Dodaj do ulubionych

noworodek - problem z nóżkami

30.11.11, 19:02
próbuję nosić niespełna 3-tygodniowe dziecko w kieszonce, ale boję się o nóżki. tzn. że są za szeroko. tzn. zupełnie na boki

powinny być pod brzuszkiem czy właśnie szeroko? jakoś nie umiem jej tych nóżek ułożyć.

chusty mam dwie: tkaną i elastyczną, z elastyczną jest cokolwiek lepiej ale boję się że córeczkę połamię
Obserwuj wątek
    • gavagai1 Re: noworodek - problem z nóżkami 30.11.11, 19:42
      jeżeli masz obawy co do rozstawu nóg takiego malucha w kieszonce, spróbuj kangurka:)
      polecam też upewnić się na konsultacji lub na warsztatach/spotkaniach chustowych.
      to dobrze, że zwracasz na to uwagę, bo czasem słyszy się, że "ma być szeroko" i potem dzieci jak rozjechane żaby są zamotane;)
      A tu dodać jeszcze warto nie tylko o odwiedzeniu ale o zgięciu -> kolanka na wysokości pępka.
      www.youtube.com/watch?v=FpsPolqntLA
      • kikimora78 Re: noworodek - problem z nóżkami 30.11.11, 20:04
        nie dam rady tego kangurka bo całe wiązanie robi się z dzieckiem na ręku - chyba bym się przekreciła ze stresu :/
        • gavagai1 Re: noworodek - problem z nóżkami 30.11.11, 21:42
          dlatego warto zobaczyć jak to robi doradca, przećwiczyć na lalce treningowej i na własnym dziecku:-)
          Efekt murowany;)
        • padthai Re: noworodek - problem z nóżkami 01.12.11, 22:32
          spokojnie, nie polamiesz malenstwa
          wlasciwa pozycja dziecka to fizjologiczna zabka - uzyskasz ja bardzo prosto:
          - chwyc za golenie
          - lekko pochyl sie do przodu
          - zbiez nozki lekko do srodka, jednoczesnie podciagajac je do gory
          - kolanka maja znalezc sie na wysokosci pepka
          - kat rozwarcia ok 40-50 stp
          - poczujesz jak pupa podwija sie, kregoslup zaokragla, a dziecko bardziej "zapada" sie w chuste
          Pozycja fizjologicznej zabki to nic innego jak pozycja, ktora przyjmuje dziecko na biodrze u mamy :)
      • klarci Re: noworodek - problem z nóżkami 01.12.11, 21:55
        a ja zapytam z innej beczki - co to za chusta, Tetro?
        • gavagai1 Re: noworodek - problem z nóżkami 02.12.11, 00:16
          To taki spin-off chusta.pl
          chusta.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka