zaba_i_kijanka 19.10.10, 12:13 ma zakaz dotykania osoby którą uczy i jej dzecka? Ile kosztuje spotkanie z doradcą? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 19.10.10, 16:13 Zakazu nie ma. ;) Niemniej zalecenie mówi żeby lepiej nie dotykać... Tak parawdę im lepszy doradca, tym mniej dotyka. Niemniej w życiu bywa różnie i czasem jest to niezbędne... ceny zależą w duuuużej mierze od miasta. Odpowiedz Link
malabru Re: Czy doradca... 19.10.10, 20:48 kangurkowo.pl napisała: > Tak parawdę im lepszy doradca, tym mniej dotyka. Ciekawe stwierdzenie :) Najprościej zapytać czy można... --- zabo_i_kijanko, a czemu pytasz o zakaz dotykania? Odpowiedz Link
kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 19.10.10, 21:52 No pewnie, że ciekawe stwierdzenie. Generalnie to, że kogoś nie musisz dotykać oznacza, że umiesz mu wytłumaczyć co ma i jak ma zrobić. A tłumaczenie bez dotykania wymaga nieco wprawy. I moim zdaniem świadczy o tym czy doradca jest początkujący, czy już doświadczony. Nie musisz się zgadzać. Odpowiedz Link
morepig Re: Czy doradca... 20.10.10, 00:11 zaba_i_kijanka napisała: > ma zakaz dotykania osoby którą uczy i jej dzecka? a czemu miałby mieć? może nie dotykać, tak samo jak lekarz, i tylko teoretycznie diagnozować.. > Ile kosztuje spotkanie z doradcą? zależnie od doradcy, miasta, nastroju, potrzeb, dojazdu :) Odpowiedz Link
asik_w Re: Czy doradca... 20.10.10, 10:26 Doradca nie powinien brać dziecka na ręce a bez dotykania chyba się nie da; ja pokazuję wszystko na lalce, gdy trzeba to dotykam, pokazuję gdzie dociągnąć, poprawić itd Odpowiedz Link
mamalina Re: Czy doradca... 20.10.10, 10:43 a czy klient może dotykać doradcy? ważne, by doradztwo przebiegało w spokojnej, przyjaznej atmosferze i nawet nie dotyk, a stanie blisko drugiej osoby może być przeszkodą, jeśli wcześniej nie nastąpiło poczucie zrozumienia między obiema stronami ciekawa kwestia, podobną poruszano na kursie laktacyjnym i doulowym, że dotyk może być pomocny, ale musi być bardzo taktowny i w odpowiedniej chwili; wszystkie te sprawy dotyczą pewnego rodzaju intymności, często odbywają się w domu u rodziców, co też jest formą bliskości w każdym razie nie ma konieczności dotykania osoby, którą się uczy chustować, ew. należy się upewnić, czy wszystko ok wiele też zależy od sytuacji – gdy spotykam się z mamą kilka tygodni po porodzie, wszystko ma jeszcze większe znaczenie, niż gdy np. uczę wiązać plecak mamę roczniaka w pytaniu tytułowym zafascynowało mnie użycie słowa doradca – bo najczęściej mamy do czynienia z doradczyniami i klientkami Odpowiedz Link
mysia125 Re: Czy doradca... 20.10.10, 21:37 > w pytaniu tytułowym zafascynowało mnie użycie słowa doradca – bo najczęściej mamy do >czynienia z doradczyniami i klientkami Doradca nie ma zakazu, pod warunkiem, ze zona jest obok ;) -- Kasia z Chustomanii Odpowiedz Link
mysia125 Re: Czy doradca... 20.10.10, 21:39 A bardzej serio - sytuacje sa rozne, takze religijno-spoleczno-dysfunkcyjne. Nie wiem, o jakich doradcow pytasz, ale doradcy Trageschule formalnego zakazu nie maja. -- Kasia z Chustomanii Odpowiedz Link
zaba_i_kijanka Re: Czy doradca... 20.10.10, 22:22 Doradca, lekarz itd może być kobietą i meżczyzną ale nie oto tu chodzi Może od początku akurat byłam w komisie dzieciowym w moim miaseczku i jakoś tak rozmowa z kobietą zeszła na temat chust i ta kobieta opowiedziała że przychodzi do niech mama która nosi swoje dziecko w chuście i podobno uczy wiązać i ona opowiadała tej z komisu że nie może dotykać i tak mnie to zastanowiło czy da się kogoś nauczyć bez zbliżania się do "ucznia" ? Jakoś wydaja mi się to dziwne i dlatego pytam czy to zabronione, wydaje mi się że w takim przypadku jak chusta ten kontakt jest potrzeby, ale ja się nie znam Jak można poszukać osoby która pomoże? Odpowiedz Link
kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 20.10.10, 22:46 Doradców możesz szukać w wielu miejscach :) W klubach kangura (na ich stronie) na stronie akademii noszenia i innych szkół dla doradców... przez to forum... Odpowiedz Link
agnzimka Re: Czy doradca... 27.10.10, 19:07 A to nie chodzi też o to, że doradca musi tak nauczyć wiązać, żeby potem rodzic poradził sobie sam? Odpowiedz Link
kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 28.10.10, 11:27 tak, o to chodzi głównie. Doradca ma pokazać wiązania i nauczyć wiązać tak, żeby rodzic później sam mógł bezpiecznie zawiązać i nosić dziecko. niemniej doradca moim zdaniem nie powinien ucinać kontaktu po warsztatach czy konsultacjach, powinien być do dyspozycji telefonicznej by w razie większych problemów spróbować pomówc. Odpowiedz Link
pati291 Re: Czy doradca... 27.10.10, 19:32 Doradcą nie jestem ale jak pokazywałam koleżance jak wiązać to pokazywałam co i dlaczego jest źle i nie dotykałam;) Na swoim dzieciu pokazywałam jak poprawiać:) Odpowiedz Link