Dodaj do ulubionych

Czy doradca...

19.10.10, 12:13
ma zakaz dotykania osoby którą uczy i jej dzecka?
Ile kosztuje spotkanie z doradcą?
Obserwuj wątek
    • kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 19.10.10, 16:13
      Zakazu nie ma. ;) Niemniej zalecenie mówi żeby lepiej nie dotykać...
      Tak parawdę im lepszy doradca, tym mniej dotyka.
      Niemniej w życiu bywa różnie i czasem jest to niezbędne...

ceny zależą w duuuużej mierze od miasta.
      • malabru Re: Czy doradca... 19.10.10, 20:48
        kangurkowo.pl napisała:

> Tak parawdę im lepszy doradca, tym mniej dotyka.

Ciekawe stwierdzenie :)

Najprościej zapytać czy można...

---
        zabo_i_kijanko, a czemu pytasz o zakaz dotykania?
        • kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 19.10.10, 21:52
          No pewnie, że ciekawe stwierdzenie.

Generalnie to, że kogoś nie musisz dotykać oznacza, że umiesz mu wytłumaczyć co ma i jak ma zrobić.
          A tłumaczenie bez dotykania wymaga nieco wprawy. I moim zdaniem świadczy o tym czy doradca jest początkujący, czy już doświadczony.

Nie musisz się zgadzać.
    • morepig Re: Czy doradca... 20.10.10, 00:11

zaba_i_kijanka napisała:

> ma zakaz dotykania osoby którą uczy i jej dzecka?

a czemu miałby mieć?
      może nie dotykać, tak samo jak lekarz, i tylko teoretycznie diagnozować..

> Ile kosztuje spotkanie z doradcą?

zależnie od doradcy, miasta, nastroju, potrzeb, dojazdu
      :)
      • asik_w Re: Czy doradca... 20.10.10, 10:26
        Doradca nie powinien brać dziecka na ręce a bez dotykania chyba się nie da; ja pokazuję wszystko na lalce, gdy trzeba to dotykam, pokazuję gdzie dociągnąć, poprawić itd
    • mamalina Re: Czy doradca... 20.10.10, 10:43
      a czy klient może dotykać doradcy?

ważne, by doradztwo przebiegało w spokojnej, przyjaznej atmosferze
      i nawet nie dotyk, a stanie blisko drugiej osoby może być przeszkodą, jeśli wcześniej nie nastąpiło poczucie zrozumienia między obiema stronami

ciekawa kwestia, podobną poruszano na kursie laktacyjnym i doulowym, że dotyk może być pomocny, ale musi być bardzo taktowny i w odpowiedniej chwili; wszystkie te sprawy dotyczą pewnego rodzaju intymności, często odbywają się w domu u rodziców, co też jest formą bliskości

w każdym razie nie ma konieczności dotykania osoby, którą się uczy chustować, ew. należy się upewnić, czy wszystko ok

wiele też zależy od sytuacji – gdy spotykam się z mamą kilka tygodni po porodzie, wszystko ma jeszcze większe znaczenie, niż gdy np. uczę wiązać plecak mamę roczniaka

w pytaniu tytułowym zafascynowało mnie użycie słowa doradca – bo najczęściej mamy do czynienia z doradczyniami i klientkami
      • mysia125 Re: Czy doradca... 20.10.10, 21:37
        > w pytaniu tytułowym zafascynowało mnie użycie słowa doradca – bo najczęściej mamy do >czynienia z doradczyniami i klientkami

Doradca nie ma zakazu, pod warunkiem, ze zona jest obok ;)

--
        Kasia z Chustomanii
    • mysia125 Re: Czy doradca... 20.10.10, 21:39
      A bardzej serio - sytuacje sa rozne, takze religijno-spoleczno-dysfunkcyjne.
      Nie wiem, o jakich doradcow pytasz, ale doradcy Trageschule formalnego zakazu nie maja.

--
      Kasia z Chustomanii
      • zaba_i_kijanka Re: Czy doradca... 20.10.10, 22:22
        Doradca, lekarz itd może być kobietą i meżczyzną ale nie oto tu chodzi

Może od początku akurat byłam w komisie dzieciowym w moim miaseczku i jakoś tak rozmowa z kobietą zeszła na temat chust i ta kobieta opowiedziała że przychodzi do niech mama która nosi swoje dziecko w chuście i podobno uczy wiązać i ona opowiadała tej z komisu że nie może dotykać i tak mnie to zastanowiło czy da się kogoś nauczyć bez zbliżania się do "ucznia" ? Jakoś wydaja mi się to dziwne i dlatego pytam czy to zabronione, wydaje mi się że w takim przypadku jak chusta ten kontakt jest potrzeby, ale ja się nie znam

Jak można poszukać osoby która pomoże?
        • kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 20.10.10, 22:46
          Doradców możesz szukać w wielu miejscach :)
          W klubach kangura (na ich stronie)
          na stronie akademii noszenia i innych szkół dla doradców...
          przez to forum...
    • agnzimka Re: Czy doradca... 27.10.10, 19:07
      A to nie chodzi też o to, że doradca musi tak nauczyć wiązać, żeby potem rodzic poradził sobie sam?
      • kangurkowo.pl Re: Czy doradca... 28.10.10, 11:27
        tak, o to chodzi głównie.
        Doradca ma pokazać wiązania i nauczyć wiązać tak, żeby rodzic później sam mógł bezpiecznie zawiązać i nosić dziecko.

niemniej doradca moim zdaniem nie powinien ucinać kontaktu po warsztatach czy konsultacjach, powinien być do dyspozycji telefonicznej by w razie większych problemów spróbować pomówc.
    • pati291 Re: Czy doradca... 27.10.10, 19:32
      Doradcą nie jestem ale jak pokazywałam koleżance jak wiązać to pokazywałam co i dlaczego jest źle i nie dotykałam;) Na swoim dzieciu pokazywałam jak poprawiać:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka