mam, nosimy się ładnie i sobie
chwalę, ale potrzebuję dobrego nosidła póki co na kilka minut
dziennie (zresztą dzieć zacznie być noszony jak bedzie miał 10
tyg.). No i padło na Bondolino.

Mam w związku z tym kilka pytań do posiadaczek:
- czy Bondolino ma to zapiecie w pasie / biodrze na tyle regulowane,
że będzie pasować i na 67 cm w pasie i na 87 cm? ten rzep można
zapiąć w dowolnym miejscu?
- z tego co przeczytałam, nadaje się dla dzieci do 15kg - czy
faktycznie tak jest czy może np. przy 10 kg lepiej już nie nosić? bo
mój dzieć waży już ponad 6kg,a chciałabym, żeby troche to cudo
posłużyło

Zastanawiałam się też nad Marsupi, ale z przeczytanych opinii
odniosłam wrażenie, że to w praktyce raczej do 10kg max. No i wydaje
mi się takie mało stabilne. Bondolino takie bardziej "pancerne", no
i ma to dodatkowe wiązanie w pasie, co chyba zwiększa bezpieczeństwo.

Będę wdzieczna za pomoc.
Dziekuję :-)
Obserwuj wątek
    • morepig Re: Bondolino 14.12.09, 08:47
      tak, bondo ma ten pas mocno regulowany, zapina sie w dowolnym
      miejscu, mozna dokupic przedluzenie rzepa.

i nosilam (a raczej maz) w nim 4latka, daje rade :) aczkolwiek
      wygodniej takiego starego konia w chuscie w plecaku z krzyzem albo w
      manduce :)
    • ironas1 Re: Bondolino 24.07.13, 12:22
      Podbijam temat Bondolino.
      Też jestem nowa.
      Bardzo chciałabym nosić córkę (ma 2 miesiące), przymierzałyśmy niedawno Bondolino. Dziecko chyba nieźle zareagowało, patrzyła tylko na mnie podejrzliwie jak ją odkładałam do wózka po przymiarce :) Mi się bardzo podobało....nie czułam w ogóle ciężaru dziecka. Nosidło jest trochę pancerne ale dobrze się w nim czuję no i córeczka jest blisko mnie :)

Mam jednak wątpliwości.
      - czy faktycznie takie małe 2-mies. dziecko można już bezpiecznie nosić w Bondolino - oczywiście nóżki są na razie w nosidle (mała żabka :) w sklepie powiedziano mi, że za miesiąc będzie można już spróbować odwieść nóżki poza nosidło - wiecie o co mi chodzi...
      - ortopeda powiedział mi, że w nosidle (nie pytałam o konkretne czy ergo czy zwykle) dopiero jak dziecko będzie siedzieć...ma facet rację, czy ergo to inna kategoria? :) Córka jeden staw biodrowy ma wzorowy, a drugi na granicy normy..czy to nie pogorszy stanu?
      - czy w takim Bondolino spokojnie ponosimy dziecko do 1,5 roku ? Tu mam na myśli kwestie finansowe, bo jak już kupować to na dłużej. Potem chcemy kupić turystyczne, bo ciągnie nas na wyżyny :)

ZASTRZEGAM, że na razie czyli tak do 5-6 miesięcy nie chcę z córką robić dużych dystansów....tylko coś a la..do samochodu, z samochodu, na targ po ziemniaki (max 30 min dziennie), dopiero potem się rozchodzimy :)

Bardzo proszę o opinie i uświadomienie mnie!
      • mama.rozy Re: Bondolino 24.07.13, 19:40
        noszę w bondolino już 3.dziecko i nie polecam do tak małego
        a noszę teraz roczniaka,poprzednie też tak długo(i dłużej)
        dla maluchów najlepsza jest -wg mnie-chusta
      • ironas1 Re: Bondolino 01.12.13, 10:46
        Zdecydowałam się na zakup Bondolino. Moja ocena jest taka.
        Wcześniej nosiłam trochę w chuście ale nie byłam po żadnym kursie i miałam obawy czy dobrze wiążę. Sądziłam, że osoby, które mówią, że nosidło (nawet takie ergo jak Bondolino) NIE jest dla niesiedzącego przesadzają! :)
        NIE PRZESADZAJĄ!!! :)
        Moja dzidzia ma w tej chwili 6 miesięcy. Od miesiąca mamy nosidło i stosujemy incydentalnie :) może z 7 razy głównie z samochodu do domu i z powrotem. A to dlatego, że mogłam porównać wiązanie w chuście i nosidło. Nosidło ZDECYDOWANIE NIE PODTRZYMUJE kręgosłupa dziecka w górnym odcinku. Jest tam luz.
        Jeżeli będę miała kolejnego dzidziusia to na pewno pójdę na warsztaty chustowe i będę nosiła w chuście na potęgę. W nosidle też na potęgę ale dopiero jak dzidzia usiądzie :)

Co do Bondolino to oczywiście jest rewelacyjne, wygodne, wzbudza sensację :) Wolę tą wersję ze standardowego materiału niż popelina bo moim zdaniem lepiej się dociąga :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka